Prozimanje mistike i nauke

Vidusa:
Sad je i tebi tangent uspona Piramide 1,27324062. Hajde, reci nam reference odakle to nadje! Pa nigdje do kod Viduse! Niko drugi na svijetu nije odredio taj ugao do Vidusa. I niko nije odredio kvadratni korijen tog broja do Vidusa. I jos mnogo sto-sta od Viduse bice prepisano od skorojevica na vikipediju.

Reference, prijatelju, reference! Moja knjiga je arhivirana u Library and Archives of Canada sa svim ovim brojevima, evo pune dvije godine.Na pojedinim forumima to sam postavio prije tri godine i to je lako provjeriti.

Eto, vec je pocelo izracunavanje obima kruga bez direktne upotrebe broja Pi. Ha-ha-ha!
Kad ti Vidusa postavi formulu, lako je izracunati, zar ne?

Za koji mjesec cijela Vidusina knjiga o mjerama Piramide bice postavljena po sajtovima tipa vikipedije, gdje svaka susa moze da prepise i da upise tudje otkrice. :lol: :lol: :lol:

Predlazem ti da pazljivo citas sve sto sam napisao na ovom forumu. I ako budes pazljiv, naci ces da sam i o ovome vec pisao.

Naprimjer ovdje: tu ces naci temu: IZ GEOMETRIJE V. PIRAMIDE I BIBLIJE. Pazljivo procitaj sta pise podebljanim slovima na kraju kao zakljucak:
http://forum.krstarica.com/threads/97439&page=16&pp=25

Nego, kad tako zestoko napadas, nadji tacno ime i prezime autora i djelo u kojem on tvrdi da je ugao uspona Piramide 51,85399754 stepeni te da je taj taj tangent toliki koliki jest!
Samo pazi: ugao 51,854 ne odgovara datom tangenSu!

I samo na kraju: ni u broju 1,27324062 niti u broju 1,128379644 ne ogleda se zlatni presjek!

Izracunavanje obima kruga bez broja Pi:
http://forum.krstarica.com/threads/97439&page=1&pp=25

Znaci ti si prvi premerio piramidu, utvrdio dimenzije izmedju ostalih i uglove, otkucao na digitronu ovaj ugao i kliknuo tan??? Ma bravo

I na ovoj strani na wikipediji imas reference, i to toliko da mozes pretrazivati po njima ceo dan, ne bih ni stavio link ka toj strani da ih nema. Medjutim materija na toj strani je te tezine da je moze svariti i jedan malo bolje matematicki potkovan osnovac.

Izracunavanje obima kruga bez broja Pi. Ovo para usi svakom ko se nije posvadjao sa matematikom
Vidusa ne zelim da te vredjam, ali zaista odavno nisam cuo tezu glupost.
Broj pi se definise kao odnos obima kruga i njegovog precnika. Taj odnos je jedinstven.Ti si prvi, pored svih velikih matematicara kroz vekove, koji tvrdi da nije tj, da postoji i neki tvoj broj. zar ti to nije malo cudno? Imajuci u vidu definiciju broja pi, iskaz "Izracunavanje obima kruga bez broja Pi" je besmislen.

Broj pi se definise kao odnos obima kruga i njegovog precnika. Taj odnos je jedinstven.Ti si prvi, pored svih velikih matematicara kroz vekove, koji tvrdi da nije tj, da postoji i neki tvoj broj. zar ti to nije malo cudno? Imajuci u vidu definiciju broja pi, iskaz "Izracunavanje obima kruga bez broja Pi" je besmislen

Ne, nisam ja prvi! Prvi je to uradio Onaj koji je nacrtao prvi krug. Evo ti formule:

O = d/0,318310155

P = r²/0,318310155

Broj 3,14159... je nazvano Pi

Broj 0,318310155 mozemo nazvati Zi :lol:

Pa ce biti:

O = d/Zi :lol:

P= r²/Zi :lol:

