psihologija "druge " zhene

Problem i jeste što nisi jedina... I ne znam zašto misliš da ne postoje drugačiji od tebe... Ili, da je samim tim što ste mnogobrojni sve to u redu. Zlo ne može postati dobro, samo zato što ga prihvata većina ljudi.
Gde živimo mi ostali? Evo, ja u NS-u 8)

Omen:
I, mackice, niko ne može da povredi nekog drugog. Onaj ko se nađe povređeno...sam je dozvolio da ga dotaknu reči i/ili postupci neke osobe na takav, povređujući način.....a to, opet, nema nikakve veze sa nečijom namerom da povredi. I ne, nije prirodno da iko drugog predpostavlja sebi, da razmišlja o mogućnosti da se neko oseti povređenim...

Zgodno. :roll: Ovako i najtezi zlocinci mogu da opravdaju svoje postupke :!:

Omen:
DisMisaL postavlja stvari prilično hipotetički, a ti mackice...pomalo detinjasto. Stvarne, životne situacije su malo tananije, ponekad teško dokučive poimanju “spolja”. Zašto bi žena koja ulazi u vezu sa muškarcem koji je u vezi/braku bila samoljubiva, emotivno nesigurna i/ili s poremećajem sistema vrednosti, a taj muškarac opušteniji od bilo kog “slobodnog”? Naravno, ne kažem da određeni broj žena ne karakterišu upravo ovakve manjkavosti ličnosti, ali to nema nikakve uzročno-posledične veze sa činjenicom da su se našle u vezi sa “zauzetim” muškarcem, koji može biti...ali ne mora...zaista poželjno opušten, neusiljen. Opet kažem, ne po pravilu zato što je u vezi/braku...već zato što je jednostavno takav. U miljeu veza žene sa “zauzetim” muškarcem, ovo o čemu govorite su samo neki od mogućih scenarija...tipa ”ona traži (trenutno) zadovoljstvo za sebe i zazire od obaveza, a on ležeran lovac na avanture”.

Naravno da su neki od mogućih scenarija. Mislim i većina, ali opet ne znači da su svi obuhvaćeni. Ovde se i razgovara koji su sve 'mogući scenariji', pa je u skladu sa temom navesti bar nekoliko onih sa kojima smo se recimo mi susreli.

Omen:
I, mackice, niko ne može da povredi nekog drugog. Onaj ko se nađe povređeno...sam je dozvolio da ga dotaknu reči i/ili postupci neke osobe na takav, povređujući način.....a to, opet, nema nikakve veze sa nečijom namerom da povredi. I ne, nije prirodno da iko drugog predpostavlja sebi, da razmišlja o mogućnosti da se neko oseti povređenim...hej, govorimo o “tamo nekoj ženi” do koje nam nimalo nije stalo...nije nam ona ni rod ni pomozbog!
Ok, sama sam dozvolila da budem povređena. Ali, to ne znači da sam zbog toga manje povređena. OK, možda sam i detinjasta, pa je lakše povrediti mene, nego nekog zrelog i samosvesnog; ali valjda baš zbog toga se i ja sama trudim da nekog drugog ne povredim. I, bez obzira što kažeš da nije prirodno, ja stvarno često pre nekog svog postupka razmišljam da li ću time nekog povrediti.
I, hvala bogu, pročitala sam da ovde ima još takvih ljudi. Nekoliko njih je reklo da pre nego što požele da budu sa nekim zauzetim, prvo pomisle kako bi se one osećale na mestu njihove žene i recimo, samo zbog toga odustanu od takve veze.

Stvarno mi je drago što si rekla da zvučim detinjasto; juče sam baš pričala sa drugaricama koje su doživele slične stvari i sve smo se složile da je žalosno što smo izgubile ideale o velikim i pravim ljubavima i dobroti ljudi, kakve smo imale kad smo bile mlađe. Tako da, izgleda ja još imam nade za ideale :)

