Prvi Iluminati

Imam i napisao sam .

Molim te sad kad si vec prouchila temu da nam napishesh jos poneshto.

iluminati ili "prosvetljeni" su po nekim teorijama nastali u srednjem veku u doba inkvizicije. posto je katolicka crkva negirala sve teorije koje nisu po crkvenim propisima ili zakonima, stvoreno je drustvo "prosvetljenih" koje su cinili neki od najvecih umova tog vremena. cilj im je bio da medjusobno razvijaju ideje i teorije koje javno nisu smeli, te su tako postali tajno drustvo. mnogi clanovi koji su bili otkriveni su odvodjeni na lomacu ili giljotinu pod optuzbom za jeres.
danas mnoge organizacije u svom imenu imaju naziv "iluminati", sto ne mora da znaci da su u direktnoj vezi sa srednjovekovnom organizacijom.

Po kojim to teorijama i navedesh neki link ili "dokaz" kako to ponekad trazish od sagovornika u ovim neobaveznim razgovorima zabavnog karaktera.

Chisto da ne ispadne "reko mi jedan chika"
__________________:D

dobro.
On May 1, 1776 Weishaupt formed the "Order of Perfectibilists". He adopted the name of "Brother Spartacus" within the order. Though the Order was not egalitarian or democratic, its mission was the abolition of all monarchical governments and state religions in Europe and its colonies.
Weishaupt wrote: "the ends justified the means." The actual character of the society was modeled on the Jesuits, and was an elaborate network of spies and counter-spies. Each isolated cell of initiates reported to a superior, whom they did not know, a party structure that was effectively adopted by some later groups.
Weishaupt was initiated into the Masonic Lodge "Theodor zum guten Rath", at Munich in 1777. His project of "illumination, enlightening the understanding by the sun of reason, which will dispel the clouds of superstition and of prejudice" was an unwelcome reform. Soon however he had developed gnostic mysteries of his own, with the goal of "perfecting human" nature through re-education to achieve a communal state with nature, freed of government and organized religion. He began working towards incorporating his system of Illuminism with that of Freemasonry.
He wrote: "I did not bring Deism into Bavaria more than into Rome. I found it here, in great vigour, more abounding than in any of the neighboring Protestant States. I am proud to be known to the world as the founder of the Illuminati."
Weishaupt's radical rationalism and vocabulary was not likely to succeed. Writings that were intercepted in 1784 were interpreted as seditious, and the Society was banned by the government of Karl Theodor, Elector of Bavaria, in 1784. Weishaupt lost his position at the University of Ingolstadt and fled Bavaria.
http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Weishaupt#Founder_of_the_Illuminati
Postoji verovanje da oni vladaju svetom, da su oni ti koji povlače figure na svetskoj šahovskoj tabli.

Koliko pojedinci Iluminate shvataju za ozbiljan i jak “Red“ govori jedna rečenica na koju sam naišao a koja kaže: “Ja nisam mason, ja sam Iluminat, a nama masoni konobarišu“. Kako god da ste shvatili ovu rečenicu ona izvuče kiseo osmeh. Bez obzira da li neko veruje u njihovo postojanje danas ili ne Iluminati imaju svoju istoriju.

Zahvaljujući doktorskom radu iz 1914.godine Renea le Forestija (istaknuti istoričar masonerije) istorija i pozadina bavarskih Iluminata je skoro do tančina poznata. Ovaj njegov doktorat koji se bavio Iluminatima imao je 700 stranica i sadržao je podatke iz nemačkog arhiva i ostalih dokumenata. Njegovo delo je opšte prihvaćeno i ne može se dati neka ozbiljnija zamerka, jer delo obrađuje istoriju Iluminata a ne njihovu filozofiju.

Bavarska je u drugoj polovini XVIII veka bila katolička kneževina u većinski protestantskoj Nemačkoj i predstavljala je mesto u Evropi na kome se uglavnom čuva duh katoličke reforme i razdoblje baroka. Kulturom i obrazovanjem je dominiralo Isusovo društvo gde bivši isusovci ostaju sa uticajem i posle ukidanja njihovog reda 1773. godine. U tim vremenima crkva vodi borbu protiv prosvetiteljstva i brojne knjige koje slobodno kruže Nemačkom u Bavarskoj su bile zabranjene. Centar otpora u Bavarskoj protiv crkve i prvenstveno njene zabrane u odnosu na prosvetiteljske knjige i dela je bio na univerzitetima.

