Prvi demokratski izbori u Jugoslaviji 1945 i ubedljiva pobeda Narodnog Fronta !!!

Koji vise partiski sistem kada zabranjujes komunisticku partiju koja je imala solidan rezultata na izborima
Komunistička partija je zabranjena ali sve ostale stranke su nastavile sa radom. Na izborima 1923. godine učestvovalo je oko 30 stranaka među kojima i Socijalistička partija Jugoslavije.

SFRJ je imala samo jednu stranku: Savez komunista Jugoslavije. Sve ostale stranke su bile zabranjene.
uvodis diktaturu i zabranjujes sve partije.
Koje godine je uvedena diktatura u Kraljevini?

Poslednja izmena:
kralj je bio u londonu kao sto su bili i desetak drugih evropskih predstavnika drzava i vlada okupiranih od stane nemaca ,
slicno tome je uradio i kralj petar u prvom svetskom ratu kad je napustio drzavu , konsolidovao svoju vojsku i vratio se u zemlju oslobodivsi je od okupatora.
ti se opet vracas na teme koje su ovde milion puta obradjane iz pravnih, moralnih, tradicinonalstickih, vojnih i svih drugih uglova ali vidim jos uvek bi da ubacis neke svoje maliciozne komenatare, pa onda na njih treba i odgovoriti istom merom.
tito je krvario u italiji, rusiji, rumuniji, na visu ...
:super:
koliko znam samo ono jedared kad ga reks ujeo za ruku je pustio svoju krv, u medjuvremenu je uglavnom tocio krv srpskog naroda.
Narodu u Jugoslaviji koji je krvario u Jugoslaviji , nije bilo nista lakse zbog cinjenice da je pored kralja Petra pobegli i drugi kraljevi iz svoji zemalja.
Znaci Tito nije bio ranjen na Sutjesci ?
Da je kralj imao duel sa Titom 45, sta bi kralj rekao da privuce birace ?

Narodu u Jugoslaviji koji je krvario u Jugoslaviji , nije bilo nista lakse zbog cinjenice da je pored kralja Petra pobegli i drugi kraljevi iz svoji zemalja.
"As under-secretary of national defence and war, de Gaulle refused to accept the French government's truce with the Germans and escaped to London, where he announced the formation of a French government in exile. He became leader of the Free French. After the liberation of Paris in August 1944, de Gaulle was given a hero's welcome in the French capital."
https://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/gaulle_charles_de.shtml

narodu bi bilo mnogo teze da je gledao svog kralja kako ga nemci ponizavaju kao sto su to radili recimo sa belgijskim kraljem.
povlacenje na slobodnu teritoriju nije prvi put uradjeno , slicno je vec napravljeno u prvom svetskom ratu, tako je planirano i u u drugom , ali su okolnosti postale drugacije i to se nije desilo.
kralj nije izgubio podrsku srpskog naroda sve vreme rata tako da to nabolje govori o tome sta je i kako srpski narod osecao.

ako se reks kao ovcar nemackog porekla racuna za neprijateljskog vojnika onda se racuna i da je ********* ranjen :cepanje:

sta bi rekao kralj ? ne razumem se u politiku , licno prema kralju ne gajim nikakva pozitivna osecanja ali prema ovima drugima imam mnogo gore ,
tako da ne znam kako bi izgledala njihova predizborna kampanja .
mada sada i sa ove vremenske distance na nekim regularnim i ispravnim izborima mislim da je ocigledno da bi kralj ubedljivo odneo pobedu.
nazalost vremenska masina jos nije napravljena a da jeste verujem da bi i kralj i draza sa njim imao sta da promeni u svojim akcijama tokom okupacije .

• Podržavam
Reactions: BG5
Odakle ti to da u Titovoj Jugoslaviji nije bilo izbora, i da niko nije pravo glasa ? Za ovo sto pricas imas imas neki link,ili je samo hipoteze bez ikakve provere ?
Па има ли још неких извора у комунистичкој Југославији осим ових 1945?

narodu bi bilo mnogo teze da je gledao svog kralja kako ga nemci ponizavaju kao sto su to radili recimo sa belgijskim kraljem.
povlacenje na slobodnu teritoriju nije prvi put uradjeno , slicno je vec napravljeno u prvom svetskom ratu, tako je planirano i u u drugom , ali su okolnosti postale drugacije i to se nije desilo.
kralj nije izgubio podrsku srpskog naroda sve vreme rata tako da to nabolje govori o tome sta je i kako srpski narod osecao.

ako se reks kao ovcar nemackog porekla racuna za neprijateljskog vojnika onda se racuna i da je ********* ranjen :cepanje:

sta bi rekao kralj ? ne razumem se u politiku , licno prema kralju ne gajim nikakva pozitivna osecanja ali prema ovima drugima imam mnogo gore ,
tako da ne znam kako bi izgledala njihova predizborna kampanja .
mada sada i sa ove vremenske distance na nekim regularnim i ispravnim izborima mislim da je ocigledno da bi kralj ubedljivo odneo pobedu.
nazalost vremenska masina jos nije napravljena a da jeste verujem da bi i kralj i draza sa njim imao sta da promeni u svojim akcijama tokom okupacije .
Kralj treba da bude sa svojim narodom, u svako doba.
Pobesneli prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic (Vidovdan - Gazimestan)

Па има ли још неких извора у комунистичкој Југославији осим ових 1945?
Prvi skupštinski izbori u Srbiji posle Drugog svetskog rata održani su 10. novembra 1946. godine. Bili su to izbori za Ustavotvornu skupštinu NRS.
Бирачко право имали су сви држављани Југославије на територији НР Србије који су навршили 18 година. По први пут право гласа добиле су жене и војници. Избори су вршени на основу општег, једнаког и непосредног изборног права, тајним гласањем.

