Protest za spas ulicnih pasa

trojanka,sinoc sam naletela na jednog promrzlog ,mokrog skroz na skroz,gladnog psa..prljavog jadnog i ocigledno tucenog..10 minuta sam ga vrebala da pridje nije smeo..tresao se kao prut.da sam mogla skinula bih svoju jaknu i njemu obukla..i na kraju sam ga dozvala i smogao je hrabrosti da pridje i ja sam dugo mazila..bilo mu je lepo..uzivao je ..dok se tresao od hladnoce..

imala sam na ulici jednog neostesanog psa..blamirao me je i ujedao.zato sto je blesav..svaki put sam bezala od njega i skakala kada me vidi a on me je ujedao za zadnjicu..i lajao..a kada sam mu popustila i pocela da cvrkucem i da mu se umiljavam i mazim smirio se..bilo je po njegovom!:)

Jedini lutalica koji je mene ikad namerno ujeo (ne racunam grickanje za prste dok ih hranim iz ruke) sad cuva jedno dvoriste tu, u kraju, vlasnik ga je pokupio iz azila. On i moj Gizmo su postali ortaci. Ali to ne menja cinjenicu da on ipak nije adekvatan za vracanje na ulicu-pokazao je agresivnost prema ljudima i to bez jasnog razloga-niti sam mu se obracala, nisam pravila nagle pokrete, nisam se nasla izmedju njega i kuje u teranju... Selekcija mora da bude ostrija ali i kontrola nad nama, ljudima i njima, "ljudima" da bi se sprecilo da psi postanu nepovratno sj...ani. Ipak je zlostavljanje zivotinja, makar i ulicnih pasa, zakonom zabranjeno i kaznjivo. Dok se mi kao narod ne promenimo, i psi lutalice ce biti agresivni i ujedace ljude i sa i bez razloga, i iz straha i zato sto nemaju strah od ljudi... Ne treba nam bolje ogledalo od njih.

Pa sta mislis sta im rade kad ih sklone sa ulice?

Evo, ja znam:nedelju dana ih drze u tako nehumanim uslovima da ih je, ako stignes posle recimo, 6 dana, tesko i prepoznati. Za tih nedelju dana imas fore da dodjes po svog psa ili da usvojis nekog koji nije tvoj i pritom ne izlaze iz Ovce sa sve reproduktivnim organima-to se sve vadi. Jedino oni od svih u BG koji rade sterilizaciju lutalica kastriraju muzjake, ostali im samo podvezuju jajovode. Onda pas dobije njihovu tetovazu sa kojom mu, ako ga opet uhvate na ulici, nema vise izlaska iz kafilerije i, bio on vakcinisan protiv besnila ili ne, obavezno vakcinu protiv besnila. A za one nesrecnike po koje niko ne dodje... Ma bilo je fotki na sve strane. Place mi se kad se samo setim.

Svesna sam da cete na mene drvlje i kamenje,ali moje misljenje je da psima nije mesto na ulici.
Niko ne moze da me ubedi da jadan promrzao i gladan pas ne moze da bude agresivan. Ja sam se par puta sa drugaricom skakala na kola kad nas je jurio copor lutalica u njenoj ulici u centru grada.Te pse su pokupili,cipovali i vratili u istu tu ulicu i dalje napadaju ljude. Ne vidim da je to resenje. To mi je cak grozno,ostaviti ih na ulici da se snalaze kako umeju.
Posto te zimi napadaju zbog hladnoce i gladi[verovatno u tebi i drugarici vide dobre komade]onda te leti sigurno napadaju zbog suncanice i dehidracije.
SAVET;
Nije tesko biti fin i ponekad se odreci malog zalogaja i nahraniti te "krvolocne zveri".
RESENJE;
Vakcinisati sve cesce masovno besne copore agresivnih ljudi,koji su mnogo veca pretnja po okolinu od samih "copora lutalica",jer od takvih pomahnitalo-bolesnih umova bi se zaista trebali zastititi.Takvima je i eutanazija blaga kazna,zao mi je sto je ukinuta.Ovde se frustracije lece na ulicnim psima,ukida im se pravo na zivot,i jadne zivotinje su paravan za prikrivanje mnogo gorih i vecih problema nego sto su psi na ulici.Ocigledno je da nekima to odgovara.E pa meni je to grozno,ostaviti ih na ulici Trojanka,bas da se snalaze kako umeju,a pritom im ni to nije dozvoljeno.Evo ti da vidis sta je neko, mozda cak i od nasih "divnih komsija sugradjana" uradio jednom divnom neduznom stvorenju,pa mu amputirana vilica i nosic.

ima mnogo ljudi koji ne vole pse ili ih se jednostavno plase [bolesno plase] problem je sto mnogi ljudi u zivotu nisu imali kucnog ljubimca i plase se onoga sto ne poznaju i ne razumeju.

od 15 pasa u mom kraju ima naprimer dva koja su malo opasnija.