Na univerzitetu u Ingolšatu mladi advokat, nekadašnji isusovački učenik, Adam Vajshaupt je u svojoj 25 godini postao profesor prava, a u 27 godini dekan Pravnog fakulteta. Vajshaupt povučen svojim shvatanjima i interesima (koji su se odnosili na zadržavanje stolice dekana) osniva sopstveno tajno društvo. Kao potporu i ohrabrenje za takav njegov naum pružio mu je njegov učenik, osamnaestogodišnji Anton fon Masenhauzen.

I tako 1.maja 1776.godine Vajshaupt u svojoj kancelariji univerziteta okuplja Masenhauzena i još trojicu studenata i osniva red koji je nazvao latinskim nazivom Illuminati, a pojam “bavarski“ biće dodat kasnije kako bi se razlikovao od šire pojave iluminizma. Iako su imali samo 5 članova, red je bio već podeljen u “areopag“ (sud), koji su činili Vajshaupt, Masenhauzen i Maks Merc, i “novajlije“, kojima se moralo govoriti da Iluminati imaju za sobom već vek istorije, mnoge članove izvan Ingolšata i slično. Svaki član je uzeo ime iz istorije ili mitologije: Vajshaupt postaje “Spartak“, a Masenhauzen “Ajaks“. Masenhauzen je dosta učinio na regrutovanju novih članova u Red; među njegovim vrbovanim bio je i plemić Franc Ksavir fon Cvak, koji će postati desna ruka Vajshaupta i zauzeti mesto Masenhauzena.

Za dve godine red je imao 27 članova raspoređenih u 6 loža ili “zapovedništava“.
Vajshaupt je imao negativne kritike u vezi sa masonerijom i iako je imao mogućnosti nije želeo da pristupi masonskoj loži. Međutim, negde oko 1781. godine Vajshaupt pokušava da uspostavi jedan skoro masonski sistem, uz obrede inicijacije i tri stepena, koji su vrlo podsećali na masonske osnovne stepene. Uveo je i nadzor nad pripadnicima, Quibus licet: “Rezervisano za one kojima je dopušteno da ih čitaju“, tajne beležnice, u koje su pristalice zapisivale svoja kulturna i duhovna iskustva, a Vajshaupt je imao pravo da ih pregleda i čuva.

Red je posedovao javni i tajni cilj. Prema tom javnom cilju Iluminati zastupaju moralno usavršavanje svojih pripadnika prema etici koja podseća na onu koju je zastupao Imanuel Kant (iliti Emanuel Kant). A taj neki “tajni“ cilj je bio širenje ideja prosvetiteljstva koje je dolazilo iz Francuske i u tom smislu borba protiv Katoličke crkve i bivših isusovaca. Areopag Iluminata organizuje distribuciju raznih knjiga po Bavarskoj, knjiga koje su bile najstrože osuđivane od Katoličke crkve. Među tim knjigama bilo je onih koji su se kretali od nekog blagog deizma pa do otvorenog ateizma. Kao još jedna “tajna“ Iluminata jeste bila i ta da je učenje Iluminata bilo pod uticajem ideja i stavova Paula Hajnriha Ditriha i Klod-Adrijena Helvecijusa, gde je samo posedovanje njihovih dela (a kamoli neko propagiranje) bilo najstrože zabranjeno u Bavarskoj.

Kako je Red vremeno polako rastao, Vajshaupt je uvideo potrebu da stvori istoriju svojih Iluminata. Zaveden Zaratustrinom religijom, on razdoblje Iluminata smešta u 632. godinu posle nove ere, u godinu dolaska kralja Jacegerda III na presto Persije (koga nekad meša sa Jacegerdom II).

Jacegerda III pristalice Zaratustrine religije smatraju poslednjim zakonitim vladarom Persije pre muslimanske invazije, pa tako od njegovog krunisanja (16.juna 632.) indijski parsi i danas računaju godine, a njihov kalendar je prihvatio Vajshaupt 1779. godine. Vajshaupt je izjavio: “Red će se u svojim višim stepenima tako nazivati Red Vatre, Kult Vatre, Red Parsa“.

U februaru 1777. kada je bio u Minhenu, Vajshaupt je pristupio masonskoj loži Zur Behutsamkeit (Razboritost). Ali obredi mu se nisu učinili bitno naprednijim od njegovih. Tražio je “pravu“ ložu u kojoj će moći ravnopravno razgovariti sa pripadnicima “visokih stepena“. Povučen time, 1779. godine Vajshaupt navodi minhenske iluminate na pribavljanje dozvole jedne berlinske lože za stvaranje nove masonske lože u bavarskoj prestonici, nazvane „Teodor od Dobrog Saveta“, u čast kneza-izbornika Karla Teodora.

