Albus Dumbledore
Obećava
- Poruka
- 78
Zna li neko kad ce objaviti u koje smo odeljenje upali?
Nama su baš baš kasno, krajem avgusta. Sećam se kolko sam se nervirao ne znajući s kim sam u odeljenju i ko mi je razredni

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zna li neko kad ce objaviti u koje smo odeljenje upali?
Nama su baš baš kasno, krajem avgusta. Sećam se kolko sam se nervirao ne znajući s kim sam u odeljenju i ko mi je razredni![]()
da li spisak bude objavljen na sajtu gimnazije?
Prošle godine nije, bio je u holu![]()
Nama su baš baš kasno, krajem avgusta. Sećam se kolko sam se nervirao ne znajući s kim sam u odeljenju i ko mi je razredni![]()
Ja sam od septembra sam treca godina, ali evo nekih mojih iskustava. Na prirodnom sam, crvena smena, ucim francuski kao drugi jezik. Sad sam nasao fajl od pre mesec dana kad sam pisao ovo, ali nisam objavio jer nije bilo gotovo, pa sad stavljam ono sto sam vec napisao, a ostlao cu kad stignem.
Prvi dan skole je sam po sebi sok, nova skola, novi ljudi i tako dalje. Direktor odrzi prvi dan govor u svecanoj sali, koga se vise ni ne secam, i onda idete sa razrednim staresinom u ucionicu gde dobijete raspored, kaze svako kako se ko zove i slicno. Prvih nekoliko dana dok nismo imali sve casove po prvi put nismo radili nista, i ja nisam imao nijedan kontrolni prvi cas i ostale price koje sam ovde citao. Moguce da se stvarno desvalo pre, ali nemojte da vas plase, sanse su ravne nuli za ovkao nesto. Svi profesori su bili skroz kul, rekli kako se zovu, sta ce se otprilike raditi i pustili nas da se upoznamo medju sobom ostatak casa.
Secam se da mi je neko vreme jako tesko bilo da popamtim gde imam koji cas (pomagala je oglasna tabla gde je iscrtan bio plan skole sa imenima ucionice, ali sam primetio da je ove godine nema vise), a tome ne pomaze sto su sve ocionice nazvane po ljudima koji su u nekom trenutku pohadjali skolu. Ne brintite, doduse, naviknite se ubrzo. Razlika u odnosu na osnovnu skolu je i drugi veliki odmor, posle cetvrtog casa, koji stvarno znaci. Takodje, imajte u vidu da se sva vrata od ucionica mogu otvoriti samo iz unutra ako nemas kljuc, tako da vise nema uletanja u ucionicu dok profesor ne gleda kao u osnovnoj, bar ne toliko lako. Skola nema veliku salu za fizicko i teren sa sport, te se spremite da vam lopte redovno lete u ambasadu pored ako imate likove sklone nekoordinisanim sutevima.
Posto sam zavrsio sam tim opstim stvarima, idemo dalje, na ono sto vas verovatno najvise i zanima.
Razlika jeste dosta velika u odnosu na osnovnu skolu, ima mnogo vise gradiva, sve se uci detaljnije i vise se paznje obraca na sitnice.
Ja kada sam upisivao cuo sam mnogo prica o tome kako nemas privatan zivot, po ceo dan ucis, kako su profesori kreteni i slicno, i iskreno, nista od toga nije tacno, ali nista. Po mom misljenju, sve te price su stovirli oni sto bas nista ne rade, pa im je djavo posle kriv. Dokle god ste vi fer, korektni, pristojni i koliko toliko ucite, nemate nikakvih problema. Ako ste kreteni i zajebavate profesore, spremite da se i da oni to vama rade. Meni su zapali, kako su pricali i pricaju, najtezi profesori, (sad da li su najtezi ne znam, ali uporedjujuci sveske sa drugim odeljenjima, svakako nije daleko od istine) pa me nista nije sprecilo da zavrsim odlican na kraju prve dve godine (i na svakom polugodistu), i to sa relativno dobrim prosekom, 4,87 u drugoj, i 4,67 u drugoj, a nisam streber, niti sam ucio nesto preterano. Uopste nisam ucio svaki dan, vec samo pred kontrolni/propitivanja. Trik je da se snadjete i da provalite kod svakog profesora sta trazi, i da naravno, kad mozete prepisete. Kod nekih moze vise, kod nekih manje, ali generalno je moguce prepisati. Jedna stvar koja je vazna u vezi toga je da se ne oslanjate samo na to, vec i da sami naucite. Kada to uradite, sa malo srece, mozete da imate jako dobre rezultate sa ne nesto preterano rada. Nemojte da me shvatite pogresno, mora da se radi, samo verovatno ne koliko vi mislite. Takpodje je vazno da kad znate da neko pita/imate kontrolni, sednete da naucite, ma koliko to bilo tesko, i da ne pokusavate da to vase 'snalazenje' bude "ma mrzi me da ucim, nece mene da pita". Marfi nikad ne spava, i najcesce hoce bas vas da pita, i onda se cele godine zezate da popravite jednog keca jer vas je jednom mrzelo da naucite, pa ucite 10 puta vise nego sto je trebalo. Nenajavljenih testova i pitanja nema, sem kad disciplina skroz opadne, a to je jako retko, nama se jednom desilo.
