Prozimanje mistike i nauke

Obersturmfuehrer:
nauka defitinitvno nije, s ozbirom da se nauka zasniva na strogo utvrdjenim principima...tako da mesanja litara i sekundi nikako nije dozvoljno...osim u svrhe manipulisanja podacima...

ali posto imas 244 kubnih metara postova, mozes da smatras da si u pravu :)
Dozvoljeno je mesanje osnovnih mernih jedinica. I to vrlo. "Mesanjem" npr. vremena i duzine dobijamo novu velicinu-brzinu: km/h (cm/sec). "Mesanjem" litara i sekundi, takodje brzina lit/sec. Ova naucna disciplina se naziva: Dinamika fluida. U pomenutim prilozima Vidusa (piramida) Radi se o simbolizaciji rezultata i dovodjenje u vezi za mistikom (mitologijom) pa su u tom kontekstu rezultati vrlo zanimljivi. Iz njih se mogu postaviti mnoge hipoteze a hipoteze su u nauci takodje dozvoljene. Hipoteticki rezultati su samo predpostavka koja ne mora da bude podlozena dokazom a moze i ne mora da bude tacna. Metode naucnog istrazivanja dozvoljavaju postavljanje predpostavki.

Svidja mi se diskusija!!!.

Vidusa:
Ne giijesi:" Jedan dan pred Gospodom je kao hiljadu godina, i hiljadu godina je kao jedan dan."

Zbog ostalih mjera i njihovog znacenja, jedan biblijski dan stvaranja je predstavljen kao 1000 godina.
Jedna dopuna! Biblijski dan, kao merna jedinica vremena, ne predpostavlja 1000 "zemaljskih" godina. Biblijski dan je nepoznata velicina (za sada) pa je s toga i nepoznata velicina 1000 godina po nasim merilima.
Tek toliko da ne bude zabune oko velicine 6000 godina koja se pojavljuje u diskusiji.

v.v.ilic:
Dozvoljeno je mesanje osnovnih mernih jedinica. I to vrlo. "Mesanjem" npr. vremena i duzine dobijamo novu velicinu-brzinu: km/h (cm/sec). "Mesanjem" litara i sekundi, takodje brzina lit/sec. Ova naucna disciplina se naziva: Dinamika fluida.

tacno, ali se one ne 'mesaju', vec tako dobijamo nove jedinice izvedene iz SI sistema. Sta oznacava km/h je jasno definisano i tu nema nikakve dileme, ali zato kad ja kazem, 'ej doci cu kod tebe za 2 kilograma vazduha' ne znaci ama bas nista.

Izraz, mesanje mislim da si upotrebio ti. Ja sam tu upotrebio znake navoda da bi pojasnjenje bilo razumljivije. Dalje, ova tema ne iziskuje dokazivanje naucnih cinjenica vec njihovo koriscenje u skladu sa nazivom teme. Diskusija dozvoljava i male ispade u smislu "2 kilograma vazduha" i slicno, iz razloga slikovitog pojasnjenja stvari a nikako ne znaci da takav ispad treba omalovazavati. Nije cilj teme. A ispadi iz mernih jedinica su poznati i u govornom jeziku kao na primer: "Daleko je od moje kuce dve lule duvana!"

Mislim da je i tebi jasno o kakvoj "mernoj jedinici" se radi. :D Ja bih razumeo sta je pisac (ili sagovornik) hteo da kaze sa obavestenjem da ce kod mene doci za 2 kilograma vazduha :D!!

Jos jednom: svidja mi se tema i vasa diskusija.

...osim u slucaju da to nisu naucne cinjenice...
ako govorimo recimo o 1 Pa onda znamo da je to N/m2 i to je to, kraj price, taj paskal je dovoljno opisan tim njutnm sto pritiska taj metar2...
vreme sa druge strane ne moze da se opisuje jedinicama zapremine,tezine ili ne znam vec cega...
a merna jedinica lula sigurno ne spada u fizicke velicine :):)

Obersturmfuehrer:
...osim u slucaju da to nisu naucne cinjenice...
ako govorimo recimo o 1 Pa onda znamo da je to N/m2 i to je to, kraj price, taj paskal je dovoljno opisan tim njutnm sto pritiska taj metar2...
vreme sa druge strane ne moze da se opisuje jedinicama zapremine,tezine ili ne znam vec cega...
a merna jedinica lula sigurno ne spada u fizicke velicine :):)

Jos jednom ti napominjem da tema ne iziskuje proveru naucnih cinjenica. Govorniku ili piscu je dozvoljeno slikovito da se izrazava-obraca.