Vajshaupt pronalazi barona Adolfa Franca Fridriha Ludviga fon Knigea, koji je bio upoznat sa masonerijom toga doba, ali je bezuspešno pokušavao da uđe u “Zlatni ružin krst“ da bi se ta njegova želja kasnije pretvorila u otvoreno i vatreno neprijateljstvo prema Zlatnom ružinom krstu. Vremenom fon Knige se pokazao kao presudan čovek za uspeh Iluminata.

Knige je između januara 1781. i januara 1782. privodio kraju svoje delo koje je sadržavalo slikovite obrede za “prosvetljeno masonstvo“, odnosno reformisani Red Iluminata. Uvodi tri stepena: 1. Novicijata/iskušenik; 2. Minervinski stepen; i 3. Minervinski prosvetljeni (koji se naziva „Illuminatus minor“). Ova tri stepena su bila priprema za tri osnovna masonska stepena: učenik, pomoćnik i majstor, a zatim su dolazili dva visoka stepena preuzeta iz kontinentalne evropske masonske tradicije, a to su “škotski novajlija“ i “škotski vitez“, kao i 4 mistična stepena Sveštenika, Regenta, Maga i Kralja.
ima jos ;)
rekao mi neki deda :lol:

Ajde sad to josh al da bude o prvim iluminatima a ne o bavarskim.;)

Ovako tvoj mamutski post podsetja na onog uchenika koji na pitanje profesora istorije o Aleksandru Makedonskom,odgovara

Alesandar je Aleksandar a svi dobro znamo da je Makedonija bivsha republika chlanica SFRJ koja je imala najbolju mastiku..........................................................................:mrgreen:

Poslednja izmena:
Oraganizacija koja okuplja uspesne ljude radi stvaranja zajednicke strategije kako bi postali jos uspesniji.... tako nesto...

Pa eto ti koga obozavaju, Boga NOVAC. Tesko da je to bas ultimate duhovnost.

Dakle, tajnost - ne bas omiljeno vecini nas ovde, verovatno, i odmah namece odredjenu sumnju (bar meni), mada ne mora da znaci jer se neka znanja namerno kriju (biseri i svinje).

Uslov je da budes uspesan -> = bogat -> = uticajan. U crkvi se ne pita da li si bogat ili ne, vec da li ti je Bog u srcu. Dakle, daleko su od duhovne organizacije.

Cilj upravljanje svetom - da li je Hrist hteo da upravlja svetom? Ili da se nastani na nebesima? Opet su masili temu.

Upravljanje svetom, buduci da to rade (valjda to ne treba dokazivati - razni Bilderberzi, trilaterale i sl. Samo razmislite, to su zapravo sve neke kvazi-savetodavne institucije, a bez njih se nista bitno ne desava u svetu. Mislim, ko ne razume nikad i nece) - pa pogledajte rezultate tog menadzerisanja. Rat, beda, rat, beda, trgovina drogom i organima, rat, beda...

Ma super su ti Iluminati, samo se Bogu mole. ;)

Ajd' uzdravlje, sto bi reko Buu

niko ovde nije rekao da su oni super... ne znam samo gde si to procitao.

a pretpostavljam da ce buudala napisati nesto vise da bi potkrepio svoju teoriju. ili nece. to vam je kao ono cuveno hamletovsko "biti ili ne biti". kod njega je uglavnom "ne biti".

Poslednja izmena od moderatora:
niko ovde nije rekao da su oni super... ne znam samo gde si to procitao.

a pretpostavljam da ce budala napisati nesto vise da bi potkrepio svoju teoriju. ili nece. to vam je kao ono cuveno hamletovsko "biti ili ne biti". kod njega je uglavnom "ne biti".

Svoju :hahaha: ti si se milice zbunila, ovo je teorija koju si ti navela kao "neku teoriju "
U svom postu #4.

Ovo tje verovatno biti drugo pitanje na koje tjemo chekati odgovor u narednim mesecima :mrgreen:

Btw jel se setjash onog prvog?

PS za ono " budala" znash vetj odgovor tacka crta crta

Ima ih i vise, ali mene zanima odakle njemu da Iluminati obozavaju Lucifera?

@ Milica

malo nezgrapno citiram jednu osobu da odgovorim drugoj, ali to je otprilike to.

Nisam ni rekao da je neko hvalio Iluminate, samo sam dao komentar kako ih ja vidim, na osnovu onoga sto se o njima pise i faktickog stanja "na terenu", s'o bi rekli drugovi organi.

