Prvi demokratski izbori u Jugoslaviji 1945 i ubedljiva pobeda Narodnog Fronta !!!

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
33.197
Prvi demokratski izbori u Jugoslaviji su bili 11.11.1945.
Prvi put na prostoru teritorije Jugoslavije i žene su dobili pravo glasa, dok u Kraljevini Jugoslavije žene nisu imali pravo glasa., i gde su žene bile totalno isključene iz javnog političkog života.
Direktno sudjelovanje velikog broja žena u narodnooslobodilačkoj borbi, kao i autonomno organiziranje i politička edukacija koju su stekle unutar Antifašističkog fronta žena (AFŽ), nedvojbeno su uvelike utjecali na svakodnevnicu jugoslavenskih radnica pa su i doveli do formalno-političke emancipacije žena ostvarivanjem prava glasa. Pravo glasa za žene je bilo potvrđeno još 1941. u prvim dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, koji je u to vrijeme imao vrhovnu vlast na oslobođenim teritorijama.Direktno sudjelovanje velikog broja žena u narodnooslobodilačkoj borbi, kao i autonomno organiziranje i politička edukacija koju su stekle unutar Antifašističkog fronta žena (AFŽ), nedvojbeno su uvelike utjecali na svakodnevnicu jugoslavenskih radnica pa su i doveli do formalno-političke emancipacije žena ostvarivanjem prava glasa. Pravo glasa za žene je bilo potvrđeno još 1941. u prvim dokumentima Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih odreda Jugoslavije, koji je u to vrijeme imao vrhovnu vlast na oslobođenim teritorijama.
http://www.antifasisticki-vjesnik.org/hr/kalendar/8/11/80/
11883862_1024220334298408_404171378558427673_o.jpg

Kralj je misli da će uspeti da se ponovo vrati i da će da vlada, samo koji bi mu bio predizborni slogan - Pobego sam, pobeći ću opet ? Narod je krvario ceo rat, partizani su se borili protiv okupatora i domaćih izdajnika i podneli najveće žrtve. Narod je prepoznao vrednosti i ideje Nob i prihvatili, jer nije bilo povratka na staro.

Kralj Petar II je 29. januara 1945, pored funkcije predsednika vlade, imenovao dr Ivana Šubašića za ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva. Shodno dogovoru od 7. decembra 1944. kralj Petar II Karađorđević je 2. marta 1945. abdicirao – odrekao se zvanja i svih ovlašćenja i sve to preneo na tročlano namesništvo (dr Srđan Budisavljević, dr Ante Mandić i Dušan Sernec) Već 5. 3. 1945. izbeglička vlada dr Ivana Šubašića u Londonu je podnela ostavku, a u Beogradu ostavku je podneo i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Kraljevsko namesništvo je 7. marta 1945. donelo Ukaz o obrazovanju jedinstvene vlade Demokratske Federativne Jugoslavije. Ukaz je počeo rečima: „Mi kraljevski namesnici dr Srđan Budisavljević, dr Ante Mandić i inž. Dušan Sernec na predlog Predsedništva Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije postavljamo…“ (slede imena članova vlade). Kralj Petar II objavio je sutradan (8. marta 1945) da poništava dato ovlašćenje namesnicima i donet je Ukaz o vladi. Imenovana vlada mu je odgovorila da više ne može lišiti namesnike njihove dužnosti jer je prema sporazumu Šubašića i Tita potpisao Ukaz kojim se postavljaju namesnici.
Vlada DFJ koja je obrazovana 7. marta 1945. preuzela je vođenje državnih poslova, i brojala je 28 članova: 12 članova Nacionalnog komiteta, 5 članova iz Šubašićeve vlade, 7 pripadnika NOP-a i jednog emigranta. Tu vladu priznale su redom: Velika Britanija 22. marta, SAD 23. marta i SSSR 28. marta 1945.
U Beogradu je 7. avgusta 1945. počelo Treće zasedanje AVNOJ-a uz prisustvo 36 poslanika iz 1938. sa 69 predstavnika AVNOJ-a i 13 istaknutih pojedinaca. AVNOJ se 10. avgusta 1945. preimenovao u Privremenu narodnu skupštinu. Ta skupština je 21. avgusta 1945. donela zakon o Ustavotvornoj skupštini i niz važnih zakona, npr. o biračkim pravima i izborima narodnih poslanika.

