Psaltir preveden sa grčkog

Psalam 1.

1 Blago čovjeku koji nije išao na vijeće bezbožničko, i na putu grešnički nije stao, i na stolici zatorničkoj+ nije sjedio.
+Zatornik je onaj koji zatire; uništavatelj, upropastitelj (o narodima, običajima i idejama). Stolica se odnosi na katedru, na onoga koji ne širili pogrešno učenje i ne sablažnjuje kao što čine zatornici.
2 Već ako mu je omilio zakon Gospodnji, i o zakonu Njegovom razmišlja dan i noć:
3 Biće kao stablo zasađeno pokraj tokova vodenih, koje plod svoj donosi u svoje vrijeme; i kome list neće opasti. I šta god radi u svemu napreduje.
4 Nisu takvi bezbožnici+, ne nisu, nego su kao prah koji vjetar raznosi sa lica zemlje.

+i nevaljali ljudi uopšte.
5 Zato se neće bezbožnici održati na sudu, ni grešnici na zboru pravedničkom.
6 Jer Gospod zna put pravednički, a put bezbožnički propašće.

Poslednja izmena:
Psalam 2.

1 Zašto se bune narodi i ljudi pomišljaju zaludne stvari?
2 Ustaju carevi zemaljski, i knezovi se sakupljaju protiv Gospoda i protiv Pomazanika Njegovog (govoreći):
3 "Raskinimo okove njihove i zbacimo sa sebe jaram Njihov."
4 Onaj, koji živi na nebesima, ismijaće ih, Gospod će ih uniziti.
5 Pa im govori u gnjevu Svome i jarošću Svojom zbunjuje ih:
6 "Ja sam od Njega postavljen za cara na Sionu, na svetoj gori Njegovoj."
7 Kazaću naredbu Gospodnju; Gospod reče Meni: "Ti si Sin Moj, ja Te danas rodih.
8 Išti u mene, i daću Ti narode u nasljedstvo Tvoje, i krajeve zemaljske u vlasništvo Tvoje.
9 Da upravljaš njima gvozdenom palicom; da ih razbiješ ih kao posude lončarske."
10 A sad, carevi, urazumite se; naučite se sudije zemaljske!
11 Služite Gospodu sa strahom, i radujte Mu se s trepetom.
12 Poučite se, da se jednom Gospod ne razgnjevi, i vi na putu nepravde ne izginete; jer se gnjev Njegov brzo razgori. Blago svima koji se u Njega uzdaju!

Poslednja izmena:
Psalam 3.

1 Gospode! Zašto se množe tlačitelji moji? Mnogi ustaju na me.
2 Mnogi govore za dušu moju: nema mu spasa od Boga njegovog.
3 Ali Ti si, Gospode, štit koji me zaklanja, slava moja; Ti podižeš glavu moju.
4 Glasom svojim ka Gospodu zavapih, i ču me sa svete gore Svoje.
5 Ja liježem, spavam i ustajem, jer me Gospod čuva.
6 Ne bojim sve se i da deset hiljada ljudi sa svih strana navaljuje na me.
7 Ustani, Gospode! Spasi me, Bože moj! Jer si i do sada udarao po svim bezrazložnim neprijateljima mojim; razbijao zube grešnicima.
10 Samo od Gospoda dolazi spasenje, i blagoslov je Tvoj na narodu Tvom.

Psalam 4.

1 Kada sam Te zvao, čuo si me, Bože, pravde moje! Kad sam pritješnjen bio dao si mi mjesta; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
2 Sinovi čovječiji! Dokle ćete biti tvrda srca? Zašto ljubite taštinu i tražiti laž?
3 Znajte da Gospod čuda čini za svetoga Svoga; Gospod će me čuti kad Ga zazovem.
4 Gnjevite se ne griješeći. Zbog riječi srca svojih na posteljama svojim osjećajte žaljenje.
5 Prinesite žrtvu pravednosti, i uzdajte se u Gospoda.
6 Mnogi govore: ko će nam pokazati što je dobro? Svjetlom lica Svoga znamenuj nam, Gospode.
7 Dao si mi u srce radost, koja se rodom pšenice, vina i ulja svoga još više uvećala.
8 A sada ću mirno leći i spavati; jer si me Ti, Gospode, učvrstio u pouzdanju.

