PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Danas ni u koga ne možeš imati poverenja" dres nam o onome ko ga nosi govori sledeće: njegova omiljena razonoda je razgovor i raspravljanje o prevarama i izdajama. Njegova omiljena igra je "Danas ni u koga ne možeš imati poverenja", ukoliko se onima koje je za nju izabrao ne može verovati. Njegovo omiljeno osećanje je trijumf: "Došao si mi na zicer, đubre". Njegov nadimak je "Oprezni".

U prednjoj sobi on se ponaša na način pravovernih, ubeđen u svoju ispravnost, dok je u zadnjoj sobi on taj kome ne treba verovati, on je spletkaroš (i ponaša se kao gazdarica koje je, potpuno verujući u svoju ispravnost, izjavila: "Danas više zaista ne možeš verovati svojim stanarima. Dok sam preturala po fijokama jednog od njih, zamisli šta sam našla!").

A sada ono glavno: Scenario osobe koja igra igru "Danas ni u koga ne možeš imati poverenja" zahteva od njega da ga izneveri onaj kome veruje, tako da on umirućim dahom može da uzvikne svoj slogan: "Znao sam, danas ni u koga ne smeš imati poverenja".

Natpis na grudima njegovog dresa "NE SMEŠ VEROVATI NIKOME" je poziv dobronamernim ljudima, naročito neupućenim, da dokažu kako su zapravo oni izuzetak. Ukoliko se potrude da pre nego što bitka prođe i prašina se slegne pogledaju, videće na leđima, makar tada, da je pisalo "MOŽDA ĆEŠ TI POVEROVATI SADA MENI".

Ukoliko terapeut napravi potez pre vremena klijent će uzviknuti: "Vidiš, čak ni tebi ne mogu da verujem". Tako, kada odlazi, njegov je "zez" uspeo; on je u svakom slučaju pobednik.

Nemoj pogrešno da me shvatiš. Nisam mislio ništa loše i nema potrebe da mi se izvinjavaš.
Ne bih da govorim o tome šta radim, jer mi se već desilo da mi posle prebacuju kako im nabijam svoje "titule" na nos. Nekako.... ne bih o tome. :)

A da li ti imaš neki komentar na ovo što je prethodno napisano? :) ;) :)

shaddow:
Nemoj pogrešno da me shvatiš. Nisam mislio ništa loše i nema potrebe da mi se izvinjavaš.
Ne bih da govorim o tome šta radim, jer mi se već desilo da mi posle prebacuju kako im nabijam svoje "titule" na nos. Nekako.... ne bih o tome. :)

A da li ti imaš neki komentar na ovo što je prethodno napisano? :) ;) :)

No comment!!! Mene jako zanima psihologija i dugo sam trazila nesto gde mogu da se "obrazujem"

shaddow:
Intuicija bi mogla da se svrsta u oblast parapsihologije koja još uvek nije dovoljno istražena. Posebno obziljna istraživanja u ovoj oblasti vršili su ruski naučnici, ali ovo nije dovoljno ozbiljno prihvaćeno u naučnim krugovima. :)

Један од наших учитеља, на катедри где сада студирам топлотну физику, професор Дуљњев, бејаше ректор нашег университета у време када је организовао она истраживања.

Intuicija, šta kaže psihologija o intuiciji?[/QUOTE]

Psihologija intuiciju objasnjava i nesvesnim ucenjem. Eksperimenti su pokazali da nesvesno ucenje definitivno postoji. To kada neko kaze "mislim da je u pitenju ..., ali ne mogu da objasnim odkud to" moguce je da se radi o osobi koja je dobar poznavalac teme, ili je bar imala znacajnog susreta u zivotui sa tom oblascu, pa je naucila neke stvari ali da nije osvestila to sebi. Naravno, treba razlikovati intuiciju od improvizacije i laicizma.

Zanimljiv Forum. Moram posle da pogledam i temu poremecaji licnosti.
Shaddow, vidim da imas dosta znanja iz psihologije. Predstavljanje nije nabijanje titula na nos. titule ti mogu dati kredibilitet. Npr. ja sam dipl. psiholog, uskoro magistar psiholoskih nauka (klinicka psihologija), a u buducnosti nadam se CTA (ova poslednje je caka za shaddow, da vidim da li zna sta znaci :-) ]
Pretpostavljam da ides ili si isao ne neku od edukacija iz psihodinamski orjentisane psihoterpaije. A kada spomenu Transakcionu. Pa ona se ne objkasnjava od Scenarija (mada nemam prigovor na sam sadrzaj teksta - sem malog ne razgranicavanja scenarija od igara), nego od Transakcija...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back