Prva beogradska gimnazija ( I beogradska gimnazija)

Idem u jaku osnovnu i navikla sam da ucim i po 5h dnevno.. da li ce mi ova skola isprati mozak od ucenja ili ne? Stalno idem na takmicenja, osvajam prva mesta, 5.00 mi je prosek. Zelim konkretno drustveni, cula sam da je tamo opusteno. Moze li da odgovori neko ko ide ili je zarviso Prvu?

Prva, kao i vecina drugih gimnazija je poprilican sok u odnosu na osnovnu skolu. Prvih par meseci prve godine ce biti teski bez obzira koji smer upises. E sad, kolko se uci? Zavisi od tebe. Ako moras da ucis 5h dnevno da bi bila 5.00 u osnovnoj onda ce ti trebati mnogo vremena da budes 5.00 u prvoj. Mozda je malo lakse na drustvenom smeru ali nije neka preterana razlika. Najveca je razlika sto su profesori mnogo manje zahtevni u plavoj smeni, u kojoj su 3 drustvena i jedno prirodno odeljenje. Ti, ako bi upisala drustveni, bi upala u plavu smenu i verovatno dobila ok profesore. Uvek ima izuzetaka, ali ako radis redovno nije preterano tesko biti odlican ucenik ili cak 5.00.
Ako te nesto konkretnije zanima, pitaj :-)

Hvala ti puno! :) Inace pod ovim ucenjem od 5h mislila sam na to da nastavnici u mojoj osnovnoj puno traze pa zato toliko ucim, ali ovako brzo kapiram, lagano naucim lekcije itd, na to se odnosilo. Ako mozes jos da mi kazes kakvo je drustvo u principu i kolike su sanse da mi Culum predaje istoriju ako odem na drustveni?

Večno pitanje: Kakvo je društvo? Prvu beogradsku obično upisuju ljudi koji znaju šta, i zašto to čine. Stoga, uvek je moguće naći dobar krug prijatelja. Nekome će to uspeti u prvoj nedelji škole, nekome u prvoj godini. Sve zavisi od osobe do osobe, ali uglavnom su komentari o društvu pozitivni.
Što se tiče Ćuluma, on obično predaje društvenom smeru, tako da, ako bi upisala društveni smer, tj. plavu smenu, verovatno bi ti on predavao. :)

Hvala ti puno! :) Inace pod ovim ucenjem od 5h mislila sam na to da nastavnici u mojoj osnovnoj puno traze pa zato toliko ucim, ali ovako brzo kapiram, lagano naucim lekcije itd, na to se odnosilo. Ako mozes jos da mi kazes kakvo je drustvo u principu i kolike su sanse da mi Culum predaje istoriju ako odem na drustveni?

Pazi, ja sam cetvrta godina u Prvoj, na drustvenom, i ne ucim nista vec cetiri godine. :D Hah, dobro, ne bas, ali prolazim svake godine vrlo dobra ili odlicna sa vrlo malo ucenja, tako da ne brini, sa 5h ucenja dnevno ces razvaliti. :)

Ne slusaj *previse* divne stvari o Culumu, nije on bas tako super kako svi govore, ali dobro de, nije bas ni uzasan. Skoro sigurno ce ti predavati bar godinu dana. A drustvo naravno zavisi od toga s kakvim ljudima si navikla da se druzis, ali meni je super bilo svih godina osim prve, kada smo se svi upoznavali i bilo je prilicno cudno. Ljudi su generalno pametni, normalni, nema mnogo seljaka i kompleksasa, tako da ne brini.

Profesor istorije Mihailo Culum je otisao iz Prve beogradske gimnazije, zbog ranog penzionisanja i jos nekih drugih okolnosti. Ako iko ocekuje, ako upise drustveni smer, da ce mu predavati Culum, ne mora to vise ocekuje. Ovo postavljam zato sto vidim da se mnogi raduju sto ce im on predavati... Nazalost tako je kako je. Ni meni niti ikome drugom je njegov odlazak lako pao, zapravo, dovelo nas je do suza.
Ako ikome treba pomoc oko profesora nekih iz plave smene, nek mi posalje PM ili neka odgovori ovde :)

Zdravoo! Želela bih da upišem prvu beogradsku gimnaziju, može li neko da mi kaze kakvi su profesori, ekskurzije, nastava?
Hvala