Glasanje je vršeno kuglicama do novembarskih izbora 1953, kada se po prvi put uvode glasački listići.
Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika od 13. maja 1950, bila je ustanovljena i kutija bez liste. Izbori po ovom zakonu obavljeni su marta 1951. godine.
Sve do 1963, izbori su vršeni tako što je jedan poslanik biran na određeni broj stanovnika (dvadeset, četrdeset ili pedeset hiljada). Zbog toga je i ukupan broj poslanika u skupštini bio različit. Tako je Ustavotvorna skupština brojala 287 poslanika, Skupština konstituisana 1951. godine 315, dok je za Republičko veće i Veće proizvođača Skupštine NR Srbije 1953, izabran 291 poslanik

http://www.parlament.gov.rs/narodna...yVjmIfrKIqCmiJE_rGU3mOD1jKEJ5S2NEJv-e7od9U4ok

Kralj treba da bude sa svojim narodom, u svako doba.
kralj je KRALJ a ne pijacar na tezgi, on ima svoje obaveze i protokole koje treba da ispunjava i preko kojih vlada,
sve ostalo je demagogija.
to sto se povukao kad je okupator naisao je bilo ispravno,
to sto je podrzao svoju vojsku u okupiranoj kraljevini tj drazu i to je bilo ispravno,
jedino nije smeo da ih na samom kraju rata ostavi zarad licne koristi .
Pobesneli prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic (Vidovdan - Gazimestan)
magarcina nepismena , primer lose genetike prvog kolena unazad.

• Podržavam
Reactions: BG5
Prvi skupštinski izbori u Srbiji posle Drugog svetskog rata održani su 10. novembra 1946. godine. Bili su to izbori za Ustavotvornu skupštinu NRS.

Бирачко право имали су сви држављани Југославије на територији НР Србије који су навршили 18 година. По први пут право гласа добиле су жене и војници. Избори су вршени на основу општег, једнаког и непосредног изборног права, тајним гласањем.

Glasanje je vršeno kuglicama do novembarskih izbora 1953, kada se po prvi put uvode glasački listići.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika od 13. maja 1950, bila je ustanovljena i kutija bez liste. Izbori po ovom zakonu obavljeni su marta 1951. godine.
Sve do 1963, izbori su vršeni tako što je jedan poslanik biran na određeni broj stanovnika (dvadeset, četrdeset ili pedeset hiljada). Zbog toga je i ukupan broj poslanika u skupštini bio različit. Tako je Ustavotvorna skupština brojala 287 poslanika, Skupština konstituisana 1951. godine 315, dok je za Republičko veće i Veće proizvođača Skupštine NR Srbije 1953, izabran 291 poslanik
http://www.parlament.gov.rs/narodna...yVjmIfrKIqCmiJE_rGU3mOD1jKEJ5S2NEJv-e7od9U4ok
Па колико је странака учествовало на тим изборима, колико су добили гласова и посланика у скупштини?

kralj je KRALJ a ne pijacar na tezgi, on ima svoje obaveze i protokole koje treba da ispunjava i preko kojih vlada,
sve ostalo je demagogija.
to sto se povukao kad je okupator naisao je bilo ispravno,
to sto je podrzao svoju vojsku u okupiranoj kraljevini tj drazu i to je bilo ispravno,
jedino nije smeo da ih na samom kraju rata ostavi zarad licne koristi .

magarcina nepismena , primer lose genetike prvog kolena unazad.
Da je kralj ostao na sa narodom, i da je bio ponizavan, to bi bili samo poenti u njegovu korist za izbore.

Ako se ne proglasi diktatura zvanicno, onda nije diktatura ? Pavelic nije bio diktator zato sto je zvanicno nije proglasio ?
Ja sam te pitao "Koje godine je uvedena diktatura?". To pitanje nije isto što i pitanje "Koje godine je zvanično uvedena diktatura?". Ti si na moje pitanje odgovorio tako što si postavio link gde piše da je diktatura uvedena 1929.

Ja sam te pitao "Koje godine je uvedena diktatura?". To pitanje nije isto što i pitanje "Koje godine je zvanično uvedena diktatura?". Ti si na moje pitanje odgovorio tako što si postavio link gde piše da je diktatura uvedena 1929.
Znaci mora da se kaze da je uvede diktatora u medijima, ako se to ne uradi onda nije diktatura, nego demokratija ?

To su bile frakcije unutar stranke, koliko je ko sada tu dobio glasova, to me nije zanimalo da bi se bavio time.
Дакле избори унутар једине дозвољене странке у земљи.То су „демократски" избори а ови у Краљевини то нису!!!

Дакле избори унутар једине дозвољене странке у земљи.То су „демократски" избори а ови у Краљевини то нису!!!
pa demokratski su podelili pozicije u stranci , ako su negde i tokom tog procesa pogresili drug vrhovni bog je to umeo da ispravi na najbolji i najispravniji nacin :super:

Нису имале скоро нигде.
skoro nigde...
Хронологија женског права гласа
1869.
1902.
  • 23px-Flag_of_Australia.svg.png
    Аустралија - Уставом утврђено да сви становници могу да гласају на изборима за представнике доњег дома на савезном нивоу, осим у случају када парламент утврди супротно.
1913.1915.
20px-Flag_of_Denmark.svg.png
Данска - Право гласа за све жене, такође уведено на Исланду.
1917.

Back