Psalam 4.

1 Kada sam Te zvao, čuo si me, Bože, pravde moje! Kad sam pritješnjen bio dao si mi mjesta; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
2 Sinovi čovječiji! Dokle ćete biti tvrda srca? Zašto ljubite taštinu i tražiti laž?
3 Znajte da Gospod čuda čini za svetoga Svoga; Gospod će me čuti kad Ga zazovem.
4 Gnjevite se ne griješeći. Zbog riječi srca svojih na posteljama svojim osjećajte žaljenje.
5 Prinesite žrtvu pravednosti, i uzdajte se u Gospoda.
6 Mnogi govore: ko će nam pokazati što je dobro? Svjetlom lica Svoga znamenuj nam, Gospode.
7 Dao si mi u srce radost, koja se rodom pšenice, vina i ulja svoga još više uvećala.
8 A sada ću mirno leći i spavati; jer si me Ti, Gospode, učvrstio u pouzdanju.
Tu i tamo neke reci drugacije, ali sustina ostaje ista. Bilo bi mnogo interesantnije i korisnije da postavis prevod sa hebrejskog, ako si u mogucnosti. Mislim da je to najverodostojnije.

Psalam 5.

1 Čuj, Gospode, riječi moje, razumij vapaj moj.
2 Poslušaj glas molbe moje, Care moj i Bože moj! Jer se Tebi molim, Gospode!
3 Jutrom ćeš čuti glas moj, jutrom ću stati pred Tebe, i tražiti Te pogledom.
4 Jer si Ti Bog koji neće bezakonja; u Tebe nema mjesta ko je zao.
5 Bezbožnici neće ostati pred očima Tvojim; ti nenavidiš sve koji čine bezakonje.
6 Potireš lažljivce; na krvožedne i lukave mrzi Gospod.
7 A ja ću po velikoj milosti Tvojoj ući u dom Tvoj, i klanjaću se u svetom hramu Tvome sa strahom Tvojim.
8 Gospode! Vodi me u pravdi Svojoj i pred licem neprijatelja mojih ispravi put života moga k Tebi!
9 Jer nema u ustima njihovim istine; srce im je sujetno; grlo im je grob otvoren; jezikom svojim varaju.
10 Sudi im Bože; neka odustanu od planova svojih. Za mnoga nevaljalstva njihova rastjeraj ih Gospode, jer Te mnogo ogorčiše.
11 Pa će se radovati svi koji se u Te uzdaju; dovijeka će se veseliti a Ti ćeš prebivati među njima; dičiće se Tobom svi koji ljube ime Tvoje.
12 Jer ti, Gospode, blagosiljaš pravednika, kao štitom zaklanjaš nas blagonaklonošću Svojom.

Psalam 6.

1 Gospode! Nemoj me grditi u jarosti Svojoj, niti me u gnjevu Svome kažnjavati.
2 Smiluj se na me, Gospode, jer sam iznemogao; iscijeli me, jer su kosti moje ustreptale,
3 I duša se moja jako uznemirila. O, Gospode, dokle tako?
4 Obrati se, Gospode, izbavi dušu moju, spasi me radi milosti Svoje.
5 Jer mrtvi ne spominju Tebe; u adu ko će Te slaviti?
6 Iznemogoh uzdišući; svaku noć kvasim ležaj svoj, suzama svojim natapam posteljinu svoju.
7 Pomuti se od ljutnje oko moje, postarah se od svih neprijatelja svojih.
8 Odstupite od mene svi koji činite bezakonje, jer Gospod ču glas plača moga.
9 Ču Gospod molbu moju, Gospod molitvu moju primi.
10 Nek se postide i uznemire svi neprijatelji moji, neka se vrate odakle su došli i postide odmah.

