PSIHOLOGIJA..............

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Profesori koji zaista rade na dotičnom se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Ne više.
Nema kaljanja, samo istina. A ti bi hteo u dve tri rečenice... Ne može.
Studenti neka nastave da se trude, to je jedino što mogu. Naučiće malo, trudiće se mnogo, znanje sa kojima izađu će biti minimalno, uloženi trud nerealno veći + stres i borba sa zmajevima filfaka... Računica je jasna, sistem rada je takav.

Što se upisivanja tiče, neka upišu što da ne.
I ja sam bih upisao ponovo istu stvar, samo sa sadašnjim iskustvom bi bilo mnogo lakše. Ali, neka se zna da to nije baš toliko sjajno kao što se misli.

Žao mi je ako si se razočarao u psihologiju kao nauku. Inače, imao sam tu mogućnost da prisustvujem predavanjima u Nišu, Novom Sadu i Beogradu i da izvršim komparaciju, pa smatram da imam pravo da kažem da su sva tri fakulteta ista: malo prakse, puno teorije koja ide u širinu, sjajni profesori...i oni manje sjajni. Razlika je velika između Niša i fakulteta u Austriji, ali upoređivati Niš, Beograd i Novi Sad...isto je kao započeti raspravu o tome čiji je tata jači.

Poslednja izmena:
Čudno je što si iz mog posta zaključio da sam se razočarao u nauku...
Ni u Srbiji nisu baš slični univerziteti.
Došli smo do glavne poente. Ako je neki privatni dobio potrebne sertifikate, što da ne upišu ljudi njega.
Može da košta malo više, ali se zato manje truda ulaže a krajnji ishod je isti i dobijaš tretman sa poštovanjem.
Niški još nema potrebne akreditacije a način na koji žele da ispune uslove je sraman.
Jedan od tih načina je da se određena grupa tj departman (koja je tu od početka) izmesti tj da pohađa predavanja na 645. mestu da bi ispunili normu kvadratnih m po 1 osobi. Ne poštuje se ljudski integritet i sloboda mišljenja. Studentska moć se sastoji od lepljenja plakata. Literatura je u proseku starija od profesora.
Veliki plus je što nema (ili mi je nepoznato, što mislim da nije sučaj) korupcije.
A o ostalim stvarima koje su velika sramota ni ne želim niti mogu da pričam jer ih ima veoma mnogo. Niški tata je slabašan. Beogradski me ne zanima, novosadski verovatno nije mnogo jači, a tih sjajnih profesora ima vrlo malo.

Savremeni trend je prozimanje razlicitih naucnih disciplina, zasto se to ne bi desilo i na forumu Krstarica? Na podforumu Prirodne nauke se ucestalo pojavljuju poruke koje su interesantne upravo iz psiholoskog ugla, pa bi njima mogao da se upravo pozabavi neki psiholog odavde, iako je mozda neophodno da bude upoznat i sa nekim znanjima iz prirodnih nauka.

Poruka kolege hakim beja predstavlja pravo malo umetnicko delo u pogledu stila i dubinskog pronicljivog psiholoskog istrazivanja i analize, toliko dobrog da kao da je predmet analize neka osoba koju jako dobro poznaje. Zato ohrabrujem da one koji se razumeju u psihologiju, citaju tekstove s Prirodnih nauka i ako u porukama sa tog podfroruma prepoznaju interesantno stivo, svoja zapazanja izloze ovde, slicno kao sto je pomenuti kolega to vec ucinio tamo. Kolege (")psiholozi("), unapred hvala.

