Dok smo jos kod ega, da kazem sledece.....
Kako je tako je, ali ljudi i kad su skloni da prihvate tudje misljenje i da ga ugrade u sebe moraju da budu svesni sledeceg....
Ako stalno ne citate to sto ste sami zapisali , promenili u svom razmisljanju, ili razmisljali , to ce nestati....
Pamti se samo ono na sta nas svakodnevni dogadjaji podsecaju i tu smo jasno zrtve mediokritetskog ili rezimskog instruiranja ili da budem precizniji inspirisanja.
Niti ce se upamtiti ono sto smo sami razmisljali o nekim karakteristicnim i slabije uocljivim odnosima ili indikatorima istina, niti ce se upamtiti ono sto smo prihvatili od drugih kao tudje misljenje....
Ovo ne vazi na pocetku kad ste novi u svemu, kad nemate sta da poredite sa svojim stavovima, jer ih jos i nemate o svim pitanjima...
Zato su nijanse koje su dovele do nekih razmisljanja , pitanja koja su ih inspirisala, uglovi sagledavanja vrlo bitni za vase stavove i znacajni za istinu ako joj tezite......
Koliko malo ljudi ovo zna, a koliko ih manje jos i praktikuje podsecanje tih , za prezivljavanje, nebitnih uglova, kontrapunkta, izuzetaka, kljucnih obarajucih pitanja i odnosa.....?
I onda se neko nada da ce mediokritet biti kvalitetniji , istinitiji , opstiji , dublji ???
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ja sam odavno prestao da svoje drustvene teorije ili zamisljene sisteme oslanjam na to da menjam i prevaspitavam mediokritetsko i dominantno....
Ostao sam na jednom vrlo vaznom detalju iz biblije i zivota...
Od 99% onih koji su ovce, koje cu ovde nazvati plagijatori, sitna koristoljubiva raja i alavi organizaciono mocni pojedinci,budale ili ludaci, tj oznaciti razlicite, a iz ugla sistema morala, drustva, ekonomije, emocija najznacajnije grupe (ili po broju ili po steti koju nanose) ja necu praviti svece, ali ni djavole....
Mali broj onih , koji ne spadaju u ove grupe, koji za razliku od plagijatora, budala i ludaka (budala je osoba koja je prepuna fiksica, nezainteresovani i povrsnih sagledavanja odnosa, ludak je vec agresivna varijanta ubedjenosti u sopstveno razumevanje odnosa stvarnosti) imaju svoje misljenje i vidjenje podredjeno sopstvenim ciljevima u zivotu, spremnost na svoj put i kazne ako omanu , predstavljaju orginale....
Jedino sto covek moze je da u nekom drustvu postoji tendencija da orginali budu deo tog drustva , a ne prebrisivani od strane drustva....
-plagijatori vode ka uliznistvu i mlacenju prazne slame , zagadjenju misaonog i kreativnog, trosenju volje i inventivnog
-budale vode ka ironiji i cinizmu , pakosti i zlobi od strane ostalih , ruganju....
-ludaci vode ka agresiji , obracunima, revoluciji i neumerenostima i autokratskom
A najvece "busmane" vidim jednako.....bas zbog razlicitog ugla sagledavanja....i gomilu sitnih , koji se sami sebi trude da kao nesto budu moralni , a cim moraju ili mogu , koriste sistem i zloupotrebljavaju ga....i manji broj onih koji odmah sve organizuju i rade na veliko .....
Iako su po teorijama ekonomije i teorijama vladavine mnogo znacajniji i opasniji oni koji su "elita" tj oni koji su skloni organizovanju zloupotrebe radi licnih koristi , prilagodljivi i na primeru recimo nece uzeti kilo mesa po povlascenoj ceni 10% od trzisne vec ce odmah dovesti komsijin kamion da bi pokupili ceo kamion, dok ce neorganizovana sitna raja uzeti po par kila , svadjati se u redovima i drzati red i pravdu u nedavanju preko reda, a opet za sekundu stati i drugi put u red iako tako potiru sve "javno utvrdjene norme" ili stati kod poznanika jer "to je u redu".
Licno slepilo prema licemerju ili minimalan trud ka gusenju zelje za neumerenom iskoriscenju prilike, zbog prilike ili straha od propustene prilike, stvar je tumacenja.....
Za busenje nekog ispunjenijeg, coveko prirodnijeg sistema ili na kraju moralnijeg u smislu APS morala, jednako su opasni i efektni pojedinci iz obe grupe..... i oni sa lopatama i oni sa sakama....
