PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ej ljudi jel moze nako da mi pomogne???Radim maturski iz psihologije na temu "Spavanje i san" i zanima me koju literaturu da koristim???Svaka pomoc je dobrodosla!Hvala unapred!

Ja sam dosta stvari našla kod Frojda u "Tumačenje snova" I i II, i postoji jedna Jungova (Karl Gustav Jung) knjiga koja je odlična, ali nisam sigurna kako se tačno zove. U svakom slučaju na pretraživačima i na internetu ima dosta informacija o tome. Nadam se da će ti biti od pomoći...:-P

Molim vas,da li bi neko mogao da mi posalje primere proslih testova sa prijemnih ispita za psihologiju.I opstu kulturu i test znanja iz psihologije.Bas bi mi znacilo....:confused:..sad u junu to polazem i bas me hvata panika.posebno za test opste kulture..skinula sam neke iz opste kulture,al vrlo malo,a iz psihologije nemam ni jedan jedini.Ko bi mi ucinio ovu uslugu,moze da posalje na DDEVICA@SEZAMPRO.CO.YU:p

E. Erikson je posavsi od Frojdove psihoanalize stvorio svoju psihosocijalnu teoriju i u njoj istice da svaka licnost prolazi istih osam faza razvoja. Jedna od tih osam, tacnije sesta, mi je zapala za oko.

Faza intimnosti/izolacije, od 21. do 24. godine (rano odraslo doba), sticanje intimnosti, prisnosti sa drugima ali i sa sobom. Ova sposobnost da se svoj identitet udruzuje sa identitetom nekog drugog, bez straha da ce se izgubiti nesto od sebe, vodi teznji za zajednickim zivotom i sklapanjem braka. U suprotnom javlja se izolacija i takve osobe ulaze u povrsne hetero/homosexualne odnose jer zele da imaju odstupnicu iz veze. Vrlina koja se razvija u ovoj fazi je afilijativnost, zrela ljubav.

Sta mislite, koliko mladih iz ove faze uspjesno izadje tj. koliko njih dostigne samu vrlinu? Da li je socijalna sredina ta koja ce u najvecoj mjeri "usmjeriti" pojedinca ili tu postoji jos nesto? Da li je ranije sve to funkcionisalo ne neki drugi nacin?

da li moze na nekom od dobrih univerziteta u Bgd / u Srbiji da se upisu master studije iz psihologije?

na svim filozofskim fakultetima,bar sto se tice tice onih vecih (bg,ns,nis) postoje i master ili specijalisticke studije, zavisi sta te konkretno interesuje.

mene interesuju master studije u austriji,pa ako neko zna bila sta o njima, bila bi zahvalna da napise.
npr: koji su uslovi za upis,koliko kostaju...

ako ima neko strucan da mi odgovori na jedno pitanje ali neka uzme u obzir da sam ja samo laik. pitanje je koja je razlika izmedju psihoza i neuroza?
sta znaci to da se razlikuju po stepenu svijesti?:confused:
bila bi jako zahvalna ako mi ovo neko pojasni:)

Neuroze su blazi poremecaji u psihickom funkcionisanju pri kojima je smanjena sposobnost prilagodjevanja. Dinamicko jezgro neuroze je anksioznost a najcesce reakcije su: opsesivno-kompulzivne reakcije ( prisilne misli i radnje), fobicne reakcije, histericne reakcije, neurotska depresija ( jaka i dugotrajna tugo bez povoda). Neuroticni simptomi umanjuju socijalnu i radnu efikasnost.
Dok su psihoze ozbiljni psihicki poremecaji koji imaju karakteristicno porijeklo, tok i simptome. Osnovna odlika im je djelimicno ili potpuno gubljenje dodira sa realnoscu (halucinacije).

Nadam se da sam ti bar malo pojasnila :))

Neuroze su blazi poremecaji u psihickom funkcionisanju pri kojima je smanjena sposobnost prilagodjevanja. Dinamicko jezgro neuroze je anksioznost a najcesce reakcije su: opsesivno-kompulzivne reakcije ( prisilne misli i radnje), fobicne reakcije, histericne reakcije, neurotska depresija ( jaka i dugotrajna tugo bez povoda). Neuroticni simptomi umanjuju socijalnu i radnu efikasnost.
Dok su psihoze ozbiljni psihicki poremecaji koji imaju karakteristicno porijeklo, tok i simptome. Osnovna odlika im je djelimicno ili potpuno gubljenje dodira sa realnoscu (halucinacije).

Nadam se da sam ti bar malo pojasnila :))

jesi ali ipak ako ti nije problem da jos po nesto napises?
npr.sta znaci to: "smanjena sposobnost prilagodjavanja" ili koje je to 2karakteristicno porijeklo psihoza"?
znaci da je osnovna razlika sto kod neuroza nema halucinacija?

sta znaci narodski receno: "slom zivaca"?

bok svima! trebala bi mi pomoć... studiram i dobila sam zadatak da napišem seminar o afilijativnosti... tražila sam na google-u, ali tamo bas i nema nesto informacija ili sam jednostavno smotana... ako netko zna možda neku knjigu..bilo što..bila bih zahvalna. eto toliko. ciao i unaprijed se zahvaljujem!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back