A "vreme sa druge strane m o z e da se o p i s u j e jedinicama zapremine, tezine ili..."
ali ne moze da se njima m e r i ako se radi o materijalnom izvodjenju resenja ili provere, recimo funkcije.

A ona merna jedinica "lula" nije tako definisana. To je "lula duvana"!!! a to je nesto drugo.:D
Preciznije odredjuje udaljenost od jedne tacke do druge :lol:, :lol:

v.v.ilic:
Jos jednom ti napominjem da tema ne iziskuje proveru naucnih cinjenica. Govorniku ili piscu je dozvoljeno slikovito da se izrazava-obraca.

mislim da je upravo obrnuto, ukoliko se pokaze da su njegova izlaganja zasnovana na netacnim ili delimicno tacnim podacima, citava tema, kao i govornikova teorija pada u vodu...
sem toga, cini mi se vidusa trudi da bude izrazito precizan u svojim proracunima, tako da u tom slucaju mozemo da iskljucimo slikovitost

v.v.ilic:
A "vreme sa druge strane m o z e da se o p i s u j e jedinicama zapremine, tezine ili..."
ali ne moze da se njima m e r i ako se radi o materijalnom izvodjenju resenja ili provere, recimo funkcije.

moze da se opisuje? slazem se ukoliko imamo neku odrednicu tipa - dok ne iscuri 5 litara vode, ali tu opet kao jedinicu koja figurira imamo sekunde, sate ili sta vec...a vidusa ima post u kome objasnjava kako se vreme MERI merenjem zapremine...

kad smo kod toga, nisam siguran vise uopste nisam siguran u vidusino znanje, kada moze da kaze "to je laz zvana nauka" na moj komentar o fosilima.
O toj temi se takodje raspravljalo nadugacko ovde, a ta tema je kako vidim nestala bez traga...

Nemam pregled celokupne vase diskusije. Veruj mi za to je potrebno vreme a ja ga nemam nekonacno (cetiri lule duvana dnevno :D).Odobravam ljutnju, tvoju, ukoliko je njegov pokusaj priblizenja nauke mistici zasnovan na istrajnosti da se to dokaze. Te dve dijametralne suprotnosti logicki nije moguce sastaviti. S a m o p r i b l i z i t i!! Otuda mozda i mali konflikt medju vama dvojicom. Ponavljam opet, nemam mogucnost pregledati
vasu korespodenciju da bih dao svoj stav o tome (ukoliko on nekoga uopste zanima). On, verovatno cvrsto stoji uz mistiku, ti uz nauku i eto dva suprotna naelektrisanja. Onda puca, grmi, seva, udaraju gromovi...kisa i td. Ali od momenta kada sam se ukljucio bilo mi je zanimljivo. Priblizite stavove time sto cete pokusati da shvatite onog drugog. Mislim da nije davno kada smo ti i ja imali razmenu misljenja na kosarkaskom podforumu. Rezultat je potpuno priblizenje stavova a razlika je proizilazila iz pozicija sa kojima smo gledali na problem.
A da tre pitam: Sto te nema na FK Krstarici kada si vec obecao da ces doci?:D

@proximo
"Opet, naglasavam, nemam nista protiv ljudi koji su vernici, ovo je cisto moje misljenje i moj nacin zivljenja. Nisam vernik dakle, ali zivim jako srecno i jako zdrav zivot i to zahvaljujuci svojoj volji. Ja zelim tako da zivim dakle. Ja sam svoj covek i moj "bog" je u meni.
Tako da vas molim da neko se ne nadje uvredjen jer nisam imao nameru, nikog vredjati.

[/QUOTE]

Ti i nisi svestan da si vernik. A veliki si vernik samo to ni neznas. Biblija i kaze: Bog je u nama i svuda oko nas. Ti pravilno razmisljas i ne materijalizujes Boga kao sto to rade mnogi koji u Njega ne veruju pa cak i oni koji veruju. Zato se i pitaju: "Kada bi postojao Bog sto nas pusta da trpimo?"
A ja ih pitam: "Ako bi svima bilo dobro ko bi se Njemu onda molio?"
Samo nastavi da "ne verujes" u Boga na takav nacin!

