Ja jesam za decentralizaciju, ali ne zbog toga što želim da vidim ministarstva van Beograda!![]()
Razlog je jednostavan - zašto se porezi koji se naplaćuju u Nišu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu... ne bi koristili za izgradnju (infrastrukture) Niša, Subotice, Novog Sada, Kragujevca... (respektivno), nego uvek deo ide za Beograd? Znači, slažem se s boldovanim...
Poznato je da je 90% sredstava od prodaje Duvanske Industrije Niš otišlo u Beograd. Svega 10% je zadržano u niškoj kasi...
Ono što je najvažnije - decentralizacija čuva jedinstvo. Kad neki region ima utisak da ne radi za sebe, normalno je da se javljaju secesionističke ideje (naročito ako postoje etničke razlike). Zato, bez obzira na to što sam Nišlija, a s obzirom na problem Kosmeta, prioritetno mesto u sprovođenju decentralizacije treba da ima Vojvodina...
Inače, razlog postojanja centralizacije i nemogućnosti njenog ukidanja, po mom mišljenju, je preveliki državni aparat koji je u Beogradu, a Beograd ne može sam da ga finansira koliko god bio privredno jak... Zato, verujem da će početi da se sprovodi decentralizacija onda kada se javna potrošnja smanji i kada se privatizuju neefikasna državna preduzeća. Sve je to povezano...
Na kraju, moram da kažem da narod, pa i beogradski nije kriv za ovo, već vlast i tu treba napraviti jasnu distinkciju kako ne bismo bili u situaciji da širimo međusobnu mržnju.
P.S. Ako u svom gradu glasate za gradske stranke (one koje se zalažu za interese grada), dali ste doprinos decentralizaciji - to je činjenica... Jer, i same stranke su centralizovane, zar ne?
Slažem se sa boldovanim i sa tvojim komentarom u celini. Nije kriv narod po Srbiji već vlast (ništa novo..... nisam rekao). Postoje primeri po drugim zemljama koje su nam uzor pa neka kopiraju njihov način funkcionisanja vlasti, centralizacije i decentralizacije.