Prozimanje mistike i nauke

Proximo, puno komplikuses stvari.Rjesenje ovoga je u neujednacenoj brzini Zemljinog okretanja oko Sunca. Evo slika pa cemo pokusati da objasnimo:

zodijakye7.jpg

Polozaji Sunca i Zemlje u toku godine u odnosu na sazvijezdja Zodijaka.

Od druge polovine aprila do druge polovine avgusta (oko 109 -110 dana) skoro dva i po puta Zemlja putuje brze nego u preostalom vremenu.
Ulazeci u sazvijezdje Libra u drugoj polovini aprila, te prolazeci sazvijedjima Scorpisu, Sigittarius i Capricornus do druge polovine avgusta, Zemlja se krece prosjecnom brzinom od 69,91 km/sek..

U isto to vrijeme od druge polovine aprila do druge polovine avgusta Sunce prozali kroz sazvijezdja Taurus (neposredna blizina Oriona), Gemini i Cancer.

Kroz ostala sazvijezdja u preostalom vremenu (oko 256 dana) Zemlja se krece oko 12,69 km/sek..I to je uzrok zasto zvijezde orona predju zonu dana za samo 109-110 dana, a poslije zonom noci putuju preostalo vrijeme godine.

Prave uzroke ove drasticne razlike tesko je znati.

I tako je prosjecna brzina Zemljine putanje oko 29,78 km/sek..

Astral-Blade, napisah ti posirok odgovor ispod QUOTE tvog posta, kliknuh na "Posaljte odgovor" i kompjuter zaledi. I cekaj, i cekaj, i nece pa nece! Zaista nema smisla da ovaj tehnicki propust na Krstarici konacno ne otklone. Pa to je godinama, majka mu stara.Moracu ponovo da pisem, ali posto nije naucna tema, postavicu na svoj blog.

Vidusa:
Astral-Blade, napisah ti posirok odgovor ispod QUOTE tvog posta, kliknuh na Posaljte odgovor" i kompjuter zaledi. I cekaj, i cekaj, i nece pa nece! Zaista nema smisla da ovaj tehnicki propust na Krstarici konacno ne otklone. Pa to je godinama, majka mu stara. Moracu ponovo da pisem, ali posto nije naucna tema, postavicu na svoj blog.
Ок, нема проблема. Иначе, најбоље ти је да ископираш поруку пре слања за сваки случај, нарочито кад је подужа.

Што се тиче великих разлика у брзини Земљине револуције, мени то нема никакве логике, јер испада да у периоду од друге половине априла па све до друге половине августа Земља прелази знатно већу раздаљину него у осталим периодима у току године???

Btw, одакле ти ови подаци? Исто то ме занима и кад је у питању време завршетка градње Велике пирамиде? Буди љубазан, па наведи референце, пошто их ја не успевам пронаћи.

Што се тиче великих разлика у брзини Земљине револуције, мени то нема никакве логике, јер испада да у периоду од друге половине априла па све до друге половине августа Земља прелази знатно већу раздаљину него у осталим периодима у току године???

Potpuno si u pravu. Matematicki jest tacno, ali u realnosti ne odgovara stanju "na terenu",

Cijela orbita izdijeljena je na 12 sazvijezdja, dakle cijeli krug putanje dvanaest puta po 30 stepeni.

Podijelimo li duzinu orbite od 939.950.344,8 km na 12 dijelova dobijemo 12 duzina po 78.329.195,4 km po jednom zodijackom znaku.

Duzini od 659.138.925,5 km odgovara osam sazvijezdja zodijaka. Ostane jos cetiri zodijacka znaka.
Od sredine aprila do sredine avgusta, tj, za onih 109-110 dana Zemlje predje samo 4 sazvijezdja. Po 78.329.195,4 km po jednom zodijackom znaku to je 313.316.781,6 km orbite. Za onih 109,1165347 dana za koje Orion predje dnevnu zonu Zemlja treba da predje brzinom 33,23375004 (33,23) km/sek. I to otprilike odgovara stvarnosti.

Dakle, sta je tacno? Svjedoci smo da Orion nestaje krajem aprila i pojavljuje se pred kraj prve polovine avgusta (u rasponu od oko 109 -110 dana). Orion je tik iza sazvijezdja Taurusa i ostaje vidljiv u prvoj polovini avgusta. U to vrijeme Sunce se nalazi izmedju Raka (Cacner) Lava Leo.

Sve su prilike da je zona mraka kroz prostor mnogo veca od zone dana. Dakle, Proximo, nista od skidanja kape! Jeste tacno, ali nije dobro! :lol:
Moracemo traziti nesto oko prostiranja sunceve svjetlosti.

Sve su prilike da je zona mraka kroz prostor mnogo veca od zone dana. Dakle, Proximo, nista od skidanja kape! Jeste tacno, ali nije dobro!
Moracemo traziti nesto oko prostiranja sunceve svjetlosti.

Hmmm... sada mi pade na pamet greska usled paralaxe, pa precesija, pa nutacija, pa relativistikci efekti no to su sve jako neprimetne pojave u tom vremenskom periodu. Paralaxa bi mogla u nekoj meri da utice ali ne toliko primetno.
Kazes prostiranje sunceve svetlosti???
Na sta ciljas??? Brzinu, nacin prostiranja ili sta???