Ti i nisi svestan da si vernik. A veliki si vernik samo to ni neznas. Biblija i kaze: Bog je u nama i svuda oko nas. Ti pravilno razmisljas i ne materijalizujes Boga kao sto to rade mnogi koji u Njega ne veruju pa cak i oni koji veruju. Zato se i pitaju: "Kada bi postojao Bog sto nas pusta da trpimo?"
A ja ih pitam: "Ako bi svima bilo dobro ko bi se Njemu onda molio?"
Samo nastavi da "ne verujes" u Boga na takav nacin!

Postujem tvoje misljenje, ali mislim da znam sebe i znam sta za sta sam zaista sposoban i da li je ikada bilo potrebno moliti se. Nikada niti sam se molio, niti bih to ucino. Za mene je to besmisleno. Ono za sta se drugi mole ja se sa 100% svojih mogucnosti potrudim sa jos dodatnih 20 da bih postigao nesto. Obracanje coveka Bogu je molitva, a Boga coveku, to je vec sizofrenija. Ne podlezem ni deprivaciji, niti voluntarizmu. Drugi moje stavove mogu nazivati i verom, i kako god to zele, ali mislim da ipak sam sebe poznajem najbolje.

Sto se tice mernih jedinica, pre par godina sam radio dimenzionu analizu, imao sam je kao predmet prucavanja. Si sistem je prilicno fino definisan i u neku ruku savrsen tako da podrzavam oberstrumfehera. On tezi nauci koliko sam primetio, a ja takodje, i sa te tacke i nevidimo smisao ni on ni ja u brojevima i nacinu na koji Vidusa odrejdene stvari dovodi u vezu. Kazu da je genijalnost osobina ljudi koji mogu da uocavaju vezu tamo gde ih drugi ne vide. Vidusa dakle mozda i jeste "genije u odnosu na nas na tom polju mistike" ali s naucne strane ja zaista ne vidim smisao u vezama izmedju mnogih dimenzija.

@ proxsimo

Isto sam tako u tvojim godinama gledao na Boga kao sto ti gledas na njega danas. Cak sam na jednom casu fizike na koji je dosao direktor na "kontrolu" mladom profesoru pun inspiracija i znanja, "matematicki dokazao" da Bog ne postoji. Danas ni sam ne znam kako mi je to uspelo. Ne bih to ponovio ni za narednih 1000 godina. Mogu samo da mislim da sam "dokazao" da Bog ne postoji u materijalnom smislu.( Da nema ni masu ni tezinu ).
Danas na Njega gledam sa pozicija zivotnih iskustava i "znam" da on ne postoji u takvom obliku, jer bi podlegao svim prirodnim zakonima koje je postavio a oni su neslucitelni sa Njegovim postojanjem.
A ti nemoj u Njega da verujes! Dovoljno je da verujes da je "tvoj Bog u tebi" kako si rekao. :D

proximo:
.... tako da podrzavam oberstrumfehera. On tezi nauci koliko sam primetio, a ja takodje, i sa te tacke i nevidimo smisao ni on ni ja u brojevima i nacinu na koji Vidusa odrejdene stvari dovodi u vezu. Kazu da je genijalnost osobina ljudi koji mogu da uocavaju vezu tamo gde ih drugi ne vide. Vidusa dakle mozda i jeste "genije u odnosu na nas na tom polju mistike" ali s naucne strane ja zaista ne vidim smisao u vezama izmedju mnogih dimenzija.

A sada da se malo osvrnem na ovo. Vidus takodje koristi Matematiku kao instrument kojim dovodi u vezu odredjene civilizacijske "slucajnosti" ako ih uopste tako mozemo nazivati. Zasto mu onda generalno ne verujete? Matematika je nauka a vi ste njeni pobornici! Ne mozes iz tog razloga ni negirati neke zakljucke koje je doneo ( da ne kazem izracunao ) A znajte, ne radi to on.
Rade te analize n a u c n i c i a on vam ih samo prezentira. Pokusajte da ga razumete bar u delu koji dovodi u vezu. (PROZIMANJE MISTIKE I NAUKE) Ne uzimajte od njega ono gde gresi, pokusajte da shvatite onaj deo u kome je u pravu!

