Prozimanje mistike i nauke

Zbog toga sto tamo ni traga od faraona nema niti je bilo.Nikakvih pisanih ni materijalnih dokaza za to teoriju nema niti ih je bilo. Sva prica o piramidama Gize pocinje tek sa Herodotom , a on je zivio sredinom 5. vijeka.st. ere, dakle vremenom blize nama nego li vremenu ovih piramida. I sta je on zapisao? Zapisao je ono sto su mu ondasnji domaci "turisticki vodici" mjestani ispricali a uz to je pustio da njegova masta to doradi i jos tome sto-sta pridoda.
Drugi izvor o egipatskim dinastijama je neki egipatski svestenik manetho iz sredine 3. vijeka st. ere. On je imao pricu o egipatskim dinastijama. Nikakav drugi pisani izvor ne postoji osim price ove dvojice.Svi kasniji nalazi slagani su kao mozaik u Manethovu pricu i koristeci ono pisanog materijala sto postoji u Bibliji.

Vidusa:
I sta je on zapisao? Zapisao je ono sto su mu ondasnji domaci "turisticki vodici" mjestani ispricali a uz to je pustio da njegova masta to doradi i jos tome sto-sta pridoda.
Drugi izvor o egipatskim dinastijama je neki egipatski svestenik manetho iz sredine 3. vijeka st. ere. On je imao pricu o egipatskim dinastijama. Nikakav drugi pisani izvor ne postoji osim price ove dvojice.Svi kasniji nalazi slagani su kao mozaik u Manethovu pricu i koristeci ono pisanog materijala sto postoji u Bibliji.

nisam pazljivo sve citao, pa sam spominjao onaj peti vek...nego...obrati paznju na ono boldovano...i na taj materijal u bibliji..

dakle, cela tvoja prica se zasniva, na herodotovoj masti, price nekog svestenika i bibliji...mislim sta reci o "pricama", "masti" i ostalom...
a biblija se nikako ne moze uzeti kao validan istorijski izvor, jer se i ona milion puta prepisivala, prevodila, pa opet prepisivala, tako da od nekog originalnog teksta nemamo skoro nista...

Vidusa:
Zbog toga sto tamo ni traga od faraona nema niti je bilo.Nikakvih pisanih ni materijalnih dokaza za to teoriju nema niti ih je bilo.

Ali, ali, ali...... :shock: ... :confused: ... :bez teksta:

Cekaj ti si upravo rekao da faraoni nisu postojali?!? A sa njima i cela kultura starog Egipta!!! A koje je onda i zasto uopste gradio te piramide???

Pa da, sta vi egitpolozi znate o svojoj struci? Pa vi samo lupate gluposti. Lepo procitajte neku vidusinu knjizicu i sve ce vam biti jasno. Sve te mumuje koje nalazite..... haha bas su vam lepe te gumene lutke!

Nije nego. Neko je izgradio priamide (njih vec koliko racunajuci i one manje, ne samo veliku piramidu) samo da bi dokazao da zna matematiku i da je pri tom 39 vekova unapred znao koliko ce tacno minuta ziveti Isus!!!

Sto se tice ludnice potpuno se slazem. Idem odmah da se zatvorim u jednu i da bacim kljuc ako je OVO sto se seta svetom normalno. Da znam bibliju sada bih citirao nesto ali posto ne znam smislicu nesto sam u tom stilu:"A kada dodjose dani poslednji oni sto behu malobrojni u jame ludacke baceni se digose i namnozise i svet preplavise a ljudi normalni bezase i malo po malo nestajase dok svetom na kraju ne zavlada haos i iz njega nice novi poredak sveta gde vrh na dnu stajase". Odlomak iz "Poslednji dani covekovi"

Obersturmfuehrer:
nisam pazljivo sve citao, pa sam spominjao onaj peti vek...nego...obrati paznju na ono boldovano...i na taj materijal u bibliji..

dakle, cela tvoja prica se zasniva, na herodotovoj masti, price nekog svestenika i bibliji...mislim sta reci o "pricama", "masti" i ostalom...
a biblija se nikako ne moze uzeti kao validan istorijski izvor, jer se i ona milion puta prepisivala, prevodila, pa opet prepisivala, tako da od nekog originalnog teksta nemamo skoro nista...