Aktivnosti za izbore prepuštene su najmasovnijoj organizaciji Narodnom frontu. Predstavnici izbegličke vlade i predstavnici iz 1938. napustili su Skupštinu, a i Šubašić je to učinio 9. oktobra 1945. Izbori za Ustavotvornu skupštinu održani su 11. novembra 1945. i u spiskovima je bilo upisano 7.432.469 glasača, dok ih je 1938. bilo svega 3.008.307. Od upisanih glasača za Narodni front je glasalo 6.725.047 ili 90,48 odsto, a za opoziciju 707.422, što iznosi 9,52 procenta. Ustavotvorna skupština se sastala 29. novembra 1945. i donela Deklaraciju o proglašenju Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Ustav ove države je donet od strane Ustavotvorne skupštine 19. januara 1946.
https://www.danas.rs/nedelja/29-11-...cBy8OBU5G1Hn0qpShlOnD_e6XCxhFFwD7nYr3Go23MY0k
20934787_1898639850388058_2710674387764821122_o.jpg
Bile su dve kutije drzavna i opozicijina , glaslo se kuglicama ubacivanjemu jednu od dve kutije. Izbori su bili demokratski jer su prvi put zene imali pravo glasa, kralj koji pobegao i ostavio narod na cedilu i njegov kapitalisticki sistem koji je opet hteo da eksploatise narod nije imao nikave sanse, nesto ranije i saveznici su ga otkacili, mada sa sa njim imali planove da ga vrate, ali narod je podrzavao Tita. Naravno sada revizionisi pricaju njihove price kako su oni koji su glasali protiv Tita svi bili pohapseni, muceni, ubijani...sto je cita laz jer na izborima preko 700000 glasaca je glasalo protivlliste Narodnog fronta, a nije bilo nikavih hapsenja, svako je mogao da glasa za koga hoce. Posle izbora i pobede Tita u Jugoslaviji nije izbio gradjanski rat, znaci da je vecina Naroda bila protiv Tita, valjda bi se narod digao na ustanka protiv vlasti koja je namestila izbore ? Inace u Grckoj posle izbore 1945, koji su bili namesteni da pobedi kralj izbio je gradjanski rat koji je trajao pet godina. Jer ova cetnicko, ustaska , balisticka buranija sto se sakrivala posle rata po supama i rupama i ubijala iz zasede civili oni nisu bili nikava snaga da promene volju Naroda na izborima, i onako su svi i pohvatni i predati ruci pravde. Na izborima je ubedljivo pobedio Narodni front, i ceo svet je priznao rezultate prvih demokratskih izbora u Jugoslaviji,gde su i zene imali prvi put pravo glasa !!!
Ja se secam kao da je juce bilo kada je jedan prvoborc pricao okupljenim ljudima : Nema se drugovi tu sta mudrovati, oni bi nama hteli sada da uvale da ne kazem sada pred ovim zenama sta za bubrege. Dobro je nama i bez kralja,nek ostane on u Londonu nek trosi ono narodno zlato sto je oto kada je bego , ne treba nama ni zlato. Dok smo mi ovde gadje krvarili, on se j e b a v o sa Elizabetom i pisao pisma milom narodu.Ovo je zadnji pokusaj trulog kapitalizma da nam nametne svoju volju sad i nikad vise. Zato drugovi s mi ce mo izaci sto ranije na izbore i pokazati narodnu volju. Za rezultate izbora ja ne brinem, znamo mi sta ce biti. Ako njima treba jos jedan kralj eto im ga, nek se opet uhvati pod ruku sa Elizabetom , ista je to buranija Mi cemo izaci sto ranije na izbore, pokazati nasu volju, nepokretne i bolesne omladinci ima da dovedu ovde da se glasa mi cemo reakciji pokazati ko smo i kakvi smo.
 