@v.v.ilic
prvi deo posta o bogu...
sto tice recenice "Bog je u meni"....ja to apsolutno podrzavam, a ne zelim daalje da ulazium u raspravu oko toga, posto ovo nije tema za to

drugi deo posta...
vidusa koristi matematiku, ali manipulise njome, u cilju dobijanja rezultata koje on zeli. Dakle, on ne analizira nesto, vec stimuje brojeve da budu onakvi kakvi njemu odgovaraju.
Mislim da sam da link na prve 2-3 stranice ove teme koji vodi do jednog sajta po kom smo svi mi satanisti :)
brojevi, kojima se ne prida neki konkretan znacaj ne znace nista...

v.v.ilic:
Priblizite stavove time sto cete pokusati da shvatite onog drugog. Mislim da nije davno kada smo ti i ja imali razmenu misljenja na kosarkaskom podforumu. Rezultat je potpuno priblizenje stavova a razlika je proizilazila iz pozicija sa kojima smo gledali na problem.
A da tre pitam: Sto te nema na FK Krstarici kada si vec obecao da ces doci?:D
@Obersturmfuehrer
Eto da ti ponovim ove tri recenice i da te podsetim na pitanje na koje mi nisi odgovorio.:D

hehe
kad su u pitanju nasi stavovi, oni su toliko razliciti....ja donekle mogu da razumem 'njih' (misticare, astrologe, numerologe :) ), ali problem je sto oni cesto ne zele ni da pokusaju da razumeju nas 'obicnjake'......
btw, doci cu ja i na kkk i fkk :)

Obersturmfuehrer:
hehe
kad su u pitanju nasi stavovi, oni su toliko razliciti....ja donekle mogu da razumem 'njih' (misticare, astrologe, numerologe :) ), ali problem je sto oni cesto ne zele ni da pokusaju da razumeju nas 'obicnjake'......
btw, doci cu ja i na kkk i fkk :)
Dovoljno je da razumes ti njih, oni tebe be moraju, pa si u prednosti.Ti koristi filozofsku tezu: Upoznaj protivnika da bi mogao da mu se suprotstavis!
Taj stav vazi za zivot, filozofiju, ratove, sport...

hm...
ja sam shvatio smisao proximove recenice i tih slovnih gresaka, i potpuno podrzavam to....
tesko da mogu da podrzavam nesto samo na osnovu prica 'to je tamo, to gleda na nas'...
ako verujem u nesto to je nauka....zasto, zato sto nauka kaze: ovaj kamen ima gustinu tu i tu, tezinu tu i tu , ako te raspalim njime po glavi videces sve zvezde, zato sto ljudska lobanja ne moze da izdrzi udarce sile te i te...
ali, ako mi neko kaze: "PLASI SE OVOG KAMENA"...tesko da cu to uzeti kao ozbiljnu primedbu....

SVETA GORA ATOS, GRCKA

ARHANDJEL MIHAILO

PORTAL (PREDVORJE) JE ZEMLJA

Duzina Portala = 116,2602377 inchi = 295,3010038 cm

Ako bi se jedan predmet kretao brzinom od 116,2602377 inchi/sek.( ili 295,3010038 cm/sek.) za 3,14159 dana presao bi 801,545484 km = 50-ti dio Zemljinog ekvatora.

Sa brzinom od 116,2602377 inchi/sek. ovom predmetu potrebno bi bilo 157,0795 (1/2 od 314,159) dana da obidje ekvator. ;-)

Pogledajte i ulazni hodnik iz Portala u Kraljevu odaju: duzina mu je 100,5951944 inchi, a kubna dijagonala tacno 116,2602377 inchi.

Neko ce reci da su sve ove mjere ljudi znali toliko hiljada godina ranije. Pa ako su znali, zasto im to sluzbena nayuka ne prizna? :lol:

Ili ne znate ko je Kreator kroz Koga je stvoreno sve sto je stvoreno?