mackica ns:
Naravno da su neki od mogućih scenarija. Mislim i većina, ali opet ne znači da su svi obuhvaćeni. Ovde se i razgovara koji su sve 'mogući scenariji', pa je u skladu sa temom navesti bar nekoliko onih sa kojima smo se recimo mi susreli.
U redu. Hajde, onda, jedan malo drugačiji scenario.
Dvoje se sretnu, dotaknu jedno drugog naročitim, izvanrednim, vrednim poštovanja, ljubavi.....jednostavno harizmatičnim. Žena je "slobodna", muškarac u čisto formalnoj vezi (ili braku) koja je izgubila svoj smisao još pre susreta ovo dvoje. Pretpostavimo da ima razloga zašto nije i prekinuta ranije. Šta sad? Je li razumno da žena ustukne, potpuno odrekne tog muškarca (ljubavi, čega god) povređujući i sebe i njega.....razmišljajući kako bi se ona osećala na mestu njegove nazovi-devojke/žene!? To ne može da pomogne "prvoj ženi". Ona je već izgubila. Da je to uistinu njen muškarac...niko ne bi mogao da joj ga preotme. Da se ne lažemo, muškarci nisu igračke.
mackica ns:
Stvarno mi je drago što si rekla da zvučim detinjasto; juče sam baš pričala sa drugaricama koje su doživele slične stvari i sve smo se složile da je žalosno što smo izgubile ideale o velikim i pravim ljubavima i dobroti ljudi, kakve smo imale kad smo bile mlađe. Tako da, izgleda ja još imam nade za ideale :)
Naravno da ima nade da povratiš veru u pravu ljubav. Nije tebe prava ljubav izneverila već iluzija o njoj. Ali...ti si to već shvatila.

Omen:
niko ne može da povredi nekog drugog. Onaj ko se nađe povređeno...sam je dozvolio da ga dotaknu reči i/ili postupci neke osobe na takav, povređujući način.....a to, opet, nema nikakve veze sa nečijom namerom da povredi. I ne, nije prirodno da iko drugog predpostavlja sebi, da razmišlja o mogućnosti da se neko oseti povređenim...

znachi li to da pri ulasku u bilo kakvu vezu i odnos mi automatski treba da iskljuchimo problematichan odeljak u nashem mozgu u kom gajimo neke ideale, nade i principe...da nam isti kasnije ne bi pravio probleme sa 'subjektivnim' osecajem povredjenosti ? :?

Omen:
... muškarac u čisto formalnoj vezi (ili braku) koja je izgubila svoj smisao još pre susreta ovo dvoje. Pretpostavimo da ima razloga zašto nije i prekinuta ranije. Šta sad? Je li razumno da žena ustukne, potpuno odrekne tog muškarca (ljubavi, čega god) povređujući i sebe i njega.....razmišljajući kako bi se ona osećala na mestu njegove nazovi-devojke/žene!? To ne može da pomogne "prvoj ženi". Ona je već izgubila. Da je to uistinu njen muškarac...niko ne bi mogao da joj ga preotme. Da se ne lažemo, muškarci nisu igračke.

postavlja se pitanje koji je uopshte smisao ostajanje u tim nazovi formalnim vezama
shta ? igranje na siguricu ?
davanje lazhne nade onom drugom ?
kao sedim malo na dve stolice ti si mi zheno rezervna varijanta, a ja chekam da vidim hoce doci neki bolji komad ? :evil:
licemerno i jadno u svakom sluchaju
ako si chovek onda zavrshi stvari onda kad im dodje kraj, ne razvlachi se do besvesti

ok ljubavi nema, nema ok, ali zashto ljudi i pored svega toga imaju potrebu da lazhu ,obmanjuju i uz to se sluzhe najgorom mogucom patetikom , to mi isto nikad nece biti jasno...ali dobro ,to se vec ne odnosi na temu ...

raindog:
Omen:
niko ne može da povredi nekog drugog. Onaj ko se nađe povređeno...sam je dozvolio da ga dotaknu reči i/ili postupci neke osobe na takav, povređujući način.....a to, opet, nema nikakve veze sa nečijom namerom da povredi. I ne, nije prirodno da iko drugog predpostavlja sebi, da razmišlja o mogućnosti da se neko oseti povređenim...

znachi li to da pri ulasku u bilo kakvu vezu i odnos mi automatski treba da iskljuchimo problematichan odeljak u nashem mozgu u kom gajimo neke ideale, nade i principe...da nam isti kasnije ne bi pravio probleme sa 'subjektivnim' osecajem povredjenosti ? :?
Ne, naravno. Ideali, nade, principi...i još štošta u našem sistemu ličnosti...temperamentu, karakteru.....preduslov su sposobnosti celovitog davanja. Lično ne priznajem površnost i polovičnost, sem u nekim ekstremnim situacijama, kada je čisto rasipanje snage uživljavati se "do daske".
Ne prave nama ideali koje imamo, nade i principi problem. To čini pogrešna procena, neprepoznavanje, podcenjivanje/precenjivanje tuđih emocija, nakaradne projekcije...sklonost iluzijama.

