Prozimanje mistike i nauke

Vidusa:
Ja sam vam dao dovoljno materijala, a vi ni makac. Eto ti ovdje mnostvo geografskih i astronomskih podataka, pa sta? Nista, ni makac. samo pitanja: zasto ovo, a sto nije ovo, cemu decimale, stimas brojeve...Ja sam nastimao i da je 1 + 1 = 2. Zaista je nastimano, jer da sam uzeo 1+ 2 ne bi bilo 2, nego 3, zar ne? A to znaci da tvrdnja da je 1+1 = 2 nije tacna. :lol:
Materijale koje daje ovaj bolesnik imate napisane na toalet papiru. Papir upotrebite po uputstvu za upotrebu.

Vidusa:
Ja sam vam dao dovoljno materijala, a vi ni makac. Eto ti ovdje mnostvo geografskih i astronomskih podataka, pa sta? Nista, ni makac. samo pitanja: zasto ovo, a sto nije ovo, cemu decimale, stimas brojeve...Ja sam nastimao i da je 1 + 1 = 2. Zaista je nastimano, jer da sam uzeo 1+ 2 ne bi bilo 2, nego 3, zar ne? A to znaci da tvrdnja da je 1+1 = 2 nije tacna. :lol:

nisi ti, bato, dao nista od materijala...
stavise, nisi odgovorio na glavna pitanja
ZASTO uzimas te brojeve, koje koristis?
ako cemo da analiziramo tvoj primer...ti u jednacini ne kreces od 1+1, i trazis rezultat...
ne, ti kazes...aha, treba mi broj 2, a vec imam 1, sa cim treba da ga saberem, da bih dobio 2...pa odgovor je jasan, sa 1....

VRIJEME OD POSTANJA DO HRISCANSKE ERE

Portal Solomonovog hrama bio je visok 120 svetih lakata (ili kako Pismo kaze: lakata stare mjere).
Solomonov hram, bez portala, tacno je deset puta veci od Mojsijevog Satora od sastanka.
Ali, ako uzmemo volumen zamisljenog objekta oko cijelog hrama i sa duzinama strana kao visina portala po 120 svetih lakata ili 7.620 cm, tada cemo imati volumen 442.450.728 litara.

Sjetimo se 12 plemena Izrailjevijeh ili 12 hljebova na pozlacenom stolu u hramu:

442.450.728 : 12 = 36.870.894 litara

Volumen od 36.870.894 litara je 40 volumena Satora od sastanka.

Piramida i Biblija(Mazoretik tekst) pokazuju da je od kraja stvaranja svijeta do pocetka hriscanske ere 4282 godine.

Prostor odaja Piramide i zapremina svetih stvari Pisma u stvari je vrijeme kodirano u volumen. Po tom kodu jedan dan (24 casa) je isto kao 0,015006828 litara nekog prostora.

Uzmimo dakle vrijeme od kraja stvaranja svijeta do tacno u podne 21. juna 1. god. n. ere (pola godine): bice to 4.282,472794 godina ili 1.564.138,928 dana.

Posto je 1 dan kao 0,015006828 litara, ovih 1.564.138,928 dana iznosi
23.472,76386 litara.

Uzmimo onaj 12-ti dio volumena visine portala Solomonovog hrama od
36.870.894 litara i podijelimo sa 23.472,76386 litara:

36.870.894 : 23.472,76386 = 1.570,79474 litara.

1.570,79474 x 2 = 3.141,58948 = 1.000 Pi (1000 x 3,14159)
-----------------------------------------------------------

Dakle, imate li kontraargument, ili cete opet samo da vrijedjate? :confused:

Vidusa:
Prvo nauci sta je anomalisticka godina, pa se opet javi.

Pomoz bog dobri covece i srecan rad domacine! Kao sto mi ti rece tako ja i uradih. I evo. Anomalisticka godina je vreme koje je potrebno zemlji da napravi pun "krug" po svojoj elipticnoj putanji a da se pri tom kao polazna i kranja tacka uzima perhelion (mesto na elipsi najudaljenije od sunca). Zbog uzajamnog uticaja ostalih planeta ta tacka se svake godine po malo pomera u smeru rotacije pa je tako anomalisticka godina uvek malo duza nego sto bi trebala da bude da ne postoji to pomeranje. Hvala ti sto si me naterao da naucim ovo.

Sada mislim da sam dobio pravo da mi odgovoris ozbiljno te pokazi da si covjek ko sto necjoveki nisi.

Vidusa:
Ja sam vam dao dovoljno materijala, a vi ni makac. Eto ti ovdje mnostvo geografskih i astronomskih podataka, pa sta? Nista, ni makac. samo pitanja: zasto ovo, a sto nije ovo, cemu decimale, stimas brojeve...

