PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dete, dakle, potiskuje svoje neprijateljstvo prema roditeljima iz straha da ne pokravi svoje odnose sa njima. Ono nalazi opravdanje u strahu da ga ovi "moćni džinovi" mogu napustiti, povići se od dobročinstva koja pokazuju ili se čak okrenuti protiv njega.
Uz to, u našoj kulturi dete se obično formira tako da oseća krivicu za svako osećanje ili izražavanje neprijateljstva ili suprotstavaljnja, pa se oseća bezvredno ili postiđeno u sopstvenim očima ako krši pravila koja su oni uspostavili.

Oba ova razloga za osećanje krivice, blisko su povezana. Što dete više oseća krivicu zbog kršenja pravila, to će se manje usuđivati da se ljuti ili optužuje svoje roditelje.
Moto u ovakvoj situaciji glasi:
"Ja moram da prigušim neprijateljstvo zato što bih bio loše dete kad bih bio neprijateljski raspoložen".

Evo, još samo ovo: :)

Potiskivanjem osećanja neprijateljstva prema okolini, stvaramo osećaj anksioznosti, koji ova autorka definiše kao jedno od najmučnijih stanja u kojem se možemo naći. Ona pravi razliku izmežu aksioznosti i onoga što zovemo strah i kaže da osnovna karakteristika straha to što se plašimo neke realne opasnosti, dok, kada je u pitanju anksioznost, nije po sredi realna, već imaginarna opasnost. Pri tome, treba imati u vidu da je takva vrsta straha, odnosno anksioznosti, za osobu koja se plaši veoma realna i stvarna. Mogli bismo reći da je anksioznost strah koji u osnovi sadrži subjektivni faktor.

Kako se oseća osoba koja doživljava anksioznost?

Ona ima osećanje moćne, neizbežne opasnosti prema kojoj stoji potpuno nemoćno. Ma kakav da je izraz anksioznosti, bilo da se radi o hipohondričkom strahu od raka, anksioznosti zbog grmljavine, fobiji od uzvišenih mesta, ili nekom sličnom strahu, dva faktora su uvek prisutna:
beskrajna opasnost i bespomoćnost u odnosu na aksioznost.

Osoba ponekad oseća da strašna sila, pred kojom se oseća nemoćno, dolazi spolja – grmljavina, rak, nesrećni slučaj i slično; ponekad oseća da opasnost dolazi od njenih vlastitih nesavladivih nagona – strah da ne skoči sa nekog visokog mesta, ili da nekog ne povredi nožem; ponekad je u anksioznim napadima opasnost potpuno nejasna i nedokučiva.

Kritikujući svog učitelja Frojda, Hornaj ističe da uzrok anksioznosti ne mora uvek ležati u problemima vezanim za seksualnost. Ona smatra da dublja analiza pokazuje da koren anksioznosti ne leži u seksualnim nagonima kao takvim, već u nagonima neprijateljstva udruženim sa njima.
Dakle, nagoni neprijateljstva u različitim oblicima stvaraju glavno vrelo iz koga izvire neurotična anksioznost.

Potiskivati neprijateljstvo znači praviti se da je sve u redu i tako izbegavati borbu kad treba, ili bar kad želimo da se borimo. Kao prva i neizbežna posledica takvog potiskivanja nastaje osećanje neodbranjivosti, ili, da budemo još tačniji, pojačava se već prisutno osećanje neodbranjivosti. Ako se neprijateljstvo potiskuje kada su interesi ličnosti stvarno napadnuti, to može dati mogućnost drugima da izvuku prednosti i koristi.

Strahovi koje treba savladati potiskivanjem, mogu takođe biti savladani ako je neprijateljstvo pod stalnom kontrolom svesti. Da li će neko potiskivati ili kontrolisati neprijateljstvo, nije stvar izbora, pošto je potiskivanje slično refleksnom procesu. Dešava se da je u određenoj situaciji nepodnošljivo biti svestan svog neprijateljskog stava. U takvom slučaju, naravno, ne postoji mogućnost kontrole. Glavni razlog što svest o neprijateljstvu može biti nepodnošljiva je u tome da neko može voleti i osećati potrebu za osobom prema kojoj je u isto vreme neprijateljski raspoložen.
U takvim okolnostima, potiskivanje je najkraći i najbrži put ka neposrednom umirenju. Zaplašujuće neprijateljstvo potiskivanjem iščezava iz svesti ili se drži na odstojanju da ne dođe do svesti. Ako je neprijateljstvo potisnuto, osoba ni iz daleka nije svesna svog neprijateljstva.

Međutim, najbrži put ka smirenju nije obavezno i najsigurniji. Procesom potiskivanja, neprijateljstvo je uklonjeno iz polja svesti, ali nije uništeno. Otcepljeno izvan celine ličnosti, i tako izvan kontrole, ono se preokreće u afekat visoke eksplozivnosti i eruptivnosti, i prema tome teži da se isprazni. Eksplozivnost potisnutog afekta utoliko je veća što on zbog svoje potpune izolacije često poprima fantastične razmere.

