PUDLE

U poslednje vreme me dosta vlasnika pudli kontaktira s vrlo razlicitim pitanjima, pa hajde malo da ozivimo ovu temu i da podsetim vlasnike, ove nase prelepe rase, kao i ljubitelje, a i buduce vlasnike :)

-Trenutna moda je toy pudli. To je jako puno "uzgaivaca" ponukalo da ponudi ono sto trziste trazi. Kao toy pudle(kojih su ih puni oglasi) se prodaju najcesce srednje i redje patuljaste pudle, Racuna se na to da vecina kupaca i ne zna sta je to toy pudla, i naravno u pravu su. S obzirom da se legla ne pregledaju, kinoloska drustva po unutrasnjosti jos uvek upisuju oznaku TP na rodovnik i pisu da su pudle u toy velicini, iako one nemaju veze s tom velicinom. I da se podsetimo:

VELIČINE:
Velika pudla: od 45 do 60 cm visine, s tolerancijom od 2 cm za gornju granicu.
Srednja pudla: od 35 do 45 cm.
Patuljasta pudla: od 28 do 35 cm.
Toy: od 24 do 28 cm visine s tolerancijom od 1 cm za donju granicu.

-Pas koji ima los zagrizaj, nema sve zube, propisane standardom, nema spusteni testis... NISU ZDRAVI psi. O epilepsiji i ostalim nasledno prenosivim bolestima da i ne pricam. Ne samo da nisu za izlozbe, nego nisu ni za ljubimce, a naravno ni za dalji uzgoj, Takav pas, ako nema problame dok je mali, imace ih kad sazri i u starosti.
-Rodovnik je "licna karta" psa, ne propratni materijal za izlobe.
-Pudla nije pas koji se gaji po stalama
-Uzgaivac je taj koji Vam mora odgovoriti na sva pitanja u vezi Vaseg novog ljubimca, od toga cime ga hraniti, kako, koliko, do toga kako mu odrzavati dlaku i sve ostalo vezano za njega
-Registrovani Uzgaivac nije uvek i garancija da cete dobiti psa kakav treba da bude. Kod nas se pod Uzgaivacem kriju I najveci stanceri, sverceri i preprodavci...

Ovo su samo neke najgrublje stvari na koje treba obratiti paznju pri nabavci psa, bio on pudla, ili bilo koja druga rasa.
Svi su oni lepi, pufnasti dok su mali, ali se treba racunati i na to da ce jednog dana porasti i da ce se jako brzo videti sve mane koje su proizisle brzom kupovinom na "kucnu adresu"...

U potpunosti se slazem sa tobom.
Svaki drugi oglas je za TOY pudle a kada pitas da li mozes da vidis oba roditelja najcesce dobijes odgovor da jedan od vlasnika trenytno nije tu, da je jedan od roditelja iz inostranstva ...(i ko zna jos kakvi izgovori). Logicno je ako zovete odgajivaca da on ima i muzijaka i zenku.
Znam dosta ljudi koji su kupili TOY pudlu a tako je i platili (posto su toyevi skupli od patuljaka)a psici su im izrasli 30-32cm.

U potpunosti se slazem sa tobom.
Svaki drugi oglas je za TOY pudle a kada pitas da li mozes da vidis oba roditelja najcesce dobijes odgovor da jedan od vlasnika trenytno nije tu, da je jedan od roditelja iz inostranstva ...(i ko zna jos kakvi izgovori). Logicno je ako zovete odgajivaca da on ima i muzijaka i zenku.
Znam dosta ljudi koji su kupili TOY pudlu a tako je i platili (posto su toyevi skupli od patuljaka)a psici su im izrasli 30-32cm.

Ih, da izrastu do toliko, ni po jada, to je par cm..., nego izrastu u srednjake. O razlici o par stotina evra necu ni pricati, to je cena za neobavestenost i naivnost.
I Savo, jedna ispravka samo, uzgaivac ne mora da ima i muzjaka i zenku, vecina uzgaivaca ima zenku, a muzjaka traze prema tome sta zele od buduceg legla, ili obratno, sad je to samo stvar izbora....

Vidim ja da je tema...polumrtva, pa hajde opet da se raspisujem:)

Dan pre tata Leovog rodjendana, dosla su na svet dva decacica, jedan koji lici na tata, jedan na mamu. Mama nam je jedna zanosna crnka, a tatu ovde vec svi poznajete :)

418672_10150528387461782_600931781_8973040_1322358588_n.jpg
417136_10150534554016782_600931781_8986029_1679010319_n.jpg

Sada cekamo da se vreme koliko, toliko stabilizuje, pa da krenem u obilazak prinova :)

Ijaoo kaka je ,ako bude kod tebe pre nego ode budućim vlasnicima,moram da dođem da se oduševljavam malo. :aha:

Ne znam sta dati kazem :) Ako njena buduca vlasnica ne bude nastrpljiva da je preuzme cim bude za to, mozda i stigne do mene na duze, osim za shishanje i kupanje :)
Inace, sada kada imam deckice, zenkice su u potraznji, tako da ova sigurno nece dugo biti kod mene :)

Ne znam sta dati kazem :) Ako njena buduca vlasnica ne bude nastrpljiva da je preuzme cim bude za to, mozda i stigne do mene na duze, osim za shishanje i kupanje :)
Inace, sada kada imam deckice, zenkice su u potraznji, tako da ova sigurno nece dugo biti kod mene :)

Marfi. :lol: Ali mogu misliti kako je to lepo, kad imas bebu... :zaljubljena:

Dragi forumaši, molila bih za savet. Oduvek imam pse, imam iskustva u vaspitanju, bili su to divni kućni ljubimci ali uvek su imali mogućnost da izađu van kada požele, takođe neko je uvek bio tu da ih pazi. Međutim od nedavno sam iz kuće sa dvorištem prešla u stan. Do sada nisam imala pudlu, ali obzirom na uslove verujem da bi toy ili patuljak bili pravi izbor što se veličine iče, o karakteru da i ne govorim.
Problem je u tome što sada i suprug i ja radimo tako da smo nekada i po 9-10 sati van kuće, s tim da ja radim po smenama, tako da bismo uspeli da kucu izvedemo tri puta dnevno.
Ipak, plaši me da ću nedovoljno vremna biti sa psom, a sa druge strane ga jako želim.
Da li je izvodljivo i da li je humano?
Nadam se pozitivnim iskustvima... :)

Mislim da uz povremeno "uskakanje" pet sitting agencija nije neizvodljivo.

Dok je bebac, moralo bi nekoga da bude cesce kod kuce, kasnije sve to moze i tako da funkconise :)

Uhhh... malci iz Vrsca su nam poprilicno majusni. Mere se svaka 3 dana, odlicno napreduju, ali su za sada po merenjima vise blizu toy, nego patuljastoj velicini. S obirom da je Leo po rodovniku toy, nije iskljuceno da nam i ostanu tako mali. Mama je takodje jako sitna, ako ne i sitnija od njega, pa drzimo palceve :) Evo slicice i mame :)
405932_10150523838736782_600931781_8960648_389552329_n.jpg

Poslednja izmena:
Dok je bebac, moralo bi nekoga da bude cesce kod kuce, kasnije sve to moze i tako da funkconise :)

Uhhh... malci iz Vrsca su nam poprilicno majusni. Mere se svaka 3 dana, odlicno napreduju, ali su za sada po merenjima vise blizu toy, nego patuljastoj velicini. S obirom da je Leo po rodovniku toy, nije iskljuceno da nam i ostanu tako mali. Mama je takodje jako sitna, ako ne i sitnija od njega, pa drzimo palceve :) Evo slicice i mame :)
Pogledajte prilog 226638

Hvala na odgovoru, znači verujete da je izvodljivo, i ja verujem da jeste, još samo da pronađem savršenu bebicu.

Gago, vidim da imate štence, da li su već rezervisani? Ili možda možete da preporučite neko leglo...Osnovno je da je štene zdravo, maženo i paženo, da li će ostati toy ili izrasti u patuljka manje važno, mada bih najviže volela toy crnu ženku.

Hvala unapred.

Hvala na odgovoru, znači verujete da je izvodljivo, i ja verujem da jeste, još samo da pronađem savršenu bebicu.

Gago, vidim da imate štence, da li su već rezervisani? Ili možda možete da preporučite neko leglo...Osnovno je da je štene zdravo, maženo i paženo, da li će ostati toy ili izrasti u patuljka manje važno, mada bih najviže volela toy crnu ženku.

Hvala unapred.

Mali crni je moj, s obzirom da je moj Leo tata. On nije rezervisan, jos uvek :) Ako si zainteresovana javi mi se privatnom porukom. Lea mozes na ovoj temi videti, ima ga dosta, a maminu slicicu si vec videla. Ona je izuzetno lepa kujica.
Iz drugog legla, tj. prvog, rezervisana mi je devojcica i jedan decko, pa su slobodna jos dva decka. Zenkice, kao sto sam vec napisala ...nemam :(
U ponedeljak imam zakazano parenje novo, a sta cemo imati........iiiiiiii to niko ne zna :)

Zdravo svima! s obzirom da vidim da ima dosta vas koji se bas razumete u pudle znacio bi mi savet. planiram da kupim toy pudlu,aprikot ili crnu,decaka...jel zna neko da mi preporuci gde da trazim jer nisam sigurna za ove online oglase koliko su pouzdani :) hvala unapred!

Zdravo svima! s obzirom da vidim da ima dosta vas koji se bas razumete u pudle znacio bi mi savet. planiram da kupim toy pudlu,aprikot ili crnu,decaka...jel zna neko da mi preporuci gde da trazim jer nisam sigurna za ove online oglase koliko su pouzdani :) hvala unapred!

:) ako se malo vratis unazad po ovoj temi, dosta je pricano, tj. pisano o toy pudlama, jako su retke i s obzirom na to, i skupe. Svi ih po oglasima nude, ali je realno stanje potpuno drugacije. Razlika izmedju toy i patuljaste velicine je u par cm, a cena se razlikuje u par stotina evra za kvalitetnog psa.

Ja se nadam da ce oba decka iz mog poslednjeg legla biti jako mali. Bice ili toy ili patuljci malo visi od toy velicine. Crni decko je na prodaju, ostalo sam vec pisala.
A i sve ostalo ti ovde vec pise ;)

IMG_2704.jpg
IMG_2703.jpg
IMG_2706.jpg
IMG_2707.jpg

Hvala Milose, sam ti ..zae...j ;)
Za tebe pooosebno i za jos ponekog, evo svezih slicica ta dva bebca :) Ovde imaju nepuna 20 dana

majam2 ne mogu ti poslati pp. Iz nekog razloga ih ne primas.....

Prilozi

• IMG_2705.jpg
    IMG_2705.jpg
    20,6 KB · Pregleda: 11
Poslednja izmena:

Back