jedan se nalazi u coporu od 5 pasa i kada neko nailazi svi laju ali ljudi ne znaju koga da se paze a mogu da garantujem da 4oro od njih su totalno bezopasni oni laju pozdarljaju i obozavaju ljudi dok 5ti nije tako bas naivan i recimo da mu neokrecem ledja:D
e sad ljudi koji ne znaju da procitaju pse nerazumeju ih mrze svih 5oro jer misle da su dzukele koje su opasne a ustvari ima samo jedan problematicam [pritom ovih 4ovro krenu da laju kada ovaj krene ali nisu povodljivi u smisu da su ljuti, besni,potuljeni nego bi se samo mazili i trazili paznju]

a na drugom kraju ulice se nalaze opet nekih 5oro pasa gde opet jedan pas koji nije lutalica nego je komsijski ali slobodan pas terorise svako jutro decu koja idu u skolu. naravno tako je i mene ranije dok sam prolazio tim putem cesce i opet kod njega je caka bila nesvadjati se sa njim i neokretati mu nikada ledja jer tada je voleo dfa pridje ljudima iza ledja i da capne.
ko je znao da se ponasa prema njemu nije imao problema [naravno to jeste problem i takve pse bi ipak trebalo sklanjati sa ulice jer zbog takvih svi ostali oko njega dodju na rdjav glas]
ali ocu da kazem da taj pas nije bio oduvek takav nego su ga ljudi koji su tuda prolazili napravili takvim. u pocetku je samo lajao ali ljudi su ga gadjali mlatili nogama itd i naravno pas je postao loood. ali opet dovoljno predvidiv za one koje poznaju pse.

prema tome najveci problem je to sto ih ti dogomrsci ne razumeju i nikada nisu imali psa kao clana porodice sto svakako svaki pas jeste koji zivi u kuci sa ljudima i sto je najgore takvi ni svojoj deci ne uzimaju pse i to se tako prenosi sa generacije na generaciju.

Posto te zimi napadaju zbog hladnoce i gladi[verovatno u tebi i drugarici vide dobre komade]onda te leti sigurno napadaju zbog suncanice i dehidracije.
SAVET;
Nije tesko biti fin i ponekad se odreci malog zalogaja i nahraniti te "krvolocne zveri".
RESENJE;
Vakcinisati sve cesce masovno besne copore agresivnih ljudi,koji su mnogo veca pretnja po okolinu od samih "copora lutalica",jer od takvih pomahnitalo-bolesnih umova bi se zaista trebali zastititi.Takvima je i eutanazija blaga kazna,zao mi je sto je ukinuta.Ovde se frustracije lece na ulicnim psima,ukida im se pravo na zivot,i jadne zivotinje su paravan za prikrivanje mnogo gorih i vecih problema nego sto su psi na ulici.Ocigledno je da nekima to odgovara.E pa meni je to grozno,ostaviti ih na ulici Trojanka,bas da se snalaze kako umeju,a pritom im ni to nije dozvoljeno.Evo ti da vidis sta je neko, mozda cak i od nasih "divnih komsija sugradjana" uradio jednom divnom neduznom stvorenju,pa mu amputirana vilica i nosic.

E Dejana,dokle god budes tako cascavala ljude,kao mene,sa epitetima kao sto je da sam pomahnitali-bolesni um, verujem da neces uraditi nista za svoj plemeniti cilj.
Stavise,dobijas jako veliki kontraefekat.
Ja sam odrasla uz pse,prohodala sam drzeci se za Djidjija, tatinog boksera.Ceo zivot sam okruzena zivotinjama i ljubavlju prema njima. Trenutno imam dva pasa i macku.
Tako da nema potrebe da prema meni budes sarkasticna i `objasnjavas` mi da me psi jure zbog suncanice i dehidracije.
Uostalom,svi smo mi ovde na forumu `Kucni ljubimci`, jer pre svega volimo zivotinje. Zar ne?
Moram da ostavim komentar jer vidim da se moj post tumaci na jedan veoma ruzan i uvredljiv nacin.
Kada sam rekla da mi je grozno ostaviti pse na ulici, to je znacilo upravo to-odvratno je ostaviti pse na ulici. Psi ne treba da budu na ulici.
Kad su vec neodgovorni,i meni neobjasnjivi ljudi,izbacili svoje ljubimce na ulicu, treba uraditi nesto da se oni sklone odatle. Nisam mislila kao sto je neko protumacio, da ih treba poubijati,vec da bi trebalo pritegnuti te lopove koji uzimaju pare od grada.
Ne mogu da verujem da od tih para nije mogao da se napravi neki azil?
Da se animiraju ljudi koji imaju volji i zelju da se brinu o tim zivotinjama i imaju nekih uslova,ali nedovoljnih.
Verujem da bi neko ko ima veliko imanje i volju se prihvatio takvog projekta. Mozda bi bas ti? Mozda bih ja?
U tome ja vidim resenje,a ne u pljuvanju ljudi iz Mirijeva koji se plase za svoju decu.
Svi normalni ljudi vole zivotinje i ja ne znam ni jednu osobu koja ne bi pozitivno reagovala i koja se ne bi ukljucila u kampanju pomoci zivotinjama,ako se pre svega propagiraju zivotinje i ljubav prema njima.
Ja sam ekonimsta i kroz svaku situaciju u zivotu mi se provlaci termin `marketing` Ono na sta je licio onaj protest u Mirijevu uopste nije bio pozitivan marketing, Ljudi koji se svadjau i cascavaju pogrdim izrazima, jedni koji vicu kako im je pas ujeo dete,drugi koji ih napadaju da ti isti psi treba tu da ostanu...
Jednostavno, pristup je bio takav da se izgubio svaki smisao poruke koja je trbala da bude poslata. A poruka je trebala da bude ljubav i briga o zivotinjama.
Nekim stvarima treba pristupiti hladne glave. Narocito kada je ovako delikatna stvar u pitanju.

