PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne gnjaviš uopšte. Prijatno je razgovarati sa tobom. :)

Nemoj da razmišljaš o tome da ti psihologu (psihoterapeutu) oduzimaš vreme. Već sam ti napisao da čovek ne mora da ide na psihoterapiju samo onda kada se pojave neki ogromni problemi. Ako je to za tebe problem, kreni da ga rešavaš. Možda je uzrok tog problema nešto treće, čega nisi ni svesna. U svakom slučaju, svaki razgovor sa psihoterapeutom može samo da ti pomogne.
Najbolje bi bilo, ukoliko imaš mogućnosti, da ideš privatno kod psihoterapeuta (cena je 20 evra seansa). Ovi što rade u državnim ustanovama su najčešće toliko zatrpani poslom da ne znaju gde će pre. Naravno, ukoliko nisi u mogućnosti, ostaje i opcija psihoterapije u državnoj ustanovi.

Što se tiče avatara, zaista ne bih ulazio u to, odnosno ne bih da dajem tako olake ocene o drugim ljudima. Da bih mogao da kažem nešto više o osobi potrebno je malo više informacija. Nadam se da razumeš. :)

Pozdrav! :)

Uh....pa 20 eura, malko mi je mnogo za jednu seansu...s obzirom na veličinu problema :D
Ja sam išla kod državnog, i stvarno mi je žena (kako se kaže, psihološkinja?) baš puno pomogla...U stvari, samo me je navela u kom pravcu da razmišljam, ali i to mi je bilo dosta, s obzirom na to da sam bila baš izgubljena.
No, dobro, ubedio si me, ipak mi smeta da crvenim kao neka nezrela šiparica. U svakom slučaju, malo razgovora i rada na samopouzdanju neće biti na odmet.
A za avatara...šta ću kad sam radoznala...ali razumem u potpunosti, isto bih i ja sebi rekla na tvom mestu. :D
Pozz!

Kedi:
:lol: :lol: :lol:
Let the force be with you ili ti ltfbwy!
Nisam mislila bukvalno mernu jedinicu, nego pokazatelje. Sta je sto to u ponasanju ili delanju pojedinca upucuje da on ima "dosta" energije?

Harizma
:) ?
Leadership, uticaj, libido, osecaj topline kad si blizu nekog energicnog? Moć! Nema energičnih a nemoćnih!

Energicni ljudi su SILA. Prirodna. Sve ponesu sa sobom kad prodju, kao oluja! :P

Tekst koji sledi preuzet je sa jednog sajta:

Zašto da se obratite psihoterapeutu?

Znanje o tome da mi je potrebna pomoć je već početak rešavanja problema

Preporučujemo da se obratite stručnjaku u oblasti mentalnog zdravlja:
Ukoliko je harmonija u vašoj porodici ili partnerskoj vezi poremećena
Ukoliko imate teškoću da osećate radost već neko duže vreme
Ukoliko ste neprestano umorni ili imate nesanicu
Ukoliko ste stalno loše raspoloženi
Ukoliko se osećate bespomoćno ili beznadežno, ukoliko loše mislite o sebi ( stidite se ili prezirete sebe)
Ukoliko imate napade panike
Ukoliko cesto osećate bes, ili vam drugi ljudi govore da ste često besni
Ukoliko osećate da gubite kontrolu (''pucate'', ili postajete preokupirani time šta drugi ljudi rade ili bi mogli da urade, ili vas drugi ljudi optužuju da suviše kontrolišete)
Ukoliko ne odustajete od ponašanja koja su, u suštini, nesvrsishodna ( preterano jedenje, čišćenje...)
Ukoliko imate problem koncentracije, problem da zadržite tok misli ili da budete produktivni
Ukoliko često osećate tenziju, psihološku kao što je uznemirenost, strah, anksioznost, ili u telu kao što je mišićna napetost, glavobolja, napetost u stomaku, teškoće u disanju, napetost u grudima itd. (a da to nije vezano za neku dijagnostikovanu, jasno definisanu bolest)
Ukoliko imate problem u komunikaciji sa drugima - osećate da vas ljudi ne razumeju ili vi ne razumete njih
Ukoliko imate problema u seksualnom životu
Ukoliko ste nesigurni u sebe ili doživljavate intezivnu tremu u različitim situacijama
Ukoliko se osećate ili ponašate čudno ili vam to neko, vama veoma blizak, kaže