Ti sve okreces naopako. Herodot nije mjerio Piramidu jer ja koristim samo mjere.A Biblija je vjerodostojna za milijarde ljudi, samo tebi nije. Bas si ti upucen sta je izmijenjano, a sta je nije.

Insect:
Ali, ali, ali...... :shock: ... :confused: ... :bez teksta:

Cekaj ti si upravo rekao da faraoni nisu postojali?!? A sa njima i cela kultura starog Egipta!!! A koje je onda i zasto uopste gradio te piramide???

Pa da, sta vi egitpolozi znate o svojoj struci? Pa vi samo lupate gluposti. Lepo procitajte neku vidusinu knjizicu i sve ce vam biti jasno. Sve te mumuje koje nalazite..... haha bas su vam lepe te gumene lutke!

Nije nego. Neko je izgradio priamide (njih vec koliko racunajuci i one manje, ne samo veliku piramidu) samo da bi dokazao da zna matematiku i da je pri tom 39 vekova unapred znao koliko ce tacno minuta ziveti Isus!!!

Sto se tice ludnice potpuno se slazem. Idem odmah da se zatvorim u jednu i da bacim kljuc ako je OVO sto se seta svetom normalno. Da znam bibliju sada bih citirao nesto ali posto ne znam smislicu nesto sam u tom stilu:"A kada dodjose dani poslednji oni sto behu malobrojni u jame ludacke baceni se digose i namnozise i svet preplavise a ljudi normalni bezase i malo po malo nestajase dok svetom na kraju ne zavlada haos i iz njega nice novi poredak sveta gde vrh na dnu stajase". Odlomak iz "Poslednji dani covekovi"

U Piramidi nema traga od faraona. Otkud ti misao da sam ja rekao da ih u Egiptu nije bilo?
Piramidu su gradili predpotopski ljudi u vrijeme Adama i sina mu Enosa, u ono vrijeme kad su i andjeli vidljivi boravili na zemlji.
Nijesi citao Bibliju, a zelis o biblijskim stvarima da raspravljas. Sramota!

Vidusa:
Piramidu su gradili predpotopski ljudi u vrijeme Adama i sina mu Enosa, u ono vrijeme kad su i andjeli vidljivi boravili na zemlji.

Vidim, ti citas Bibliju i lepo je tumacis.

Bog je prvo stvorio Adama i Evu!

Odakle se samo stvorise onoliki ljudi (u isto vreme) da izgrade piramide?

A ti, upisi se u neku skolu u kojoj se uci Logika, pa se upusti u diskusije ovakve vrste!

Vidusa:
U Piramidi nema traga od faraona. Otkud ti misao da sam ja rekao da ih u Egiptu nije bilo?
Zanimljivo,uvek sam mislio da su sinovi Adamovi bili Kain i Avelj...

Vidusa:
Ti sve okreces naopako. Herodot nije mjerio Piramidu jer ja koristim samo mjere.A Biblija je vjerodostojna za milijarde ljudi, samo tebi nije. Bas si ti upucen sta je izmijenjano, a sta je nije.

naravno da nisam upucen, ali to nije ni bitno, biblija kao takav dokaz NE MOZE da se koristi, a za to imamo milion primera, pocevsi samo od adama i eve kao prvih ljudi (osvrni se na ilicevo: "Odakle se samo stvorise onoliki ljudi (u isto vreme) da izgrade piramide?"), pa preko potopa, raznih kataklizmi i tako dalje....
navedi mi dokaz nekog dogadjaja koji biblija nedvosmisleno objasnjava, a koji mozemo proveriti obicnom naukom?

A Biblija je vjerodostojna za milijarde ljudi, samo tebi nije.