Ja sam klasican kampanjac, ucim samo kada cujem da imamo kontrolni/neko pita, ali tad naucim kako valja, i tu ulazi u pricu ono snalazenje o kome sam pricao. Da ne ulazim nesto puno u pricu, vec da dam jednostavan primer. Prvi put kada se odgovaralo muzicko ucio sam sve, kad se ko rodio, i milion gluposti, a ona je pitala samo kompozicje i kljucne stvari. Onda sam to skapirao pa umesto da ucim muziko sat i po, ja sam ga posle ucio po 15min, ili najcesce, na casu pre toga.
Losa stvar kod toga da ste kampanjac je kada zagusti pa u jednoj nedelji treba sve da ucite, i onda bude tesko, i tu onda stvarno nema previse slobodnog vremena.
Budite aktivni na casu, to svi cene, mnogo, ali bas. Pokusajte da vas profesori zgotive, namerno se slozite sa necim sto oni kazu, iako to stvarno ne mislite. Cilj je da vas zapamte, ali u pozitivnom smislu. I potrudite se prvo polugodiste da ucite sto redvonije, jer vas tu zapamte i prepisuju ocene posle, i popustaju kako bi imali istu ili bolju ocenu. To svi savetuju, a malo njih taj savet iskoristi i primeni. Na vama je da birate, da li cete se potruditi 2-3 meseca ili cete raditi posle 5 puta vise cele godine.
Da sumiram sve od gore - UCITE kad znate da treba da se dobije ocena, i to ne da ucite preko one stvari, vec ucite kao da ocete da dobijete 5 - nije previse tesko, i mnogo je lakse nego popravljanje ocene posle.
Primer, matematika kod Culuma (ima i istoricar, ovo mu je brat) koji vazi za najtezeg profesora matematike u skoli, nista nisam radio celu oblast, domaci prepisivao od drugih i onda kad najavi kontrolni ja sednem 2 (ili dan, zavisi koliko sam vec pohvatao na casu, koliko je teska oblast i kolko zadataka ima u zbirci) i spremam se za to. Sad zavisi, nekad se zeznem, pa to stvarno nije dovoljno vremena, i dobijem 2, (za 2 godine mislim da sam samo 2 puta dobio keca, kec se dobija ako bas nista ne znate) a nekad sam dobijao i 4. 5 se tako jako tesko moze dobiti, i sa tim mozete da se ili pomirite ili radite nesto redovno, a ostalo kao kampanjci. sad sam usao predaleko u pricu, stavicu o profesorima kasnije.
Verovatno cete imati dosta mojih profesora ako ste crvena smena, pa cu vam podeliti neke trikove i savete vezane za njih. Uglavnom, vaze za teske i ako niste 'pametni' znaju da budu jako komplikovani, ali ako poslusate bar neki od saveta, nece biti toliko lose.
Sta god vas zanima, pitajte, tu sam da pomognem.
Sigurno sam dosta stvari koje sam hteo da spomenem zaboravio jer sam skroz prepravio prethodan tekst i pisem vec dosta vremena, ali ste valjda shvatili poentu. Sta se setim, ja cu dodati.
Cekam pitanja
poz.
Hvala ti puno na ovako dugackom tekstu!Bila sam jako uplasena, pogotovo sto se tice tog prvog dana, jer necu nikog poznavati, sem jedne likuse koju sam upoznala ovde preko foruma, a postoji sansa da mozda ne budemo u istom odeljenju.
U svakom slucaju, ovo mi je pomoglo malo da se opustim
Stvarno je lepo od tebe sto svoje slobodno vreme provodis savetujuci nas prvake, pogotovo sto mnogi tvoje godiste nas smatraju klincima.
Samo, ja sam drustveni smer, tako da cu biti plava smena, pa verovatno nema poente da te pitam za profesore jer pretpostavljam da se ne poklapaju sa profesorima iz crvene smene...