Psihoterapija je suviše dobra da bismo je koristili samo u situacijama kada osećamo bol, patnju ili imamo problem

Preporučujemo da se obratite psihoterapeutu i:
Ukoliko želite bolje da upoznate sebe i druge
Ukoliko želite da poboljšate kvalitet života
Ukoliko želite da razvijete svoju autentičnost, spontanost, kreativnost
Ukoliko želite da se na poseban način brinete o sebi i svom mentalnom zdravlju

Dobro jutro svima :smile:
Auuu, shaddow, citam ovu prvu crvenu skupinu, ne gine mi neko savetovanje i razgovor :-(
Toliko dugo posvecujem paznju nebitnim stvarima i ljudima da vec pocinjem da se osecam jako lose, a ne umem sama da izbalansiram stvari, da u hodu preradim dogadjaje i emocije... :-( Bas sam se umorila!
@Betty
Da, harizma bi mogla biti odgovor, ali ? se da li i harizmaticni imaju neki kamen spoticanja?

Mene brine sto nisam sebe pronasla na onom crvenom spisku, a opet osecam potrebu da odem kod psihologa cisto da mi razjasni neke stvarcice o meni... Recimo, kada se u skoli na casu istorije prica o nekim ratovima i u knjizi pronadjemo broj civila poginulih u odredjenom ratu, ja sam jedina koja ne kaze da je 5000 civila poginulih za jedan dan sitnica.......... Dakle, njih 25-oro tvrdi da je to sitnica, a ja se jedina bunim... Sad ne znam da l' je problem u meni ili u njima.......
Ili, na primer, kada sa drustvom iz razreda pricam oo muzici, niko sem mene ne moze sebe da zamisli da slusa muziku koja nije popularna ili da je obucen drugacije od drugih (ja ne moram sebe da zamisljam, vec jesam drugacija od drugih)........
Pisala sam o ovome u temi "Kada si drugaciji od drugih", ali su je zatvorili i ne postoje ljudi od kojih mogu da cujem realno misljenje o mom problemu posto oni koji me poznaju to ne vide kao problem.
I jos jedna stvar po kojoj se straaaaaaaaaasno razlikujem od svojih vrsnjaka jeste cinjenica da me jako zanima psihologija. Kada sam to rekla u razredu, komentar je bio "Gde si, doktorka"... Joj, ne znam jel su oni jako nezreli, ili sam ja malo zrelija od njih.........

Kedi:
@Betty
Da, harizma bi mogla biti odgovor, ali ? se da li i harizmaticni imaju neki kamen spoticanja?

Nisam ja tako brza ni enmergična (evo me, SEDIM :lol: ), nego sam tempo rečenice namerno ubrzala da bih prenela elan :)

Nemam pojma, iskreno, i ne znam dal smem da uopštavam...razni ljudi imaju razno kamenje o koje se spotiču ili ne spotiču. Stvarno nemam pojma. Treba ih pitati ponaosob ;)