Psihologija mase. Secam se jedne recenice iz filma "Sivi kamion cvrvene boje" gde raspravljaju o daltonizmu. Glumica kaze da su daltonisti bolesni jer vecina ljudi vidi normalno. A Srdjan kaze, to je samo zato sto je vas vise. :) :) :)

Kad bi mogli poziviti dugo, za jos recimo 5 vekova, pitao bih vas Vidusa, sta bi sa tih milijardi???

Vidusa:
Da si covjek kao sto si necovjek, nakon mog odlaska ne bi za mnom lajao ko zadnji sugavi seoski pas.Nastavi v.v Ilicu da lajes i dalje, ja nisam sintor i psima se ne bavim.Siroko ti polje forumsko i svo je tvoje, psece, Ilicevo!
Jel to citat iz tvoje Podbiblije? Kakav citat takav gazda :D Ajd' dovidjenja i ne vracaj se, pojavice se neko drugi koga cemo morati u ludnicu poslati :D

Obersturmfuehrer:
c,c,c,c
kakve reci....
Ne zameraj mu. Covek se predao. Mi ga iznervirali. I ja sam tebi, seti se, rekao svasta (kada si me iznervirao). Ti govorio i vredjao pa se izvinuo. I to je to! Sada ti i ja dobro komuniciramo, cak smo i istomisljenici. Pusti ga neka ide. Siroko mu svemirsko polje. A ako bude isao u krug, opet ce se vratiti. Hajde da se kladimo! :D

" Ko umnozava znanje, umnozava muku."

Ne znam ko je ovo rekao, niti napisao, ali mislim da je istovremeno tacno a toliko besmisleno. Znanjem zivotu mozes dati smisao. Pa cak i preko biblije ili podbiblije, preko piramide, neko je dobio to znanje. Pitanje je samo kakvo je to znanje.

Znanje umnozava muku samo ako se to znanje gomila bez nekog smisla, bez koristi, bez ikakve upotrebe. Onda jeste muka. Ali cemu onda i to znanje, cemu takav zivot?

Vidusa, zao mi je sto nismo mogli naci zajednicki jezik sa vama. Nebih vam delio niakav savet jer pre svega ste dosta stariji od mene a mislim da koliko je dobro toliko je i lose deliti savete. Reci cu samo svoje misljenje.

Predpostavljam da ni Vilic ni Oberstrumfeherer nisu mislili nista lose i da su samo bili i oni kao i ja malo isfrustrirani cestim postovima u kojima niko od nas ne vidi neki smisao. I pored toliko demantovanja vasih postova vi ste nastavljali pisati. Izgleda da takva prica ovde ne pije vode i zato niste doziveli trijumf.
Ovaj forum ili podforum kako ga ko zove vrvi od matematicara, fizicara, hemicara biologa... tako da je pitanje da li je od nas iko spreman da prihvati mistiku.
No, to nije razlog da se ljutite. Predpostavljam da je vasa sujeta povredjena nasim ponasanjem, mozda bi i moja i svacija bila da smo na vasem mestu i da se sa toliko zara borimo za nesto u sta "verujemo" a s druge strane da svi bacaju kamenje na nas. Postoji sigurno dosta stvari o kojima vi mozete pricati osim piramida i biblije. Bili ste profesor, imate dosta zivotnog iskustva, radite matematiku, sigurno ste dosta i citali... mora da postoji jos tema o kojima mozemo pricati sa vama.
Ne gubite vreme na nas sa piramidama, mi jednostavno ne posmatramo vasim ocima to. Treba biti jak i strpljiv, negde ce se vec neko pojaviti ko ce vam se odazvati. A sa nama mozete uvek ostati i pricati i o mnogim drugim stvarima koje se ticu prirodnih nauka, fenomena i slicno. Ipak je ovo takav forum.
Pozdrav i sve najbolje.

nazalost zakasnio sam da se ukljucim.No bravo Oximoron, Proximo i ostali bili ste na visini zadatka. Na kraju cu citirati doktora teologije Milina koji je u jednoj od svojih knjiga napisao:"Razum je isuvise uska, neplodna i dzombovita njiva za religijsko seme"

Back