PROTIV KOGA SE NAORUZAVA HRVATSKA?

JABUCHILO:
odgovor je trivijalan - zato sto su to avioni razlicitih generacija. mig 29, sa svojim srednjim i novijim modifikacijama jes avion poslednje generacije. f-16, pretpostavljam da znas i sam. ili si mislio na mig 21, koji jeste nesto losiji od f-16, ali su u principu avioni iste klase.

edit: (lapsus) losiji umesto bolji

bice da ja onda ne znam...
koliko mi je poznato Mig 21 je ekvivalent americkom Fantomu, koriscenom tokom Vijetnama...
a Mig29 i F16 su korisceni tokom 80ih i 90ih...posle F16 ameri su presli na nove, "stealth" avione, kao recimo F22...

Nexus 6:
koliko mi je poznato Mig 21 je ekvivalent americkom Fantomu, koriscenom tokom Vijetnama...
a Mig29 i F16 su korisceni tokom 80ih i 90ih...posle F16 ameri su presli na nove, "stealth" avione, kao recimo F22...

Не баш. Ф-4 и МиГ-21 јесу се борили у Вијетнамском рату, али Ф-4 је био генерација педесетих година, старији од МиГ-21. А Ф-16 је у неку руку америчка копија МиГ-21. Делта крила, као ракетно наоружање, једномоторни авион једносед, јефтин и лак за управљање.
Американци нису прешли н аФ-22 то ће урадити тек за десет година ако им све буде ишло ОК, они јесу направили мањи борј, али далеко је од оперативне употребе.

Nexus 6:

sve modfikacije do 29-ke su zapravo 21-ice. ako znamo da je 21 po svim performansama bio daleko ispred fantoma, udarajuci temelj avijaciji sledece generacije (to je ono zlatno vreme, kada je zaista ruska avijacija bila za 2/3 generacije ;) ispred), i da sve danasnje najmodernije modifikacije miga (bez obzira na numeraciju) u osnovi imaju 29-ku - onda je jasno da je f-16 za klasu nize. nista cudno, po americkim parametrima, oni vec usli u petu generaciju, po ruskim, peta generacija prevazilazi poslednje recimo su-ove za oko 1.5 do 2 puta u zavisnosti od parametra. jedni znaci imaju nize a drugi vise kriterijume.
29-ka nikako ne moze da bude zastareo avion, ni u teoriji. sa punom elektronikom i naoruzanjem (kao dopuna definitivno idealnim letnim performansama) 29-ka je primetno ubojitija od f-16.

Silent Bob:
Koliko gluposti na ovom forumu, majko mila... zar se toliko bojite Hrvata?

Eto, sve same Srbende, a tresu im se gace sto Hrvati kupuju F16... hahahahahaha...

Inace... gospodo (i drugovi... :grin: ) Ameri se pokusavaju otarasiti F16ica, tako sto ce ih prodavati onom ko god zeli da ih kupi... Mi treba da sacekamo jos barem 5 godina pa da pocnemo modernizaciju vazduhoplovstva... a ovako ce se trvati zaebati i dati pare na nesto sto je vec zastarelo... :-D

:shock: , brate ti si malo zalutao, prouci malo istoriju pa vidi protiv koga je sve srbija ratovala kroz svoju istoriju, pa uzmi citate neprijateljskih generala i vojskovodja pocev od srednjeg veka pa do 99-te. mi smo citali lekcije 20-ostruko jacima ode sebe mnogo puta. i ko je ovde rekao da se boji hrvata?! svakome kome bi palo tako nesto na pamet bi bila potrebna ozbiljna psihijatrijska pomoc. to je jedno, a drugo, nama sada mozda unistavaju vojsku i tako to, ali nije to nista sto se ne da popraviti u buducnosti.

Tunguska-:
Hrvatska kupuije nove avione jer zeli da osvoji Vojvodinu , a glupa Srbija na celu sa bandom demokratskom unistava i ono malo sto je imala. Suvisno je govoriti da nista novo od oruzja Srbija nije kupila od 80tih do danas.

Inace dokaz da Hrvati zele da osvoje Vojvodinu jeste taj sto je u hrvatskoj formiran investicioni fond kojim se kupuju sva preduzeca koja dodju na prodaju u Vojvodini! Dok recimo u ostatku Srbije ne kupuju!!!

Samo nas radikali mogu spasiti od ustasa balija i siptara koji zele da uniste okupiraju i podele Srbiju!

:grin: :grin: :grin:

FORMIRANA 204. AVIJACIJSKA BAZA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Sreda, Novembar 15, 2006 12:14
Na svečanosti povodom formiranja 204. avijacijske baze, predsednik Srbije Boris Tadić, izjavio je da od ministarstva odbrane i generalštaba očekuje da u što skorijem roku ulože maksimalne napore da bi se remont aviona MIG - 29 i helikoptera što pre realizovao, jer je to 'obaveza i realna dobit države'.

Tadić je podsetio da je iz Nacionalnog investicionog plana u te svrhe odvojeno 30 miliona evra i da će se remontom tih letelica učiniti korak napred ka ostvarivanju cilja da Srbija bude faktor regionalne bezbednosti.

On je ukazao da zaostajanje u obezbeđivanju vazdušnog prostora, stvara probleme brojnim državama, uključujući članice NATO, pa Srbija mora taj problem da prevaziđe.

Zastupnik načelnika generalštaba Zdravko Ponoš je najavio da će u sklopu reorganizacije vojske do kraja godine biti formirana garda, centralna logistička baza i združena komanda, a do sredine sledeće godine komanda za obuku, tri brigade kopnene vojske, raketna brigada i centar vazdušnog posmatranja.

Ponoš je rekao da se, ako bruto društveni proizvod nastavi da raste kao i ove godine, ako izdvajanja za vojsku budu kao što je obećano 2,4 odsto, kao i posle prodaje vojnih objekata, može biti umereni optimista u pogledu transformacije i osavremenjavanja oružanih snaga.

a, a? sta kazete, imamo i mi avione :? :D

Back