Marge:
Mene brine sto nisam sebe pronasla na onom crvenom spisku, a opet osecam potrebu da odem kod psihologa cisto da mi razjasni neke stvarcice o meni... Recimo, kada se u skoli na casu istorije prica o nekim ratovima i u knjizi pronadjemo broj civila poginulih u odredjenom ratu, ja sam jedina koja ne kaze da je 5000 civila poginulih za jedan dan sitnica.......... Dakle, njih 25-oro tvrdi da je to sitnica, a ja se jedina bunim... Sad ne znam da l' je problem u meni ili u njima.......
Ili, na primer, kada sa drustvom iz razreda pricam oo muzici, niko sem mene ne moze sebe da zamisli da slusa muziku koja nije popularna ili da je obucen drugacije od drugih (ja ne moram sebe da zamisljam, vec jesam drugacija od drugih)........
Pisala sam o ovome u temi "Kada si drugaciji od drugih", ali su je zatvorili i ne postoje ljudi od kojih mogu da cujem realno misljenje o mom problemu posto oni koji me poznaju to ne vide kao problem.
I jos jedna stvar po kojoj se straaaaaaaaaasno razlikujem od svojih vrsnjaka jeste cinjenica da me jako zanima psihologija. Kada sam to rekla u razredu, komentar je bio "Gde si, doktorka"... Joj, ne znam jel su oni jako nezreli, ili sam ja malo zrelija od njih.........

Nisi rekla koliko imaš godina, ali to što opisuješ deluje kao sasvim normalan proces odrastanja i pronalaženja svog identiteta. Pitanje je da li to što si , kako kažeš, drugačija tebi smeta. Ukoliko ti ne smeta, sve je OK. To može da bude čak i prednost, tvoja osobenost. Ukoliko ti to predstavlja problem, možeš se obratiti psihologu ili psihoterapeutu. Nekada je potrebna samo mala pomoć stručnog lica. U svakom slučaju, obratiti se psihologu nije ništa strašno i svakako može da koristi.

Što se tiče interesovanja za psihologiju...... pa što da ne? Možda će to jednog dana postati tvoj poziv. Možda ćeš naći sebe u toj oblasti. Nema u tome ničeg lošeg.

@Betty

a194.gif

Shaddow veliki pozdrav od mene, ja na Krstaricu više neću zalaziti...ako već moram sa raznim teškim ljudima da se srećem u svojoj okolini, neću i da sebe torturišem pa da u slobodno vreme sebi to isto priređujem samostalno...sa retko s kim ovde se mogao povesti konstruktivan razgovor, a da se pri tom ne oseti uvređeno, prozvano, ili da ne podyebava; od onih s kojima sam došla u ''kontakt'' jedino si se ti izdvojio kao neko ko zna da sasluša i da pri tom i pametno odgovori. I zato imam potrebu samo da ti kažem
a010.gif

Hvala na svim savetima.

shaddow:
Nisi rekla koliko imaš godina, ali to što opisuješ deluje kao sasvim normalan proces odrastanja i pronalaženja svog identiteta. Pitanje je da li to što si , kako kažeš, drugačija tebi smeta. Ukoliko ti ne smeta, sve je OK. To može da bude čak i prednost, tvoja osobenost. Ukoliko ti to predstavlja problem, možeš se obratiti psihologu ili psihoterapeutu. Nekada je potrebna samo mala pomoć stručnog lica. U svakom slučaju, obratiti se psihologu nije ništa strašno i svakako može da koristi.

Što se tiče interesovanja za psihologiju...... pa što da ne? Možda će to jednog dana postati tvoj poziv. Možda ćeš naći sebe u toj oblasti. Nema u tome ničeg lošeg.

Uh, zaboravila sam... 14 godina...
Obratila bih se psihologu, da znam kom i gde, jer u mojoj skoli je psiholog neki prilicno cudan tip kome ne volim ni da se javljam, a kamoli da razgovaram sa njim. Da je malo prijatniji, verovatno bih odavno razgovarala sa njim. A sto se tice nekoga sa strane, to je prilicno tesko jer ne bih volelela da moji roditelji saznaju da imam problem koji ne umem sama ili sa njima da resim :confused: :(

@Betty
Nisam to htela da kazem, jer me drugi vec gledaju kao cudaka zbog mojih interesovanja. I bas me briga za to 'sta ako...', jednostavno ne znam da li sam ja problematicna ili neko drugi!
I nemoj da me zezas za nesto sto nije za zezanje.........

