Prvi srpski kralj, Mihailo ili Stefan?

Па јел си ти био у манастиру Режевићи ? Ја сам се прошле године причестио у том манастиру на Успење пресвете Богородице, а био сам и ове годне два пута. Причам ти оно што сам лично запазио и чуо од монахиња у манастиру. Значи имаш црквицу када уђеш у манастир са леве стране која је много стара предпоставља се да је подигнута око 1080.
А што се Неродимља тиче рекох Ти они су пореклом оданде.
Сад ако се неком то не свиђа шта да му ја радим. Нек сам истражује али нек не заборави ради се о светим људима тј. светим владарима.

Pa evo ja nijesam bio sam u Reževićima, ali svi istorijski izvori govore o 1223. godini i zadužbini Stefana Prvovjenčanog (kako je i zapisano).

Ma nije da mi se ne sviđam, nego mi stvarno nije jasno zašto misliš da bi Nemanjići bili iz Vizantije, a ne iz Srbije. Pa iz istorijskih izvora znamo da su bili srpsko plemstvo, u srpskoj državi, što znači da nikako nijesu mogli biti Vizantinci ili možda i sami Romeji... :think:

Pa evo ja nijesam bio sam u Reževićima, ali svi istorijski izvori govore o 1223. godini i zadužbini Stefana Prvovjenčanog (kako je i zapisano).

Ma nije da mi se ne sviđam, nego mi stvarno nije jasno zašto misliš da bi Nemanjići bili iz Vizantije, a ne iz Srbije. Pa iz istorijskih izvora znamo da su bili srpsko plemstvo, u srpskoj državi, što znači da nikako nijesu mogli biti Vizantinci ili možda i sami Romeji... :think:
Па родоначелник династије је Стефан Немања који се сплетом околности родио у Рибници јер му је отац избегао из Рашке .
Сад не видим разлоге да неко калкулише са прецима, а ако се родио на територији коју су контролисали Ромеји не мора да значи да је њихов јер граница је била тада лабава а црква је била под Цариградском Патријаршијом. Ромеји су господарили све до пада Константинопоља 1204., тако је и искоришћена прилика да се 1217. крунише Стефан Првовенчани у Жичи.

Па родоначелник династије је Стефан Немања који се сплетом околности родио у Рибници јер му је отац избегао из Рашке .
Сад не видим разлоге да неко калкулише са прецима, а ако се родио на територији коју су контролисали Ромеји не мора да значи да је њихов јер граница је била тада лабава а црква је била под Цариградском Патријаршијом. Ромеји су господарили све до пада Константинопоља 1204., тако је и искоришћена прилика да се 1217. крунише Стефан Првовенчани у Жичи.

Da, ali izuzev Sjevernog Kosova kako mu danas i u politici daju naziv, na ostatku Kosova nema nigdje srpske vlastele. Slovensko stanovništvo na Kosovu je sačinjavalo radničko poljoprivredno stanovništvo, koje je učestvovalo i u drugim pomoćnim granama privrede kao zavisni podanici. Plemstva nesumnjivo nije moglo biti, kao ni sveštenstva. Ono što je iz vremena u vrijeme ranije bilo pod Bugarima je uvijek bilo ili protjerivano ili asimilovano. To bi značilo da, ako je Zavida rođen u Nerodimlju i ako je bio Sloven, on nikako nije mogao biti plemenitog roda, već običan seljak; što je nezamislivo ako znamo da je on bio u srodstvu sa dvije vladajuće dinastije (raškom i zetskom).

Granica jeste bila labava, na liniji Zvečan-Lipljan. Nerodimlje? Tu već nema ničeg labavog, to je romejsko tle. Na osnovu pouzdanih podataka, u vrijeme Zavidinog (ako se tako zaista zvao) rođenja, Lipljan je frontalna utvrda Vizanta. Nerodimlje kao dio Srbije bi značio da je postojala nekakva srpska enklava tipa Gračanice danas na Kosovu, što je već zalaženje ka isuviše dalekom hipotetisanju. Znači, ostaje jedino alternativa da se Zavida rodio u izgnanstvu, slično kao i Nemanja mu; u Vizantiji.

Što se tiče prisustva dvorova Nemanjića - ako ti je to i jedan od glavnih pokazatelja - Nerodimlje nijesu bili jedini. Čitavi komleks je postojao u tom dijelu srednjovjekovne srpske monarhije, u Svrčinu, Paunima i Štimlju. Ne trebamo izostaviti ni one u Skoplju i Prizrenu. Pa onda da navedemo neke izvan kosmetske regije, tu je i Ras/Gradina. Za kraj bih još pogotovo naglasio da je prvi dvor koji su Nemanjići podigli bio u Kotoru (sam veliki župan Stefan Nemanja ga je sagradio).

