Psihologija zenskog uma - kako razumeti

Ma ja ne udaram nikako, jebee se mn za sve,, al naveo primer koji znam da je takav.
Ja sve sto radim to je bez nekog velikog razmisljanja i kako mi da bog dragi. Racionalno razmisaljas al ima raznih tipova zenka a i muskih pa je negde i takav slucaj jedini i efikasan da zadrzi brak i porodicu.
Mora racionalno da se razmislja, tad su i sve ovce(emocije) na broju :)

Ogoljeno pre svega zato sto ni sam pred sobom nemam sta da skrijem. A da bi to bilo tako i postojano potrebno je da osvestimo svoje slabosti i mane.
Treba da razumes zenu, ali samo onu koju si prethodno oznacio kao posebnu. :)
Mora racionalno da se razmislja, tad su i sve ovce(emocije) na broju :)

Pošto smo utvrdili da si muško i imaš netipično muške stavove, ako može malo pojašnjenje.

Razmisliš racionalno, označiš ženu kao posebnu, a onda se ogoliš i ogoli se ona..

(Valjda dobro kapiram redosled)

A onda se desi da ta "označena" ima osobine koje ti se ne dopadaju..
Ona, isto zapazi neke karakterne crte koje joj se ne dopadaju kod tebe..
Kako bi osvestili svoje slabosti i mane i to raciom?

Pošto smo utvrdili da si muško i imaš netipično muške stavove, ako može malo pojašnjenje.

Razmisliš racionalno, označiš ženu kao posebnu, a onda se ogoliš i ogoli se ona..

(Valjda dobro kapiram redosled)

A onda se desi da ta "označena" ima osobine koje ti se ne dopadaju..
Ona, isto zapazi neke karakterne crte koje joj se ne dopadaju kod tebe..
Kako bi osvestili svoje slabosti i mane i to raciom?
Razmisljam stalno racionalno, pre upoznavanja i posle ulazenja u vezu, konstantno... sto ujedno znaci da vodim i emocionalno vodjenu koncetraciju sa tom drugom osobom.
Na srecu imam tu prirodno maksimalno potrebu da budem otvoren i ne poznajem drugi nacim sem da budem uvek iskren i savestan. Malo je to neshvatljivo za one ljude koji nemaju taj puritanski temperament i cistu cednost deteta, izvesnu bezazlenost, bas onakvu kakvu je opisao Rabindranat Tagore u jednoj od svojih pesama.

Tako da tu posredi kod mene i ne postoji nista drugo sto bi nazvali naknadno ogoljenje. Ogoljen sam skroz i ovako, sebe radi.
Niti je to moguce drugacije, kao kod vecine, da se tek nakon odredjene uspostave poverenja pocinju otvarati jedni drugima... pored mog otvornog duha i razborite prirode.

A sto se tice osobina koje mi se ne bi svidele, mislim da to nije moguce, barem te negativne osobine ne bi bile toliko velike nasprem onih pozitivnih koje vec poseduje.
A osvescenje odredjenih slabosti se najteze ali najefikasnije resavaju introspekcijom i refleksijom. E sad, da je tesko, tesko je :)

Kad svesno umes da pratis svoja osecanja i misli, i da ih jasno izrazavas. A to zahteva kognitivan i racionalni napor, preduslov za emocionalnu zrelost.

Meni ovo zvuči kao da su osobe koje se vode za emocijama nezrele
A emocionala zrelost je onda kontrolisanje emocija razumom, što je u redu..
Ali to isključuje ogoljenost i otvorenost..

Možda ja pogrešno shvatam

Meni ovo zvuči kao da su osobe koje se vode za emocijama nezrele
A emocionala zrelost je onda kontrolisanje emocija razumom, što je u redu..
Ali to isključuje ogoljenost i otvorenost..

Možda ja pogrešno shvatam
Jeste kontrolisanje, ali i najjasnije otvaranje prema svojim najdubljim slojevima svoje licnosti. A tu si po sledu radnje otvoreniji vise nego ikad do sad.

To bi sve bilo na mestu,da postoji izvestan komunikacioni skill i strpljenje izmedju muskaraca i zena,cesto se desava da se donesu brzopleti zakljuci :) Rasprava ide zajedno sa otvorenoscu.Ukoliko neko odbija raspravu i prihvata samo identicno ja,naicice samo na one koji ce mu/joj se ulizivati samo sa nekim ciljem.Uostalom to se zove narcisoidnost od kojih "boluju" mnogi.
Mnogi ne prihvataju nista sto je drugacije od svoje slike,sto je isto delom diskutabilno koliko zaista poznaju sebe.

To bi sve bilo na mestu,da postoji izvestan komunikacioni skill i strpljenje izmedju muskaraca i zena,cesto se desava da se donesu brzopleti zakljuci :) Rasprava ide zajedno sa otvorenoscu.Ukoliko neko odbija raspravu i prihvata samo identicno ja,naicice samo na one koji ce mu/joj se ulizivati samo sa nekim ciljem.Uostalom to se zove narcisoidnost od kojih "boluju" mnogi.
Mnogi ne prihvataju nista sto je drugacije od svoje slike,sto je isto delom diskutabilno koliko zaista poznaju sebe.
Najvise bi na mestu bilo kada bi mi svi na ljubav gledali kao na nesto posebno i odredjeno, i kada bi se u tom duhu tako i ponasali, a ne kako nam se prohte, na sve i svasta se misli, a najmanje na pravo zivljenje ljubavi. A to u praksi znaci da treba da ono najvise u sebi damo drugoj osobi. A to malo ko radi i ima stvarne kapacitete za tako nesto.

