Psihologija jednog doba i psihologija "normalnog"

Teorija muzike ima u sebi sadrzanu i harmonijsku podelu na lestvicu , gde vrekvencija ide inkrementalno ....
Ali u sebi ima i teoriju razresenosti melodije i nerazresenosti melodije, zatim harmonije , harmonije akorda itd....

E sad pogledajte celu jednu generaciju koja raste na tehno muzici , kod koje je najbitniji ritam i koja uopste nema kulturu, ili hajde da ublazim nema iskustvo uha da prati zaplitanje i razresenje melodije u muzici...

Ne bi dzaba noc vestica bila onakva da se ne koristi melodija koja ima zaplet i nema raspleta melodije....a iskoriscena je kombinacija koja sa jednog zapleta skace na drugi, ali uskladjeno pa imamo stalnu tenziju...

I vrlo je vazno koriscenje tonova kao ritmickog orjentira, a ne ritma ....

Prva stvar koju vas uce analiticari politickih sistema na zapadu je da na zapadu nema tacnih informacija, tj da su vesti pristrasne uvek , jer stanica treba da ubire prihod ...

Iako je ustavom garantovano pravo na novinarsku slobodu, novinarstvo je shvaceno vrlo poslovno i materjalno....Retki su oni koji odrzavaju standard , jer novi mediji i novine su uglavnom menadzerski vodjeni , tako da nema potrebe za istinom, nikakva korist od toga...

Malo od strane drzave, malo od strane medija i novinara, covek se tretira kao debil i nerazumnik , male sirine obrazovanja i percepcije, a i mogucnosti da shvati i prihvati...

attachment.php
2uyod3k.gif

Sa druge strane, malo filmovi, malo ubaceni elementi su potvrdili da nizi slojevi nisu nista bolji ni na istoku....
Istina, busanje, svakom normalno obrazovanom i inteligentnom coveku ludi argumenti koji se non stop iznose kao validni o boljem zivotu i odnosu prema istini i ljudima , su bili i sada su dnevni ritual obicnog coveka, zabludnika mogao bih reci....

Moc sitnih dusa i sitnih gresaka se cini mala, ali je ogromna, vidljiva i na primeru Srbije i Jugoslavije....

Prilozi

• 2uyod3k.jpg
    2uyod3k.jpg
    11,7 KB · Pregleda: 132
Na prethodnom primeru se moze prikazati nesvesno ucestvovanje u gusenju prirodne individualne inicijative....

Ne onako kako bi na prvi pogled pomislili....

Dakle mediji ce , radi prezentativnosti i "kulture" , mnoge stvari proglasiti znacajnim za vest, ali beznacajnim za konkretno prikazivanje....
Tako ce se prikazani incident prikazati kao slika uz dodatak informacije "besni covek koji je prisustvovao konferenciji za stampu"...i tako podrzavati slaganje ljudi unutar drustva, obesmisljavajuci neki drugi nacin izrazavanja i razmisljanja...
Ovo je prisutno kod medija u Srbiji jos vise....Cak i medijska obojenost i pripadnost lobijima , sto je normalno za isplativost TV stanice , je ovde svedena i na ljudsku i ideolosku komponentu...

Sta je tacno gusenje individualnosti...
Pa u primeru bi to bio gest gadjanja cipelom, koji prolazi sve kontrolne punktove, osim u dzamijama....
A pokazuje jasno neslaganje , efektnije od "mi zelimo mir" i nosenje transparenata, zato sto moraju biti ispisani , a onda i oduzeti vrlo lako....

Primera koji po malo menjaju individualno ispoljavanje pojedinaca jednog drustva ima mnogo i u razlicitim oblicima....i pokusavanje da se to javno i svima , ali svima jasno pokaze je osudjeno na banalizaciju....i efekat alije djerzeleza....

Kod nas je bilo slicnih akcija, od "komunizam kriv za sve","Tito je sve opljackao i ubio", do "efektivnim merama sprecicemo ispoljavanje krize i efekte na Srbiju, tako sto cemo obezbediti rad gradjevinske industrije , a pokopati sve ostalo" , ili i to samo na papiru...

Da li se onda moze govoriti o usmerenom dejstvu koje se zove ZAVERA?
Nije svesno , mozda je konformno , a mozda je i svesno , samo obuceno u licne koristoljubive razloge i opravdanja.
Da li zaverom mozemo zvati i ocekivanje da cemo dobiti batine ako idemo sa crno belim rekvizitima usred tribine zvezde?
Jer iz njihovog ugla to izgleda kao provokacija i ponizavanje od nas , sa nasom jasnom namerom , drskom i bezocnom....
Tako i vlast tretira slobodne mislioce, tako i vecina ljudi postaje instrument vlasti....u svojoj skromnoj interpretaciji zeljenog i ambicioznog....

Jedna od zanimljivih zamena stvari je cuvena srpska "Mi nemamo dovoljno strucnosti" koja se tumaci kao "mi nemamo dovoljno strucnjaka" sto je mesanje baba i zaba....

Jer sistem koji je ovde radi tako sto rastera sve kvalitetne strucnjake i uvede podobne po nekom kriterijumu (rodbina, sujeta, politika , mito, korupcija, i slicno) a onda nedostatak strucnosti koji je nastao odlaskom i rasterivanjem kvaliteta (neki kvaliteti izumiru bez odlaska, jednostavno pocinju da se bave drugim stvarima, profesori voze taksi, vrhunski inzenjeri rade gadgete, svetlosne lampe i slicno, a ne splajsere , IT strukturu kao u japanu , dok nam je zemljiste jevtino...

I onda imamo i od predsednika (danas) i od politicara , zamenu teza kako nemamo dovoljno strucnjaka, a i one koje imamo cuskamo....mi sami , ne politicari....
I tako nastaje neodrzivo, a zeljeno....
Jeste da drzava to stalno zeli da dobije kroz forsiranje prilagodjavanja svog stanovnistva i ono cuveno "moramo da svi stegnemo kais...." i slicne floskule....a lazne....

Ovo je kao politika, ali nije, to je osobina celog ovog danasnjeg drustva, ta demagoska, a ne namerno demagoska zamena teza i onda i hod po greskama i sunovrat ka seljackim neobrazovanim rezultatima a od obrazovanih ljudi...