Ne znam kako se vode diskusije u transcendentalnoj filozofiji religije ali u nauci se diskusije vode bas ovako kako mi to pokusavamo. Jedan naucnik izlozi postavku svoje teorije a onda ga drugi pitaju "Dobro, a zasto si uzeo te pocetne premise?" pa im onda on odgovori, pa ga oni pitaju "A zasto si uzeo bas te uzrocno-posledicne odnose a ne, recimo ove druge?" pa im on odgovori, pa zatim ga pitaju "A kako objasnjavas ovo (neki primer)?" pa im on objasni, pa ga recimo jos pitaju "Kako dokazujes da je tvoja postavka tacna kada ima postavki drugih ljudi (prilozi se neka) koje na potpuno drugi nacin objasnjavaju to tvoje (ili pak dokazuju suprotno tj. obaraju teoriju)?" pa im on onda odgovori na pitanje.... U naucnim diskusijama nema ignorisanja pitanja, duhovitih dosetki i visprenih odgovora.

Insect:
Ne znam kako se vode diskusije u transcendentalnoj filozofiji religije ali u nauci se diskusije vode bas ovako kako mi to pokusavamo. Jedan naucnik izlozi postavku svoje teorije a onda ga drugi pitaju "Dobro, a zasto si uzeo te pocetne premise?" pa im onda on odgovori, pa ga oni pitaju "A zasto si uzeo bas te uzrocno-posledicne odnose a ne, recimo ove druge?" pa im on odgovori, pa zatim ga pitaju "A kako objasnjavas ovo (neki primer)?" pa im on objasni, pa ga recimo jos pitaju "Kako dokazujes da je tvoja postavka tacna kada ima postavki drugih ljudi (prilozi se neka) koje na potpuno drugi nacin objasnjavaju to tvoje (ili pak dokazuju suprotno tj. obaraju teoriju)?" pa im on onda odgovori na pitanje.... U naucnim diskusijama nema ignorisanja pitanja, duhovitih dosetki i visprenih odgovora.

E ti ga sad totalno zabrlja. Ova tvoj "naucna" rasprava je polaganje diplomskog ispita, pa profesor postavlja pitanja, diplomac objasnjava i brani svoj rad! :lol:

Imas moje teme, izlozene i obrazlozene. Tvoj zadatak i zadatak tvojih jarana je da vi svojim metodama i svojim dokazima opovrgnete moje dokaze. Od teme do teme ili po vasem izboru.To je naucni metod, a ne polaganje diplomskog ispita.

Anomalijo. Ti nisi u stanju ni da definišeš DOKAZ. To što ti nudiš su aproksimacije, vrlo proizvoljne s nedostatkom osnovnog objašnjenja ZAŠTO? Ako želiš to da dokažeš treba "studentima" da odgovoriš na pitanja koja ti postavljaju. Moraš shvatiti da nisi dorastao diskusiji jer nisi ni u stanju diskusiju da prepoznaš. Debilna želja tvoja nešto prezentirati odvela te je, kao što sam ti to ranije rekao, pred vrata ludnice. Ne moraš kucati. Kada te vide primiće te odmah. Idi leči se.

E Vidusa, sada vidim da ti nisi ni Denikenovac ni Den Braunovac, ti si, zapravo, (ne)obican vernik koji je umislio da je onaj suludi biblijski sejac koji razbacuje seme na sve strane pa gde se primi, primi. No ovo je 21. vek i stvari stoje malo drugacije. Nikako neces da shvatis da se seme koje razbacujes, od maja meseca na ovamo, nigde ne prima, a to potvrdjuje istinitost onog citata koji sam ti naveo ranije: "Razum je isuvise uska, neplodna i dzombovita njiva za religijsko seme". Ovo je napisao jedan doktor teologije, koji bi, bar tako pretpostavljam, trebao da bude autoritet za tebe (ili mozda ravan tebi, ko zna).

Vidusa:
E ti ga sad totalno zabrlja. Ova tvoj "naucna" rasprava je polaganje diplomskog ispita, pa profesor postavlja pitanja, diplomac objasnjava i brani svoj rad! :lol:

Imas moje teme, izlozene i obrazlozene. Tvoj zadatak i zadatak tvojih jarana je da vi svojim metodama i svojim dokazima opovrgnete moje dokaze. Od teme do teme ili po vasem izboru.To je naucni metod, a ne polaganje diplomskog ispita.

u redu...
u tom slucaju slobodno mogu da okarakterisem tvoje teorije kao potpuno bezvredne.
Na osnovu proizvoljno premisa i pocetnih faktora koje uzimas kako ti se svide (bez obrazlozenja), stimovanja brojeva, mislim da cemo se svi sloziti da nema neciga vrednog pomena u tvojim razglabanjima....

