PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
od prvoga dana kad je primijenjena, tj prije 100 i nesto godina...

samo se tad nije zvala tako, i od tad (1882) je dozivjela mnoge izmjene i dopune, kako stavova, tako i imena..tada jos i nije imala naziv, prvi dobija 1895 i zove se 'katarkticki metod'...

CATTARIC:
A ti si samo psiholog ili samo psihijatar, sto znaci da si mnogo mnogo stepenica ispod mene po 'moci terapeutskog ucinka' ili nazovi kako oces. A znaci i da te nisam pozvao da se slozis ili ogradis JER MI NE DIJELIMO ISTO ZANIMANJE, PROFESIJU, KAKO LI VEC
Drugo, tacno nisam profesionalac, nego amater psihoanaliticar, a jesi li ti profesionalac? Sve i da jesi klinicki psiholog diplomirani, u svim slucajevima meni ispadas smijesan kad se ogradjujes, jer.....niko te nije pozvao da se slozis. niti mi pada na pamet da se ja mijesam u obicnu 'psihologiju' ili 'psihijatriju' koja mi je ispod nivoa, ispod nivoa, pa bio ja profesionalac ili bio amatar, psihoanaliza je nesto mnogo mnogo jace od tvoje profesije.

Hm, kako imas pravo da bilo kome ko je diplomirao (pa cak i samo studirao, a nije zavrsio...) bilo sta kazes da je ispod tebe koji se istim tim bavis samo amaterski?
I otkud ti ideja da je psihoanaliza "iznad" psihologije? Zasto bi bila??? U sustini, psihoanaliza i postoji zahvaljujuci psihologiji, te tako, da nema psihologije, ne bi bilo ni psihoanalize!!!

CATTARIC:
Drugo, ne mijesaj se u moj zanat, NE UCI LJUDE POGRESNO da je ovaj moj metod i tvoj psiholoski isti, dakle odjeeeeeeeebi buuudalo..!

Da li shvatas da si se ovom recenicom spustio na nivo zrelosti deteta od 8 godina???

Marge:
Hm, kako imas pravo da bilo kome ko je diplomirao (pa cak i samo studirao, a nije zavrsio...) bilo sta kazes da je ispod tebe koji se istim tim bavis samo amaterski?
I otkud ti ideja da je psihoanaliza "iznad" psihologije? Zasto bi bila??? U sustini, psihoanaliza i postoji zahvaljujuci psihologiji, te tako, da nema psihologije, ne bi bilo ni psihoanalize!!!

Da li shvatas da si se ovom recenicom spustio na nivo zrelosti deteta od 8 godina???
cuti budalo, spustila mi ga tvoja mama sa sisama.

da sam pricao kao 'psiholog' tad bi imao pravo da se ogradjuje, ali
posto nisam reko 'ja kao psiholog mislim....<to to i to>' onda neka
ne seere.
Dakle, pogresno prica kako je moja i njegova 'bransa' 'grana nauke' ista
i neka ne uci ljude pogresno da je 'psihoanaliza' isto sto i 'psihologija'
(za ostale kojima nije jasno sto sam napisao)
dakle, ja SE NE BAVIM I S T I M T I M SA CIME SE BAVI I ON.
I TO SAM I NAGLASIO GORE! sva je prica oko toga da se nebavimo
'ISTOM' naukom itd.

Mog'o si to i lepse da kazes (iz komunikativnih razloga). A ne ovako da se sada raspravljate/mo u nedogled oko totalno nebitnih stvari. Imas si tu cudnu naviku da kad te neko/neki post/nesto iznervira izneses tvoju reakciju u toliko zamrsenom obliku punog provokacija na koje jos ocekujes da niko ne reaguje.

Evo recimo u ovom slucaju - shaddow je pogresio, jeste, ti nikoga nisi dijagnozirao - ali umesto da izneses reakciju u sto optimizovanijem obliku, bez provokativnog sadrzaja koji ima za cilj da narusi komunikaciju na temi, ne ti si morao po svom starom obicaju. I evo sada vec spamujemo temu. Ako imas nesto dodatno da me pitas/mi kazes posalji mi poruku na PM. ;)

Poštovani CATTARIC,

način na koji nastupaš na forumu i ekstremna količina agresije koju ispoljavaš, ukazuju na to da imaš veoma ozbiljnih problema. Prijateljski ti savetujem da se obratiš nekom psihoterapeutu i da počneš da radiš na sebi.