Btw, одакле ти ови подаци? Исто то ме занима и кад је у питању време завршетка градње Велике пирамиде? Буди љубазан, па наведи референце, пошто их ја не успевам пронаћи.

Ovo oko Oriona i broja dana koliko se vidi, a koliko ne vidi ne da mi mira.Mnogo sto-sta iz astronomije moze se naci i na Internetu i po bibliotekama. O ovome nigdje nista da nadjem. A radoznalost ne da mira i eto...vazno je da to ima neke veze sa istim brojem dana godine (oko 109 dana) i razmjerom velicina Sunca i Zemlje (oko 109 puta). Ostavljam ovo Proximu,on je profesionalac.

O vremenu gradnje pramide nema referenci. Nemaju ih ni drugi autori koji se bave piramidama, no postavljaju svoja vremena odoka (neko po faraonskim dinastijama o kojima nikakvih istorijskih izvora nema, drugi po pravcu ulaznog kanala u Pramidu). Citaoci se zadovolje tim autorima kao izvorima podataka, a nece da pitaju autore koji su istorijski izvori (reference) o vremenu gradnje Piramide. Jedini istoriski izvor je Herodotus, a i on je vise poluzvor jer u njegovim opisima drevnog Egipta bogovi su hodali kroz Egpat skupa sa ljudima. Pa kad istoricari ne vjeruju u te bogove, zasto u Keopsa vjeruju i u 20-godisnju gradnju Piramide? Uzimaju sta hce, dbacuju sta nee E, pa to ne ide tako u nauci!

Ali, pricacemo o tome uskoro.

Ma ovde je pola ljudi potpuno odlepilo.

Zvezde Oriona se sa NAŠE geografske širine vide zimi... kao i gomila drugih sazvežđa južnog neba... Orion nije ni prvo ni poslednje sazvežđe koje se vidi zimi a ne leti.

Naravno, sa južnijih geografskih širina Orion se vidi leti. (i izgleda kao da stoji naopako). Gomila zvezda se vidi cele godine, gomila južnih sazvežđa se ne vide na severnoj hemisferi u ono doba godine kada se njihov izlazak poklopi sa izlaskom sunca, te bivaju zasenjna (Orion nije ni prvo ni jedino sazvežđe ovog tipa) a gomila sazvežđa se sa naše hemisfere ne vidi uopšte. Naravno, sve to važi samo na severnoj hemisferi.

Ne razumem ko je vama dao pravo da prednost dajete severnoj hemisferi?

Zvijezde Oriona uzeli smo samo kao primjer jer su najpoznatije. Naravno da se to desava sa svim ostalim zvijezdama zodijaka.Sve te zvijezde su na liniji nebeskog ekvatora. A to sto se ne vide ljeti jest zato sto su zasjenjene Suncem (sam si tacno rekao) a ne zato sto nisu u zoni vidjenja (kad je totalno pomracenje Sunca, neke od tih zvijezda opet se mogu vdjeti). Medjutim, nisi dao odgovor na glavno pitanje: zasto se Orion (naravno i ostale zvijezde zodijaka) vidi oko 8,5 mjeseci, a ne vidi tek oko 3,5 mjeseci? :!: :?:

zodiakbandbu1.jpg

Pogledaj sliku i odredi polozaj Zemlje u prvoj polovini avgusta (Zemlja u Capricornu, Sunce je tad u Canceru). Evo pitanja :kako je moguce pred polovinu avgusta sa nocne strane Zemlje vidjeti zvijezde Taurusa i Oriona koji je tu?

Vidusa:
...kako je moguce pred polovinu avgusta sa nocne strane Zemlje vidjeti zvijezde Taurusa i Oriona koji je tu?
Molim te koncentriši se izuzetno:

TI PRIČAŠ SAMO O VIDLJIVOSTI SA NAŠE GEOGRAFSKE ŠIRINE!!! I TO JE NEOPRAVDANO!!!

Da li ti je jasno zašto to nije u redu? Moj rođak živi u Brisbaneu i on zimi uopšte ne vidi Orion. Da li je njegova pozicija inferiorna?

A zašto se ne vidi baš tri meseca... razlog je naravno što je Orion sazvežđe južnog neba (deklinacija celog sazvežđa je od -10 do +22, pri čemu zvezde Orionovog pojasa imaju nekih -1 stepen) a period vidljivosti je u direketnoj korelaciji sa deklinacijom. Zvezde koje su blizu ekliptike vide se oko četiri meseca a ne vide se oko 8 meseci. Sve zvezde severnih sazvežđa vide se oko 6 meseci a ne vide se isto toliko (primer letnja Severna kruna, vidi se od aprila do septembra). Sve zvezde južnih sazvežđa sa geografske širine od 45 stepeni vide se od jednog (Antlia, deklinacija od -24 do -40) pa sve do 6 meseci (primer: Canis Minor, vidi se pola godine jer mu je deklinacija od nule pa do nekih do +12)

Ako želiš još da se igraš, idi na Wikisky.org, tamo imaš sve.