Zanimljivi su uglovi koje za razlicite odnose i koristi i interese prave ove dve grupe ....
I bas zato mi je najbitnije kako u tom "heterogenom" ljudskom okruzenju zaobici vecitu situaciju da u kriticnim trenucima spasenje dolazi onim grupama koje prepoznaju orginale i na trenutak im daju inicijativu i moc ucestvovanja u sopstvenim glavama (konstruktivna nemusta kritika).
Spasenje ne dolazi onim grupama koje ne prepoznaju orginale i zadrze se na lopatarima, sitnim lopovcicima, plagijatorima ideja, budalastima ili ludacima....
Njima dolazi manja ili veca kazna , dok kroz PIG metodu (pokusaja i greske) ne uvide sta celoj grupi vredi ciniti....
I tako ja svu svoju aktivnost svedoh na aktivnost osiguravanja , metode jacanja i ukazivanja na prednosti i prepoznavanje orginala i ukljucivanje orginala u drustvenu srz cele zajednice....iako znam da u lagodnom zivotu, miru, orginali predstavljaju najveci trn i plagijatorima i sitnima i budalama i ludacima, dok organizatori jednostavno koriste svaku situaciju , pa i trnovitu ili netrnovitu....
----------------------------------------------------------------------------------------
Sad cu vam ispricati jednu pricu vezanu za orginale i za lidere...
Poslao sam predlog pitanja crnogorskoj emisiji "Biramo lidera" na ATLAS TV, ne ocekujuci da ce biti izabrano.Pitanje je bilo izbor-situacije gde imate dvosed u nedodjiji i na putu stoje vasa ljubav zivota, vas najbolji prijatelj i nepoznata osoba koja je povredjena i nije joj dobro...Ako ne izaberete svoju ljubav, zamerice vam i ostaviti, a ako ne ispostujete prijatelja , takodje ce i on postati bivsi.Sta bi ste uradili?
Nisam ocekivao da ce izabrati pitanje jer mi je za ocekivati da ce lideri u jednoj TV emisiji odgovoriti sa "naravno bolesnog" ili "ta djevojka nije zena mog zivota ako mi ne oprosti sto sam je ostavio sa njoj nepoznatim muskarcem da se po kisi smrzava" "ni prijatelj nije prijatelj ako mi zameri".....
Nisam ocekivao da ce iko odgovoriti na moj nacin ili da ce ga objasnjavati....
I gle cuda postavise pitanje u emisiji.I odgovorise ucesnici sa "naravno bolesnika".Izvadi stvar predsednica zirija tako sto odade moje resenje problema, ali nikako ne pojasni psihologiku kod liderisanja...
Moje resenje je laicko , narodno.Ko sam ja da sudim da li je bolesnik malo ili opasno bolestan?
Sa druge strane u svakome ima i dobrog i djavoljeg i ne treba to cediti dok se ne dodje do djavoljeg i loseg....Ne treba sebi tovariti na grbacu czvoncanje zene da si je ostavio na kisi (ne uzimam u obzir danasnje devojke koje bi odmah potrcale da mi se revansiraju sa kaznjavanjem uz pomoc nekog drugog muskarca). Ne treba ni prijatelja vucarati ili ga vredjati nepoverenjem.
Moje resenje je daj kljuc prijatelju , nek odveze bolesnika , jal bezopasnog , jal opasnog, i daj mu priliku da bude human kroz tvoju humanost (zajednicki rast) i ukazi mu poverenje u nevolji....
A ti ostani sa ljubavlju svog zivota , ne izlazuci je bez potrebe iskusenjima , i pustajuci joj da kroz situacije shvati ciji je sadrzajan deo i privikne se na to....
A poenta cele price je da narod kreira i stice misljenje uvek na strategijama koje cuje od lidera, i neprosvecen dovoljno, na tome ostaje , bez obzira iz koje je ,od prethodno pomenutih grupacija (sitni lihvar, organizator, plagijator, budala , ludak).
Tek retki izuzeci posmatraju kod lidera nacin resavanja kompromisa.
Jer jeste tesko dobro osmisliti idejni plan za neko nadahnuto delo, ali ma kako zamisljeno ili ukraden plan nece proci bez problema i ocekivano....
I uvek idealno potone i zbog resavanja kompromisa ispadne nesto sasvim deseto....
Jer nikome nije bitan detalj kako lider resava situacije kompromisa. Jer to od njega cini i coveka i komsiju i postenog i zivog.
Slepo ostvarivanje plana uvek ostavi neki gorak ukus kod ostvarenog....
Pixi iz kneza: E vi neslozeni ljudi....