Pružanje pomoći kada je potrebna

Moram nešto da vas pitam, zašto ljudi hoće da vam pomognu kada vam pomoć nije potrebna a kada jeste onda nikog nema? :aha:

A kako mi znamo kad je potrebna ako nema znakova?valjda se nesto i ovako vidi da je nekom potrebna..znam one antiprotivne nadrk primere kad neki distroficar tesko savladava prepreku i kad mu pridjes on te odgurne jer ne zeli pomoc koja mu je ocigledno potrebna..ili kad neko prosi ti mislis da mu je potrebno jer ima sitnu decu a on zicka za pljuge i vopi..pa aj sad ti procenjuj kome treba a kome ne

Moram nešto da vas pitam, zašto ljudi hoće da vam pomognu kada vam pomoć nije potrebna a kada jeste onda nikog nema? :aha:

logicno. znaju da ne treba pomoc :lol:, pa hoce da dokazu da su dobri preko reci.
pomoc od nekoga, kao i sve ostalo, treba zasluziti. ali, ni to nije garancija da ce pomoc stici, kada treba. pogotovo ako je potrebna zrtva druge strane. jednostavno niko nema pravo da od nekoga ocekuje da se taj neko zrtvuje. sa tim se ljudi tesko mire, ali je tako.

logicno. znaju da ne treba pomoc :lol:, pa hoce da dokazu da su dobri preko reci.
pomoc od nekoga, kao i sve ostalo, treba zasluziti. ali, ni to nije garancija da ce pomoc stici, kada treba. pogotovo ako je potrebna zrtva druge strane. jednostavno niko nema pravo da od nekoga ocekuje da se taj neko zrtvuje. sa tim se ljudi tesko mire, ali je tako.

a nekad zasluzis pomoc i ne dobijes je pa ti tog dana zivot spasi potpuni stranac...
nema pravila..

Ljudi generalno sve sto cine, cine zbog sebe pre svega. Mozda niko u stvari i ne stupa u medjuljudske odnose iz pravog altruzima, vec da bi zadovoljio neku svoju potrebu, makar to bila potreba za drugim covekom. Tako kad pomazu, odnosno "pomazu", u osnovi ljudi to cesto cine sebe radi, i na nacin koji pre svega odgovara njima, umesto da pruze pomoc kakva je nekome stvarno potrebna. I zato cesto dolazi do situacije na koju ukazujes.

Ljudi generalno sve sto cine, cine zbog sebe pre svega. Mozda niko u stvari i ne stupa u medjuljudske odnose iz pravog altruzima, vec da bi zadovoljio neku svoju potrebu, makar to bila potreba za drugim covekom. Tako kad pomazu, odnosno "pomazu", u osnovi ljudi to cesto cine sebe radi, i na nacin koji pre svega odgovara njima, umesto da pruze pomoc kakva je nekome stvarno potrebna. I zato cesto dolazi do situacije na koju ukazujes.
Lepo zapažanje :klap:. To me nešto seti velikih dobrotvora, daju, al uglavnom da se zna, pa još ako može i na TV-u da se obelodani, puna kapa.

Naravno, altruizam je utopija, iza se uvek, i bez izuzetka, krije suptilna forma egoizma.

Potpisujem. :ok:

Uopste ne mislim tako..pozajmljivao sam novac i to nikako ne moze biti da radim zbog sebe jer se nisam dobro osecao sigurno razmisljajuci dal i kad ce vratiti..takodje nam je urodjeno da u nesreci nekom pomognemo instinktivno bez razmisljanja dal nam to dize ego

Ali uvijek je na kraju zadovoljstvo sto smo napravili nekome nesto dobro, neko dobro djelo. A to krajnje zadovoljstvo osjetimo sami sobom.
Cak i kad posudis pare i brines i strepis da li ce ti iste biti vracene, osjetis zadovoljstvo jer si sa svoje strane ucinio dobro djelo i nekome olaksao situaciju.

Ali uvijek je na kraju zadovoljstvo sto smo napravili nekome nesto dobro, neko dobro djelo. A to krajnje zadovoljstvo osjetimo sami sobom.
Cak i kad posudis pare i brines i strepis da li ce ti iste biti vracene, osjetis zadovoljstvo jer si sa svoje strane ucinio dobro djelo i nekome olaksao situaciju.
da, ali na prvom mestu ne radis to da bi se osecao dobro

Da ali to je tek na kraju satisfakcija..a gore je receno da se pre svega radi zbog sebe..to nije tacno ne u svakom slucaju

hmmm
ne znam ja uvek kažem
možda sebično
meni je neko potreban kad je meni potreban a ne kad je njemu
mislim svaka čast sve
ali hitna pomoć - mentalna, socijlna, materijalan pomoć
čoveku treba kad je kritično
a prijatelji na papiru koji su tu usputno ili da bi sebi učini bolje
čemu služe
poenta je kao i uvek odvojiti važno od nevažnog
kada znaš (upoznaš) šta je nekome ZAISTA važno - tada možeš i da mu pomogneš
to mu dođe neko prijateljstvo
međutim ko će još da ulazi u tvohu suštinu
i ko će tek da spozna i otvori svoju...

Zato sto su egoisti :cry:
Pomazu kada nije potrebna pomoc jer se tako osecaju mocno a i takodje zele nekoga obavezati time....
A kada je potrebna nekome pomoc, tada je potrebno biti odgovoran a ljudi izbegavaju odgovornost...
tada se u stvari vidi ko je prijatelj pravi...
I dodjemo do zakljucka da ih je jako malo... :(

Zato što neće da pomognu, jer su srećni što njima nije potrebna pomoć nego nekom drugom. Tim ljudima obavezno kad je potrebna pomoć dobiju je, kad nije nemaju je. Životinjski zakon jačeg u prirodi. Nažalost ljudi su nastali od majmuna po teorijama.

Back