P.S. Što se tiče manastira Reževići, moguće je da si pobrkao sa Savinom? Nema šanse da bi pravoslavna crkva bila podignuta 1080. godine tu, tako da sam stoga pretpostavio da si vjerovatno pogrešio. Bogordična crkva u Savini potiče iz XI vijeka. Mogao bih spomenuti da je i jednu crkvicu Rastko/Sava podigao u sklopu Savine.

Poslednja izmena:
Da, ali izuzev Sjevernog Kosova kako mu danas i u politici daju naziv, na ostatku Kosova nema nigdje srpske vlastele. Slovensko stanovništvo na Kosovu je sačinjavalo radničko poljoprivredno stanovništvo, koje je učestvovalo i u drugim pomoćnim granama privrede kao zavisni podanici. Plemstva nesumnjivo nije moglo biti, kao ni sveštenstva. Ono što je iz vremena u vrijeme ranije bilo pod Bugarima je uvijek bilo ili protjerivano ili asimilovano. To bi značilo da, ako je Zavida rođen u Nerodimlju i ako je bio Sloven, on nikako nije mogao biti plemenitog roda, već običan seljak; što je nezamislivo ako znamo da je on bio u srodstvu sa dvije vladajuće dinastije (raškom i zetskom).

Granica jeste bila labava, na liniji Zvečan-Lipljan. Nerodimlje? Tu već nema ničeg labavog, to je romejsko tle. Na osnovu pouzdanih podataka, u vrijeme Zavidinog (ako se tako zaista zvao) rođenja, Lipljan je frontalna utvrda Vizanta. Nerodimlje kao dio Srbije bi značio da je postojala nekakva srpska enklava tipa Gračanice danas na Kosovu, što je već zalaženje ka isuviše dalekom hipotetisanju. Znači, ostaje jedino alternativa da se Zavida rodio u izgnanstvu, slično kao i Nemanja mu; u Vizantiji.

Što se tiče prisustva dvorova Nemanjića - ako ti je to i jedan od glavnih pokazatelja - Nerodimlje nijesu bili jedini. Čitavi komleks je postojao u tom dijelu srednjovjekovne srpske monarhije, u Svrčinu, Paunima i Štimlju. Ne trebamo izostaviti ni one u Skoplju i Prizrenu. Pa onda da navedemo neke izvan kosmetske regije, tu je i Ras/Gradina. Za kraj bih još pogotovo naglasio da je prvi dvor koji su Nemanjići podigli bio u Kotoru (sam veliki župan Stefan Nemanja ga je sagradio).

P.S. Što se tiče manastira Reževići, moguće je da si pobrkao sa Savinom? Nema šanse da bi pravoslavna crkva bila podignuta 1080. godine tu, tako da sam stoga pretpostavio da si vjerovatno pogrešio. Bogordična crkva u Savini potiče iz XI vijeka. Mogao bih spomenuti da je i jednu crkvicu Rastko/Sava podigao u sklopu Savine.
Pazi, upravo to pitanje sam postavio u Savini i nisam dobio potvrdan odgovor. Crkva jeste stara, možda i iz tog vremena ali su odbacili mogućnost da je Rastko imao udela u njenom građenju.....

Pazi, upravo to pitanje sam postavio u Savini i nisam dobio potvrdan odgovor. Crkva jeste stara, možda i iz tog vremena ali su odbacili mogućnost da je Rastko imao udela u njenom građenju.....

To se hipotetiše za ovu centralnu, nju naravno nije sagradio (sam manastir), da. Međutim, postoji jedna u okolini (ona za koju govore da ju je prije sagradio onaj koji ju je navodno obnovio, vojvoda Stefan Vukčić Kosača).

Eво опет ћу ти цитират:

У Неродимље се налазио дворац Стефана Дечанског, у коме је 1330. године писана Дечанска хрисовуља. Цар Душан и цар Урош имали су своје дворове у оближњој тврђави Горњи и Доњи Петрич, и одатле су издали многе повеље, писма и друга акта.
У порти неродимљске цркве Светих Арханђела 1321. године је умро краљ Стефан Урош Милутин и одатле је био пренет у своју задужбину - манастир Бањску.У Неродимље је 1371. године умро и последњи потомак из лозе Немањића - цар Урош.