Vidusa:
Broj Zi (Zemlja izdaleka :lol: ) je tangent ugla Beta2 (pogledati prvu stranu ove teme pod naslovom Izracunavanje obima kruga bez direktne upotrebe broja Pi).

svako ko imalo poznaje osnovnu matematiku vidi da tu figurira broj pi

Broj 0,318310155 je tangent ugla 17,65680115 stepeni = β2

0.3183 = 1/PI

tako da se broj PI koristi, ali napisan na drugi nacin....
isto bi bilo kada bi obim kruga racunao po formuli r*6.28 i rekao da tu ne postoji pi...

Obersturmfuehrer:
svako ko imalo poznaje osnovnu matematiku vidi da tu figurira broj pi

0.3183 = 1/PI

tako da se broj PI koristi, ali napisan na drugi nacin....
isto bi bilo kada bi obim kruga racunao po formuli r*6.28 i rekao da tu ne postoji pi...
A što ti zamenjuješ teze?
β = ugao uspona vazdusnog kanala Kraljeve odaje = 32,48165854° (tan. = 0,63662031)
Ovde je akcenat na uglu β , a ne na PI.
Je li PI bio poznat kad je građena piramida?

The shapes of Egyptian pyramids include one that is remarkably close to a "golden pyramid". This is the Great Pyramid of Giza (also known as the Pyramid of Cheops or Khufu). Its slope of 51° 52' is extremely close to the "golden" pyramid inclination of 51° 50' and the π-based pyramid inclination of 51° 51'; other pyramids at Giza (Chephren, 52° 20', and Mycerinus, 50° 47')[31] are also quite close. Whether the relationship to the golden ratio in these pyramids is by design or by accident remains a topic of controversy. Several other Egyptian pyramids are very close to the rational 3:4:5 shape.

[]

Evo uz pomoc Vidusine slike. Vidusa nemoj da rastes odma ,ovu sliku sam prvi put video u osnovnoj skoli. Naime nastavnik matematike, je doneo jednu rolnu papira naravnog kruznog oblika.Nek kruznica na slici gore bude ta rolna. Ona je bila rasecana izmedju tacaka D i G. Dok je drzao rukama ona je bila u kruznom obliku, kada je pustio i polozio po stolu dobio se trougao AGB (koji na slici nije najbolje ucrtan). Da nebi bilo sumlje da se dobija pravilan trougao, povrsina tog jednakostranicnog trougla je jednaka povrsini kruznice. Osnova trougla AB je u stvati obim kruznice 2r*pi a visina duz CG ustvati r.
Drugi jednakostranicni trougao EDF takodje ima istu povrsinu kao kruznica ako je (ovo ako je veoma bitno) njena osnova jednaka polovini osnove prvog trougla r*pi visina je 2r , pa je jasno da ima istu povrsinu kao kruznica. Treba primetiti da postoji jos ovakvih jednakostranicnih trouglova npr. onaj sa visinom 3r i osnovom (2r*pi)/3, ali su ova dva posebno zanimljiva jer je teme jednog u centru kruznice a drugom na kruznici.

Ako je osnova trougla DEF EF jednaka r*pi tj. ako mu je povrsina jednaka sa povrsinom kruznice,
onda je tangens ugla DEF na slici oznacen kao beta1 tg(beta1)= DC/EC tj visina podeljena sa polovinom osnove

tg(beta1) = 2r/ [(r*pi)/2] = 4/pi . To bi bila gore nazvana "pi" piramida .Jasno se vidi da u tangensu postoji pi.Otud i naziv pi piramida.