Zavisi od smera koji želiš da upišeš. Na neki način crvena smena (sva prirodna odeljenja) jeste teža od plave (tri društvena, jedno prirodno odeljenje), što je popriličan broj ljudi potvrdio na prethodnim stranicama ove teme. Uglavnom, gimnazija nažalost nije više ono što je nekad bila. Nije preterano zahtevna, može na razne načine da se snalazi, profesori umeju da budu veoma subjektivni kod ocenjivanja.
Ekskurzije su do sada bile: Prve dve godine u Srbiji, treća u Grčkoj, četvrta u Italiji. Moguće je da će se to promeniti tokom tvog školovanja.
Inače, razne priče kruže o svim gimnazijama, nerealno je upoređivati ih, jer svako ima svoje iskustvo i mišljenja o svojoj školi. Verujem da neko misli i da je Prva i dalje elitna škola koja održava svoj ugled, ali na svakome je da u tih 4 godine pokuša da postigne ono što želi, i da iz škole odnese ono šta je planirao. Ako imaš još nekih konkretnih pitanja, slobodno napiši. :)

Zavisi od smera koji želiš da upišeš. Na neki način crvena smena (sva prirodna odeljenja) jeste teža od plave (tri društvena, jedno prirodno odeljenje), što je popriličan broj ljudi potvrdio na prethodnim stranicama ove teme. Uglavnom, gimnazija nažalost nije više ono što je nekad bila. Nije preterano zahtevna, može na razne načine da se snalazi, profesori umeju da budu veoma subjektivni kod ocenjivanja.
Ekskurzije su do sada bile: Prve dve godine u Srbiji, treća u Grčkoj, četvrta u Italiji. Moguće je da će se to promeniti tokom tvog školovanja.
Inače, razne priče kruže o svim gimnazijama, nerealno je upoređivati ih, jer svako ima svoje iskustvo i mišljenja o svojoj školi. Verujem da neko misli i da je Prva i dalje elitna škola koja održava svoj ugled, ali na svakome je da u tih 4 godine pokuša da postigne ono što želi, i da iz škole odnese ono šta je planirao. Ako imaš još nekih konkretnih pitanja, slobodno napiši. :)

Hvala ti na odgovoru :D Ja bih upisala prirodni smer, videla sam sve komentare o njemu, kako je prilično težak itt, inače i ja mislim da prva gimnazija nije jaka kao ranije ali ipak mislim da mi je najbolji izbor.. Da li ti ideš u gimnaziju trenutno?
Ja isto zelim da upisem Prvu ove godine.Koji smer?I da,da li u gimnaziju idu samo streberi

Ja isto zelim da upisem Prvu ove godine.Koji smer?I da,da li u gimnaziju idu samo streberi

Super hahah mozda cemo biti zajedno u odeljenju :D ne idu samo streberi ali uzmi u obzir da je za upis potrebno 95 poena..tako da su to sve jaki djaci,msm ne znam sta podrazumevas pod tim streberi ja jesam 5.00 u skoli ali definitvno nisam streber,koji bi ti smer? :D

Hvala ti na odgovoru :D Ja bih upisala prirodni smer, videla sam sve komentare o njemu, kako je prilično težak itt, inače i ja mislim da prva gimnazija nije jaka kao ranije ali ipak mislim da mi je najbolji izbor.. Da li ti ideš u gimnaziju trenutno?

Da, četvrta sam godina. :)
Prirodni smer bi možda trebalo da bude teži od društvenog, ali mnogo toga zavisi od profesora koji ti zapadnu. Opšti utisak je da su profesori u plavoj smeni ipak malo manje zahtevni, opušteniji... (To ti je već lutrija, pošto ima jedno prirodno odeljenje)
Što se tiče mojih prošlih komentara, gimnazije se dosta razlikuju ali opet, ti ćeš veoma slično znanje pokupiti u bilo kojoj gimnaziji. Opet, sve zavisi od profesora. Znam ljude iz Treće (koja je kada sam ja upisivao srednju važila za šalu od škole koju je samo teško upisati) koji jedva stižu da nauče sve, dok npr. neko u Prvoj odmara...

Da, četvrta sam godina. :)
Prirodni smer bi možda trebalo da bude teži od društvenog, ali mnogo toga zavisi od profesora koji ti zapadnu. Opšti utisak je da su profesori u plavoj smeni ipak malo manje zahtevni, opušteniji... (To ti je već lutrija, pošto ima jedno prirodno odeljenje)
Što se tiče mojih prošlih komentara, gimnazije se dosta razlikuju ali opet, ti ćeš veoma slično znanje pokupiti u bilo kojoj gimnaziji. Opet, sve zavisi od profesora. Znam ljude iz Treće (koja je kada sam ja upisivao srednju važila za šalu od škole koju je samo teško upisati) koji jedva stižu da nauče sve, dok npr. neko u Prvoj odmara...

Shvatam :D hvala ti na pomoci :D

Back