Nažalost, sve ovo što sam navela kao uzroke naše emotivne povređenosti u izvesnim situacijama, jesu upravo i jedino stvar nas samih. Niko nam ne može izazvati nerealna očekivanja, sem ako nismo nezrela, povodljiva osoba...što nam, opet, ne daje za pravo da za sopstvenu povređenost osuđujemo druge. Tu se krug zatvara.

raindog:
gledam juche neke bajate novine i na stranici sport pricha o dziber bekamu, novi skandal... nebitno
i od chitave priche fascinira me rechenica tamo neke dadilje

" hajde shto ne poshtuje sopstvenu zhenu, ali shto ne poshtuje ni ljubavnice, to je stvarno sramota... znate ja sam njemu pushila, a on se posle ponashao kao da se nishta nije desilo ..., kakvo neposhtovanje !." :shock:

zgrozim se ja na te sportske vesti, uzmem druge novine, kad ono na istoj strani namenjenoj sportu naslov

" Toto prevario Ilari " :shock:
ugl opet neki sroljo vara trudnu verenicu pred venchanje, a ovog puta bich iz ove priche kazhe sva sretna i zadovoljna :
"Desilo se ono neizbezhno izmedju nas... bla , bla "

ako izuzmemo motive materijalne prirode,i u ova dva sluchaja exponiranje zarad skretanja pazhnje javnosti na sebe
mene zanima koji su to moguci motivi jedne recimo inteligentne, sposobne , privlachne zhenske osobe da svesno udje u vezu ili shta god drugo sa chovekom koji je vec ozhenjen /u vezi :?:

shta je to potreba za 'samotvrdjivanjem' ? (kao ja sam bolja od od ove prve )
nedostatak samoposhtovanja ?
zle namere?
nedostatak svesti ?

ja koliko se god trudila da shvatim i da 'preradim' sve moguce varijante/razloge /mogucnosti uopshte mi ne ide u glavu :?
Ma to je sve stvar nadmoci....ko da pitas za sex sa dver ribe....mislim dve ribe samo se tebi daju i na sve su spremne zog tebe....mislim dobro je sa jednom jos bolje sa dve sa tri da nepricam.,,

Omen:
U redu. Hajde, onda, jedan malo drugačiji scenario.
Dvoje se sretnu, dotaknu jedno drugog naročitim, izvanrednim, vrednim poštovanja, ljubavi.....jednostavno harizmatičnim. Žena je "slobodna", muškarac u čisto formalnoj vezi (ili braku) koja je izgubila svoj smisao još pre susreta ovo dvoje. Pretpostavimo da ima razloga zašto nije i prekinuta ranije. Šta sad? Je li razumno da žena ustukne, potpuno odrekne tog muškarca (ljubavi, čega god) povređujući i sebe i njega.....razmišljajući kako bi se ona osećala na mestu njegove nazovi-devojke/žene!? To ne može da pomogne "prvoj ženi". Ona je već izgubila. Da je to uistinu njen muškarac...niko ne bi mogao da joj ga preotme. Da se ne lažemo, muškarci nisu igračke.

Meni se ipak čini da mi pričamo o različitim stvarima. O psihologiji 'druge' žene, koja ostaje druga žena, koja i ne želi da postane jedna i jedina. I u takvim vezama se ne radi ni o čemu naročitom, vrednom poštovanja, a kamoli o ljubavi...
Mislim da priča isto nije bila o muškarcima i ženama koji su u čisto formalnoj vezi.
Ja sam pričala o ženama kojima se muškarac dopadne na prvi pogled, recimo, privuče ih isključivo sexualno i sve će uraditi da zadovolje svoje hedonističke potrebe, odnosno da ga uvuku u svoj krevet, ne razmišljajući ni o čemu drugom i ne birajući sredstva.
Uostalom, ako je jedna veza samo formalna, već izgubljena... zar je način da se ode iz iste nalaženje drugog ili druge - 'prave'? I, ako su tih dvoje zaista pravi, zar i ta druga ne bi prvo tražila da muškarac raskine sve zaostatke iz prethodne veze, pa da onda ulaze čisti u novu.