A ako ti i dalje nije jasno, evo recimo na ovom sajtu http://depts.clackamas.cc.or.us/haggart/WhatsUp/ConstellationVisibility.htm imaš lepo sortirane periode posmatranja pojedinih sazvežđa u toku godine, imaj u vidu da je ta opservatorija na 45 stepeni severne geografske širine što odgovara nekom proseku za Evropu i USA, ali NE I ZA JUŽNU HEMISFERU.

Nadam se dam bio bar malo jasniji.

To je bio pokusaj razjasnjenja gornjeg pitanja. I ispostavilo se da je netacno, tj. nebuloza sa genijalce tvoje sorte. A eto sam tu nebulozu i priznao samo malo nize. Zaletio sam se sto nisam razbistrio, no sam ovaj put brzo istrcao na forum.Ljudi su shvatili i razumjeli brzopletost, ali genijalci tvog kova to ne oprastaju. :oops:

A kad si nam ti toliko pametan, blago nama, hajde odgovori na pitanje koje je mene zanijelo u nebulozu: zasto se zvijezde "krecu" zonom dana oko 109 -110 dana (broj priblizan odnosu velicine Sunca i Zemlje), a zonom noci svo ostalo vrijeme godine.

Kad cemo da se hvatamo za svaki kiks, onda ima da se hvatamo! :razz:

A zašto se ne vidi baš tri meseca... razlog je naravno što je Orion sazvežđe južnog neba (deklinacija celog sazvežđa je od -10 do +22, pri čemu zvezde Orionovog pojasa imaju nekih -1 stepen) a period vidljivosti je u direketnoj korelaciji sa deklinacijom.
Orionov pojas , koji je tik ispod nebeskog ekvatora, za svo ljetnje vrijeme ne zalazi ispod horizonta nase zone vidjenja (oko 45 stepeni N) i to nije razlog da se "ne vidi zbog toga" kako, u ovom slucaju, bulazne neki drugi (cini mi se da si to ti)! :lol: Ne vidi se iz prostog razloga sto se tada nalazi u zoni dana. Sirijus je na -16 stepeni, pa pogledaj u ove dane koliko je to iznad linije horizonta.

Ova tvrdnja ti je biser nebuloza:

" Sve zvezde severnih sazvežđa vide se oko 6 meseci a ne vide se isto toliko...".
:lol: :lol: :lol:

Hajde, genije, odgovori na pitanje, osvjetlaj moje tamne nebuloze lucama svoje genijalnosti! :wink:

plus imam super vesti, dobio sam svoj prvi teleskop na poklon.

Sada je ovde 1 i 55 i kroz moj prozor mogu da vidim orion koji nikako nije blizu horizonta a nije bio ni juce niti u nazad 7 dana od kako posmatram i njega i jupiter. ;-)

Ako ostanem jos dugo budan za recimo 3 sata, poslacu ovde sliku gde je orion. Jos dalje i dalje od horizonta.

Ovu priču iznosim najviše zbog proxima, stnco, Obera, Šakala (i još nekih) jer je nastavak našeg razgovora na ovoj temi.
Već sam napomenuo da smo sinove dva puta ostavljali na selu. Drugi put smo pošli rano ujutro (02.08, Ilindan) i u povratku, ja i supruga imali smo saobraćajni udes. Ja sam vozio, a supruga je bila na sedištu pored mene. Na otvorenom putu, pri brzini od sedamdesetak km/h iznenada, bez ikakve signalizacije i na samo četiri-pet metara udaljenosti od mene, vozilo koje se kretalo iz suprotnog pravca naglo mi je preprečilo put i ja sam frontalno udario u njega. Nije bilo vremena ni za kakav manevar, osim što sam mahinalno kočio.
Posledice su bile dosta teške. Supruga mi je zadobila povrede po licu, vratu, prelom grudne kosti i prelom dve kosti na stopalu. Ja sam dobro ugruvan u predelu koji je pokrivao sigrnosni pojas i još uvek imam bolove. Nisam imao preloma. Pre neki dan supruga je izašla iz bolnice.
U početku, udes smo krili od dece, a kasnije smo kazali samo mlađem sinu i tek za nedelju dana i starijem.
Ovo nisam ispričao da bih kod nekoga izazvao sažaljenje ili saosećanje.

Hm, komentare? Ne kapiram. Šta to očekuješ da se komentariše!? To što si imao saobraćajku, što si bio u opasnoj situaciji i preživeo!? Pa svi smo mi ovde bili u nekim zayebanim situacijama, opasnim po život...neko manje neko više... Bio sam učesnik svih yebenih ratova od '91 pa na ovamo, ranjavan, bio zarobljen, pobegao, preživeo, imao tri žešće saobraćajke iz kojih sam se izvukao bez ogrebotine...i šta sad? Treba da verujem da me je Božidar sačuvao i da udarim na sva zvona kako je to siguran dokaz za Njegovo postojanje? Želim ti brz oporavak, tvojoj porodici takođe ali te i dalje ne kapiram.

Back