To bi sve bilo na mestu,da postoji izvestan komunikacioni skill i strpljenje izmedju muskaraca i zena,cesto se desava da se donesu brzopleti zakljuci

Ovo si odlično primetila. Muškarci donose brzopleto zaključke na osnovu nekih konstrukcija u svojoj glavi, umesto da pitaju jasno šta ih interesuje.

Moze to hladno i bez dece, najvaznije je volja da se kao osoba neprestano menjas nabolje.

Izvini, ali meni ceo taj proces zvuči kao neka vrsta egzorcizma..

Možda grešim, ali liči mi na neke slučajeve sa kojima sam upoznata.
Muškarcu se dopada žena, ali neke određene određene osobine.. pa ne baš.
Pokušava da je popravi. Posmatra, donosi presudu, a onda psihičkim maltretiranjem (vređanjem) dovodi je do "samospoznaje" gde bi ona trebala da se promeni na bolje.
Zapravo da bude ono što on želi.

Možda pogrešno shvatam.
Ja verujem da ako si emotivno zreo tražiš osobu koja ti u potpunosti odgovara, jer kao zrela osoba znaš kakve ti žene prijaju. Bez popravljanja ili menjanja.
Ja mogu samo u svoje ime da tvrdim da ako takav muškarac ne postoji, onda je do mene i prihvatam to.

I vraćam se na početak, zato je proces jer potrebno je vreme da bi se zaista upoznali i shvatili jedno drugo, način razmišljanja, motive nekih postupaka.. Prošlost.

Ovo si odlično primetila. Muškarci donose brzopleto zaključke na osnovu nekih konstrukcija u svojoj glavi, umesto da pitaju jasno šta ih interesuje.

Pokušava da je popravi. Posmatra, donosi presudu, a onda psihičkim maltretiranjem (vređanjem) dovodi je do "samospoznaje" gde bi ona trebala da se promeni na bolje.

Možda pogrešno shvatam.
Ja verujem da ako si emotivno zreo tražiš osobu koja ti u potpunosti odgovara, jer kao zrela osoba znaš kakve ti žene prijaju. Bez popravljanja ili menjanja.
Ja mogu samo u svoje ime da tvrdim da ako takav muškarac ne postoji, onda je do mene i prihvatam to.

I vraćam se na početak, zato je proces jer potrebno je vreme da bi se zaista upoznali i shvatili jedno drugo, način razmišljanja, motive nekih postupaka.. Prošlost.
Svaka ti zlatna

Možda pogrešno shvatam.

Upravo.
Na kraju krajeva nismo jednoslojna,linearna,prosta bica.
Uglavnom imamo celu paletu osecanja u zavisnosti od situacije,osobe,okoline,perioda,"lepog vremena".
To ne znaci da menjamo svoju bazu licnih osobina,vec da nekada reagujemo na osnovu prezivljenog dana,perioda,sto je i normalno ljudski.
Ne znam iz kog tripa neki muskarci smatraju da bi trebali uvek biti kao prosvecene Bude u nirvani i uvek da odreagujemo na njima pozeljan,odredjen nacin.
Onda ti sasuju takva,onakva...celo otpisivanje,kritika na osnovu jedne reakcije.Nisi na nivou emocionalne,evolucione lestvice uvek savrsena.
Verovatno ko i ne zivi,nema potrebe da se bori u zivotu,nema izazove,nema mnogo interakcije sa ljudima, samo ih otpisuje.
Lako je biti savrseno izbalansiran ispod staklenog zvona.
Kao sto si napisala gore potrebno je vreme,zelja i razumevanje da bi se ljudi upoznali i shvatili jedno drugo.

Bez popravljanja ili menjanja.
Primedbu mogu i smem uvek da uputim. Pogotovo ako je istinita. A to nema nikakve veze sa tim da li ja hocu nekoga da menjam ili ne. I ubuduce me konkretno pitaj sta te zanima, bez optuzbe. Ne bih da se ponavljam, razmisli dublje, imas ljude kojima je uvek stalo da ispravno i savesno razmisljaju i kao takvi se ponasaju u svim sferama svog zivota.

Poslednja izmena:
Primedbu mogu i smem uvek da uputim. Pogotovo ako je istinita. A to nema nikakve veze sa tim da li ja hocu nekoga da menjam ili ne. I ubuduce me konkretno pitaj sta te zanima, bez optuzbe. Ne bih da se ponavljam, razmisli dublje, imas ljude kojima je uvek stalo da ispravno i savesno razmisljaju i kao takvi se ponasaju u svim sferama svog zivota.

Istinita primedba je, bar za mene, uvek dobrodošla, ali od osoba koje me već poznaju. Ako se već bolje upoznali, ok.

Nisam imala nameru da optužujem, već sam napisala kako to meni zvuči, uz izvinjenje.

A svakako da sebe smatram(a možda grešim kao i svi, ponekad?) osobom kojoj je uvek stalo da ispravno i savesno razmišlja i tako se i ponaša u svim sferama realnog života.

Back