Ne bih više da dužim (može se tu još štošta napisati), pa bismo mogli i da rezimiramo prethodno rečeno. Suština je u tome da neprijateljstvo izaziva ankisoznost, ali proces može ići i obrnutim putem, odnosno, potisnutno neprijateljstvo i snažan osećaj anksioznosti, može izazvati novo neprijateljstvo, koje može biti jačeg intenziteta (zbog svega prethodno opisanog), a ono se dalje pretvara ponovo u ansioznost, itd. Na taj način stvara se začarani krug između neprijateljstva i anksioznosti, što znači da jedno proizvodi drugo i obratno.

Pozdrav! :)

Betty:
a sta da radis u tom zacaranom krugu, kako napolje :)
E, to je teško pitanje. Najbolje bi bilo uz pomoć stručnog psihoterapeuta.
Sve zavisi koliko je jak neurotični konflikt, odnosno da li je osoba u stanju da sama reši problem.
Šta bi bilo dobro u tom slučaju? Pa recimo osvešćivanje svojih emocija. Prihvatiti svoja pozitivna, ali i svoja negativna osećanja, jer su i ona deo nas. Postati svestan toga šta nas pokreće, šta nas koči u životu, šta nas sprečava da uradimo određene stvari.

U svakom slučaju, veoma je teško dati konkretan odgovor na tvoje pitanje.

shaddow:
Sve zavisi koliko je jak neurotični konflikt, odnosno da li je osoba u stanju da sama reši problem.
Šta bi bilo dobro u tom slučaju? Pa recimo osvešćivanje svojih emocija. Prihvatiti svoja pozitivna, ali i svoja negativna osećanja, jer su i ona deo nas. .

aha, znači da napiše pismo?
J to tako rešim. Pišem. Uglavnom ne pošaljem, sli svejedno, pišem i po blogu i po papirima...pišem gde stignem :lol:
Pisanje je, između ostalog, i vrlo dobra psihoterapija, mogućnost da zavirimo u sebe i reprogarmiramo se. Dobra navika :)

shaddow:
E, to je teško pitanje. Najbolje bi bilo uz pomoć stručnog psihoterapeuta.
Šta bi bilo dobro u tom slučaju? Pa recimo osvešćivanje svojih emocija. Prihvatiti svoja pozitivna, ali i svoja negativna osećanja, jer su i ona deo nas. Postati svestan toga šta nas pokreće, šta nas koči u životu, šta nas sprečava da uradimo određene stvari.

U svakom slučaju, veoma je teško dati konkretan odgovor na tvoje pitanje.
Cekaj, znaci manje vise sve probleme treba da resavamo uz pomoc psihoterapeuta? Zar ne mozemo da budemo sami svoji terapeuti? Mislim, ima ljudi koji stvarno umeju da rese svoje probleme bez icije pomoci. I isto tako mislim da spadam u te ljude... Meni to pomaze, jedino ne znam da li su bas ti problemi u potpunosti resili, ali, posto ih vise nemam, mislim da su reseni...
Ima i vecih problema i drugacijih ljudi, ali mi se cini da ne treba uvek traziti strucnu pomoc.
Da li gresim?

Marge:
Cekaj, znaci manje vise sve probleme treba da resavamo uz pomoc psihoterapeuta? Zar ne mozemo da budemo sami svoji terapeuti? Mislim, ima ljudi koji stvarno umeju da rese svoje probleme bez icije pomoci. I isto tako mislim da spadam u te ljude... Meni to pomaze, jedino ne znam da li su bas ti problemi u potpunosti resili, ali, posto ih vise nemam, mislim da su reseni...
Ima i vecih problema i drugacijih ljudi, ali mi se cini da ne treba uvek traziti strucnu pomoc.
Da li gresim?
Naravno da ne grešiš. Mnogi ljudi su u stanju da sami reše svoje probleme i naravno da ne treba trčati na psihoterapiju za svaku sitnicu. Pitanje koje je postavila Betty, odnosilo se međutim na "začarani krug", a i ja sam naglasio, da sve zavisi od stanja u kome se osoba nalazi. Nekada je neurotični konflikt koliko jak da osoba jednostavno nije u stanju samostalno da ga reši. Nekada, međutim, to nije slučaj, pa samim tim nema ni potrebe za psihoterapijom.

Betty:
aha, znači da napiše pismo?
J to tako rešim. Pišem. Uglavnom ne pošaljem, sli svejedno, pišem i po blogu i po papirima...pišem gde stignem :lol:
Pisanje je, između ostalog, i vrlo dobra psihoterapija, mogućnost da zavirimo u sebe i reprogarmiramo se. Dobra navika :)
Potpuno se slažem. Mnogi preporučuju pisanje pisama samom sebi (Nešto kao pisanje dnevnika).

186.png

@Tara

Da li ćeš se pripremati za upis na psihologiju zavisi pre svega od tebe.
Pre svega od tvojih interesovanja. Ukoliko to zaista voliš, bila bi šteta da se time ne baviš.
Naravno, da bi upisala psihologiju potreban ti je i dobar prosek, jer je konkurencija prilično velika.
Dakle, jedan deo priprema je da obezbediš što bolji prosek u srednjoj školi, a ostali deo je da što bolje spremiš ono što se traži za prijemni. Pored testa iz psihologije, mislim da je potrebno da uradiš i test opšte informisanosti, a nekada se radio i test inteligencije (ne znam da li je i sada to slučaj). Sve u svemu najbolje da odeš do Filozofsog fakulteta i da se raspitaš.

Pozdrav! :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back