Secam se sta je uciteljica pricala : Vi jos ne glasate , ali za koju godinu glasace te i vi, u novoj i socijalistickoj zemlji. Taj dokotr Milan Grol, nije on ustvari neki pravi doktor, nego onako, on nema nikavih sansi. Ni minimum, a zasto ? Zato sto iza njega ne stoji narod, iza njega su Englezi i drugi kapitalisti i omrazeni kralj. Ovaj narod zna ko mu je doneo slobodu, glasace za onog ko je kravrio u ovom ratu, a ne za onog ko je rat proveo po hotelima, zamkovima, dvorcima, okruzen poslugom i svitom. Mi cemo pokazati sveto za cega smo i uz koga smo. Sada su oci celog Sveta uprte u nas. Salju i posmatrace , e nek dodju , nek vide ima ce i sta da vide. Vide ce trijum istine i poraz reakcije. Zato cemo sviizadji na izbore, pod parolom - STO RANIJE KLASNO SVESNIJE ! Ustanite to jutro drugovi moji pioniri ranije od mama i tata, probudite ih i recite - idite i obavite vasu gradjansku duznost.
04_3.jpg

03_0.jpg
 
Kako demokratski izbori 1920, kada zene nisu mogle da glasaju ?
Znači, to što su žene dobile pravo glasa je pretežnije od samih izbornih uslova?

Znaš li da su i u Francuskoj žene dobile pravo glasa tek te 1945te? U Italiji takođe... Čini li to sve dotadašnje izbore u Francuskoj i Italiji nedemokratskim?
Da li je nacistička Nemačka bila demokratska zemlja, jer su žene imale svoje institucije i prava veća nego ranije?
 
Znači, to što su žene dobile pravo glasa je pretežnije od samih izbornih uslova?

Znaš li da su i u Francuskoj žene dobile pravo glasa tek te 1945te? U Italiji takođe... Čini li to sve dotadašnje izbore u Francuskoj i Italiji nedemokratskim?
Da li je nacistička Nemačka bila demokratska zemlja, jer su žene imale svoje institucije i prava veća nego ranije?
Zene su deo Naroda , samim tim ako su zene iskljucene da glasaju, izbori ne mogu biti demokratiski jer ne glasa pola stanovnistava.
Koje su to zene imali prava u Trecem rajhu, da li je neka zena u Nemackoj bili visoki funkcioner ?
 
Zene su deo Naroda , samim tim ako su zene iskljucene da glasaju, izbori ne mogu biti demokratiski jer ne glasa pola stanovnistava.
Koje su to zene imali prava u Trecem rajhu, da li je neka zena u Nemackoj bili visoki funkcioner ?
Dakle, tvoje stručno mišljenje je da Francuska pre Drugog svetskog rata nije spadala u red demokratskih zemalja... Zanimljivo.
 
Pola stanovnistva ne glasa , samo zato sto su zene, a demokratija vladavina Naroda.
Demokratija se ne definise tako.
Vidi Severnu Koreju, Kubu ili slicnu takvu diktaturu, svaki punoletan muskarac i zena imaju pravo glasa, no sustina je da biraju iskljucivo kandidata koji je vlasti podoban, pa prave mogucnosti izbora nema.
U drevnom Rimu, ili antickoj Grckoj, demokratija je podrazumevala cenzus, tj izvestan imetak koji je gradjanin morao da poseduje da bi imao pravo glasa. Zene i robovi nisu imali pravo glasa, no mogucnost izbora je postojala.
Slicno i u SAD pre no sto su crnci ili zene dobili pravo da glasaju.