Psalam 7.

1 Gospode, Bože moj! U Tebe se uzdam, spasi me od svih koji me gone, i izbavi me.
2 Da neprijatelj ne zgrabi dušu moju kao lav, kad nema otkupitelja i spasitelja.
3 Gospode, Bože moj! Ako sam nešto učinio, ako je nepravda u rukama mojim,
4 Ako sam se osvetio onima koji su mi nepravdu učinili, neka padnem iznuren pred neprijateljima svojim,
5 Neka goni neprijatelj dušu moju, i neka je stigne, i pogazi na zemlju život moj i slavu moju u prah obrati.
6 Ustani, Gospode, u gnjevu Svome; postavi granice neprijateljima mojim. Uzvisi se, Gospode, Bože moj, i neka se ispuni što si zapovjedio!
7 I ljudstvo će se sleći oko Tebe; iznad njega izađi u visinu.
8 Gospod će suditi narodima. Sudi mi, Gospode, po pravdi Svojoj, i po bezazlenosti mojoj kakva je u meni.
9 Nek dođe kraj zloći grešnika, a pravednika ćeš voditi, Bože, jer Ti ispituješ srca i utrobe!
10 Moja je pomoć pravedna, dolazi od Boga koji čuva one koji su pravični srcem.
11 Bog je sudija pravedan i moćan, strpljiv i ne ljuti se svakodnevno.
12 Ako nećete da se obratite, On oštri mač svoj, nateže luk svoj, i naperuje ga;
13 I zapinje smrtonosnu strelu, čini strele svoje da pale.
14 Gle, bezbožnik se zarazio nepravdom, trudan bijaše zlobom, i rodi bezakonje.
15 Kopa jamu i iskopa, i pade u jamu koju je načinio.
16 Zloba njegova obratiće se na njegovu glavu, i nepravda njegova pašće na teme njegovo.
17 Hvaliću Gospoda za pravdu Njegovu, i pjevaću imenu Gospoda Svevišnjeg.

Poslednja izmena:
Допада ли се икоме овај мој превод. Да ли да идем до краја? Помало до 151. псалма.
+++
Гледао сам да сачувам што више од Даничићевог превода, а и да превод буде што разумљивији, да није пребуквалан, да буде више по смислу.

Psalam 8.

1 Gospode, Gospode naš! Kako je veličanstveno ime Tvoje po svoj zemlji! Podigao si slavu Svoju više nebesa.
2 U ustima male djece i koja sisaju činiš sebi hvalu nasuprot neprijateljima Svojim, da bi oborio neprijatelja i osvetnika.
3 Kad pogledam nebesa tvoja, djelo prsta Tvojih, mjesec i zvijezde, koje si Ti postavio;
4 Šta je čovjek, te ga se opominješ, ili sin čovječji, te ga polaziš?
5 Učinio si ga malo manjega od anđela, slavom i čašću vjenčao si ga;
6 Postavio si ga gospodarem nad djelima ruku Svojih, sve si metnuo pod noge njegove,
7 Ovce i volove sve, i divlje zvjerinje,
8 Ptice nebeske i ribe morske, što god ide morskim putevima.
9 Gospode, Gospode naš! Kako je veličanstveno ime Tvoje po svoj zemlji!

Psalam 9.