Jedina tragedija je sto na podforumu "prirodne nauke" covek sa fotografijom na avataru, umesto prirodnim naukama bavi lecenjem svog kompleksa vise vrednosti, (koji je naravno nastao iz prvobitnog kompleksa nize vrednosti (akcija i reakcija, jelte)), ne kritikujuci temu i ideju, nego licnost, autora teksta ili ideje.
Ova vrsta omalovazavanja je toliko ucestala da je ja dozivljavam kao spam. Kritika postaje napad.
Cinik je, po definiciji, vrlo inteligentan i cesto opasan.
Tragedija je sto covek sa fotografijom na avataru ne osporava ni ideju ni temu, nego coveka.
Tragedija genija je metafora za coveka koji je, iako je ulozio sve, shvatio da nije postao genije. Ustvari nije postao priznat, a njegov kompleks i dalje veruje da je genije. ("pametan a siromasan").
Tada njegova umisljena genijalnost mora da se osveti "nizoj rasi", ljudima koji znaju daleko manje ali su ipak stigli negde i postavljaju pitanja, a on je pored sveg znanja i obrazovanja nigde.
Tolika potreba da se na ovom forumu bavi drugim ljudima umesto prirodnim naukama brzo raste i preti da postane spam.
Spamer na forumu, iako obrazovan, moze svojim cinizmom i (direktnim nagovaranjem da svi koji misle drugacije nego on idu) da isprazni podforum.
Naravno da se steta koju spamer pravi ne zavrsava na ovome. Destrukcija iz glave neuspelog genija moze da napravi mnogo vecu stetu.
Tragedija genija je vapaj coveka koji je shvatio da je dosao do vrha, da nema vise gore, a da nije dostigao svoj cilj. Uspon na pogresan vrh i nerealne nade stvaraju frustracije.
Cinizam jeste otrovan. Dobija se mnozenjem inteligencije i zlobe, puno od oba.
Leka, na zalost, nema. Zato sto cinizam nije bolest nego izbor.
Avatar oslikava raspolozenje, a ono je rezultat karaktera osobe. Da bi razgovarali sa nekim, ocekuje se da on to necim zasluzi: kulturom, znanjem, radoznaloscu... Posto nicim nije zasluzio da mu se obratim, ovaj tekst pisem moderatorima: sklonite mi spamera sa vrata. Makar ja napisao temu o rastu cveca unazad, ne zelim da neuspeli genije osporava mene kao licnost, i da me upucuje na druge forume.
Naravno, ukoliko nije jedan od vas (moderatora). Ako jeste, onda vi vec znate sve o cemu pricam.

-

Poslednja izmena:
ee...sry shto se iznenada ubacujem :)....al` sam jedva nashla neku temu o psihologiji...new sam ovde,pa nmg bash da se snadjem..
e ovako..zhelim da studiram psihologiju uprkos tome shto kazhu da nema zaposlenjaaa..itd itd :P
al` muchi me sam upis...kazhu da je veoma teshko da s eupadne...pa ame interesuje shta je kljuch ovoga..da li padaju na test inf. ili test znanja? kakva su pitanja?i da li se psihologija samo studira na filozofskom fakultetu?
pls..neka odg neko ko zna o ovome...jer se svuda informishem pogreshno ...zzz

ee...sry shto se iznenada ubacujem :)....al` sam jedva nashla neku temu o psihologiji...new sam ovde,pa nmg bash da se snadjem..
e ovako..zhelim da studiram psihologiju uprkos tome shto kazhu da nema zaposlenjaaa..itd itd :P
al` muchi me sam upis...kazhu da je veoma teshko da s eupadne...pa ame interesuje shta je kljuch ovoga..da li padaju na test inf. ili test znanja? kakva su pitanja?i da li se psihologija samo studira na filozofskom fakultetu?