Svakako ne treba upasti u zamku i meriti demokraticnost istorijskih drustava po savremenim kriterijumima, jer su ti kriterijumi promenljivi.
 
  • Podržavam
Reactions: BG5
Demokratski izbori? Možda je ćorava kutija mit...

Pravi demokratski izbori bili su oni u SHS 1920te, na primer.
Aha, a nakon tih izbora su zabranjeni komunisti zato što su prošli suviše dobro. Realno - u Srbiju je nekakva kao demokratija stigla tek u ovom veku.
 
Demokratija se ne definise tako.
Vidi Severnu Koreju, Kubu ili slicnu takvu diktaturu, svaki punoletan muskarac i zena imaju pravo glasa, no sustina je da biraju iskljucivo kandidata koji je vlasti podoban, pa prave mogucnosti izbora nema.
U drevnom Rimu, ili antickoj Grckoj, demokratija je podrazumevala cenzus, tj izvestan imetak koji je gradjanin morao da poseduje da bi imao pravo glasa. Zene i robovi nisu imali pravo glasa, no mogucnost izbora je postojala.
Slicno i u SAD pre no sto su crnci ili zene dobili pravo da glasaju.

Svakako ne treba upasti u zamku i meriti demokraticnost istorijskih drustava po savremenim kriterijumima, jer su ti kriterijumi promenljivi.
Demokratija znaci vladavina Naroda. U Severnoj Koreji i muskarci i zene mogu da glasaju, ali samo za jednu opciju.
 
Demokratija znaci vladavina Naroda. U Severnoj Koreji i muskarci i zene mogu da glasaju, ali samo za jednu opciju.
To ne bi moglo da se upotrebi kao definicija. Jeste izvorno znacenje reci demokratija na grckom, ali nije definicija.
Mozda "drustveno uredjenje u kojem narod preko izbora odredjuje vlast" moze, ali samo "vladavina naroda", ne moze.
 
Aha, a nakon tih izbora su zabranjeni komunisti zato što su prošli suviše dobro. Realno - u Srbiju je nekakva kao demokratija stigla tek u ovom veku.
Komunistička partija nije zabranjena zbog svog izbornog uspeha, nego zbog vanparlamentarnih, ne tako humanih niti civilizacijskih načina borbe.

Demokratke zemlje, a pola te zemlje nema pravo glasa.
Da se vratimo bas na temu, ti mislis da bi kralj imao sanse da pobedi tita u duelu ?
Na kakav duel konkrento misliš, moraš mi reći, pre nego li ti dam adekvatan odgovor.
 
  • Podržavam
Reactions: BG5
Te po nas narod kobne 1945 godine,odrzani su prvi nenarodni izbori,koji su odrzani u jednoj totalitarnoj atmosferi.Tito je u "predizbornoj" aktivnosti,
u svojim govorima,napominjao da su izbori slobodni,da postoji "corava" (prazna) kutija,i da svako moze da glasa za koga hoce.Naravno,naglasavao je on,mi cemo znati ko nije glasao za nas i...onda cemo se obracunati sa takvim elementima u nasem narodu.Eto,to su bili ti "demoktatski" izbori.
Narod je bio uzasno zastrasen,jer se OZNA (zlokobna komunisticka tajna policija) sluzila najstrasnijim metodama mucenja i ubijanja gradjana,bez
ikakvog sudjenja,ni mogucnosti pravnog sistema odbrane.Ta komunisticka policija,sluzila se najgorim metodama policijskog mucenja,koje se sastojalo
od nacina na koji su to radili,nemacki Gestapo i Sovjetska tajna policiju.Te dve tajne policije,imale su do tada nevidjene metode mucenja nevinih ljudi.
"Nasa" tajna policija OZNA,primenjivala je kombinovano,metode ove dve strane policije.Oni koji su preziveli sve strahote Titove diktatorske politike,i dan
danas,i ako u dubokoj starosti,jos su zastraseni,kada se sete tog uzasnog vremena, "crvenog" terora,kako se to vreme nazivalo.!
 
