Psihoterapija - želim li da spoznam sebe

O psihoterapiji se može govoriti sa raznih aspekata, o različitim vrstama, pravcima (školama), njihovom većem ili manjem uspehu, ličnim iskustvima, itd.

Međutim, u ovoj temi bih volela da se razgovara o tome (ko želi ofc) da li smo spremni da sebe otvorimo nekome (stručnom) u cilju boljeg upoznavanja sebe? I svog svesnog i nesvesnog dela.
- Ako ne, zašto? (namamo poverenje, strah neki itd)
- Ako da, da li smo spremni i da pažljivo razmotrimo i prihvatimo savete.. čak i ako nam se čini da taj neko maši poentu. Da budemo otvoreni za tok energije. Jer... neko drugi može bolje da vidi problem od nas koji smo srasli sa problemom, predimenzionirali ga možda tj. napravili od komarca magarca, obojili ovako ili onako, i slično.

Imala sam jedno iskustvo tog tipa (bila sam na terapiji), pa ću kasnije o tome pisati.
https://www.laguna.rs/n4291_knjiga_dete_u_tebi_mora_da_pronadje_svoj_zavicaj_laguna.html

za one koji su spremni da ne guraju pod tepih svoje mane koje imaju uzrok

za sada mi ova knjiga dodje kao odlično sredstvo za spavanje

složene i kompleksne rečenice u sitnom fontu
pa kako ne dremnuti jednu partijicu?

ono, jeste bestseler, svaka čast i to ali smor živi zahvaljujući Laguna prelomu

Bio je kognitivno-bihevioralni. Dobila sam mnogo uvida, rasvijetlila neprepoznate traume iz ranog djetinjstva, došla do korijena mnogih svojih negativnih uvjerenja i počela ih mijenjati. Naučila sam prepoznati okidače za ciklus tjeskobe, kako na njih gledati racionalno umjesto da im dajem znak katastrofe. Nije mi žao ni dinara koji sam platio za seanse. Prije svega to me motiviralo da nastavim samostalno raditi na sebi. Zahvalna sam sebi, što sam se odlučila na taj korak, i svojoj terapeutkinji. Bilo je plača i sukoba, ali sve je vrijedilo i dragocjeno mi je.
Što uključuje sve navedeno. Imao sam izuzetno zahtjevan niz godina i kada sam riješio sve što je trebalo i kada sam bio u fenomenalnoj životnoj situaciji, glava mi se raspala.
Stvarno je pomoglo.
Lud je čovjek kojemu treba pomoć a ne potraži je

Poslednja izmena:
O psihoterapiji se može govoriti sa raznih aspekata, o različitim vrstama, pravcima (školama), njihovom većem ili manjem uspehu, ličnim iskustvima, itd.

Međutim, u ovoj temi bih volela da se razgovara o tome (ko želi ofc) da li smo spremni da sebe otvorimo nekome (stručnom) u cilju boljeg upoznavanja sebe? I svog svesnog i nesvesnog dela.
- Ako da, da li smo spremni i da pažljivo razmotrimo i prihvatimo savete.. čak i ako nam se čini da taj neko maši poentu. Da budemo otvoreni za tok energije. Jer... neko drugi može bolje da vidi problem od nas koji smo srasli sa problemom, predimenzionirali ga možda tj. napravili od komarca magarca, obojili ovako ili onako, i slično.

Imala sam jedno iskustvo tog tipa (bila sam na terapiji), pa ću kasnije o tome pisati.
Не знам ни једног психолога који има сређен живот. Знам их доста и сви имају далеко озбиљније проблеме од мене. То је као да идем код нутриционисте који је дебео.
Мислим да већина њих то и заврши верујући да ће решити неке своје дилеме. Али би ми било занимљиво да се сама тим бавим, што можда значи да ме и копка моја мрачна страна.
Ишла бих више из забаве. Као код астролога, на хипнозу или сеансе реирканације. Тако то посматрам. Немам страх од суочавања.

Kada sam bio u ranim 20tim pomislio sam da sa mnom nesto nije u redu.
I tako odem ja kod drzavnog "psihologa" na seansu.
Dobro pamtim njegovu "nezainteresovanost" kada mi je postavio pitanje i
ja pricam i pricam i pricam .... on KAO odsutan, nesto pise, klima glavom....
Njegova konstatacija "vidite mladicu, cim ste dobrovoljno i samovoljno dosli da MI pricamo, sa vama je sve u radu
mozda da se vidimo kada vas zivot bude naucio sta su zaista psihicki problemi. Ili makar zivotni.
Mada , cini mi se, da ste vi vrlo lepo detinjstvo imali".....

i tako sam se napunio EGA dovoljno da postanem krompir 2.1.