Za prvi dan ne brini, jer većina ostalih takodje neće nikog poznavati. Znači samo priđi ljudima koji ti deluju ok, pitaj ih gluposti tipa koji je sledeći čas itd. xD Znači skoro svi će se isto osećati kao ti, tako da nisi samaI svi smo prošli kroz taj početak i svi smo izašli živi. Btw u Prvoj nema tog jaza između generacija, uglavnom se svi druže i sa različitim razredima
![]()
Tebi, Dambldore, verujem da je ceo forum zahvalan hahah
Stvarno si nam svima puno pomogao, hvala ti!
Kad ja budem negde druga, treca godina pokusacu tako da savetujem prvake kao ti, ako se budu ovde raspitivali
Pa nadam se da ce tako i biti, nisam nesto stidljiva, ali umem da se pogubim kad nekog ne poznajem![]()
Opušteno, ja sam tek krajem novembra konačno svima iz odeljenja zapamtio ime![]()
Hahaha, i meni ce sto posto biti tako, za mene vazi ono "kad se upoznajem s nekim, zapamtim samo svoje ime"
Nego, htela sam jos samo da te pitam gde idete za veliki odmor, tj. gde kupujete nesto za jelo? Ili nosite od kuce?
U osnovnoj, bile su 3,4 prodavnice na bukvalno 15m od skole tako da to nije bio problem, a i preko puta skole je bio fast food restoran...
Ima bukvalno odmah iza škole zgrada u čijem prizemlju imaš pekaru, prodavnicu i dva kafića (U Masteru svi piju točenu kokakolu). Neki idu do Kli-Kli picerije, isto blizu, a ima i Hleb i Kifle takođe blizu xD
Znači bukvalno svega imaš okolo, a i u školi 3 automata za kafu, slatkiše, sokove itd.![]()
Isto vazi i za mene. Ja sam do oktobra verovatno pamtio svima imena, posto kada se upoznajem najcesce se fokusiram da ne zaboravim svoje ime, a tudje ni ne cujem. Uros je bio Dusan i slicno. Sto se tice toga za klince, kao sto rece Albus, toga nema u prvoj, svi se otprilike sa svima druze. Chillax
Sto se hrane tice, imas picerije Kli Kli i Bucko (malo dalje, na sredini Francuske ul.), pekaru Taze i Stub, a verovatno ces i dosta vremena providiti u Masteru i Aceru.Sve u svemu, hrane uvek ima.
![]()
Hahaha, dobro si to opisao, mislim to za imena, bukvalno tako bude
Super, hvala ti
A je l' se secas mozda kad ste vi dobili spisak knjiga u prvoj godini, i da li mogu knjige da se kupe preko skole? Ako ne mogu, gde ih inace kupujete?
Spisak knjiga je bio ja mislim i pre spiska odeljenja, ali ne kupuj ih odmah. Mnogi su se zeznuli kad su naši dragi profani odlučili da menjaju knjigeTako da čekaj prvi čas kad ti oni kažu koje knjige da kupiš, pa onda uzmi. Ja sam skoro sve moje uzeo u Zavodu za udžbenike u Kosovskoj, red je malo nenormalno dugačak ali sam imao sreće pa su imali i druge izdavače
Neke knjige mogu preko škole, mislim da smo mi uzimali zbirku za matematiku samo preko škole, ali možda smo još neke, ne sećam se :/
Inače ako ti predaje Ćuki verovatno će ti tražiti neku psiho knjigu koju ne možeš nigde da nadješ. Jedna je prodavala polovno za 4000![]()
Knjige generalno ne mogu da se naruce preko skole, al' smo isto poneke narucivali direktno. (zbirke i knjige iz matematike i knjiga neka iz informatike ko je hteo). Ja se ne secam da smo bilo sta o knjigama znali pre nego sto su nam profesori na prvom casu rekli. Vecina su zavodove, i vecinu mozes naci polovne sto se mnogo vise isplati, jer se izadnja sem korica nesto ne menjaju (sem npr zbriki gde su sada brojevi zadataka drugaciji). Ustedis pare, ne cekas u redovima, a knjige su skroz ok, ja sam nalazio super ocuvane.
Inače ako ti predaje Ćuki verovatno će ti tražiti neku psiho knjigu koju ne možeš nigde da nadješ. Jedna je prodavala polovno za 4000![]()
Hahahhah, "psiho knjigu"
Taj profesor pocinje da mi zvuci kao neki ludi naucnik, bar na osnovu svega sto sam ovde procitala u vezi njega
Je l' on stvarno osvojio nagradu za najboljeg profesora u Srbiji? Gledala sam neki video na youtube-u koji su pravili neki ucenici prve, i devojka koja je ujedno i naratorka je to negde spomenula. Inace, on se zove Mihailo Culum? Jer koliko sam ja shvatila imaju dva Culuma u prvoj...![]()