To ne bi moglo da se upotrebi kao definicija. Jeste izvorno znacenje reci demokratija na grckom, ali nije definicija.
Mozda "drustveno uredjenje u kojem narod preko izbora odredjuje vlast" moze, ali samo "vladavina naroda", ne moze.
Ajde ovako u kraljevini Jugoslavije zene nisu imale prave glasa, a u Titovoj Jugoslaviji su imali. Konkretno u tom slucaju
vidi se da i muskarci i zene imaju pravo glasa, to je progres u odnosu na staro.
 
Komunistička partija nije zabranjena zbog svog izbornog uspeha, nego zbog vanparlamentarnih, ne tako humanih niti civilizacijskih načina borbe.


Na kakav duel konkrento misliš, moraš mi reći, pre nego li ti dam adekvatan odgovor.
Mislim konkretno da je Tito izasao i rekao svoj program, kralj svoj program i da su im novinari postavljali pitanja ?
 
Te po nas narod kobne 1945 godine,odrzani su prvi nenarodni izbori,koji su odrzani u jednoj totalitarnoj atmosferi.Tito je u "predizbornoj" aktivnosti,
u svojim govorima,napominjao da su izbori slobodni,da postoji "corava" (prazna) kutija,i da svako moze da glasa za koga hoce.Naravno,naglasavao je on,mi cemo znati ko nije glasao za nas i...onda cemo se obracunati sa takvim elementima u nasem narodu.Eto,to su bili ti "demoktatski" izbori.
Narod je bio uzasno zastrasen,jer se OZNA (zlokobna komunisticka tajna policija) sluzila najstrasnijim metodama mucenja i ubijanja gradjana,bez
ikakvog sudjenja,ni mogucnosti pravnog sistema odbrane.Ta komunisticka policija,sluzila se najgorim metodama policijskog mucenja,koje se sastojalo
od nacina na koji su to radili,nemacki Gestapo i Sovjetska tajna policiju.Te dve tajne policije,imale su do tada nevidjene metode mucenja nevinih ljudi.
"Nasa" tajna policija OZNA,primenjivala je kombinovano,metode ove dve strane policije.Oni koji su preziveli sve strahote Titove diktatorske politike,i dan
danas,i ako u dubokoj starosti,jos su zastraseni,kada se sete tog uzasnog vremena, "crvenog" terora,kako se to vreme nazivalo.!
Kako su se onda u Grckoj narod digao na ustanak, posle neslobodnih izbora i poceo gradjanski rat koji je trajao pet godina. Nije narod u Jugoslaviji bas tako plasljiv, hrabar je isto kao grcki nardo, mozda i hrabriji.
 
Mislim konkretno da je Tito izasao i rekao svoj program, kralj svoj program i da su im novinari postavljali pitanja ?
Mislim da bi, ukoliko bi sve to bilo izvedeno bez pritisaka na birače, uz korektne izborne uslove... U većem delu Jugoslavije pobedila ideja monarhizma, dok u jednom delu niti jedan od navedenih ne bi prošao.

Svakako bi da bi po podršci bili približni, ali, matica, Srbija, kao i Crna Gora, bili bi opredeljeni monarhistički nesumnjivo.
 
  • Podržavam
Reactions: BG5
Kako su se onda u Grckoj narod digao na ustanak, posle neslobodnih izbora i poceo gradjanski rat koji je trajao pet godina. Nije narod u Jugoslaviji bas tako plasljiv, hrabar je isto kao grcki nardo, mozda i hrabriji.
Taj teroristicki gradjanski rat u Grckoj,vodjen je i stvoren,od strane Sovjetskog saveza i iz ondasnje Titove Jugoslavije.Rat je vodjen oruzjem koje su dobijali iz Jugoslavije i rusije.To nije bio grcki rat,to je sve planirano iz ove dve zemlje,kako bi se i u Grckoj postiglo komunisticko drustveno uredjenje.
Hvala dragom bogu,komuniste je grcki narod pobedio,a vodju komunisticke bande,koji se zvao Markos,obesili su grcki nacionalisti.!
 