За Режевиће сам ти рекао, а ако погледама и архиктертуру Режевића разликује се од Мораче која је подигнута око 1250. Морача је узета као задужбина Немањића, Режевићи нису иако постоји уклесано име ктитора ( могуће да је ктитор и обновитељ старе богомоље ). Србија се простирала до полуострва Пељешац и града Стона које је Милутин продао Дубровчанима.

режевићи

морача

Примећује се разлика у архиктетури.

Што се Котора тиче тамо постоји црква Светог Луке која је грађена у Романском стилу 1195 али је тек много касније у XVII в. преуређена ( додат православни олтар ). Сад ја сам читао на интернету за двор у Котору Немањића, можеш ли ми рећи одприлике где је локација тог двора у Котору ?

Razumijem što si htio istaći, međutim izvrtanja nema:

Mihailov otac Stefan Vojislav je Srbin, prema istorijskim izvorima, srpski vladar. On ne dolazi sa prostora Crne Gore, već po svemu sudeći iz Bosne i Hercegovine.

Kuća Svetog Vladimira je nastala tako što su preci Vojislavljevića osvojili Duklju (oružjem i silom, kako drugačije u ono vrijeme?). Postoje samo naznake da je Mihailo Vojislavljev imao dvor u Kotoru, isto kao i Stefan Nemanja; Mihailo je vladao državom koja se između ostalog prostirala na otprilike na pola Crne Gore, možda nešto više (država mu je uključivala i druge oblasti, koje su značajno veće od crnogorskog dijela), dok je Nemanja vladao i čitavom. Mihailo i Nemanja (koji su, inače, i sami srodnici) su 'crnogorski kraljevi' pod približno identičnim uslovima.

Znaci stio si rec da su Vojislavljevici dosljaci i da nijesu Dukljani? Tu tezu prvi put cujem od tebe iako sam dosta cita o Duklji i tom vremenskom periodu.

Uzgred, Nemanjin otac jeste velika enigma, ali vjeruje se da je on i sam iz 'Dioklitije' rodom. Oni koji ne zastupaju tu tezu, spominju Zahumlje, pozivajući se na malo nepouzdane izvore, ali nikada se Zavida, ili Bela Uroš (ili Tihomil kako su ga neki istoričari zvali) ne spominje da je konkretno rođen u Raškoj, već negdje u Pomorju.

Odakle ti ovo? Koji istoričari ga spominju pod tim imenima? Ja iskreno nisam do sada naišao na takve podatke

Vojislav je bio vođa jednog od ustanaka nakon smrti cara Vasilija II Bugaroubice, i u izvorima se, između ostalog pomonje kao "Travunjanin Srbin", a Travunija i Duklja nisu isto, to znaš

Kad bi sad naveo jedan izvor dje se Dukljani pominju kao Crveni Hrvati, treba li da zakljucimo da smo Crveni Hrvati? Ili, ako se Bodin Vojislavljevic (sin prvog dukljanskog Kralja, Mihaila) pominja kao Car Bugara, treba li da zakljucimo da su Vojislavljevici Bugari? Ako je zvanicna titula samozvanog Cara Dusana bila "Makedonski Car" treba li da zakljucimo da su Nemanjici Makedonci?

Uozbiljite se malo i priznajte da nijedan ozbiljan istoricar ne spori da su Vojislavljevici Dukljani kao i to da su Nemanjici osvojili, a ne oslobodili, Duklju.

Poslednja izmena:

Moguće je da je Presretač u pravu, da je najpre podignut 1080. godine, ali da je u međuvremenu zapušten, pa ga je Stefan obnovio, pa se navodi kao ktitor. Primer je crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koja postoji od X veka, ali je obnovljena 1306/07. godine, i stavlja se na spisak njegovih zadužbina

Kad bi sad naveo jedan izvor dje se Dukljani pominju kao Crveni Hrvati, treba li da zakljucimo da smo Crveni Hrvati? Ili, ako se Bodin Vojislavljevic (sin prvog dukljanskog Kralja, Mihaila) pominja kao Car Bugara, treba li da zakljucimo da su Vojislavljevici Bugari? Ako je zvanicna titula samozvanog Cara Dusana bila "Makedonski Car" treba li da zakljucimo da su Nemanjici Makedonci?

Uozbiljite se malo i priznajte da nijedan ozbiljan istoricar ne spori da su Vojislavljevici Dukljani kao i to da su Nemanjici osvojili, a ne oslobodili, Duklju.