Omen:
Nažalost, sve ovo što sam navela kao uzroke naše emotivne povređenosti u izvesnim situacijama, jesu upravo i jedino stvar nas samih. Niko nam ne može izazvati nerealna očekivanja, sem ako nismo nezrela, povodljiva osoba...što nam, opet, ne daje za pravo da za sopstvenu povređenost osuđujemo druge. Tu se krug zatvara.
Ja bih se rado složila sa ovim, kao nečim isključivo teoretskim. u praksi, u životu, pa još kad su upletene emocije...
Možda ja jesam povodljiva i nezrela... kad mi momak kaže - volim te. Udaj se za mene. Ti si žena mog života. Hoću da ti budeš majka moje dece i sl. ja mu poverujem. Sve to posle duge veze, ljubavi, zajedničkog života i blabla...
Biće da sam sama izazvala svoja nerealna očekivanja, zato što sam, jel', nezrela i povodljiva :?
Onda me prevario sa nekom nebitnom, zašto - pa, neće valjda odbiti devojku :shock: koja ga pozove u krevet. Koja zna i za mene i mene.
Posle toga ista priča - volim, žena, majka, blabla... Ona? Ona nije niko i ništa. Zašto, zašto ako nije niko i ništa toliko boli?!
Ako nije ni htela ništa - ni on, ni ona, zašto sam na kraju ja nezrela i nerealna što sam povređena?!
I sama kriva što sam povređena.

raindog:
Omen:
... muškarac u čisto formalnoj vezi (ili braku) koja je izgubila svoj smisao još pre susreta ovo dvoje. Pretpostavimo da ima razloga zašto nije i prekinuta ranije. Šta sad? Je li razumno da žena ustukne, potpuno odrekne tog muškarca (ljubavi, čega god) povređujući i sebe i njega.....razmišljajući kako bi se ona osećala na mestu njegove nazovi-devojke/žene!? To ne može da pomogne "prvoj ženi". Ona je već izgubila. Da je to uistinu njen muškarac...niko ne bi mogao da joj ga preotme. Da se ne lažemo, muškarci nisu igračke.

postavlja se pitanje koji je uopshte smisao ostajanje u tim nazovi formalnim vezama
shta ? igranje na siguricu ?
davanje lazhne nade onom drugom ?
kao sedim malo na dve stolice ti si mi zheno rezervna varijanta, a ja chekam da vidim hoce doci neki bolji komad ? :evil:
licemerno i jadno u svakom sluchaju
ako si chovek onda zavrshi stvari onda kad im dodje kraj, ne razvlachi se do besvesti

ok ljubavi nema, nema ok, ali zashto ljudi i pored svega toga imaju potrebu da lazhu ,obmanjuju i uz to se sluzhe najgorom mogucom patetikom , to mi isto nikad nece biti jasno...ali dobro ,to se vec ne odnosi na temu ...
Upravo tako, raindog.
Licemerje.

Nemam nista protiv poligamije ako je to izbor coveka/zene.
Nemam nista protiv neobaveznog sexa.
I milion puta vise cenim svingere, koji su imali dovoljno petlje da stanu iza svoje odluke o poligamiji, nego ljigavce koji imaju iste zelje ali su nesposobni da im se prepuste zbog straha od javne osude. Sirok pogled na svet i robovanje nametnutim moralnim normama su nespojivi.
Cenila bih muskarca koji ima devojku i sex sa strane pod uslovom da devojka zna za to. Ali pateticni i ljigavi su ipak u vecini, na zalost.

Omen:

Apsolutno tacno. Problem je sto mnogi vise veruju recima koje bas i ne podrzavaju dela i onda dodje do strasnih razocarenja.