Ines1864:
Shaddow veliki pozdrav od mene, ja na Krstaricu više neću zalaziti...ako već moram sa raznim teškim ljudima da se srećem u svojoj okolini, neću i da sebe torturišem pa da u slobodno vreme sebi to isto priređujem samostalno...sa retko s kim ovde se mogao povesti konstruktivan razgovor, a da se pri tom ne oseti uvređeno, prozvano, ili da ne podyebava; od onih s kojima sam došla u ''kontakt'' jedino si se ti izdvojio kao neko ko zna da sasluša i da pri tom i pametno odgovori. I zato imam potrebu samo da ti kažem
a010.gif

Hvala na svim savetima.
Slazem se! Vecina likova odavde voli da odje.bava narocito one koji su malcice drugaciji (i koji to naglasavaju)... Mada, danas je vecina ljudi takva. Naravno, uvek postoje i oni bolji :-D

Ines1864:
a010.gif

Hvala na svim savetima.
Ines, nemoj da si na kraj srca. Slažem se sa tobom. Uglavnom se sve svodi da podjebavanje i prepucavanje. Nažalost većina ljudi je takva. Valjda im ovo dođe kao neki ventil. Ali ipak nisu svi takvi. Probaj da ne svataš forum suviše ozbiljno, više onako... kao zezanje. Vremenom čovek nauči da neke ljude iskulira ili ignoriše. Ipak, nađe se i neko sa kim vredi porazgovarati.
Evo, koliko sam na forumu, mnogo puta sam, od raznih ljudi čuo rečenicu, "odoh ja" i slično. Većina njih se nekako ipak vrati. Bitno je samo promeniti svoj stav i ne dozvoliti da te kojekakvi likovi provociraju. I to dolazi sa vremenom.
Ti si zaista OK osoba i bila bi šteta da ovaj forum izgubi jednog takvog korisnika.

Marge:
......ne bih volelela da moji roditelji saznaju da imam problem koji ne umem sama ili sa njima da resim :confused: :(

A zašto bi morala svaki problem sama da rešiš? :confused: Nekada je čoveku potrebna mala pomoć i tu nema ničega lošeg. U tvojim godinama mnogi mladi prolaze kroz različite krize, pokušavaju da nađu sebe, pokušavaju da usklade svoj odnos sa vršnjacima, osećaju kako ih roditelji ne razumeju i slično. Sve je to potpuno normalno. Najčešće se stvari same od sebe srede. To je u stvari samo jedna faza odrastanja. :)

Ukoliko se stvari ne srede, uopšte nije sramota potražiti pomoć stručnog lica.
Na KBC Dragiša Mišović postoji odlično odeljenje za adolescente i njihove probleme. Nekada razgovor i podrška sa osobom koja te razume i uvažava može mnogo da pomogne. :)

Hm.... Ja ne mislim da moram svaki problem sama da resim, ali ljudi uglavnom osobe gledaju onako kako njima odgovara, a mene mnogi vide kao nekoga ko svima moze da pomogne, ali njemu nikada nije potrebna pomoc. A drugo, pretpostavljam da ce mi roditelji reci da to nije veliki problem, da mogu sama da ga resim........ ili ce mi reci da sam sama izabrala da budem drugacija, bla, bla, bla :-) Mada, cinjenica je da svako najbolje zna kada mu je potrebna pomoc.

Oni što se lako vređaju, ustvari, beže od realnog sveta u neki svoj svet, koji je u nekim dimezijama nestvaran. Uvreda se može prećutati (svaki put) ali se može i tako obraditi da, na kraju, ispadne kao pohvala. Sa tim se počinje obraćati pažnja na duhovnu strukturu psihičke ličnosti, koja je uzrok mnogih problema, ako se zapostavi, i ogromne koristi, ako se pravilno izgradi.
Šta se dobija ako se na uvredu odgovori pohvalom?
- uvređeni u sopstvenim očima izgleda bolji
- uvredilac bude posramljen, što će rezultirati poboljšanjem njegove duhovne strukture
- neutralni posmatrač biće zadivljen mudrim odgovorom, što će delovati i na njegovu duhovnost
- pozitivna energija će delovati na čitavu okolinu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back