Pa eto ti koga obozavaju, Boga NOVAC. Tesko da je to bas ultimate duhovnost.

Dakle, tajnost - ne bas omiljeno vecini nas ovde, verovatno, i odmah namece odredjenu sumnju (bar meni), mada ne mora da znaci jer se neka znanja namerno kriju (biseri i svinje).

Uslov je da budes uspesan -> = bogat -> = uticajan. U crkvi se ne pita da li si bogat ili ne, vec da li ti je Bog u srcu. Dakle, daleko su od duhovne organizacije.

Cilj upravljanje svetom - da li je Hrist hteo da upravlja svetom? Ili da se nastani na nebesima? Opet su masili temu.

Upravljanje svetom, buduci da to rade (valjda to ne treba dokazivati - razni Bilderberzi, trilaterale i sl. Samo razmislite, to su zapravo sve neke kvazi-savetodavne institucije, a bez njih se nista bitno ne desava u svetu. Mislim, ko ne razume nikad i nece) - pa pogledajte rezultate tog menadzerisanja. Rat, beda, rat, beda, trgovina drogom i organima, rat, beda...

Ma super su ti Iluminati, samo se Bogu mole. ;)

Ajd' uzdravlje, sto bi reko Buu

Gde je tu Lucifer?

Svoju :hahaha: ti si se milice zbunila, ovo je teorija koju si ti navela kao "neku teoriju "
U svom postu #4.

Ovo tje verovatno biti drugo pitanje na koje tjemo chekati odgovor u narednim mesecima :mrgreen:

Btw jel se setjash onog prvog?

PS za ono " budala" znash vetj odgovor tacka crta crta

mislila sam da ces pisati o iliminatima, ali ti si izgleda zaboravio na kojoj si temi.
ps za ono "budala" izvini nisam ubacila jos jedno slovo. i nisam ti ja kriva sto imas takav nick... :roll:

Ako racunas to kao Hriscanin, onda to jeste Lucifer. Ako racunas recimo kao ateista, onda taj Lucifer ni ne postoji. Sta ako su oni tamo svi ateisti i ustvari se nikom ne mole... To sto neke crkve sve sto im ne odgovara satanizuju je druga prica, ali oni nemaju veze sa Luciferom (direktno :))....

@ Demister & HappyFuneral

Lucifer, ili Djavo, ili Sejtan, ili kako god hocete, ako postoji, postojao i je u vreme sumerskih Iluminata (a i pre njih) - dakle cisto teorijski se ne iskljucuje da su i oni obozavali Lucifera. Mislim, ne kazem da jesu ni da nisu, ali u principu veza moze da postoji.

A samo ime Lucifer nije tako bitno, koliko znam sve religije poseduju nesto tog tipa sto simbolizuje zlo, tako da se ne treba vezivati za ime. U tom smislu nije bitno da li se neko bukvalno moli Luciferu, ili radi "luciferijanske" stvari "nesvesno". A cinjenica da neko ne veruje u Boga ne znaci da Bog ne postoji i da ga ne voli, odrzava u zivotu itd. Slicno za zlo i Lucifera, cinjenica da ne verujemo u njega ne znaci da on ne deluje.

U tom smislu i ateista koji je ubica radi zdusno za Lucifera, bio on toga svestan ili ne, namerno ili ne. Slicno je za ljude koji trce za novcem, poznato je da ako je novac cilj sredstva se cesto mogu opravdavati (prevara, kradja itd).

Mozda bi prihvatljivije bilo da se kaze da su se Iluminati priklonili principu zla, jer tako rukovode svetom (tako bi se izbegao problem Lucifer, Djavo, ili ateisticko nista, i ostala bi sustina koja opisuje rezultat necijeg delovanja). Veoma bih voleo da nije tako, ali nazalost...

Jer vrhunski principi bozanskog ukljucuju da je covek nesebican u pomoci drugom, nevezan za materijalno i pun ljubavi za sve i svja.

Opet cu ponoviti - na sta vama danasnji Iluminati lice, na pristalice bozanskog ili zla?

@ Demister & HappyFuneral

Lucifer, ili Djavo, ili Sejtan, ili kako god hocete, ako postoji, postojao i je u vreme sumerskih Iluminata (a i pre njih) - dakle cisto teorijski se ne iskljucuje da su i oni obozavali Lucifera. Mislim, ne kazem da jesu ni da nisu, ali u principu veza moze da postoji.

