Psiholog, psihijatar ili life coach?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
6.808
1702470880181.png

Lečenje kod psihijatra, pa čak i kod psihologa, za mnoge je još uvek tabu tema. Sramota je ići kod tih lekara jer "nismo ludi".

Poslednjih godina pojavila se još jedna profesija- life coach ( životni trener ).

Razlike između psihologa, psihijatra i životnog trenera postoje.

Psiholozi rade u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, u zdravstvenim ustanovama, centrima za socijalni rad.
Na preporuku psihijatra vrše psihološko testiranje, kako bi olakšali psihijatru da pacijentu da pravu dijagnozu.
Psiholozi ne mogu da prepisuju medikamente.

Rad psihijatra je svima poznat.

A šta rade životni treneri? Oni pomažu da ostvarimo svoj puni potencijal. Podržavaju klijente u domenu ličnih i profesionalnih tema.

Ukoliko imate neki problem, kome biste se prvo obratili- psihologu, životnom treneru ili psihijatru?

Pogledajte prilog 1463369
Lečenje kod psihijatra, pa čak i kod psihologa, za mnoge je još uvek tabu tema. Sramota je ići kod tih lekara jer "nismo ludi".

Poslednjih godina pojavila se još jedna profesija- life coach ( životni trener ).

Razlike između psihologa, psihijatra i životnog trenera postoje.

Psiholozi rade u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, u zdravstvenim ustanovama, centrima za socijalni rad.
Na preporuku psihijatra vrše psihološko testiranje, kako bi olakšali psihijatru da pacijentu da pravu dijagnozu.
Psiholozi ne mogu da prepisuju medikamente.

Rad psihijatra je svima poznat.

A šta rade životni treneri? Oni pomažu da ostvarimo svoj puni potencijal. Podržavaju klijente u domenu ličnih i profesionalnih tema.

Ukoliko imate neki problem, kome biste se prvo obratili- psihologu, životnom treneru ili psihijatru?
Zavisi

Išao sam kod 3 psihologa u nekoliko perioda

Cenim jako psihologe i njihovu profesiju

Lajf kouč je često sinonim za diletantizam i budalaštine... Ali... Jedna od najboljih knjiga koje sam u životu uzeo u ruke je "pronađite svoju zvezdu vodilju" Marte Bek

Mogao bih naširoko o toj knjizi i jeste me pokrenula

psihijatri ovde misle da se sve rešava lekovima a teorijski dalje od Frojda nisu čuli ni za jedan noviji oblik psihoterapije....i psiholozi su kod nas nedovoljno stručni. da rade sa ljudima...a lajf kouč bi ovde svako da bude bez truda i proučavanja mnogo čega.....
to sve u Americi funkcioniše manje više kako treba, a kod nas je mislim samo parodija za sad....

Meni su moja majka i baba life coaches od detinjstva. I dan-danas se pitam šta bi mi rekla majka da je tu. Babu još mogu da pitam šta misli.
Poslednjih par poslova kojim sam se bavila, zahtevali su godišnje pregled kod psihijatra i procenu, tako da... išla sam, ali ne jer imam problem, već jer mi treba potvrda da je sve ok.
Ipak, ko nema majku i babu ili neku osobu kao što su one meni, a ima problem, mislim da je bolje progovoriti o tome sa psihologom, psihijatrom, pa i life coach-em. Ako treba, i sa mnogima iz te tri branše, sve dok se ne nazre poboljšanje.
Nije tema, ali može se popričati i sa sveštenikom. ;)

Moja podela...

Psihijatar koristi medikamente da pripremi osobu za prijem oblikovanja od psihoterapeuta i psihologa, glavni je psiholog koji odredjuje sve manevre i ciljeve, psihijatar je tu da obezbedi prihvacenost od strane pacijenta i submisivu , psihoterapeut da to odradi u detaljima.

Life coach je totalno druga prica, on menja osobu da bude jedan od ponudjenih klonova koji ce doneti novi stil i uspeh u zivotu....nesto kao menjanje odela, samo se ovde menja psihologika i ceo pristup i motivi i ciljevi osobe..
Osoba posle primene life coacha nema nikakve veze sa orginalnom osobom , sobom..
Osoba posle primene psiho tima, resava svoje odnose sa drustvom okruzenjem i svojim strahovima, i potpuno je ista kao i na pocetku , samo sto uci kako da se postavi , uziva, ispoljava i kontrolise svoje misli , emocije i aktivnosti...uci se mudrosti zivljenja sama sa sobom, dok life coach uci osobu da bude neko drugi..

Life coach je stilista, a psiholog je menadzer neke osobe...psihoterapeut je sekretar, a psihijatar je ketering...

A neuropsihijatri? Da li su oni isto kao i psihijatri?
Neuropsihijatri još uvek postoje, ali su sada na Medicinskom fakultetu odvojene specijalizacije. Postoji specijalizacija za neurologa i specijalizacija za psihijatra.

Pre mnogo godina išla sam kod poznanika koji je neuropsihijatar. Više pažnje je posvetio mojim neurološkim problemima i samo smo kratko pričali o anksioznosti.

Postoji li škola za to ili se to postaje samospoznajom?

Mislim da završavaju kurseve.

Ja sam više pristalica psihologa, pod uslovom da razgovara s tobom(ne uvali ti samo test od hiljadu pitanja, od kojih je svako peto"da li volite svoje roditelje?").

Ako je udarila kriza, privremeno moraju i lekovi.

Govori youtjubera su besmislena.

"Mislite pozitivno"
"Dišite duboko"
"Učlanite se u joga klub"
"Uronite duboko u svoju dušu"......

Da čovek zna kako da pomogne sebi u teškim trenucima, ne bi mu ni trebao doktor.
Nismo svi Supermeni.

Imam dosta "iskustva" sa psiholozima i psihijatrima.
Moje mišljenje je da ne znaju šta rade, odnosno , nemaju pojma o ljudskoj psihi.

Da, verujem da imaš loša iskustva. Postoje dobri psiholozi i dobri psihijatri, spremni da te saslušaju, da ti pomognu.

Ja imam jedno loše iskustvo. Psihijatar iz jedne velike zdravstvene ustanove ( nisu u pitanju ni Palmotićeva ni Laza ) bila je strašno, strašno neprijatna.

Samo sam dva puta išla kod nje. Oba puta mi je rekla da ona mnogo bolje radi u svojoj privatnoj ordinaciji, i preporučivala je da dolazim tamo kod nje.

Odustala sam i otišla u moj Dom Zdravlja. Tu imam normalna, prijatna iskustva.

Sa obzirom da sam sizofrenik, osim psihijatra, nisam imao placenog iskustva sa drugima.
No druzio sam se sa privatnim psihijatrom do korone, za malu svotu,
jer me je prvo lecila u Lazi, a onda kad je otisla u penziju, tada
sam je privatno angazovao, jer me ona najboljle poznaje.

Back