Slicno kao sto uputstva ekonomista ka politicarima , politicarima izgledaju neprimenjljivo i glupo , polazeci od postojeceg stanja, tako i uputstva koje politicari daju ekonomistima , samim ekonomistima izgledaju kao cuvena zelja hajde da svima povecamo plate, i da imamo para za sve, a da se nista lose ne desi....

A da ne dodajem inzenjere koji su realci....tj nisu ni ekonomisti ni politicari , koji uglavnom zive od nerealnih , vestacki uvedenih vrednosti objekata (cena je odraz traznje i zelja i obmana i utiska)....

Kako je uspelo da se ovo drustvo odbije toliko od esencije i pretvori u marketing i samoobmanu u svim oblastima , pa i filozofiji i psihologiji (koja se koristi u demagoske i samoobmanjujuce svrhe....)

Pa to je dosta slicno sa howard bill show fenomenom....To je onaj film gde mreza koristi coveka koji oseca pranu prosvetljenje i onda pocinje svoju misiju ludila pred tv kamerama....
Krece od opstih frustracija i nadgradjuje ih u oblikovano htenje i pritisak....

Nabrojati sta je sve lose i za sta je sve primer tema.....?

Ne shvatanje same posledicnosti trzista koje voli vecu koncentraciju ljudi, jer su troskovi manji, prihodi veci....
Zloupotreba manifestacija za licnu agendu....
Sa druge strane primecivanje prisutnih odnosa je pametno....bez obzira na kotekst koji dobijaju u ovakvoj temi...
Pa opet ide komparacija tih primecenih odnosa i pretvara se u tuzbalicu...
Pa ide neshvatanje neprilagodjenosti okruzenja, kao kad se 90% korisnika tv zali kako kod njih taj tip televizora ne radi uopste ili dobro, a zive tamo gde nema predajnika...ili cak bez struje....
I da im kazes to oni ce reci, ma pricas gluposti, kod nas je bas bez prepreka , ravnica.....

Pa onda cuveni efekat pasa u toru (postoji efekat ovaca u toru koji je drugaciji)...
A to je sabijes pse na mali prostor i onda se za sve nevolje i tvenja oni medjusobno pokolju, a ne onaj ko ih je uterao tamo.....

Pa onda pomislis da tacna razmisljanja ustvari postaju floskule, postapalice koje su deo vece, ali pogresne slike.....
Cuveno projektovanje "svi ljudi i nijedan nije kao ja, a svi misle onako kako ja mislim", pa gde to ima...

Neko ce reci to je samo ispoljavanje frustracije, sto i jeste, ali jeste i istina ono sto je navedeno....
Upotrebljeno je kod nekih kao kod kafenisanja, ventil frustracije, ali kod nekih nije, pa opet to nema preteznog uticaja na konacni sud da je sve to samo frustracija i bezvezni koncept zapazanja....
Sto nije, ali se takvim spajanjem nista drugo i ne moze dobiti kao zakljucak kod mnogih....
E takve situacije pravi onaj ko zeli da ima haoticnu masu, ispodeljenu i poslusnu....

Zasicenje informacijama i zakljuccima dok se sve informacije i zakljucci ne relativizuju....
Tu svoju ulogu ima i cuveno mudrovanje iz solje....To narod , narocito seljaci (ne ljakse) to vole....To je kad uzmete situaciju koja je skoro bezizlazna i onda mudrujete sta je bolje uraditi,a dok je situacija sa mnogo mogucnosti onda je tesko mudrovati , jer se ne vide moguci izlazi i koji je pametan, pa se ljudi ne mogu sloziti i onda ne vredi pocinjati pricu , jer ce doci do svadje.....
Radi mudrovanja i socijalizacije (kao kafenisanje) ljudi ne vole javno razmisljanje ali vole javnu igru "mudrovanje iz solje".Pri tome ne mislim na soljice....

Pored mudrovanja iz solje , jedini drugi sport mudrovanja je mudrovanje dva tabora, gde se vrsi prepucavanje "vi ste mi nismo"...
I to se servira.....
I Svako naivno a tacno i mudro misljenje izreceno u tom trenutku je zloupotreba i bacen biser pod svinje.....Nebitno sto sam autor nije imao nameru zloupotrebe nego je vise iz naivnosti usao tog trenutka u tu igru....(ovo vazi i za mene , nisam ja nista van tog glupog ponasanja)...

Mislim da pojedinacno analiziranje postova i mudrosti , tacnosti i netacnosti nije u smislu ove teme, ali moze i to .....Ono sto mislim da je u vezi sa ovom temom direktno , ja sam ovde naveo....

Ubijanje istine....

Trazi se podizanje odgovornosti, trazi se proceduralnost...
Najkriticnije je sto su svi sve manje spremni da oproste....
Nemamo one koji ce da oproste, trazi se samo cvrst dokaz u relativizovanom svetu da bi mogli da trazite pravdu, zakljucak, nikom vise nije bitna istina i priznavanje greske, vec samo cuvanje ledja...

Kako vam se cini zivot koji predstoji , zivot u sistemu koji pretvara vas zivot u stalno cuvanje ledja?
Ima li razlike izmedju stalnog cuvanja ledja i stalnog druga da ucinite nesto dobro ili boljim....za sebe, a mozda i za druge?

Da oproste sta? Zbog cega? Dokle?

Kazes da se istina i priznanje greske ne vrednuju dovoljno? Zasto ovo i? Samo si priznanju greske dao na znacaju stavljajuci ga pored istine.

Velika je razlika izmedju oprostaja i prihvatanja izvinjenja.. makar je tako kod mene..

I zasto uvek onaj koji ne oprosti ispada los? Pa mozda ne moze.. zar je kriv zbog toga?
A ovaj drugi je automatski pomilovan samim tim jer se izvinio.. dusica..
Ne moze tako.. neke stvari suvise bole.. i ne zasluzuju oprostaj..
I ne.. to ne znaci mrznju.. samo me pusti da idem dalje.. da bude kao da se nije desilo ne moze.. nemoj da vredjas moj bol time sto trazis da jos i oprostim..
Problem je ta granica izmedju oprostaja i mrznje.. ja je zovem prihvatanje izvinjenja.. problem sa njom je sto ne moze da je postigne svako.. pa se cesto ode u mrznju.. u vraticu ti kad tad i neka te neka..