Obersturmfuehrer:
u redu...
u tom slucaju slobodno mogu da okarakterisem tvoje teorije kao potpuno bezvredne.
Na osnovu proizvoljno premisa i pocetnih faktora koje uzimas kako ti se svide (bez obrazlozenja), stimovanja brojeva, mislim da cemo se svi sloziti da nema neciga vrednog pomena u tvojim razglabanjima....
.....a samo je ostao jedan gorak utisak i pitanje: pa zar ima jos takvih?

vidusa:
E ti ga sad totalno zabrlja. Ova tvoj "naucna" rasprava je polaganje diplomskog ispita, pa profesor postavlja pitanja, diplomac objasnjava i brani svoj rad!

ROFL!!!

Dozvolicu sebi da se spustim na tvoj nivo i da kazem da eto ti barem znas kako izgleda diplomski ispit. To pretpostavljam znaci da si izlazio na neki ili si ipak mozda bio u poseti nekom drugu. Doduse izaci na diplosmki i poloziti isti nije ista stvar. Priznajem da su takvi slucajevi padanja diplosmkog retki ali cuda se ipak desavaju, zar ne? Imajuci u vidu tvoju sposobnost diskutovanja ili kako mi ti preimenova pojam u polaganje diplosmkog rekao bih da se ipak dogodilo ono cudo ili sto bi rekli Guns-i "You are one in a million, Yes that`s what you are...".

P.S. Ja nisam pricao o naucnim metodama nego o naucnoj dikusiji. Izvrtanje reci je opasna nenaucna metoda, na zalost siroko koriscena.

Citat:
Original postavio Vidusa
Prvo nauci sta je anomalisticka godina, pa se opet javi.

Pomoz bog dobri covece i srecan rad domacine! Kao sto mi ti rece tako ja i uradih. I evo. Anomalisticka godina je vreme koje je potrebno zemlji da napravi pun "krug" po svojoj elipticnoj putanji a da se pri tom kao polazna i kranja tacka uzima perhelion (mesto na elipsi najudaljenije od sunca). Zbog uzajamnog uticaja ostalih planeta ta tacka se svake godine po malo pomera u smeru rotacije pa je tako anomalisticka godina uvek malo duza nego sto bi trebala da bude da ne postoji to pomeranje. Hvala ti sto si me naterao da naucim ovo.

Sada mislim da sam dobio pravo da mi odgovoris ozbiljno te pokazi da si covjek ko sto necjoveki nisi.

@Vidusa

Posto si me izignorisao moram da repostujem poruku. Ovaj put molim te odgovori mi na obe poruke a ne samo na onu na koju ti je lakse da napises isprazni odgovor.

ZNACENJE MJERA SOLOMONOVOG MORA

" I sali more, deset lakata bjese mu od jednog kraja do drugoga, okruglo unaokolo, pet lakata visoko, a u naokolo mu bjese trideset lakata.
A podnjim bijahu likovi volovski, koji stajahu svuda u naokolo, po deset na jednom laktu, te okruzavahu more; dva reda bijase tijeh volova, salivenijeh s morem.
I stajase more na dvanaest volova, tri gledahu na sjever, a tri gledahu na zapad, a tri gledahu na jug, a tri gledahu na istok, a more stajase ozgo na njima, i zadnja strana svijeh njih bijase unutra.
Debljina mu bijase s podlanice, a kraj mu bijase kao kraj u case, kao cvijet ljiljanov, a primase tri hiljade vata. "
( 2. Dn. 4, 2 - 5 )

Priblizan izgled Solomonovog mora (bazena)

Da vidimo mjere mora:
" I sali more, deset lakata bjese mu od jednog kraja do drugoga, okruglo unaokolo, pet lakata visoko, a u naokolo mu bjese trideset lakata. "

10 svetih lakata ( SL ) = 6,35 m
5 SL visoko = 3,17 m
30 SL unaokolo = 19,05 m

Ovih 10 svetih lakata ili 6,35 m je precnik mora pri samom vrhu, jer je na vrhu malo prosireno kao cvijet ljiljanov ili kao casa ( pehar )ili kao izvrnuto zvono. Obim kruga ovog precnika je 19,9490965 m ili 0,019949096 km.
Ako bi se jedan objekat kretao brzinom 0,019949096 km/sek., za jednu godinu ( 365,242 dana ) presao bi 629.531,8189 km.
Podijelimo ovaj broj kilometara sa duzinom Zemljinog ekvatora:

629.531,8189 : 40.077,27418 = 15,70795 ( 1/2 od 10 Pi )

Podijelimo broj 629.531,8189 sa polovinom Zemljinoig ekvatora:

629.531,8189 : 20.038,63709 = 31,14159 ( 10 Pi )

629.531,8189 : 3,14159 = 200.386,3709 km ili 10 polovina duzine Zemljinoig ekvatora.