A samo ime Lucifer nije tako bitno, koliko znam sve religije poseduju nesto tog tipa sto simbolizuje zlo, tako da se ne treba vezivati za ime. U tom smislu nije bitno da li se neko bukvalno moli Luciferu, ili radi "luciferijanske" stvari "nesvesno". A cinjenica da neko ne veruje u Boga ne znaci da Bog ne postoji i da ga ne voli, odrzava u zivotu itd. Slicno za zlo i Lucifera, cinjenica da ne verujemo u njega ne znaci da on ne deluje.

U tom smislu i ateista koji je ubica radi zdusno za Lucifera, bio on toga svestan ili ne, namerno ili ne. Slicno je za ljude koji trce za novcem, poznato je da ako je novac cilj sredstva se cesto mogu opravdavati (prevara, kradja itd).

Mozda bi prihvatljivije bilo da se kaze da su se Iluminati priklonili principu zla, jer tako rukovode svetom (tako bi se izbegao problem Lucifer, Djavo, ili ateisticko nista, i ostala bi sustina koja opisuje rezultat necijeg delovanja). Veoma bih voleo da nije tako, ali nazalost...

Jer vrhunski principi bozanskog ukljucuju da je covek nesebican u pomoci drugom, nevezan za materijalno i pun ljubavi za sve i svja.

Opet cu ponoviti - na sta vama danasnji Iluminati lice, na pristalice bozanskog ili zla?

Cinjenica da neko ne veruje u Boga znaci da za njega bog ne postoji i da ne deluje. Znaci kada on radi nesto dobro, ne radi zbog Boga koji je kao olicenje dobrog, ili kada ucini nesto lose, ne radi to zbog Satane koji je olicenje zla.... Radi to jednostavno zbog uticaja ovozemaljskih stvari (drustva, loseg vremena itd.).
U tom smislu i ateista koji je ubica ne radi za Lucifera...
Iz ugla verujuceg coveka, sve sto mu nije po volji od Lucifera je....
A sto se tice danasnjih Iluminata, nisu pristalice ni bozanskog ni satanskog... Jednostavno vagaju i obezbedjuju balans u drustvu....

Znaci ako budes mislio opet da kazes kako to sto oni nisu religiozni ne znaci da nesvesno ne rade za jednu od poznatih nam strana, znaj da to sto ti verujes u Boga ne znaci da Bog postoji tako da ne treba uopste da se posmatra njihovo delovanje iz bilo kakvog ugla, nego malo otvorenije bez predrasuda....

Rasprava je krenuta tokom iz koga nema izlaza, tako da nema puno svrhe dubiti je. Svako ima svoje glediste i tu nema pomoci.

Napomenuo bih da kao sto ni elektron ne mozemo videti, ali se njegovo dejstvo i te kako oseca, postoji i svet iznad ovog materijalnog iz koga sve stvari izviru. Otud i problemi savremene nauke koja taj deo stvarnosti prenebregava. Iako covek ima slobodnu volju, njegov um je pod uticajem visih sila. U tom smislu, to sto kazes za dela koja covek cini nije sasvim tacno. Svi znamo slucajeve gde ljudi koji su u istoj situaciji reaguju potpuno drugacije. To sto rezultuje razlicitom akcijom je njihov um, koji ce razlicito reagovati na isti spolji podsticaj. Znaci ne radim ja ovo ili ono jer je takvo drustvo, vreme, situacija, vec zato sto sam ja takav. Neko ce "okretati" na lose u jednom, a na dobro u drugom, drugi ce raditi to na neki drugi nacin.

To nadahnuce da se cini dobro ili zlo, a koje dolazi spolja, nazivamo bozanskim ili djavolskim, zlim, sto je personifikovano Luciferom.

Masonerija poseduje rituale koji su religijskog karaktera. Kako su Iluminati vrhuska Masonerije, ne treba biti jako mudar pa zakljuciti da i oni onda imaju neke religijske rituale i prakse. Ostaje pitanje kome se oni mole, ali ponavljam da to ne moze biti Bog prosto zbog metoda i rezultata tog njihovog delovanja (obrazlozio sam ranije). I to "mole" ne mora znaciti samo da klece na kolenima ispred oltara, i zelja za (apsolutnom) moci je vrsta molitve - i opet sami izracunajte koji motivi mogu lezati iza takve zelje.

Zakletva je obicna formalnost kojom se predsednik zaklinje na sluzenje narodu. Ne prinose se nikakve zrtve visim silama i ne zaklinje se na sluzenje nekoj visoj sili nego narodu. Znaci nema nikakvog religijskog obreda ili magijskog rituala...

Back