I sve to nagriza coveka.. pogotovo kad traje.. I tako ti postane refleks da stalno cuvas ledja.. nekad i nije potrebno da se ponovi vise puta.. nekad je dovoljno da se opeces samo jednom i da te to otrezni (ili osakati, zavisi iz koje perspektive se gleda) za ceo zivot..
I opet tanka linija.. nije lose biti oprezan, ali je lose kad iscekujes kad ce neko da te saplete.. jer si ubedjen da hoce.

A to unistava zelju da ono dobro u sebi ispoljis prema drugima.. pa nisi lud valjda.. igra mimikrije.. igras na ono sa cime znas da ces dobro proci, a, ako budes dovoljno vest, i bolje nego drugi (jer sta te briga za druge).. Najvrednije (mada je sada diskutabilno sta je najvrednije) cuvas u sebi.. samo za sebe.. i mozda jos nekog..
Kazem mozda, jer ono sto neminovno strada (manje ili vise, to zavisi, ali strada kod svakog, bez obzira koliko taj mislio da je jak.. da je razvio dobar sistem zastite).. to je sposobnost da se veruje drugom.. (ne racuna se kad imate zajednicki interes, a najbolje materijalni, koji mozete da ostvarite samo zajedno ).. i u drugog.. u onog koga sretnes i koji ti je nestvaran.. pa se ubedis da se zavaravas da je covek na mestu ili, jos gore, da ti je blizak.. a dokaz.. dokaz ti ne treba.. ti znas da je i taj ustvari truo.. samo nije imao priliku da ti to pokaze..

Ta relativizacija koju si sad primenila je upravo najkarakteristicnija crta ovog vremena, ta teznja ljudi da sve sto krenu da opisuju ili tumace doteraju do granice apsurda....i tek onda stanu...

A to je posledica upravo stalne demagoske igre koja se igra....
A igra se zato sto treba mazati oci svima da je belo sivo, a crno da je belo....

I onda ljudi naviknu i to udje u nacin razmisljanja...
Mnogo puta sam primetio da ne mogu jasne stvari da objasnim zato sto znam da ce se primeniti u medijima iskrivljeno tumacenje neke reci, pa ce onda da se celi prikaz nekog pojma namerno urusiti na banalnost....
Dok bi jednostavnim drzanjem zdrave pameti, a ne javnog recnika , koji je vec postao i licni recnik, to dodje sa vremenom, mnoge stvari mogle da se prate....

Evo interesantno je pokazati neke stvari bas na tvom postu....
Tvoj post je odgovor na moju podtemu ubijanje istine...i u njoj se postavlja teza da nespremnost ljudi da oproste i hvatanje za gresku suparnika postaje demagosko blago, kec u rukavu...nesto sto se vraca svima kroz ponasanje apsolutnog prikrivanja svake greske...(ako se doda i to da moze da prodje i situacija da svi znaju , a krivac ne prizna, to je jos veci razlog za takvo ponasanje).

Igra mimikrije jeste to sto se desava....

A sta je zeljeno stanje?

Stanje koje nastaje kao posledica igre mimikrije, da li je to zeljeno stanje svih ?Ili vecine?
Ono sto ja radim da se ne bi navukao na medijske tautologije i floskule i mentalno oblikovane ratne igrice je vadjenje kadrova....
Imamo li mimikriju?Imamo...
Od cega nastaje?
Od zelje coveka da uspe u sistemu koji lazno predstavlja ljudske vrednosti da bi demagoskim opravdanjima zaludjivao ljude...
Ima li prihvatanja tog logickog sistema...?Ima.
Mora , neko ce reci....Nebitno....Da ili ne? DA.
I cim prihvatis igru, ti si sledeci koji siri....ti si onaj koji ce da se uhvati reci koja moze da se izbanalizuje na drugima prihvatljiv nacin (postoje i reci koje ne moze da se prihvate banalizovane u jednom trenutku ).

Demagoska igra je iskoriscena u sekundi , kad si izjednacila temu sa dilemom "istina i priznanje greske , da li je isto?".
Naravno logicki sled koji sledi je onda pristojan....(ono sto cesot radim je trazenje skretnice, jer demagogija uvek pocinje sa bar jednom skretnicom).
Da li je tema proceduralnosti (mozda ce neko ovo videti kao nedostatak bilo kakvih zdravorazumskih kriterijuma za tacno ili netacno , pa se onda procedura tumaci kao vrhovni zakon sistema),tema relativizovanja istine jednima i apsolutizovanje postovanja procedure drugima (kinezi su poznati po tome da im ne ide razumevanje proceduralnosti , dok im ne kazes svrhu onoga sto radi, zadatak) i povratni efekat koji sve to ima na vas zivot .....isto sto i tema ....istina i prastanje (ili istina i priznanje greske)..

Da se ne bi izgubili u sumi, a vidim da obicno tako desi jer su ljudi navikli na te mentalne sheme (ratnih igara, jer nastaju kao smisljena aktivnost vojnog sistema), posmatrajte decu...
Ona ce slagati ako im se nece oprostiti greske, ako ce ta greska dovesti do neizbrisivog hendikepa...
To se ne zove odgovornost...
Ako kad me neko zove da izadjem u grad (najbanalniji primer) i ja odgovorim "nisam planirao i nije mi po volji , a nemam nedoumica, ne moras da me ubedjujes" i to ne moze da prodje bez vrlo teskih dijaloga i ubedjivanja, jasno je da cu sledeci put servirati radi te osobe ono sto ona zeli da cuje, jednostavno prihvatljivo resenje prevedeno sa mog jezika na jezik te osobe, iliti laz.
U nemogucnosti iskazivanja istine , prelazi se na laz....
Ja sad lazem, jer to ne radim , ali zato imam penale, u smislu nisam fer, sebican sam, iako puno puta izadjem u susret, dovoljno je jednom , a nekome i tri puta uzastopce i odmah se traze mane...

U sistemu gde se covek diskvalifikuje na sitnici, a istovremeno se zbog "oprastanja" cine relativizovanja krupnih nedostataka , formira se shizofreni i isprani sistem vrednosti (ne postoji tacnije) u kome je sve apsurdno, pa se javlja svima strah od neucinjene greske, ali isto tako i svima hrabrost da ucine i sakriju i najvece zlocine...