"Zlatna piramida" bi bila ona kod koje je odnos stranica tougla EDC
EC : DC : DE = 1 : kvadratni koren(Psi) : Psi gde je Psi zlatni odnos
u tom slucaju tg(beta1) bi bio
tg(beta1) = kvadratni koren (Psi)

Ako uzmemo da je pi = 3.1415926535897932384626433832795
..........................Psi = 1.6180339887498948482045863843656

pi piramida ..........tg(beta1) = 1.2732395447351626861510701069801
zlatna piamida......tg(beta1)= 1.2720196495140689......

vidimo da su veoma blizu
Izmereni ugao na piramidi je veoma blizak ovim uglovima. Naravno pri izgradnji koji god broj da su "gadjali" uvek se napravi greska. Verovatno su znali ili za pi ili za zlatni presek, mozda i obadva, mozemo samo da nagadjamo.

ristob:
A što ti zamenjuješ teze?
β = ugao uspona vazdusnog kanala Kraljeve odaje = 32,48165854° (tan. = 0,63662031)
Ovde je akcenat na uglu β , a ne na PI.
Je li PI bio poznat kad je građena piramida?

nije to zamena teza, to jeste broj 1/PI.
ne znam koliko je PI poznat, ali s ozbirom na to da se on u tom obliku nalazi u tangesu tog ugla, dolazim do zakljucka da je tada bila poznata ta vrednost ili da je koriscenja takva geometrijska konstrukcija zbog koje je doslo do pojavljivanja pi broja.

Zaboravih da dodam da je na trouglu GAB tangens ugla GBA na slici oznacenog sa beta2

tg(beta2) = GC/CB = r/ (r*pi) = 1/pi =(priblizno jednako)=0.3183098861837906715377675267450 (to je ono sto vidusa zove Zi, nije sija nego vrat)

dok je tangens ugla oznaceniog sa beta

tg(beta) = 2r/(r*pi) = 2/pi = 2* tg(beta2) = 2* 0.3183098861837906715377675267450

tg(beta1)= 4*tg(beta2)= 2* tg(beta)

naravno sve ovo za takozvanu "pi" piramidu
za "zlatnu" i stvarnu veliku piramidu mozemo pisati isto samo umesto znaka jedanakosti trebalo bi da stavimo priblizno jednako

P.S.
Zi kao Zemlja Izdaleka ha ha ne mogu da verujem
Ali to moze da znaci i Zemlja Izbliza zar ne
Izgleda mi da vidusa sifruje poruku za buduce generacije

Obersturmfuehrer:
1/PI = 0.318
i ti kazes da ne zavisi od broja pi????
Vidusa:

lol.smileysmiley.com.56.gif

GEOMETRIJSKA SHEMA UNIVERZUMA

maketauniverzumabq2.png

Geometrijska shema Univerzuma

Mjere:

I)

- DC = dijametar kruga Z = d
- GD = radijus kruga Z = r

II)
- Ugao β1 = ugao uspona Velike piramide = 51,85399754°
- Tangent β1 = 1,273240621

Obim kruga:

O = (d/tang. β1) x 4

Povrsina kruga:

P = (r²/tang. β1) x 4

III)

- Ugaoβ = Ugao uspona sjevernog kanala Kraljeve odaje = 32,48165854°.

- Tangent β = 0,63662031

Obim kruga:

O = (d/tang. β) x 2

Povrsina kruga:

P = (r²/tang. β) x 2

IV)

- Ugao β2 = 17,65680115°

- Tangent = 0,318310155 = 1 : 3,14159

Obim kruga:

O = d/tang. β2 = AB

Povrsina kruga:

P = r²/tang. β2

V)

DH = r/tang. β = KG = GL = AE = EC = CF = FB =1/4 AB

DC = D/tang. β = AC = CB = 1/2 AB

VI)

- Tangent ugla α (Alfa) = 3,14159 = Pi

-Tangent ugla Alfa1 = 1,570795 = Pi/2

"Premudrost vice na polju, na ulicama pusta glas svoj;
U najvecoj vrevi vice, na vratima, u gradu govori svoje besjede:
Ludi, dokle cete ljubiti ludost? I podsmjevacima dokle ce biti mio podsmijeh? I bezumni dokle ce mrziti znanje?"
(Pric. 1, 22)

"Ne vice li mudrost? I razum ne pusta li glas svoj?
Na vrh visina, na putu, na raskrscima stoji,
Kod vrata, na ulasku u grad, gdje se otvaraju vrata, vice:
Vas vicem, o ljudi, i glas svoj obracam k sinovima ljudskim.
naucite se ludi mudrosti, i bezumni orazumite se.