Obersturmfuehrer:
hm...
ja sam shvatio smisao proximove recenice i tih slovnih gresaka, i potpuno podrzavam to....
tesko da mogu da podrzavam nesto samo na osnovu prica 'to je tamo, to gleda na nas'...
ako verujem u nesto to je nauka....zasto, zato sto nauka kaze: ovaj kamen ima gustinu tu i tu, tezinu tu i tu , ako te raspalim njime po glavi videces sve zvezde, zato sto ljudska lobanja ne moze da izdrzi udarce sile te i te...
ali, ako mi neko kaze: "PLASI SE OVOG KAMENA"...tesko da cu to uzeti kao ozbiljnu primedbu....

Da se ne bih ponavljao upucujem te na moj poslednji odgovor Proximu u temi : Naucno objasnjenje za prorocanstva. Tamo ces naci moje misljenje o nauci i jos po nesto.

Vidusa ostavi da prica sam sa sobom ako vec nece da vam odgovara. Iz njegove price uzmi ono sto ti odgovara.

Obersturmfuehrer:
vidusa samo preskace pitanja njemu upucenja i nastavlja pricu po svome...
da li njemu vredi govoriti?
koliko se secam, vidusa, postavili smo ti milion pitanja sto na ovoj sto na drugoj temi, a sve odgovore si izbegao...

Molim te opet i opet: citiraj dio mog teksta na koji se pitanje odnosi. Na uopstena pitanje nevezana za temu ja ne zelim da odgovaram.

Evo ti jos jedan primjer mjerenja vremena zapreminom:

KOVCEG KRALJEVE ODAJE

Vanjske mjere kovcega:
- duzina = 89,65157346 inchi
- sirina = 38,55139503 "
- visina = 41,23149865 "

Zapremina vanjskih mjera kovcega Kraljeve odaje iznosi: 142503,8673 kub. inchi ili 2335,221681 litara.
Kofer je od granita. Specificna tezina granita je 2,69 g/cm3, a polovina zapremine ovog kovcega je tacno njegov unutrasnji dio: 1167,61084 litara:

3,14159 : 1167,61084 = 0,002690613 litara = 2,260613 grama = spec. tezina granita.

Sta je znacenje ovog kovcega? Njegovo znacenje je u znacenju vremena. Evo kako je vrijeme odredjeno ovim kovcegom:

A) Kugla oko duzine kofera imala bi zapreminu 377.287,1415 kub. inchi = 6.182,633002 litara = 411.987,9965 dana = 1.127,986367 godina:

1127,986367 x 3,14159 = 3543,670689 godina = 1294297,73 dana = 3.652,42 mjesecevih (lunarnih )godina jer duzina lunarne godine je 354,3670689 dana.

B) Kugla oko visine kovcega imao bi zapreminu36.701,65234 kub. inchi ili601,4327607 litara = 40.077,27421 dana = 109,728 godina (sjetimo se da je duzina ekvatora 40.077,24718 km, a jedan dan hoda 109,728 km).

C) Zapremina kugle oko sirine kovcega bila bi 29.999,81317 kub. inchi, tj. 491,6092136 litara = 32.759,03566 dana = 89,69131606 godina.

Zbir zapremine kugle oko duzine sa kuglama oko sirine i visine daje zajedno 7275,674978 litara = 484.824,3065 dana = 1.327,405683 godina:

1.327,405683 x 2 = 2.654,811366 godina

Zasto sam ove godine pomnozio sa dva? Zbog toga sto na gornjem dijelu kovcega postoje izbusene rume koje podrazumijevaju da se odozgo na ovaj kover nadevezuje jos jedan isti takav "kofer" tj da se stvarni kofer i njegovo znacenje duplira (pogresno je misljenje da je u te rupe bio uklopljen neki poklopac kofera: http://www.egyptarchive.co.uk/html/great_pyramid_37.html )

Od Nojevog potopa do hriscanske ere je 2626 godina, sto znaci da ovih 2654,811366 godina pada na septembar 29. god. n. ere, polovina godina Hristovog propovijedanja (poceo pocetkom 28. god.).

Uzmimo sad samo visinu kofera: 41,23149865 inchi =1,649259946 svetih lakata = 33,30147543 godina Hristovog zivota od rodjenja 25. decembra 4. st. ere do dana raspeca na Veliki petak 13. aprila 31. godine.

Back