PS: Termin kao što je "psihoanalitičar amater" je u najmanju ruku smešan. Da bi postao psihoanalitičar, najpre treba da završiš fakultet, a zatim da upišeš specijalizaciju psihoanalize, koja traje minimum 6-7 godina. Prema tome, mani se "amaterske primene psihoanalize". To može da bude opasno i za tebe i za druge.

Pozdrav! :)

CATTARIC:
Drugo, ne mijesaj se u moj zanat, NE UCI LJUDE POGRESNO da je ovaj moj metod i tvoj psiholoski isti, dakle odjeeeeeeeebi buuudalo..!
Dakle, kao što rekoh... količina agresije koja je nesrazmerna datoj situaciji. Ali još više zabrinjava to što veruješ da je psihoanaliza "tvoj zanat", kako kažeš, a da pri tom sam sebe nazivaš "psihoanalitičarem amaterom", i namaš ni "s" od specijalizacije psihoanalize.
Dakle, psihoanaliza NIJE tvoj zanat. Da bi to postala trebalo bi da završiš veoma ozbiljnu specijalizaciju.

Nadam se da ovi moji postovi neće ponovo izazvati buru agresije kod tebe. Verovao ili ne, ovo sam napisao u najboljoj nameri.

Pozdrav! (još jednom) :)

ako kolicina agresije nije srazmjerna datoj situaciji (fali, ili je ima visak, pa ispada kao perverzija) to u neku ruku nije normalno, kao ni onda kad kolicina 'smijeha' nije srazmjerna datoj situaciji, ili kad KOLICINA LJUBAZNOSTI nije srazmjerna datoj situaciji. Karakteristicno za sizofrenicare, melanholicne psihotike itd. Ili ako osoba ima 'agresivan super-ego' pa onda misli da je niko nevoli niti postuje, i to i 'misljenje' ispoljava upravo zato da bi krug prijatelja u kome je 'razuvjeravajuci ga' stalno mu iznova dokazivao ljubav i pruzao njeznosti vise nego sto bi mu pruzao ovako da se ne folira.

Ja nemam nijedan od takvih problema (mnogo ljudi koji se broje kao 'normalni' imaju, pogotovo ovu 'prisilnu ljubaznost'), ali me iznenadilo od tebe kada si jednom prilokom rekao da nerazumijes ono sto ja pricam (na temi 'dubinska psihologija /psihoanaliza') iako je bar tebi to bilo vrlo jasno-ako je ikome na ovom forumu - onda tebi jeste jer ti razmisljas na taj nacin i volis da analiziras, pokazujes mnogo simpatija prema psihoanalizi (mada pogresno prenosis ono sto je Frojd pricao, pa se slozis sa tim sto si ti 'izoblicio' mislivsi da si se slozio sa samim Frojdom-ovo moram da ti kazem, posto, i ti si kao toboz neki 'psihoanaliticar amater' inace, otkuda tebi koji nisi zavrsio te studije vece pravo nego meni da pricas o psihoanalizi? AKO SMO OBOJE AMATERI? ko si ti onda da meni branis da se bavim sa tim i pricam o tome, a sebi dozvoljavas?). Sjecajuci se toga, a sad vidjevsi ovo kako se ogradjujes iako sam samo iznio jako moguce tumacenje (koje ceka na potvrdu ili negaciju od pacijenta lichno, to tumacenje sam iznio zato sto nisam imao na raspolaganju nikakav drugi materijal sa kojim bi poceo, osim, eto taj), pomislio sam da je tebi bitnije da NEGIRAS nekoga, nego da 'lecis' 'istrazujes' itd.

dakle, reci javno svima sad, da si ti pricao o psihoanalitickom shvatanju straha, seksa...itd. Bavio se sa tim. I da si presao granice onoga sto se uci na fakultetu (taj dio psihoanalize koji se nedje uci a nedje i ne, zavidi od fakulteta do fakulteta). Dakle: pricao nesto za sto nisi legitimisan? Isto kao i ja...