Slusajte jer cu govoriti velike stvari, i usne moje otvarajuci se kazace sta je pravo. Jer usta moja govore istinu, i mrska je usnama mojim bezboznost.
Prave su rijeci usta mojih, nista nema u njima krivo ni izopaceno.
Sve su obicne razumnome i prave su onima koji nalaze znanje.

Primite nastavu moju, a ne srebro, i znanje radije nego najbolje zlato.
Jer je bolja mudrost od dragoga kamenja, i sto je god najmilijih stvari ne mogu se izjednaciti s njom.

Ja mudrost boravim s razboritoscu, i razumno znanje nalazim." (Pric.8, 1-14)

"U mene je bogatstvo i slava postojano dobro i pravda.
Plod je moj bolji od najboljeg zlata, i dobitak je moj bolji od najboljeg srebra."
(Pric. 8, 18-19)

"Gospod me je imao u pocetku puta svojega, prije djela svojih, prije svakog vremena.
Prije vijekova postavljena sam, prije pocetka, prije postanja zemlje.
Kad jos ne bijase bezdana rodila sam se, kad jos ne bijase izvora obilatijeh vodom.
Prije nego se gore osnovase, prije humova ja sam se rodila;
Jos ne bijase nacinio zemlje ni polja ni pocetku prahu vaseljenskom;
kad je uredjivao nebesa, ondje bijah; kad je razmjeravao krug nad bezdanom."
(Pric.8, 22-27)

Vidusa:
Haaaaloo? Gdje ste? :confused:

Kud se izgubise ovi ljudi?

Verovao ili ne Ja sam veoma tu !!! :D
----------------------------------
Nego, malo se svi vrtimo u krug (mislim šta je podsticaj za takvu geometrijsku postavku ??? ... jer bez motiva nema podsticaja za ovakvu mozgolomku drevnih ...)
Konkretno pitanje:
Da li su naši drevni, postavljajući geometrijske odnose (kao što opisa ti na slici) DC, GD, beta1, beta, beta2, 1/Pi,.. itd sve ono što si prezentovao možda zahvaljajući nekom opažanju (možda astronomskim više milenijumskim), sa nekim primitivnim, možda delom prirodnim, ali ogromnim instrumentom (npr. kao Inke sa planinskim vrhovima, prosecima i sedlima) itd ... Da li je to možda veza između astronomije (kosmosa) i ovozemaljske (Zemljine) geometrije, te bi onda sve ono što si prezentovao u vezi mera i odnosa Piramide i Zemljinog prečnika moglo postati (uslovno) zavisno ?... Da li bi to možda bio put demistifikacije, da se kosmološki (božanski) red dovede na zemlju preko Piramide i da li tu ima osnova za proučavanje ... ??????????
---
(Podsetimo se da je Egipatska civilizacija poprimila potpune civilizacijske tradicije i odlike, religije, astronomije, tehnologije graditeljstva, uređene ministarske vlasti, faraona itd grubo više nego pre 5000g i to je nastavljala po tradiciji do Persijanaca osvajača grubo 6Veka .pne.e. i Ptolemeja 1., Aleksandrovog Helena oko 3.Veka .pne. )
--
Pozdrav