Sve ovo se obicno opise time da su to otpadnici iz drustva, ne tumaceci kako su odbaceni (obicno se kaze, ekonomski sljam) i da je to masina koja pogadja sve, a ne preko ekonomskih kriterijuma...

Ekonomski kriterijumi su samo bafer koji omogucuje da se kompenzaciono (vracanjem milo za drago) covek uplete u zlocin i onda prihvati svoj novi zlocinacki zivot, saucesnika sitne ribe, nekim krupnim ribama...
Tacnije pocne da zivi tudji zivot i vrlo brzo navikne na to i tako ostane do kraja zivota...

Ne treba postavljati pitanje da li neko zeli da se vrati na predjasnji zivot...Jer odgovor je da svikli i ne vide da su presli sa jednog koloseka na drugi...ponekad osete i to protumace zreloscu...iskustvom...
Ali ovo nije isto kao svet odraslih pre nekih 20tak ili 50tak ili 100 godina...

BAnalizovanje ce dovesti do toga da svako kaze, pa naravno da nije , sad su druga vremena...
Ja pricam o necemu drugom, o tome da se ovako ubija istina, a preko nje i straha , i covek u coveku...
Da ne ispadne da se to desava onako , ne znamo kako...
Ovo je samo posledica centriranja psihologike u sisteme reakcije i istine...

Jednom recju, SAUCESNICI , CINKAROSI, PREBEZI zive gore od onih kojima sluze....

Ti u svemu vidis demagogiju.. a ponekad je ironija.. i cinizam..

I cim prihvatis igru, ti si sledeci koji siri....ti si onaj koji ce da se uhvati reci koja moze da se izbanalizuje na drugima prihvatljiv nacin...

Upravo sam zbog ovog naglasila znacaj granice.. i koliki je problem nemogucnost i/ili nehtenje (zavisi od coveka) da se ona prepozna.. sto je u vezi sa ovim..

Jer odgovor je da svikli i ne vide da su presli sa jednog koloseka na drugi...ponekad osete i to protumace zreloscu...iskustvom...

.. prelazi zalutali u zabludelog..

* * * * *

U sustini, ne mislim nista drugacije od onog sto si napisao.. osim mozda u pogledu par stvari.. kao sto je recimo ova..

Ne treba postavljati pitanje da li neko zeli da se vrati na predjasnji zivot...

.. opet je prica da za sve postoji granica.. ako ti neko kaze da nesto zeli (a pitanje je da li moze.. sto svejedno ne znaci da bi ti trebalo o tome suvise ostro da sudis), to mozda jeste lepo, ali nije dobro uzeti kao apsolutnu istinu.. to ne znaci ne verovati ljudima.. ne dati im sansu i pomoci koliko mozes, to znaci biti racionalan..

p.s. nema potrebe da vices..

Zaboravio sam da sad koriscenje boja ne blokira poruku, inace sam kulturno to radio sa bojama...

Vrlo vazna stvar, koja se nadovezuje na moj post, a ne znam da li i na tvoj je nova gradjenica...."nova realnost" koja se koristi ovih dana...a koja nema veze sa realnoscu...

Jos jedno ponudjeno vidjenje na problem , na resenje koje ne odgovara mnogima, na reakcije bogatih i kapitala koje se predstavljaju kao pomoc i empatija siromasnima (a sa tim ne da nemaju veze nego i svi znaju da nema veze).

I dobro si primetila sledeci korak kod ovih mimikrija i igara...
U osnovi nemilosrdna borba i uskracivanje, brzo prelazi na uvlacenje i pracenje, a na kraju se razvija strah i povlacenje , tj emocionalno iskljucivanje...
Trazi se globalno pranje mozgova, ne znam da li svesno ili nesvesno ljudi pristaju na to...i oni koji ce imati koristi i oni koji ce platiti tu korist...
Princip globalnog slaganja i "saradnje" medjutim nije oslonjen na zrelost i shvatanje odnosa, vec na "novu realnost" , ili neku drugu gradjenicu "potrebne strane investicije", "potrebne investicije" gde se lokalcima prodaje magla i urusava stabilnost postojeceg sistema...(pokusaj kreiranja vece proizvodnje bez postojanja vece traznje, a danas sistemi jesu zasnovani na traznji , a ne potrebi,pa onda sad pokusaj kreiranja vece traznje, a opet nebitno je kakava je potreba).

Jeste da je bolje imati na skladistu nego ne moci da proizvedes,ali je istina i da moras da prirodnu teznju mozga i razmisljanja da pojedincu obezbedi zadovoljenje potreba, postaje suprotnost od sugerisane teznje da "mozak" sluzi za selekcionisanje i kreiranje traznje...Jasno je da "mozak" postaje vrlo vazna karakteristika ovog sveta i drustva...
Nadati se da "mozak" moze da zakljucuje, percepcira i napreduje onako kako moze mozak je apsurdno....
To nije pitanje razumevanja osobe koja ima "mozak" i pokusava da kao prevazidje ogranicenja "mozga".

Zdravorazumsko je pod udarom "mozga" i ne da je cesto , vec stalno prikazivano kao zastarelo, konzervativno, neefikasno, prevazidjeno i slicno....demagoski izrazi bez baznog utemeljenja (potrebno reci bazno , jer samo utemeljenje vise nije dovoljno jasan izraz)...

Zamena kanala komunikacije....

Prisutna je zabluda zamene kanala komunikacije, koje je vezano za "mozak" i mozak.
Posto je komunikacija vrlo bitni deo ponasanja i prihvatanja tudjih ponasanja, to je ova oblast izuzetno znacajna za svakog pojedinca...
Ogromnu vecinu ulaznog kanala danasnje komunikacije cini medij, TV prvenstveno, ali su tu znacajni i drugi mediji....Tu se dobijaju informacije, sto nije problem, ali se dobijaju i stavovi, sto jeste problem, jer ga podsvesno ili svesno tumacimo kao komunikaciju nas sa drustvom...
Tu je i komunikacija kroz poznanike, zatim kroz okruzenje i komunikacija sa neminovnim drzavnim ustrojenjem, aparatom ....