Nina2:
Problem je sto mnogi vise veruju recima koje bas i ne podrzavaju dela i onda dodje do strasnih razocarenja.

znachi li onda ovo da je i chitava ova ili bilo koja druga diskusija potpuno besmislena, poshto svi u principu lazhemo , nikom i nichem nije za verovati, a buduci da su ovo samo slova na monitoru za koja niko ne mozhe da zna sprovodimo li ih u delo...svi koji se upuste u diskusiju bi mogli biti okarakterisani kao nezreli, povodljivi i lakoverni s mogucnoshcu da budemo strashno razocharani i povredjeni ishodom iste :?: :shock:

bash zanimljivo

suncica73:
Svi mi znamo sta je dobro,sta je ispravno,sta se sme,sta se ne sme,ALI nikad ne reci nikad,jer zivot je cudo....i pise romane!
A ko ovde govori o tome?
Znam dobro da se sutra i meni može dogoditi da budem ljubavnica...
Pitanje je šta bih ja mislila o svom novom stanju i koliko bih dugo izdržala...
A ne da se proseravam među prijateljicama kako je to ispravno i kako za to postoji savršena logika :roll:
A neko drugi (njegova žena, na primer) je kriva, glupača, rogonja, neke čak odlaze dotle da i njega pravdaju... :?

raindog:
Nina2:
Problem je sto mnogi vise veruju recima koje bas i ne podrzavaju dela i onda dodje do strasnih razocarenja.

znachi li onda ovo da je i chitava ova ili bilo koja druga diskusija potpuno besmislena, poshto svi u principu lazhemo , nikom i nichem nije za verovati, a buduci da su ovo samo slova na monitoru za koja niko ne mozhe da zna sprovodimo li ih u delo...svi koji se upuste u diskusiju bi mogli biti okarakterisani kao nezreli, povodljivi i lakoverni s mogucnoshcu da budemo strashno razocharani i povredjeni ishodom iste :?: :shock:

bash zanimljivo

Recu su tu za igranje, okreni ih onako kako ti najvise odgovara, sto uostalom upravo i radis. Mislim da ipak tvoj IQ nije razocaravajuci pa da ne znas o cemu se tacno prica. U odnosu dvoje ljudi itekako imas priliku da VIDIS da li dela odgovaraju izgovorenim recima. Ili ti je lakse da se zavaravas da stvari i nisu bas toliko crne kako izgledaju pa radije izaberes iluziju koju sama stvaras potkrepljujuci je samo izgovorenim recima. Uostalom, ovde je tema nesto drugo, ja sam se ubacila samo da se slozim sa delom koji me je odusevio kod Omen. Zao mi je ako si se osetila prozvanom i ako te je moj post dotakao na los nacin. Nije mu to bila namera.

A o slicnoj temi sam iznela misljenje jos odavno i naravno tada bila skoro pa iskamenovana u smislu 'nikad ne reci nikad', kao da je prosto najnormalnije da se zena pored tolikih slobodnih muskaraca zaljubi bas u zauzetog jer kao to u stvari i nije stvar izbora nego stvar emocija, jadna nije mogla da odoli tolikom sharmu. Mislim, halo?! Kao sto je neko vec rekao, nisam ni ja pola zene i ne treba mi pola muskarca.

mackica ns:
...Meni se ipak čini da mi pričamo o različitim stvarima. O psihologiji 'druge' žene, koja ostaje druga žena, koja i ne želi da postane jedna i jedina. I u takvim vezama se ne radi ni o čemu naročitom, vrednom poštovanja, a kamoli o ljubavi...
Dobro, hajde polako. Ti govoriš o psihologiji "druge" žene...koja ostaje druga...koja čak i ne želi da postane jedna i jedina. Zašto gradiš priču na takvim pretpostavkama o njenim željama? Ništa slično nije eksplicirano, a ja tako nešto nisam podrazumevala.
iz uvodnog posta:
...mene zanima koji su to moguci motivi jedne recimo inteligentne, sposobne , privlachne zhenske osobe da svesno udje u vezu ili shta god drugo sa chovekom koji je vec ozhenjen /u vezi...
shta je to potreba za 'samotvrdjivanjem' ? (kao ja sam bolja od od ove prve )
nedostatak samoposhtovanja ?
zle namere?
nedostatak svesti ?
Doduše, opis "druge" žene dat je prilično šturo, te njena inteligencija i sposobnost (mada nije jasno na šta se ta sposobnost sve odnosi) ne isključuju slabo samopouzdanje i potrebu za samopotvrđivanjem, nedostatak samopoštovanja, moguće zle namere.....jedino ovaj nedostatak svesti koji bi osporio pretpostavljenu inteligenciju.
Tačno je da smo u taj oskudni ram...ti i ja metnule sasvim različite slike, ali to u celoj stvari uopšte nije bitno.Ma kakva da je žena koja ulazi u vezu sa muškarcem oženjenim/u vezi, ma koji da su njeni motivi...nije ona krivac za emotivnu povređenost "prve" žene. Ako ne bude sa njom (pod uslovom da to nije situacija sudbinskog susreta) takav muškarac će biti sa nekom drugom.....tako da cela priča pada u vodu, a motiv kao ono što pokreće...može da bude bilo šta.
A, o ovome razmisli.....
mackica ns:
... Uostalom, ako je jedna veza samo formalna, već izgubljena... zar je način da se ode iz iste nalaženje drugog ili druge - 'prave'? I, ako su tih dvoje zaista pravi, zar i ta druga ne bi prvo tražila da muškarac raskine sve zaostatke iz prethodne veze, pa da onda ulaze čisti u novu.
Iz veze koja je već izgubljena, odlazi se pa se odlazi. Dodir, vremensko poklapanje nekih događaja ne govori o njihovoj nesumnjivoj povezanosti. Sve ovo o čemu govoriš stoji...ni ja nisam rekla da epilog priče neće biti ovakav.