Bodina su nazivali kraljem Slovena, a ne carem Bugara, a za Dušanovu titulu Makedonskog cara prvi put čujem. Dušan je bio car "Srbljem i Grkom"! Makedonija je bila geografska, ne etnička odrednica

Duklju su oslobodili od Vizantijske prevlasti, i osvojili je od Vizantije, a nisu narušili dukljansku samostalnost, koja tada nije ni postojala. Nemanja je uzvršio prodor u Duklju, koju je u to vreme "silom držao grčki narod", pa se zbog toga nazivala "grčka oblast", namesnik Manojla Komnina u Duklji bio je Izanacije. Do 1185. godine Nemanja je opustošio brojne gradove u Duklji sa ciljem da se "istrebi grčko ime", među ostalima Danj, Sard, Drivast, Skadar, Svač, Ulcinj, i "grad slavni Bar"

ti si crvena budala.

Не помињеш оне којима сте ближи но Хрватима? ипак је Подгорица да препишаш до Тиране......

Dukljani se kao Crveni Hrvati spominju u Letopisu popa Dukljanina, a taj spis gotovo niko ne uzima za ozbiljno, grešaka koliko hoćeš

Odakle ti ovo? Koji istoričari ga spominju pod tim imenima? Ja iskreno nisam do sada naišao na takve podatke

Hm? U istoriji otac Nemanjin se pamti da je Bela Uroš. Tek docnije nastankom kritičke istoriografije su ga neki identifikovali kao Desu, i konačno kako se smatra do danas '- Zavidom.

Сад ја сам читао на интернету за двор у Котору Немањића, можеш ли ми рећи одприлике где је локација тог двора у Котору ?

Ja nijesam pročitao na internetu, već u žitiju Stefana Prvovjenčanoga Život Svetog Simeona:

A Kotor ostavi, utvrdi ga i prenese svoj dvor u nj, koji je i do dan danas.

Kad bi sad naveo jedan izvor dje se Dukljani pominju kao Crveni Hrvati, treba li da zakljucimo da smo Crveni Hrvati?

Međutim, to ne bi sada učinio, jer to je nemoguće - takvog izvora nema, tj. nema prije negdje XIX vijeka, a to je daleko izvan konteksta Srednjeg vijeka.

Ili, ako se Bodin Vojislavljevic (sin prvog dukljanskog Kralja, Mihaila) pominja kao Car Bugara,

Misliš na onu vizantijsku referencu kako je Konstantin Bodin došao sa svojim Srbima da osvoji Bugarsku i tom prilikom uzeo titulu bugarskog cara?

treba li da zakljucimo da su Vojislavljevici Bugari?

Naravno da ne, ne piše nigdje 'Vojislav Bugarin'. To ne možeš porediti sa slučajem 'Vojislava Srbina'. U svakom slučaju, provjeri u kom kontekstu je i to samo spomenuto, pa ćeš vidjeti gdje griješiš..

Ako je zvanicna titula samozvanog Cara Dusana bila "Makedonski Car" treba li da zakljucimo da su Nemanjici Makedonci?

- Titula Stefana Dušana nije bila 'Makedonski Car'

- Ko ovdje uopšte govori o vladarskim titulama?

- Još uvijek si ostao dužan objasniti zašto preciziraš Dušana kao samozvanog cara...?

Stari Crnogorče, zašto ne pročitaš neku istorijsku knjigu prije nego što postaneš aktivan na istoriji? Kažeš da si čita' dosta o Duklji u Srednjem vijeku, na šta konkretno misliš?

Ne želim nikoga da vrijeđam, ali ovako stvarno nema smisla... :think:

Znaci stio si rec da su Vojislavljevici dosljaci i da nijesu Dukljani? Tu tezu prvi put cujem od tebe iako sam dosta cita o Duklji i tom vremenskom periodu.

Čak i najneobjektivniji istoričari iz tzv. 'dukljano-montenegrinske škole' kako je katkad i pogrdno nazivaju, znaju i otvoreno tvrde da su vladari Vojislavova roda mačem i ognjem (kako kažu i za Nemanjiće) došli u Duklju, tj. Zetu.

Ako su Vojislavljevići, koji su došli iz Bosne (Travunije) Dioklićani (to je pravilan termin, a ne Dukljani, jer ne govorimo o malobrojnom primorskom latinskom stanovništvu; mada je najtačniji termin u stvari 'Zećani'), zašto ne bi to bili i Nemanjići. čiji je rodonačelnik i sam Dioklićanin, rodivši se u mjestu u blizine današnjeg crnogorskog glavnog grada, Podgorice?

Nemaš objektivan pristup ako smatraš Vojislavljeviće "domaćom crnogorskom dinastijom", a Nemanjiće "stranim osvajačima u agresiji". Takav pogled je u potpunosti neobjektivan i prosto nema uporišta u istorijskim činjenicama.