Nas izlazni komunikacioni kanal je takodje podeljen prema poznanicima, prema okruzenju, prema drzavi....nesto malo i prema medijima, ali to je jednosmerni kanal, pa se moze slobodno tumaciti da ovog nema, a da postojece inicijative za medijskim izrazavanjem prelaze u komunikaciju prema okruzenju, i delimicno prema drzavi....

Zamena komunikacije sa zbirnom komunikacijom se cesto vrsi....
Proces ispoljavanja frustracije je zato cesto usmeren prema onima sa kojima postoji najvise komunikacije....izlazne komunikacije, te se kola slome na poznanicima, okolini uglavnom....

Zanimljivo je sagledavanje komunikacije i resenja koje pojedinci vide usled jednosmernosti medija kao komunikacije....ili drzave kao vrlo ogranicene dvosmerne komunikacije...tj pokusaj da okruzenje poduhvati i medije....doci na izvor i iskoristiti jednosmernu komunikaciju za svoj izlazni kanal.

Zanimljivo je i zbrajanje komunikacija i osecaj otudjenosti koji se javlja kod coveka...Veca upucenost na jednosmerne kanale komunikacije (a mediji su uglavnom takvi, cak i internet) donosi veci osecaj otudjenosti, mada se retko to priznaje ili oseca....
Izlaz i kompenzacija preko nekih medija je mozda zabluda, cesto zabluda u tom komunikacionom smislu, a forum je jedan od primera kompenzacionih teznji pojedinaca, usmerenih ka komunikaciji...

Komunikacija prema drzavi je u Srbiji bila totalno na nuli kroz regularne kanale, a ogromna (prema 0 svaki odnos je ogroman) preko licnih i neregularnih kanala....Sada je malo drugacija situacija, ali malo...

Kao najveci izlazni kanali ostaju poznanici i okruzenje....
Tu su i ocekivanja najveca....
Medjutim zbog ocekivanja i prestaje komunikacija u tim kategorijama...
Zbog ocekivanja i racunanja medijske ulazne komunikacije kao dela komunikacije okruzenja desavaju se razne nebulozne reakcije...
Dakle mogli bi da kazemo da izlazna komunikacija prema okruzenju i izlazna prema medijima ulaze u zbir drustvene izlazne komunikacije ....Samo privremeno nek bude ovako...
Ulazna komunikacija prema okruzenju i ulazna prema medijima ulaze u zbir drustvene ulazne komunikacije...
Po ovoj tezi onda , zbog KIz(medija)=0, nasa izlazna komunikacija , koja je odgovor na KUl(medija) odlazi preko izlaznog kanala komunikacije ka okruzenju , nebitno da li je okruzenje dalo ikakvog povoda za takvu reakciju kroz svoj kanal ulaznih komunikacija...
U prevodu reakcija na medije se vraca kao reakcija okruzenju, a okruzenje nije ni isprovociralo ni krivo za polazni stav koji je uzrokovao reakciju pojedinca...

Oblike cesto tumacimo kao transfer socioloskih drustvenih odnosa, a po meni vrlo cesto mogu da budu samo odgovor na komunikaciju, a naknadno se stvaraju socioloski poremecaji u odnosima koji ostaju kao rezultat, a mi ih primecujemo kao stanje ili cak kao uzrok...
Primera ima puno, recimo opsti stav nasilja i kriminala izaziva polnu izolovanost jer se fizicka nesigurnost manifestuje prema stavovima i odnosima ka potencijalnim partnerima...

Da se vratim na KUL i KIZ (komunikacioni ulaz i komunikacioni izlaz kroz {medije, okruzenje....}).
Okruzenje nije pod istim medijskim dejstvom , a i dejstvo je negativno pa se sa KIZ (okruzenje) ne dobija odgovarajuci protok koji nadomescuje ogroman KUL(medija)....
Pokusaj uravnotezenja cesto dovodi do reakcije okruzenja , negativnog, iskljucenja, pa se resenje cesto javlja kao smanjenje KUL(medija) ili smanjenje opsteg KIZ....a smanjenje izlazne komunikacije je najbolji znak da , ako reakcija ostane na istom nivou, sledi izolovanje, otudjenje pojedinca...od drustva...

Ovo pisem kao rezultat nekih ovde jos ne prijavljenih i neiskazanih izucavanja koja upucuju na resenje i poboljsanje zivota, sa minimalnim ulaganjima, ali sa strasnim odgovorom drzave...i kroz saucesnike...

Emocionalni izlivi prema okruzenju se za razliku od pokazanog KIZ(okruzenja) ne mogu kontrolisati, jer se emocije uglavnom ne kontrolisu od strane pojedinca (moguce je, ali vecina to cini kroz uzroke, a ne kroz manifestacije...bes lece uzrokom , a ne manifestacijom pauzom od 10 sekundi koja sprecava bes i ostavlja mozda samo nervozu, a mozda ni to...)

Veca vremenska potrosnja koju zahteva moderno zaposlenje dovodi do smanjenja poznanika, a povecanja okruzenja....do tog nivoa da prezasicenost KUL kanala velikim ulazom KUL(medija) iziskuje iskljucenje ili drasticno smanjenje KUL(okruzenja)....
Smanjenje KUL(okruzenja) kod nekog pojedinca se primecuje, pa kad ih je vise ili svi, se reaguje kroz smanjenje KIZ(okruzenja), sto teret preliva na KIZ(poznanika), a njih je zbog vremenskih zahteva (ovo nije slucajno, namerno se radi da coveku ostaje manje vremena za razmisljanje, jer je onda manje problematicna radna snaga) sve manje.....

Tako sve ostaje , narocito u vecim sredinama , gde se vise potrosi vreme, na KIZ(poznanika) kojih ima manje i sa manje slobodnog vremena...
Otudjenje od drustva se transformise u ogorcenost kad vas neko (drustvo) povredi, i kroz otudjenje od drustva...
To vodi ka vecoj egomaniji, to je nedvosmisleno....(deca sa manjom komunikacijom su sklona egomaniji , a cesto i egomanijakalnim bolestima)...
Zato su u malo boljoj poziciji u unutrasnjosti....tezi uslovi, ali bolje profilisanje komunikacionih potreba...veci KIZ(poznanika), a i KIZ(okoline)....