Ne postoji covek koji zaista ima probleme a da ode cvrkucuci kod psihologa.
To je nazalost jos uvek taboo kod nas u Srbiji, otici kod lekara za psihu. Sramota u neku ruku... sta ce svet reci jbt...
A neretko kod privatnika jako skupo. Jako u smislu da je 1h = 100e a to znam jer je drugarica moje majke
isla zbog svojih problema pa jos i kukala na cenu :D
Jer ne moze ONA da ide kod drzavnog, oni su nestucni i slicne price ....

Ne želim. Imam iskustvo, nije bilo ni loše ni traumatično, ali nemam nikakve volje da se ponovo time bakćem. Nije mi ostalo toliko života koliko prava terapija treba da traje, tako da... Ne.

Išao sam kod 3 psihologa u 4 navrata

Jeste pomoglo

Svo troje su bili (jedna je nažalost pokojna) divni ljudi i pažljivi stručnjaci.

svako ko ume da sasluša je psihoterapeut
psihoterapija se i zasniva na tome...veština slušanja

svako ko ume da sasluša je psihoterapeut
psihoterapija se i zasniva na tome...veština slušanja

hoces da kazes da je dovoljno da imas usi i da neko ko
nije procitao ni jednu naucnu studiju je kvalifikovan kao "psiholog"
i moze da se otvara ordinacija ?
nije samo slusanje u pitanju daleko je dublja nauka nego sto se
predstavlja.

Ja sam se mnogo sazalala na sebe, i istina koju sam doznala nije bila lepa. Ukratko nisam bila voljeno dete.
Kako to gordo zvuci.
A ne znam.

Njima je u cilju da se vracas i da zarade na tebi.
Sto ce reci moraju da nadju nesto.
I sad, svako ima neku budalu u porodici, alkosa, roditelja debila i slicno i uvek mozemo naci nesto u detinjstvu kao problem.

Ja volim sve da prepustim strucnjacima sto mogu da platim ali evo nisam sigurna da mi treba neko da mi objasni neke stvari koje sama kapiram.
A opet- ne znam.
Zasto da ne?

S druge strane kad se covek muci i oseca da nesto nije u redu. Pravac doktor.
Tu nemam dvojbe.
Posebno neka trauma- stresan dogadjaj.

hoces da kazes da je dovoljno da imas usi i da neko ko
nije procitao ni jednu naucnu studiju je kvalifikovan kao "psiholog"
i moze da se otvara ordinacija ?
nije samo slusanje u pitanju daleko je dublja nauka nego sto se
predstavlja.

ne omalovažam tu struku (psihoterapeut) kao ni jednu drugu,
pričam o svakodnevnom, životu...princip onog što priča, otvori se, izjada se a druga strana pažljivo sluša i pokazuje razumevanje,
empatiju...
onda čoveku bude lakše kad izgovori što je nakupljao u sebi, rastereti se

ne omalovažam tu struku (psihoterapeut) kao ni jednu drugu,
pričam o svakodnevnom, životu...princip onog što priča, otvori se, izjada se a druga strana pažljivo sluša i pokazuje razumevanje,
empatiju...
onda čoveku bude lakše kad izgovori što je nakupljao u sebi, rastereti se
Da,ali pravu stručnu pomoć mogu da pruže samo stručni ljudi,koji su se za to obrazovali.

zavisi od težine tegoba koju neko nosi
nekom će biti dovoljna lepa reč i da ga neko sasluša, neko će morati da potraži pomoć struke za to
to bih uporedio sa zvaničnom i alternativnm medicinom,recimo travarstvo, lekovito bilje

ako je blaži problem neke 'bolesti', popiće čaj, neka tinktura itd. i rešiće problem,
nekom ne pomaže narodna medicina pa potraži pomoć kod zvanične medicine

Do pre dve godine delovalo mi je da mi pomoć te vrste nikada neće biti potrebna.
Sada mislim drugačije, ali još se nisam odlučio za terapiju.
Valjda zato što se još uvek dobro nosim sa svim problemima i emocijama.
Ali pitanje je do kad ću moći i još važnije zašto da nosim to što mi je na duši.

Nisam ni ja. To sam shvatio relativno skoro, bez terapije.

Ali možda bi mi trebala da preradim tu spoznaju i da shvatim kako da se odnosim prema mojim roditeljima, ne znam.
Pa ne znam, ja osećam bes s vremena na vreme. Ali na neki način jeste oslobađajuće. Osim besa, kada sam baš u vinklu, da ne zvučim nadmeno, a gordo svakako zvučim, osećam sažaljenje prema njima i opraštam.

Back