Zar ti je toliko tesko da pises cele reci?

na mišiće iz drugog čitanja shvatih ceo post..:lol:

elem, problemi sa upisivanjem psihologije:
1. veliki broj ljudi se prijavljuje tako da su poeni koji se nose iz škole negde u proseku 37-40
2. test opšte informisanosti prave studenti na II godini faxa sa instrukcijom da naprave što originalnija pitanja...npr. jedno od pitanja sa mog prijemnog je bilo ko je Hal 2000. Jedina svetla tačka je to što imaju četiri ponuđena odgovora, pa ako neko ima mnooogo sreće može i da pogodi slučajno.
za test opšte informisanosti možeš samo da se nadaš da možeš da ga spremiš ukoliko ti do tog momenta opšta informisanost nije bila razonoda u trenucima dokolice
test informisanosti nosi 30 poena
3. test znanja se menja od godine do godine, ali koliko me sećanje služi mislim da ima 30 pitanja od čega polovina nosi minus poene ukoliko pogrešno odgovoriš, ili zakoružiš ( čini mi se da su to bila pitanja da-ne pitanja)
test znanja takođe nosi 30 poena
4. nije zgoreg naći nekoga ko takođe izlazi da možete da se dogovarate na samom prijemnom, ja na tu foru dođoh do magičnih 5 poena te upisah fax :D
uz nužan oprez jer hoće i da izbace sa prijemnog
5. postoje privatni fakulteti - mislim da singidunum ima licencu
6. i da, nema posla za psihologe
7. srećno

Savremeni trend je prozimanje razlicitih naucnih disciplina, zasto se to ne bi desilo i na forumu Krstarica? Na podforumu Prirodne nauke se ucestalo pojavljuju poruke koje su interesantne upravo iz psiholoskog ugla, pa bi njima mogao da se upravo pozabavi neki psiholog odavde, iako je mozda neophodno da bude upoznat i sa nekim znanjima iz prirodnih nauka.

Poruka kolege hakim beja predstavlja pravo malo umetnicko delo u pogledu stila i dubinskog pronicljivog psiholoskog istrazivanja i analize, toliko dobrog da kao da je predmet analize neka osoba koju jako dobro poznaje. Zato ohrabrujem da one koji se razumeju u psihologiju, citaju tekstove s Prirodnih nauka i ako u porukama sa tog podfroruma prepoznaju interesantno stivo, svoja zapazanja izloze ovde, slicno kao sto je pomenuti kolega to vec ucinio tamo. Kolege (")psiholozi("), unapred hvala.

-

http://www.getalyric.com/listen/6SXoc4V48T8/daleko_od_istine_azra

Hm...Imam jedno pitanje i molio bih vasa misljenja, i voleo bih da znam sta bi ste vi uradili u mojoj situaciji.
Vec nekoliko meseci imam problema sa kolenom, tj. nepodnosljive bolove u kolenu, a do sad evo vec 7 meseci niko nije uspeo da nadje uzrok tog bola...E, sad moj lekar insistira da uradim nekakvo psiholosko testiranje jer je svaki test do sada bio ili negativan ili je pokazivao sitnice...Ja prvo nikako nisam hteo ni da cujem za psihologa a sad sam se ovde vama obratio...Stvarno ne zelim da odem tamo i da me neki psiholog ubedjuje da mene to nista ne boli i da je sve u mojoj glavi...i mislim da meni ova vrsta pomoci uopste nije potrebna...ne znam zasto se moj lekar nije setio da me posalje npr. kod neurologa i sad sam u velikoj dilemi...i moram da prelomim, da li da uradim ovaj test ili ne? Znaci sta bi ste vi na mom mestu uradili? Ne zelim da bilo ko stekne losu sliku o meni zbog toga sto idem na to psiholosko testiranje, mislim na upravu kluba u koome igram, i na drugove u skoli...molim vas, pomozite...e da, i pomalo me je sramota sto neki misle da mi to treba...

Znaci sta bi ste vi na mom mestu uradili? Ne zelim da bilo ko stekne losu sliku o meni zbog toga sto idem na to psiholosko testiranje, mislim na upravu kluba u koome igram, i na drugove u skoli...molim vas, pomozite...e da, i pomalo me je sramota sto neki misle da mi to treba...

1. Od psiholoskog testa ne mozes imati nikakve stete, samo koristi. Nije nista neuobicajeno sto su te uputili kod psihologa, jer fizicki problemi koji imaju psihicke uzroke uopste nisu retka pojava.