Gospod Bog odredio je da se Crkvi daje ne sedmi, ne dvanaesti ili neki drugi dio, vec DESETI DIO: 200.386,3709 : 10 = 20.038,63709 km.

" I sali more, deset lakata bjese mu od jednog kraja do drugoga, okruglo unaokolo, pet lakata visoko, a u naokolo mu bjese trideset lakata. "

" ... pet lakta visoko, a unaokolo mu bjese trideset lakata. "

Visina mora od 5 lakata odgovara visini od 317,5 cm ili 0,003175 km:
sa brzinom od 0.003175 km/sek. jedan objekat bi za godinu presao 100.193,1854 km i ovo je 5 duzina polovine Zemljinog ekvatora ili 2,5 duzine cijelog ekvatora.

Trideset svetih lakata je 0,01905 km. Ovo je precnik unutrasnjeg dijela mora na njegovom vrhu ( deset lakata bijase precnik sa onim dijelom kao u ljiljana, tj. malo savijen napolje ).
Sa brzinom od 0,01905 km/sek. jedan objekat bi za jednu godinu presao
601.159,1126 km i broj ovih kilometara je 30 duzina polovine Zemljinog ekvatora ( 20.038,63709 km ) ili 15 duzina cijelog ekvatora.

Vrh mora ( kao ljiljan ) je precnika 10 lakata, a 30 lakata je okolo po tijelu bazena a ne rubom vrha.

Sta se iz svega ovoga da zakljuciti? Da se zakljuciti da je sveti lakat ( 63,5 cm ) osnovna mjera po kojoj je Gospod stvorio i Zemlju i covjeka, te da su kasnije iz svetog lakta izvedene ostale mjere duzine.
Sta se jos da zakljuciti?
Jos se da zakljuciti da su mjere Zemlje povezane sa mjerama vremena i sa mjerama covjeka.

Sada malo vise o vrijednosti 31,14159 svetih lakata: to je obim od onih 10 lakata precnika, tj. obim vanjskog rubnog dijela mora, onog dijela koji je podsjecao na ljiljanov cvijet ( a ne onog dijela kazana ili bazena ciji je obim bio 30 lakata ).

Krecuci se brzinom 31,14159 svetih lakata jedan objekat bi za jedan dan presao 2,714.333,76 svetih lakata.

Ekvatorski obim Zemlje u svetim laktima iznosi 63.113.817,61 lakata.
Ako podijelimo 63.113.817,61 lakata sa 2.714.333,76 dobicemo deseti dio originalne visine Velike piramide: 23,25204754 SL ili 1.476,505019 cm.

Orginalna visina Piramide je 14.765,05019 cm ili 0.1476505019 km: krecuci se brzinom 0.1476505019 km/sek. za jedan dan odredjeni objekat presao bi Zemljin ekvatorski precnik: 12.757,00339 km.
-------------------------------------------
Prijatelju, ne ignorisem ja nikoga, ali odgovarama samo na konkretna pitanja vezana za moje teme.

Primer broja 23 sam dao samo onako pokazujuci moju liniju razmisljanja. Moguce je da on nema nikakvo znacenje u bibliji tj. da se ne pojavljuje dovoljno cesto. Medjutim, ono sto je zapravo bilo moje pravo pitanje a propustio si da ga vidis je zasto broj 430 a ne neki drugi od naglasenih brojeva? Ajde da su barem stihovi bili nekako povezani sa doticnom temom tj brojem Pi ili suncevim sistemom nego ko je koliko ziveo u tamo nekom gradu.

Sve je to povezano. Sve sa svačim ima dodirne tačke i ukršta se samo mi to ne shvatamo. Bog nam posla Vidusu da nam to sve lepo protumači i mi umesto da njegov dolazak pozdravimo i poklonimo se, okrećemo oštricu olovke prema njemu ne bili smo ga izbušili. A Vidusa će izračunati da imamo u sebi gene Pontia Pilata. Izbacite mu samo vaše datume rodjenja. Dovoljni su dan i mesec. Ja: 21.12 a sad vi..... :P:P:P:P:P:P:P

OK Vidusa, vidim da me ignorises, rekao bih da ne smes da se na ovaj nacin kacis samnom. Vazi, ja odlazim, jer za razliku od tebe, ja shvatam kada sam nepozeljan jer je ovo ipak tvoja tema. Ti mozes i dalje da nas smaras ovim mnozenjima i deljenjima izmisljenih brojeva bez naznake koja je poenta. Zato cu da zavrsim jednom narodnom: "Junastvo je kada branis sebe od drugih, A COJSTVO JE KADA DRUGE BRANIS OD SEBE". Prijatno mi ostaj Vidusa i neka ti Bog podari dobro zdravlje i dug zivot.

Back