Usput, sve više imam utisak da se akcenat stavlja na emotivnu povređenost "prve" žene i potrebu za analiziranjem tog "skota" od muškarca...naravno, u slučaju kada je ova "druga" zaista nebitna i kada je osnovni problem njegova nezajažljiva potreba za gimnasticiranjem u (drugom) partNeru..

Nina2:
raindog:
Nina2:

bash zanimljivo

Recu su tu za igranje, okreni ih onako kako ti najvise odgovara, sto uostalom upravo i radis.
pa jesu rechi za igranje, i ja ih okrecem i karikiram prichu upravo zato shto shto bi rechi koje izgovaramo svakodnevno trebalo da imaju isto znachenje i tezhinu svaki put kada ih upotrebimo i u bilo kojoj situaciji

polazim od sebe prve, jer nemam potrebu da bilo kome pricham bilo kakve priche koje su u sushtoj suprotnosti sa onim shto radim i osecam
ako krenem da sumnjam , preispitujem i vazhem svaku stvar koju mi neka bliska osoba kazhe , na shta treba da se svede nash odnos :?:
ja ne mogu 24 chasa dnevno da pratim nekog, da budem sigurna da je njegovo ponashanje van mog prisustva identichno onom kad smo zajedno

... a u principu i jesam naivna i nemam pojma sa zhivotom zato shto su mi iskrenost i poverenje najbitnije stvari...kad bi to na primer zamenila sa lazhju i limecemerjem ...eeee...gde mi samo kraj bio ... :roll:

a da i nisam imala zashto da se osetim prozvano, samo prokomentarisah ideju o vidovnjachim nesposobnostima nas naivnih i povodljivih :P

a opet se udaljismo od teme

Omen, ti pricas o sudbinskim susretima.....koliko ti se puta to desilo u zivotu? postavka je hipoteticka...."sta ako sam ja bas ta u njegovom zivotu a on tamo sedi u nekoj truloj vezi"...pa zar ti to ne izgleda kao iluzija? zasto iluzija? pa hajdemo malo logicki....kolike su sanse da se to stvarno desi?
na stranu sto si kontradiktorna....te trula i formalna veza, te sudbinski susreti....a meni sve to zvuci kao opravdanje....
jos jedna kontradiktornost - reci i dela.....on moze da prica sta hoce...da je s tobom jer mu je lose u vezi i da zapravo voli tebe....a sta su dela? on ne ostavlja svoju devojku.....pa mislim....sta reci?
i opet....nije stvar morala....stvar je da se ponasas makar u skladu sa onim sta ti pricas....i ne samo ti...
treba prvo biti iskren prema sebi....znaci, jesi druga i on ima devojku....tu nema mesta za razglabanje....prihvati da ne dobijas ceo odnos, opet po cistoj logici....nemoj se zamajavati pricama da je njegova veza formalna....ok, mozda jeste ali ako on nije u stanju da prekine jednu formalnu vezu i bude s tobom, gde to tebe stavlja?

Back