Nikita Kulganov - Gradjanski rat u Grckoj,bilo je delo Sovjetskog saveza i ondasnje Titove Jugoslavije.Ceo taj rat,imao za cilj,da i u Grckoj pobedi
komunizam.Tito je snabdevao grcke partizane oruzjem i hranom,kao i svom mogucom opremom.To je bio plan Rusije,da komunizam zavlada,na
celom balkanskom poluostrvom.Na svu srecu,u Grckoj je pobedila demokratska opcija,partizani - komunisti su porazeni,a njihov komandant
"general" Markos je obesen.!
 
Taj teroristicki gradjanski rat u Grckoj,vodjen je i stvoren,od strane Sovjetskog saveza i iz ondasnje Titove Jugoslavije.Rat je vodjen oruzjem koje su dobijali iz Jugoslavije i rusije.To nije bio grcki rat,to je sve planirano iz ove dve zemlje,kako bi se i u Grckoj postiglo komunisticko drustveno uredjenje.
Hvala dragom bogu,komuniste je grcki narod pobedio,a vodju komunisticke bande,koji se zvao Markos,obesili su grcki nacionalisti.!
U Grckoj se narod digao na pokradene izbore, tamo nije bilo ni Rusa i Titovih partizana.
Kako su Grci prosli
Kada su komunisti na severu konačno vojno poraženi, desetine hiljada zarobljenih upućene su na ostrva – u koncentracione logore na mučenje i iscrpljivanje (recept koji su sa oduševljenjem prihvatili u još jednoj bliskoj pomorskoj zemlji sa mnogo golih ostrva), dok su stotine hiljada komunista i simpatizera deportovane u zemlje sovjetskog bloka, pre svega u Mađarsku i Poljsku, no ponajviše u sovjetske azijske republike. Jugoslavija ih je primila zanemarivo malo. Ukratko, Grčka je doživela samo antikomunistički totalitarizam, i nekoliko puta njegov najgori oblik, vojnu diktaturu, najgoru 1967-74. Britanci su završili svoju kratku i krvavu vlast posle građanskog rata i predali Grčku američkim kolonizatorima.
. Oni su, uz Maršalov plan obnove, osigurali svoj upliv vojnim bazama, kapitalom i stalnim antikomunističkim delovanjem u grčkoj politici. Ta je politika imala mnogo lica, od učešća Grka u korejskom ratu, do mešetarenja Henrija Kisindžera i izazivanja desnog puča na Kipru u leto 1974, kojim je hteo da reši dva problema – zaustavljanje skoro socijalističkog episkopa i predsednika Makariosa na Kipru i otpor hunti u Grčkoj. Rezultat je bio turski upad na Kipar, rat i podela ostrva sve do danas, a Kisindžer je nekoliko godina docnije dobio Nobelovu nagradu za mir.
Šok nedoživljene socijalističke revolucije odredio je politički život posleratne Grčke. Ne treba zaboraviti ni to da je uspeh partizanskog pokreta sledio pobedi regularne grčke vojske nad Musolinijevom vojskom na albanskom frontu 1940-41, jedinoj pobedi protiv fašizma u Evropi u to vreme. Tokom narednih godina rata, jugoslovenski otpor (protiv Nemaca i još četiri vojske, uz vojno organizovane lokalne izdajnike) i dvojni (levi i desni) grčki otpor (protiv Nemaca) bili su jedini ozbiljni vojni protivnici silama osovine u Evropi na sopstvenim teritorijama. Posle pada diktature 1974, Amerika i zapadna Evropa su se dobro potrudile da pobeda nad huntom, koju su izveli mladi levičari, postane pobeda konzervativaca i antikomunista, čiji je jedini dobar cilj bio ponovno ustanovljavanje parlamentarnog sistema. Kralju je referendumom zabranjen povratak u zemlju iz koje ga je hunta isterala, ostrva-logori su ispražnjeni, oni koji su pobegli od diktature (skoro svi iz kulture i nauke, profesionalci i stručnjaci svih vrsta, studenti) vratili su se u zemlju, obe komunističke partije, prosovjetska i proevropska, izašle su iz ilegale.
Tek posle sedam godina i isplivavanja svih koruptivnih, stranačkih i nepotističkih grozota, postalo je mogućno da socijalistička partija PASOK Andrea Papandreua dobije na izborima, i da započne kratko zlatno doba savremene Grčke, u osamdesetim godinama prošlog veka. Svi koji su proterani u sovjetski blok dobili su nazad građanska prava, mnogi koji su preživeli vratili su se u Grčku.
Kada je PASOK zapao u krizu, zaglavivši se u stare koruptivne sheme grčke politike, kada je izgubio ideje odnosno prodao ih za vlast, ostao mu je samo još nacionalistički diskurs. Paralelizam sa Jugoslavijom bio je očigledan: čini mi se da nije reč samo o paralelizmu, nego o neposrednom uticaju srpske ratne paradigme na grčke političke prilike. Tako je morala slediti jedna gora od druge desna vlada, i današnje opšte grčko pristajanje na sve greške Ciprasove vlade, kojoj se još uvek ne može pripisati nijedna greška poznatog starog političkog repertoara. Odlučan stav protiv evropskog antikomunizma – svakog, starog i postsocijalističkog – samo je još jedan dokaz toga. Komunisti i komunizam ostaju herojski deo grčke istorije.