Da li se i koliko to primecuje?
Iz ugla drustvene frustracije se primecuje....ali iz ugla emocionalne seksualnosti zna da bude problematicno....jer tu dolaze do izrazaja reakcije na KUL(medija) i nesrazmerno vece razlikovanje situacije od onog sto se vidi na medijima...
Ocekivanja stvorena na osnovu KUL(medija) na planu (emocionalne) seksualnosti su zato osudjena na frustraciju jer nema holivudskih zakrpa u tolikoj meri u unutrasnjosti....
Daj sta das donosi dobre rezultate, ali obuhvata delom i promenu cele psihologije na "daj sta das" sto stavlja u podredjen polozaj pojedinca u odnosu na pojedinca u megapolisima....

Nisam zaokruzio sve odnose niti sve kanale, ali sam dao neki prikaz, na osnovu kojeg mozete dalje prepoznavati i bar razmisliti o resavanju orginalnih licnih problema i prohteva na orginalni licni nacin...
(ja sam pobornik orginalnosti svakog pojedinca, za koje vazi da su pod uticajem globalnih psiholoskih zakonitosti, ali ne i fenomena...)

Zato je vazno dobro poznavati svoje slabosti i sa njima biti nacisto.. realan u proceni koliko mozes.. i zato su, kad posustanes, bitni principi..

Da li ljudi svesno ili nesvesno pristaju na globalno ispiranje.. zavisi.. da li ti je mozak ispran ukoliko si svestan da taj proces postoji? Ok, na kraju mozda i jeste.. ali tu su i oni koji izgledaju kao da im je mozak ispran, ali nije.. samo njima tako odgovara.. (slicno kao sto imas osobe koje izgledaju hladno, jer im je tako lakse, a, ustvari, nisu takve..).. Oni kod kojih do toga dolazi, a da nisu svesni.. to nije nista cudno.. nismo svi jednaki.. (zato je demokratija krs).. a pitanje je koji su opasniji.. prvi ili drugi.. po tebe i po drustvo uopste..

Mada ja mislim da, kada kazes "svesno pristaju", imas u vidu ljude (ili i njih) koji samo upijaju ono sto im se servira, a samo zato sto dolazi od nekoga koga smatraju za kul.. a posle to isto emituju i emituju.. a sve pokupljeno iz jednog izvora (ili grupe, ali gotovo identicnih.. tu bi dobar primer bile raznorazne NVO).. pa da li je to normalno? kakav mentalni sklop treba da budes pa da za tebe druga strana price kao da ne postoji..odnosno a priori je laz?.. sad mi je pala na pamet Kandicka i ono njeno (kad ne zna da odgovori na argument protiv) "nemojte sada o tome.. nije to tema".. pa nego sta je tema?.. dobro, ovde je nesporno da je kljucni novac, ali je rad isti..

E da.. forum.. forum trpi i ono sto rl ne.. i zato jeste cesto ventil.. tako da tvoja podela na per. publica i per. intima ovde igra vaznu ulogu.. ali u smislu da si ovde vise ti "ti" nego sto si u rlu.. barem ponekad.. jer ovde mozes da napises i ono sto u rlu precutkujes.. ili dosta ublazis.. skratis da bi uopste bio saslusan.. izuvijas da bi bilo prihvaceno.. ljudi ne vole da ih prosvetljujes.. valjda se osete slabijim.. (sto je bezveze.. ja volim da ucim od drugih).. iako tebi nikako nije bio cilj da pokazes svoju nadmoc ili bilo sta slicno, jer uopste ne posmatras stvari na takav nacin.. ali je opste prihvacen moto samo najjaci (a zapravo najbeskrupulozniji) opstaju.. pa zato.. i onda od tebe naprave suparnika.. (a nacini od njih suparnike i lakse ces manipulisati..)..

Izgleda kao da ti nekako vise o novcu, a ja o emocijama.. a to je dobro, jer pokazuje koliko su neraskidivo povezane te dve stvari.. dve najbitnije kategorije.. i cesto supstituti.. a covek se okrece "novcu pre svega", jer racuna na manju dozu nesigurnosti (za razliku od emocija..).. a pruza zadovoljstvo, osecaj vece slobode.. izgleda kao resenje za sve.. pa sto onda da se maltretira i trosi na nesto drugo..

Da ne ispadne da sam gadjliva na pare.. novac je itekako bitan cak i onda kada nije najbitniji.. ali ajde ti reci da ti nije najbitniji, a da te ne gledaju kao foliranta ili budalu..

U vezi komunikacije, vaznije je poznavati ljude sa kojima delis slabosti....
Zato se sto se tice zdravorazumskog , bez TV , Srbija bez Beograda uvek biti normalnija od Beograda...
Problem je TV....koji truje decu , ako nema lokalnog odgovora na globalno republicko trovanje...i Pink , da ne zaboravim glavnog mentalnog trovaca....ali ni ostale tv , u smislu komunikacionog trovanja nisu sitniji igraci....

Da li su to onda istovremeno i ljudi sa kojima delis osnovne zivotne vrednosti?.. to mi je uvek bilo zanimljivo.. ta veza..

Ne bih rekla da je bas Beograd problem.. evo spomenuo si pink.. pogledaj malo one emisije kada biraju pevace za grand, pa ono kada se zamene zene, sve za ljubav.. sta sve nema.. moj utisak je da se to sve snima ili van Beograda ili barem to mahom nisu Beogradjani.. takodje, ne mislim da Beogradjani gledaju pink vise nego ljudi iz unutrasnjosti..

A na ovo da bi Srbija bila bolja bez Bga, stvarno ne znam sta da kazem.. mada mozda i jesi u pravu.. s obzirom da se svi sjatise u Bg..