1 Hvaliću Te, Gospode, iz svega srca svoga, kazivaću sva čudesa Tvoja.
2 Radovaću se i veseliti se o Tebi, pjevaću imenu Tvome, Svevišnji!
3 Kad se neprijatelji moji vrate natrag, iznemoći će i poginuti ispred lica Tvoga;
4 Jer si dovršio sud moj i parnicu moju; sjeo si na prijesto, sudijo pravedni.
5 Rasrdio si se na narode i ubio bezbožnika, ime si im zatro dovijeka, za svagda.
6 Neprijatelju nesta mačeva sasvim; gradove Ti si razvalio; s bukom pogibe spomen njihov.
7 Ali Gospod uvijek živi; spremio je za sud prijesto Svoj.
8 On će suditi vasionom svijetu po pravdi, sudiće narodima pravično.
9 Gospod je utočište ubogome, pravovremeni pomoćnik u nevolji.
10 I neka se u Tebe uzdaju koji znaju ime Tvoje, jer ne ostavljaš onih koji Te traže, Gospode!
11 Pojte Gospodu, koji živi na Sionu; kazujte narodima djela Njegova;
12 Jer On osvećuje krv prolivenu, pamti je; ne zaboravlja jauk nevoljnih.
13 Smiluj se na me, Gospode; pogledaj kako me ponižavaju neprijatelji moji, Ti, koji me podižeš od vrata smrtnih,
14 Da bih kazivao sve hvale Tvoje na vratima kćeri Sionove, i slavio spasenje Tvoje.
15 Popadoše narodi u jamu, koju su iskopali; u zamku, koju su sami namjestili, uhvati se noga njihova.
16 Gospoda se pozna po presudi jer je izvrši; u djela ruku svojih zaplete se grešnik.
17 Nek grešnici u ad odu, svi narodi koji zaboravljaju Boga;
18 Jer neće svagda biti zaboravljen ubogi, i nada nevoljnicima neće nikad poginuti.
19 Ustani, Gospode, da se ne posili čovjek, i da prime narodi sud pred Tobom.
20 Postavi, Gospode, zakonodavca nad njima; neka poznaju narodi da su samo ljudi.

Psalam 10.

1. Zašto, Gospode, stojiš daleko, kriješ se i kad je dobro i kad je nevolja?
2. S oholosti bezbožnikove muče se ubogi; održavaju se bezbožnici prevarama koju izmišljaju.
3. Jer se bezbožnik diči željom duše svoje, bezakonik se pohvaljuje.
4. Grešnik ljuti Gospoda jer u obijesti svojoj govori: "Ne vidi Bog!" Nema Boga u mislima njegovim.
5. Svagda su putevi njegovi krivi; za sudove Tvoje ne zna; jači je od neprijatelja svojih.
6. U srcu svome veli: "Neću posrnuti; zlo neće nikad doći potomstvu mome".
7. Usta su mu puna kletve, gorčine i prevare, pod jezikom je njegovim nevolja i bol.
8. Sjedi u potaji i dogovara s bogatima da ubije nevine; oči njegove vrebaju siromaha.
9. Iz potaje vreba kao lav iz skrovišta svoga; u zasjedi sjedi da uhvati siromaha; da uhvati siromaha uvukavši ga u mrežu svoju i ponizi ga.
10. Ali zanijeće se i sam pašće kad svlada siromaha.
11. Jer reče srcu svome: "Bog je zaboravio, okrenuo je lice svoje, neće vidjeti nikada."
12. Ustani Gospode, Bože moj! Digni ruku svoju, ne zaboravi uboge.
13. Zašto bezbožnik ljuti Boga? Jer govori u srcu svome da Ti nećeš vidjeti.
14. Ali Ti vidiš i gledaš uvrede i muke. Neka predan bude u ruke Tvoje. Tebi predaje sebe ubogi; siročetu Ti si pomoćnik.
15. Satri mišicu grešniku i bezbožniku, da se traži i ne nađe grijeh njegov.
16. Gospod je car svagda, dovijeka. Nestanite neznabošci sa zemlje Njegove!
17. Gospode! Uslišio si želje ubogih; uho Tvoje je zapazilo odanost srca njihovih.
18. Da daš pravdu siroti i nevoljniku, da niko na zemlji ne drhti pred čovjekom obijesnim.

Psalam 11.