CATTARIC:
...... iako sam samo iznio jako moguce tumacenje (koje ceka na potvrdu ili negaciju od pacijenta lichno, to tumacenje sam iznio zato sto nisam imao na raspolaganju nikakav drugi materijal sa kojim bi poceo, osim, eto taj...

Eto u čemu je problem. Da li ti zaista veruješ da su posetioci foruma tvoji "pacijenti"?!?!
Da li zaista veruješ da si kompetentan da nekoga "lečiš"?!?

Ne bih dalje ulazio u diskusiju sa tobom, iako vidim da to želiš.
Nažalost nemam ni volje, ni vremena za to.

pa...ako cemo pravo nisam te ni pozvao.Niti si sposoban za pricu samnom, niti je zasluzujes. (zato sto ne odgovaras na pitanja, a ako mislis da su toliko glupa da na njih ne treba odgovoriti, onda bar bi trebalo da kazes 'glupa su' ako ima bar jedno 'koje nije glupo' onda odgovori na to a reci da su sva ostala 'glupa' ako mislis da je sve toliko glupo, onda nema potrebe ni da mi postavljas potpitanja, lose ti ide komunikacija)
PS
Drugo: kompetentan? NE! NISAM!, neznam ali izgleda da jesam SPOSOBAN, ispada da sam neke ljude izlijecio-tako izlazi. Meni je bitnije da sam ja sposoban za nesto nego da sam za nesto kompetentan. Za tebe neznam jesi li izlijecio koga.

Nevjerujem u 'kompetencije' 'doktore' 'diplome' i 'pacijente' to su samo tehnicki izrazi koji nemaju veze sa zivotom, nego eto tako sluze radi komunikacije. I ne lijece ljude 'diplome' na zidu ni neki 'fakulteti' nego ih lijece drugi ljudi, koji nemoraju biti nista bolji ljudi od njih, samo treba da pazljivo saslusaju sto ovi pricaju. Za to je dokaz i Frojd koji nije zavrsio studije 'psihoanalize' vec je psihoanalizu sam izmislio. Predznanje? Nije imao, bio je neurolog, a neurologija mu nikako nije mogla biti polazna tacka za psihoanalizu. Ako sam ja smijesan, smijesan je i Frojd... Tako da...koga god u Jugoslaviji zanima psihoanaliza, on mora biti ameter (da ja znam nepostoji ta specijalizacija na nijedan fakultet u Jugoslaviji) i pricati bez 'kompetencije' isto kao i ti sto si pricao na nekoj temi ovdje na forumu bez grama kompetencije? JEL TAKO? (SAMO NA OVO MI ODGOVORI). Isto kao sto i ja pricam.

ovdje? ne (nisu[*1]) pacijenti, ne lijecim, nego pricam. Ono sam objasnjavao onako da bi ti shvatio moj metod, itd.. A na forumu se nemoze lijeciti niko, mogu se samo dati smjernice[*2] nekome, i moguce je ubijediti nekoga da ode kod psihijatra-tj. ako ima strah itd pa trazi podrsku, ili ako nezna 'sto je to'. Ili ako ne ide kod dobrog psihijatra. Isto tako je dobro staviti do znanja ljudima da ih ne lijeci necija DIPLOMA uramljena na zidu, mrtva stvar, niti neki FAKULTET, nego covjek koji im posveti paznju, tako da....kome god povjere svoj problem, drugu, drugarici, bice bolje nego to drzat u sebe.

(To pricam za sve, a ne kao odgovor na onu poruku-a ako on moze nekoga da lijeci na forum svaka cast, ja za to nisam sposoban)
(Nisi pozvan da odgovoris na nijedno pitanje osim ono koje sam naglasio i ofarbao. Jer se ostatak price ne odnosi na tebe)

Sada ste me jako razocarali.
Dugo nisam bio ovde i ovo sto sada vidim je strasno.
Vas obojica imate problema!
Ne eticki je raditi psiholosku/psihijatrijsku analizu ljudi preko interneta, za to postoje odredjena pravila, koja vi niste postovali.
I otkud ta glupava ideja o razlicitosti psihologije i psihoanalize. To svakako nisu isti pojmovi, ali raspravljati sta je bolje.
S obzirom da ste obojica osobe koje se bave ljudima, analizirajte svoje reakcije, po bilo kom modelu.
Pokvarili ste sajt.
Drzite se nauke. Ne idite u psihoterapiju preko foruma.