Inace, slucajno znam dosta ljudi iz unutrasnjosti.. (da ne bude zabune, posto je ovo klizav teren, ovu podelu si ti uveo).. i primetila sam da vecina (da bas ne kazem svi), iz nekog razloga, ima a priori stav prema meni jer sam iz Bga.. i ocekuju da i ja imam a priori stav prema njima, jer oni nisu.. I onda ona legendarna recenica od koje meni nije dobro "pa ti kao da nisi Beogradjanka" Pa dobro.. sta drugo odgovoriti na to odraslom coveku?.. ali ajde, valjda imaju svoje razloge sto tako misle.. A necu sada da pricam o tome cega sam se sve naslusala, jer bi bilo ruzno i bilo bi mi zao da se neko ovde uvredi.. jer ovo pitanje, nazalost, jeste osetljivo.. Ali ne mogu a da ne branim Beograd.. i Beogradjane..
A vec si ranije spomenuo neke devojke.. joooj ne mogu da se setim koja je to tema bila.. kada nisi dobio ni osmeh.. i tada si okrivio Bg..

Ne znam.. mozda nisam dobro shvatila sta si hteo ovim da kazes.. nadam se da nisam..
I da.. u Beogradu ne zive samo Beogradjani, a to se cesto zaboravlja..

Red je , iako je Srbija trenutno mentalno u turskom dobu, da predstavim nove tendencije u svetu....

Ego stream je nacin koriscenja egomanije koja je opste prisutna kod ljudi u svetu....

Google:
Google koristi ego stream da poveca produktivnost , da razbije hijararhijsku opterecenost visih hijararhija i samim tim tromost kod dugih hijararhijskih lanaca upravljanja i donosenja odluka.
Kako se to radi?
Posto pali kod new age osoba , tj onih koji su zagrizli ili su oblikovani kao egomanijaci, to je google prohodniji za zaposljavanje ljudi do 25 godina starosti....
Zaposlenima se daje 20% radnog vremena za licne projekte...
Posto postoji zelja da se pobedi anonimnost, da se nadogradi svoje ime i ego postane "celebrity" bez negativnih konotacija tipa jurnjave i gubljenja privatnosti, nastaju neki kodeksi ponasanja i razmisljanja...
Javlja se potreba stroge identifikacije, tacnije autentifikacije (samo jednom potvrdjivanje identiteta sa tvrdnjama, potvrda da nije dubler).
20% vremena za sopstvene projekte se pretvara u animiranje saradnika da rade na dobroj ideji i najveci kriticar i kontrolor postaje upravo onaj sa kim radite....
Tako se tih 20% vremena potrosi ili na projekte koji ce biti ugradjeni u google firmu ili na projekte koji ce prosiriti znanja potrebna i upotrebljiva u google projektima....

TWITTER:
Blog orjentisano okruzenje, poznato po tome da je aston kucer otpoceo i zavrsio duel sa CNN , ko ce prvi do milion followera.....Aston je pobedio CNN, ali su se ukljucili i ostali iz medijskih voda....
Oni to vide kao nacin da publika koriguje i daje svoje miisljenje poznatim talk show emisijama....
Nekima samo polje za prikupljanje misljenja, nekima kao poligon za pravljenje follower grupa, nekima kao argument celebrity efekta....

Zajednicko za oba ova najkarakteristicnija primera je novo proizvodno i aktivno okruzenje , povecana "interaktivnost" bar u licnom utisku, iliti novo doba egomanijakalnog razvoja i socijalizacija egomanijakalnog pristupa.....jer je to do sada bio veliki problem, kako socijalizovati nesto sto u hijararhijskom smislu gusi socijalizaciju , a egomanijakalnost to cini....

Primeticete nove definicije morala, nove definicije etike, sve sastavni deo nove kulture ego streamline pokreta, koji je posledica neceg iz proslosti i sadasnjosti , ali se dobro razvija i metodologija eksploatacije kroz egomanijakalno pripadnistvo....

Dok smo jos kod ega, da kazem sledece.....
Kako je tako je, ali ljudi i kad su skloni da prihvate tudje misljenje i da ga ugrade u sebe moraju da budu svesni sledeceg....
Ako stalno ne citate to sto ste sami zapisali , promenili u svom razmisljanju, ili razmisljali , to ce nestati....
Pamti se samo ono na sta nas svakodnevni dogadjaji podsecaju i tu smo jasno zrtve mediokritetskog ili rezimskog instruiranja ili da budem precizniji inspirisanja.
Niti ce se upamtiti ono sto smo sami razmisljali o nekim karakteristicnim i slabije uocljivim odnosima ili indikatorima istina, niti ce se upamtiti ono sto smo prihvatili od drugih kao tudje misljenje....
Ovo ne vazi na pocetku kad ste novi u svemu, kad nemate sta da poredite sa svojim stavovima, jer ih jos i nemate o svim pitanjima...

Zato su nijanse koje su dovele do nekih razmisljanja , pitanja koja su ih inspirisala, uglovi sagledavanja vrlo bitni za vase stavove i znacajni za istinu ako joj tezite......
Koliko malo ljudi ovo zna, a koliko ih manje jos i praktikuje podsecanje tih , za prezivljavanje, nebitnih uglova, kontrapunkta, izuzetaka, kljucnih obarajucih pitanja i odnosa.....?
I onda se neko nada da ce mediokritet biti kvalitetniji , istinitiji , opstiji , dublji ???
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ja sam odavno prestao da svoje drustvene teorije ili zamisljene sisteme oslanjam na to da menjam i prevaspitavam mediokritetsko i dominantno....
Ostao sam na jednom vrlo vaznom detalju iz biblije i zivota...
Od 99% onih koji su ovce, koje cu ovde nazvati plagijatori, sitna koristoljubiva raja i alavi organizaciono mocni pojedinci,budale ili ludaci, tj oznaciti razlicite, a iz ugla sistema morala, drustva, ekonomije, emocija najznacajnije grupe (ili po broju ili po steti koju nanose) ja necu praviti svece, ali ni djavole....
Mali broj onih , koji ne spadaju u ove grupe, koji za razliku od plagijatora, budala i ludaka (budala je osoba koja je prepuna fiksica, nezainteresovani i povrsnih sagledavanja odnosa, ludak je vec agresivna varijanta ubedjenosti u sopstveno razumevanje odnosa stvarnosti) imaju svoje misljenje i vidjenje podredjeno sopstvenim ciljevima u zivotu, spremnost na svoj put i kazne ako omanu , predstavljaju orginale....