1 U Gospoda se uzdam; zašto govorite duši mojoj: "Odleti u gore kao ptica!";
2 Jer evo grešnici nategoše lukove svoje, napuniše strijelama svojim tobolac, da iz mraka strijeljaju prave srcem.
3 Što Ti sagradi oni ruše, a pravednik šta da čini?
4 Gospod je u svetom hramu Svom, prijesto je Gospodnji na nebesima; oči Njegove gledaju; vjeđe Njegove ispituju sinove čovječije.
5 Gospod ispituje i pravednika i bezbožnika; a ko ljubi nepravdu mrzi dušu svoju.
6 Pustiće na grešnike zamke poput dažda; oganj, sumpor i olujni vjetar biće im dio iz čaše;
7 Jer je Gospod pravedan, ljubi pravdu; lice Njegovo vidi pravednost.

Poslednja izmena:
Hvala ti, odmah sam otisao na Isaija 7:14 i kao sto smo vec na nekoj temi razgovarali o reci "Almah", devojka sinonim za devica.
Baš sam i ja sad gledao psalam 22:16 i dobro je prevedeno: "Jer psi su me opkolili, gomila zlikovaca okružila me je. Probodoše ruke moje i noge moje."
Inače Jevreji to čitaju kao: "Jer psi su me opkolili, gomila zlikovaca okružila me je. Kao lav navalili su ruke moje i noge moje."

Baš sam i ja sad gledao psalam 22:16 i dobro je prevedeno: "Jer psi su me opkolili, gomila zlikovaca okružila me je. Probodoše ruke moje i noge moje."
Inače Jevreji to čitaju kao: "Jer psi su me opkolili, gomila zlikovaca okružila me je. Kao lav navalili su ruke moje i noge moje."
Pitacu par jevreja da mi licno prevedu, bas da vidim sta kazu. Izbegavaju dosta taj psalm 22 verovatno jer je to o zna se kome. Cak i Hristos na krstu citira taj psalm ne bi li nam svima dao znak, a oni se pitaju "Kako ga je bog ostavio a on je sam bog"

Pitacu par jevreja da mi licno prevedu, bas da vidim sta kazu. Izbegavaju dosta taj psalm 22 verovatno jer je to o zna se kome. Cak i Hristos na krstu citira taj psalm ne bi li nam svima dao znak, a oni se pitaju "Kako ga je bog ostavio a on je sam bog"
U hebrejskom jeziku se ne pišu samoglasnici (vokali). A masoreti su ubacili vokale, kad su ih dodavali tekstu, tako da se izbegne ovo nesumnjivo proročanstvo o stradanju našeg Gospoda Isusa Hrista.

Tako je. Isaija 53 takodje jasno govori o njemu.
Isaija 53:4 A on bolesti naše nosi i patnje naše uze na sebe...
Matej 8: 16Kad je palo veče, doneše mu mnoge opsednute demonima, a on rečju istera duhove i izleči sve bolesne
17 - da se ispuni ono što je rečeno preko proroka Isaije: „On uze naše slabosti i ponese naše bolesti.“
+++
Dobro je prevedeno.

Psalam 12.

1 Spasi me, Gospode; jer nesta svetih, jer je malo pravednosti među sinovima čovječijim.
2 Taština je puka u razgovorima ljudskim, na usnama im je laskanje, dvoličnim srcem govore.
3 Istrijebiće Gospod sva usta lažljiva, jezik hvalisavi,
4. One, koji govore: "Jezikom smo jaki, usne su naše u našoj vlasti, ko je gospodar nad nama?"
5. Radi trpljenja nevoljnih i uzdisanja ubogih, sad ću ustati, veli Gospod, ukazaću se kao spasenje, u njemu ću se objaviti.
6. Riječi su Gospodnje riječi čiste, poput srebra u vatri očišćenog od zemlje, sedam puta prečišćenog.
7. Ti ćeš nas, Gospode, čuvati, i sačuvati nas od naraštaja ovog dovijeka.
8. Naokolo hodaju bezbožnici; po uzvišenosti Svojoj, umnožio si Svoju brigu za sinove čovječije.

Poslednja izmena:

Back