Da li bi mogao da mi kažeš gde se pominje pod tim drugim imenima, hteo bih da bacim pogled. Rekoh ti da nisam čuo ranije za to, pa si me zainteresovao

Uff, ne znam gdje mi je sada pamet, ne mogu direktno da ti kažem ko spominje kako; ali u svakom slučaju, dovoljno ti je da nađeš bilo koju istoriju prije kritičke istoriografije u Srba. A i posle, svi su mislili da mu je Desa otac. Ili bilo koji srpski letopis.

Srpski autohtonisti su zadržali to, tako da i do dan-danas kod njih možeš nailaziti na Belu Uroša (npr. i Đorđe Janković razmatra šta se krije iza Bele Uroša).

Eto, recimo, sada direktno iz glave što mi je svježe, vladika Vasilije Petrović u svojoj Istoriji o Crnoj Gori opisuje Belu Uroša kao Nemanjinog oca...

Da dodam, Nerodimlja: dakle, to mora da je bio jedan od najraskošnijih dvorova srpskih, jer je bio usred šuma i voćnjaka, Međutim, treba imati na umu da srpski vladari provode vreme u zavisnosti od godišnjeg doba ponajviše; srpska država je po svemu najviše ličila njemačkoj i ugarskoj, jer nije imala (osim pred kraj) nikakve stalne prestonice. Nerodimlja nije bila nikakav centralna prestonica srpske države, tipa Beograda ili Smedereva u doba despotovine.

Npr. na teritoriji današnje Crne Gore imali su Nemanjići dva raskošna dvora - u Onogoštu i Brskovu. Takođe, u današnjoj Albaniji, carevi su imali dvor nedaleko od Skadra, a jedan Milutinov, za koji se ne zna mnogo (samo da je postojao) bio je u Danju, Što se tiče ovog kotorskog, provjerih, nijesam izmislio; istoričari misle da je upitanje obnova nekadašnjeg zapoštenog (srušenog?) dvora Mihaila Vojislava u Kotoru, tj. uspostavljanje i održavanje kontinuiteta državnosti od 1077. godine

Ako su Vojislavljevići, koji su došli iz Bosne (Travunije) Dioklićani (to je pravilan termin, a ne Dukljani, jer ne govorimo o malobrojnom primorskom latinskom stanovništvu; mada je najtačniji termin u stvari 'Zećani'), zašto ne bi to bili i Nemanjići. čiji je rodonačelnik i sam Dioklićanin, rodivši se u mjestu u blizine današnjeg crnogorskog glavnog grada, Podgorice?

.

Теби ћу, ако хоћеш, приватно да пошаљем натпис у коме се Дукљани помињу као ДУСЈАН, а Дукља као ДУКИА , Диоклеа ти је гркизирано-латинизирано име ........

Poslednja izmena:
Uff, ne znam gdje mi je sada pamet, ne mogu direktno da ti kažem ko spominje kako; ali u svakom slučaju, dovoljno ti je da nađeš bilo koju istoriju prije kritičke istoriografije u Srba. A i posle, svi su mislili da mu je Desa otac. Ili bilo koji srpski letopis.

Srpski autohtonisti su zadržali to, tako da i do dan-danas kod njih možeš nailaziti na Belu Uroša (npr. i Đorđe Janković razmatra šta se krije iza Bele Uroša).

Eto, recimo, sada direktno iz glave što mi je svježe, vladika Vasilije Petrović u svojoj Istoriji o Crnoj Gori opisuje Belu Uroša kao Nemanjinog oca...
Андрија Качић , који се ослања на попа Дукљанина помиње Десу, сина Урошевог као родоначелника Немањића:
books

books

Иначе, веома је интересантна, са аутохтонистичког становишта, тврдња Качића у овом поглављу, да се владари целе династије зову УРОШИ, (Урош је старо име, пандан Вука и Лава, јер Вук је вук, а Урош је медвед, још увек актуелно име нарочито у Швајцарској, старој Ретији као УРС) које иде на руку илирско-рећанском пореклу имена Рашка и Рашани......
У прилог томе мало Нибурових размишљања:

books

Овај Рас , је означио, правилно, кореном имена Рећана и Расена, међутим не иде даље у анализу истог корена....
Наравно, формалисти не прихватају никакву везу између ових имена и имена Рашана.....
Јер, наводно, нема временског континуитета између ових имена, велика је празнина између пада Ретије и "доласка Словена", па ево , да попуним мало ту празнину, Рећани су се борили код Сремске Митровице против Римљана заједно са својом браћом Сарматима, у Новој ери.... неких стотинак и кусур година пре званичног "доласка Словена".

books

Poslednja izmena:

Back