Jedino sto covek moze je da u nekom drustvu postoji tendencija da orginali budu deo tog drustva , a ne prebrisivani od strane drustva....
-plagijatori vode ka uliznistvu i mlacenju prazne slame , zagadjenju misaonog i kreativnog, trosenju volje i inventivnog
-budale vode ka ironiji i cinizmu , pakosti i zlobi od strane ostalih , ruganju....
-ludaci vode ka agresiji , obracunima, revoluciji i neumerenostima i autokratskom

A najvece "busmane" vidim jednako.....bas zbog razlicitog ugla sagledavanja....i gomilu sitnih , koji se sami sebi trude da kao nesto budu moralni , a cim moraju ili mogu , koriste sistem i zloupotrebljavaju ga....i manji broj onih koji odmah sve organizuju i rade na veliko .....

Iako su po teorijama ekonomije i teorijama vladavine mnogo znacajniji i opasniji oni koji su "elita" tj oni koji su skloni organizovanju zloupotrebe radi licnih koristi , prilagodljivi i na primeru recimo nece uzeti kilo mesa po povlascenoj ceni 10% od trzisne vec ce odmah dovesti komsijin kamion da bi pokupili ceo kamion, dok ce neorganizovana sitna raja uzeti po par kila , svadjati se u redovima i drzati red i pravdu u nedavanju preko reda, a opet za sekundu stati i drugi put u red iako tako potiru sve "javno utvrdjene norme" ili stati kod poznanika jer "to je u redu".

Licno slepilo prema licemerju ili minimalan trud ka gusenju zelje za neumerenom iskoriscenju prilike, zbog prilike ili straha od propustene prilike, stvar je tumacenja.....

Za busenje nekog ispunjenijeg, coveko prirodnijeg sistema ili na kraju moralnijeg u smislu APS morala, jednako su opasni i efektni pojedinci iz obe grupe..... i oni sa lopatama i oni sa sakama....

Zanimljivi su uglovi koje za razlicite odnose i koristi i interese prave ove dve grupe ....

I bas zato mi je najbitnije kako u tom "heterogenom" ljudskom okruzenju zaobici vecitu situaciju da u kriticnim trenucima spasenje dolazi onim grupama koje prepoznaju orginale i na trenutak im daju inicijativu i moc ucestvovanja u sopstvenim glavama (konstruktivna nemusta kritika).
Spasenje ne dolazi onim grupama koje ne prepoznaju orginale i zadrze se na lopatarima, sitnim lopovcicima, plagijatorima ideja, budalastima ili ludacima....
Njima dolazi manja ili veca kazna , dok kroz PIG metodu (pokusaja i greske) ne uvide sta celoj grupi vredi ciniti....

I tako ja svu svoju aktivnost svedoh na aktivnost osiguravanja , metode jacanja i ukazivanja na prednosti i prepoznavanje orginala i ukljucivanje orginala u drustvenu srz cele zajednice....iako znam da u lagodnom zivotu, miru, orginali predstavljaju najveci trn i plagijatorima i sitnima i budalama i ludacima, dok organizatori jednostavno koriste svaku situaciju , pa i trnovitu ili netrnovitu....
----------------------------------------------------------------------------------------
Sad cu vam ispricati jednu pricu vezanu za orginale i za lidere...

Poslao sam predlog pitanja crnogorskoj emisiji "Biramo lidera" na ATLAS TV, ne ocekujuci da ce biti izabrano.Pitanje je bilo izbor-situacije gde imate dvosed u nedodjiji i na putu stoje vasa ljubav zivota, vas najbolji prijatelj i nepoznata osoba koja je povredjena i nije joj dobro...Ako ne izaberete svoju ljubav, zamerice vam i ostaviti, a ako ne ispostujete prijatelja , takodje ce i on postati bivsi.Sta bi ste uradili?

Nisam ocekivao da ce izabrati pitanje jer mi je za ocekivati da ce lideri u jednoj TV emisiji odgovoriti sa "naravno bolesnog" ili "ta djevojka nije zena mog zivota ako mi ne oprosti sto sam je ostavio sa njoj nepoznatim muskarcem da se po kisi smrzava" "ni prijatelj nije prijatelj ako mi zameri".....

Nisam ocekivao da ce iko odgovoriti na moj nacin ili da ce ga objasnjavati....

I gle cuda postavise pitanje u emisiji.I odgovorise ucesnici sa "naravno bolesnika".Izvadi stvar predsednica zirija tako sto odade moje resenje problema, ali nikako ne pojasni psihologiku kod liderisanja...
Moje resenje je laicko , narodno.Ko sam ja da sudim da li je bolesnik malo ili opasno bolestan?
Sa druge strane u svakome ima i dobrog i djavoljeg i ne treba to cediti dok se ne dodje do djavoljeg i loseg....Ne treba sebi tovariti na grbacu czvoncanje zene da si je ostavio na kisi (ne uzimam u obzir danasnje devojke koje bi odmah potrcale da mi se revansiraju sa kaznjavanjem uz pomoc nekog drugog muskarca). Ne treba ni prijatelja vucarati ili ga vredjati nepoverenjem.
Moje resenje je daj kljuc prijatelju , nek odveze bolesnika , jal bezopasnog , jal opasnog, i daj mu priliku da bude human kroz tvoju humanost (zajednicki rast) i ukazi mu poverenje u nevolji....
A ti ostani sa ljubavlju svog zivota , ne izlazuci je bez potrebe iskusenjima , i pustajuci joj da kroz situacije shvati ciji je sadrzajan deo i privikne se na to....

A poenta cele price je da narod kreira i stice misljenje uvek na strategijama koje cuje od lidera, i neprosvecen dovoljno, na tome ostaje , bez obzira iz koje je ,od prethodno pomenutih grupacija (sitni lihvar, organizator, plagijator, budala , ludak).
Tek retki izuzeci posmatraju kod lidera nacin resavanja kompromisa.
Jer jeste tesko dobro osmisliti idejni plan za neko nadahnuto delo, ali ma kako zamisljeno ili ukraden plan nece proci bez problema i ocekivano....
I uvek idealno potone i zbog resavanja kompromisa ispadne nesto sasvim deseto....
Jer nikome nije bitan detalj kako lider resava situacije kompromisa. Jer to od njega cini i coveka i komsiju i postenog i zivog.
Slepo ostvarivanje plana uvek ostavi neki gorak ukus kod ostvarenog....

Pixi iz kneza: E vi neslozeni ljudi....

Back