Vera u MFT:
Sada ste me jako razocarali.
Dugo nisam bio ovde i ovo sto sada vidim je strasno.
Vas obojica imate problema!
Ne eticki je raditi psiholosku/psihijatrijsku analizu ljudi preko interneta, za to postoje odredjena pravila, koja vi niste postovali.
I otkud ta glupava ideja o razlicitosti psihologije i psihoanalize. To svakako nisu isti pojmovi, ali raspravljati sta je bolje.
S obzirom da ste obojica osobe koje se bave ljudima, analizirajte svoje reakcije, po bilo kom modelu.
Pokvarili ste sajt.
Drzite se nauke. Ne idite u psihoterapiju preko foruma.

Aj ti lepo pročitaj šta je prethodno napisano, šta je napisao poštovani CATTARIC, a šta ja,
pa onda ponovo sastavi post.

Ovo je strasno! !
Ovaj forum ste pretvorili u "svadjaonicu"!
Kao mala deca sta....mada i moja seka od 4god shvati kada je glupo raspravljati se pa prestane....
A jeste li suli za ono "Pametniji popusta"?
Mislim da dugujete izvinjenje svima koji posecuju ovaj forum-da cuju nesto pametno o psihologiji,da cuju sta ih zanima,da potraze savet a ne da gledaju vase jadne,neobavezne i nepotrebne raspravke!
PooooozZ ;)

Tijana90:
Ovo je strasno! !
Ovaj forum ste pretvorili u "svadjaonicu"!
Kao mala deca sta....mada i moja seka od 4god shvati kada je glupo raspravljati se pa prestane....
A jeste li suli za ono "Pametniji popusta"?
Mislim da dugujete izvinjenje svima koji posecuju ovaj forum-da cuju nesto pametno o psihologiji,da cuju sta ih zanima,da potraze savet a ne da gledaju vase jadne,neobavezne i nepotrebne raspravke!
PooooozZ ;)

Аха, паметнији попушта, ал' са живцима.
Па то ви психолози ваљда најбоље знате :wink: 8-)

Molim sve zainteresovane za ovu temu da ne izgube iz vida da psihologiju ne treba izjednacavati sa psihoterapijom, bez obzira o kojem terapijskom pravcu da je rec.

Vise od sto godina, naucnici izvode prelepe eksperimente u oblasti kognitivne, razvojne, socijalne, inzenjerske i ostalih grana psihologije.

Klinicka psihologija i psihoterapija su samo deo psiholoskih disciplina.

Razumljivo je da su ove teme najzanimljivije sirokoj javnosti. Medjutim, psihologija je prvenstveno empirijska nauka, kao fizika, kao bilo koja druga disciplina koja koristi naucni metod.

Daklel, psiholozi se ne bave samo problemima u ponasanju, vec izvode eksperimente kako bi otkrili zakonitosti u misljenju, ucenju, sudjenju, zakljucivanju, obradi jezika, socijalnom funkcionisanju i brojnim drugim procesima koji se odvijaju. Krajni cilj je razumevanje tih procesa u svom "normalnom" vidu, a kasnije i razumevanje i lecenje "kvarova".

Ne zelim da budem gruba, samo zelim da otvorim vidike onima koji mozda nisu imali prilike da u potpunosti upoznaju psihologiju... Ono sto cujete na televiziji nije pravi presek ove nauke...

Veliki pozdrav svima koji pokusavaju da obuzdaju besmislenu raspravu izmedju dva clana foruma!

Ima jedna fina knjiga na tu temu koja se zove "Popular Psychology - An Encyclopedia" [Luis A. Cordon]. Knjiga ne veoma dobar nacin opisuje kontrast izmedju popularne psihologije i psihologije kao empirijske nauke. Doduse ja nisam procitao celu knjigu, ali iz onoga sto sam mogao da zapazim za nekoga koga interesuje psihologija, a ne zna mnogo o njoj, ova knjiga bi bila dobra za pocetak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back