Mystic_:
Verovao ili ne Ja sam veoma tu !!! :D
----------------------------------
Nego, malo se svi vrtimo u krug (mislim šta je podsticaj za takvu geometrijsku postavku ??? ... jer bez motiva nema podsticaja za ovakvu mozgolomku drevnih ...)
Konkretno pitanje:
Da li su naši drevni, postavljajući geometrijske odnose (kao što opisa ti na slici) DC, GD, beta1, beta, beta2, 1/Pi,.. itd sve ono što si prezentovao možda zahvaljajući nekom opažanju (možda astronomskim više milenijumskim), sa nekim primitivnim, možda delom prirodnim, ali ogromnim instrumentom (npr. kao Inke sa planinskim vrhovima, prosecima i sedlima) itd ... Da li je to možda veza između astronomije (kosmosa) i ovozemaljske (Zemljine) geometrije, te bi onda sve ono što si prezentovao u vezi mera i odnosa Piramide i Zemljinog prečnika moglo postati (uslovno) zavisno ?... Da li bi to možda bio put demistifikacije, da se kosmološki (božanski) red dovede na zemlju preko Piramide i da li tu ima osnova za proučavanje ... ??????????
---
(Podsetimo se da je Egipatska civilizacija poprimila potpune civilizacijske tradicije i odlike, religije, astronomije, tehnologije graditeljstva, uređene ministarske vlasti, faraona itd grubo više nego pre 5000g i to je nastavljala po tradiciji do Persijanaca osvajača grubo 6Veka .pne.e. i Ptolemeja 1., Aleksandrovog Helena oko 3.Veka .pne. )
--
Pozdrav

Egipatska civilizacija nema blage veze sa piramidama Gize.
Velika piramida je geometrijska shema cijelog Univerzuma, arhitektin plan proracuna svih sfera.Pogledajte pravougaonik oko kruga: povrsina tog pravougaonika jednaka je povrsini sfere oko kruga.

maketauniverzumasq1.png

Velika piramida, visina, je Bozji spomenik stvaranja svijeta, kapija ili vrata Zemlje, u centru kopnene mase sve Zemlje (grada), raskrsnica strana svijeta.

"Premudrost vice na polju, na ulicama pusta glas svoj;
U najvecoj vrevi vice, na vratima, u gradu govori svoje besjede:
Ludi, dokle cete ljubiti ludost? I podsmjevacima dokle ce biti mio podsmijeh? I bezumni dokle ce mrziti znanje?" (Pric. 1, 22)

"Ne vice li mudrost? I razum ne pusta li glas svoj?
Na vrh visina, na putu, na raskrscima stoji,
Kod vrata, na ulasku u grad, gdje se otvaraju vrata, vice:
Vas vicem, o ljudi, i glas svoj obracam k sinovima ljudskim.
naucite se ludi mudrosti, i bezumni orazumite se.

Slusajte jer cu govoriti velike stvari, i usne moje otvarajuci se kazace sta je pravo. Jer usta moja govore istinu, i mrska je usnama mojim bezboznost.
Prave su rijeci usta mojih, nista nema u njima krivo ni izopaceno.
Sve su obicne razumnome i prave su onima koji nalaze znanje.

Primite nastavu moju, a ne srebro, i znanje radije nego najbolje zlato.
Jer je bolja mudrost od dragoga kamenja, i sto je god najmilijih stvari ne mogu se izjednaciti s njom.

Ja mudrost boravim s razboritoscu, i razumno znanje nalazim." (Pric.8, 1-14)

"U mene je bogatstvo i slava postojano dobro i pravda.
Plod je moj bolji od najboljeg zlata, i dobitak je moj bolji od najboljeg srebra."
(Pric. 8, 18-19)

"Gospod me je imao u pocetku puta svojega, prije djela svojih, prije svakog vremena.
Prije vijekova postavljena sam, prije pocetka, prije postanja zemlje.
Kad jos ne bijase bezdana rodila sam se, kad jos ne bijase izvora obilatijeh vodom.
Prije nego se gore osnovase, prije humova ja sam se rodila;
Jos ne bijase nacinio zemlje ni polja ni pocetku prahu vaseljenskom;
kad je uredjivao nebesa, ondje bijah; kad je razmjeravao krug nad bezdanom."
(Pric.8, 22-27)

Back