I Grčka je imala svoj Goli otok


Grčko ostrvo Jaros uvek je bilo daleko od očiju turista. Jer to je, slično Golom otoku, bio ogroman zatvor za političke zatvorenike. I to više puta čak i u današnjoj Grčkoj: četrdesetih, pa onda ponovo krajem šezdesetih.
Ostrvo Jaros zvali su svakakvim pogrdnim imenima: „Đavolje ostrvo“, pa čak „Dahau na Sredozemnom moru“. Još starim Rimljanima služio je kao mesto gde su proganjani njihovi nepoželjni sugrađani. Njihova sudbina na tom ostrvu gotovo bez bilo kakve vegetacije, jedva da je bila nešto malo bolja od pogubljenja.

U Atini su se setili Jarosa nakon građanskog rata u Grčkoj (1946-1949) kada su tamo poslali više od 20.000 komunista i drugih „državnih neprijatelja“. I baš kao u tadašnjoj Jugoslaviji, i Jaros nije bio zatvor već „vaspitno-popravna institucija“ u kojoj je robijaše trebalo prevaspitati da ponovo postanu „pravi Grci“. Ali taj zvanični naziv ništa u suštini nije promenio: bilo je to ostrvo za robijaše na kome su oni mučeni i zlostavljani.

https://www.dw.com/sr/i-grčka-je-imala-svoj-goli-otok/a-39654361
 
Mislim da bi, ukoliko bi sve to bilo izvedeno bez pritisaka na birače, uz korektne izborne uslove... U većem delu Jugoslavije pobedila ideja monarhizma, dok u jednom delu niti jedan od navedenih ne bi prošao.

Svakako bi da bi po podršci bili približni, ali, matica, Srbija, kao i Crna Gora, bili bi opredeljeni monarhistički nesumnjivo.
Ja mislim da bi Tito imao jace argumente, jer bi se pozivao da je kralj pobegao iz zemlje i ostavio narod, a da je on ostavio da se bori protiv neprijatelja koga je i pobedio. Zene su dobile pravo glasa,ideje bratsva i jedinstva...
 

Back
Top