2. Naravno, postoji problem primitivne i zaostale sredine za koju nikad ne znas kako ce da reaguje, ali za to je isuvise tesko dati nekakav savet putem foruma. Sam treba da vidis da li imas snage to da prevazidjes. Uostalom, psiholog ce ti i u tom pogledu biti od koristi, tj. mozes sa njime da se posavetujes i glede tog problema, odnosno suocavanja sa istim. Da li postoji mogucnost da posetis drugog psihologa za sta niko nece saznati od osoba od cije reakcije zazires?

3. Postoje bolovi koji su jaki, a uzrok im nije ozbiljan, i obicno vremenom sponatno prodju, ali je bitno da bolje upoznas sopstveni organizam i kako da se ponasas u takvim situacijama. Opet, to je daleko bolja situacija od povreda kod kojih bol moze potpuno izostati, a da zbog njih zavrsis na operacionoom stolu.

:)

Žao mi je što vidim da je odlazak kod psihologa još uvek veliki tabu za ljude u Srbiji. I što većina ne razlikuje psihologa od psihijatra. :dash:

Pa cak i da je psihijatar u pitanju - nista strasno. Pogotovo sto se posao klinickog psihologa i psihijatra ponekad poklapa. Nema razloga da se neki psiholoski problem ili oboljenje smatra bilo cime stransijem od fizickog. Stereotipi su u pitanju, i neshvatanje i neznanje, na primer toga da su svi ljudi slicni, i da svako ima nekih svojih jacih i slabijih strana, ali niko nije imun na probleme i slabosti. Predrasude povodom odlaska kod psihologa samo su deo price o zaostalosti jednog drustva u kojem se problematizuju normalne pojave.

-

Onoliko vremena koliko je potrebno da dobro naučiš udžbenik iz srednje.
A test sposobnosti mu dođe kao neki test inteligencije (ne u bukvalnom smislu), više kao test snalažljivosti ali mora se uključiti kliker. :) npr, ja sam polagao u Nišu i tada smo imali taj test (mada davno beše) koji se sastojao iz nekoliko delova na vreme. Za prvi deo - zaokruživanje dvadesetak odgovora na pitanje da li su dati pojmovi isti ili suprotni - 2min, drugi je bio logički deo - povezivanje pojmova i odnosa - 10min, zatim smo imali da na ponuđena tri slova (više reči) dodamo još koje i dobijemo što više reči - 4min itd... razumela bi situaciju potpuno u čemu je težina kad radiš sa još stotinak ljudi u amfiteatru a dežurna gospoda kažu "još minut" pa onda "još 30 sekundi".... i cap - gotovo. :)
Mislim da ga više nema ali zato postoji test opšte informisanosti. Mix pitanja iz svega i svačega, sa ponuđenim odgovorima.
Bilo kako bilo, za ova dva pomenuta testa nema spremanja. Samo psihička priprema i koncentracija.

Dobro je, znachi ovde mogu nekome da se obratim shto se tiche prijemnog i studija psihologije... Naime, gotovo sam siguran da zelim to da upishem u Novom Sadu... :D
E sad, da li neko ima test opshte kulture i test znanja od proshle godine, kao i test sposobnosti? Moze i od prethodnih godina... ;)

Dobro je, znachi ovde mogu nekome da se obratim shto se tiche prijemnog i studija psihologije... Naime, gotovo sam siguran da zelim to da upishem u Novom Sadu... :D
E sad, da li neko ima test opshte kulture i test znanja od proshle godine, kao i test sposobnosti? Moze i od prethodnih godina... ;)

to ne mozes da nabavis, svake godine je drugacije. I niko nema te testove.
Za test znanja nauci knjigu za II godinu gimnazije, a za opstu kulturu i test sposobnosti ne mozes bukvalno da se pripremas. Za opstu kulturu gledaj kvizove, nadji neka pitanja na netu. Ali ni to ti ne garantuje nista.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back