@fatal error: za ta dva agresivca iz tvog kraja postoje dva resenja. Prvo bi bilo skloniti ih sa ulice ali je to lose jer bi onda pokupili i tih preostalih 13 a ako ih i ne bi pokupili, verovatno bi sledeci po dominaciji preuzeli njihovu funkciju i model ponasanja. Drugo resenje je da se pripitome. Kod mene u kraju ih je bilo jedno 10-tak-15 i svi su bili prilicno na svoju ruku kad su tek dosli. (Razume se, ne svi odjednom, dolazili su jedno po jedno.) Kad sam ja zavrsila s njima, mogao si "na hleb da ih mazes"! Pocelo je od brige i nege kad se neko od njih razboli deca su se igrala s njima ali niko nije smeo da im pridje kad klinci nisu tu), islo je cak dotle da mi je mama-Mona dozvoljavala da joj pregledam stence dok su jos slepi a zavrsilo se tako sto sam ih, dok sam volontirala u veterinarskoj stanici, svakog dana hranila svinjskim dijafragmama donetim na pregled na prisustvo trihinele. da se razumemo, to nisu bile male kolicine mesa! Ipak, nekom su i dalje smetali iako stvarno vise nikog iz kraja nisu dirali pa su jednog jutra dosli ozloglaseni sinteri iz Nisa u zutom kombiju i pokupili sve koje su nasli. Ostalo je njih cetvoro koje smo morali ponovo da socijalizujemo koliko su se naplasili.

@Trojanka:Nije Dejana nista rekla tebi konkretno. Ona je samo ogorcena na ljude pod utiscima svega sto je videla. I ja sam, jako! Samo sto sam ja prosla Orkin trening medjuljudskih odnosa i naucila da se ljudima koji nemaju pojma sta pricaju smeskam u facu dok im mirnim putem namecem svoje misljenje. Ucila sam od "najboljih". Cinjenica je da imas strah od ulicnih pasa jer ih ne razumes. Jesi ti odrasla uz pse ali kucne a razlika je drasticna. U ljudskoj je prirodi da se boji onoga sto ne razume. Ja se, recimo, bojim visine i vatrenog oruzja. Pokusaj da ih razumes. Kreni od svog kraja, sigurna sam da tamo postoji neki copor, probaj da ih nahranis jednom. Ako je Pablo redovno vakcinisan i sve ostalo (a ne sumnjam da jeste), posle nekog vremena pokusaj da ih upoznas sa njim... Oni gorepomenuti iz mog kraja prvo nisu voleli mog Gizma a posle im je postao najbolji ortak. Cak ga je jedna kujica, manja cak i od njega, bukvalno proganjala kad je bila u teranju.

@Dejana: Probaj malo da spustis loptu, 'You'll catch more flies with honey than with mustard!' I meni se utroba prevrnula kad sam videla to jadno stene isto kao kad sam pre 5 godina videla jednu mamu iz kraja jutro posto su pokusali da joj ukradu stence sa isto tako "sredjenim" nosem. Razumem te potpuno.

Trojanka
"E Dejana,dokle god budes tako cascavala ljude,kao mene,sa epitetima kao sto je da sam pomahnitali-bolesni um, verujem da neces uraditi nista za svoj plemeniti cilj.
Stavise,dobijas jako veliki kontraefekat.
Ja sam odrasla uz pse,prohodala sam drzeci se za Djidjija, tatinog boksera.Ceo zivot sam okruzena zivotinjama i ljubavlju prema njima. Trenutno imam dva pasa i macku.
Tako da nema potrebe da prema meni budes sarkasticna i `objasnjavas` mi da me psi jure zbog suncanice i dehidracije. "

Draga Trojanka,previse si licno shvatila moje reci,osim ako u tome sama ne prepoznajes sebe.Nisam mislila da si ti osoba pomahnitalo-bolesnog uma,jedino sto vidim da zaista imas problem sa kinofobijom,jer mi nikako nije jasno da neko moze imati i voleti svoje kuce i mace,a takodje imati strah od pasa na ulici.Isto tako znam da postoje ljudi koji vole iskljucivo i samo svoje ljubimce a za ostale ih je bas briga,da li ce biti zivi ili mrtvi.To su po nekom mom misljenju osobe koje sa svojim zivotinjama lece neke svoje komplekse ili ih cuvaju samo zarad koristi.Imala sam priliku da upoznam jednog takvog ljubitelja koji je trazio korpu za svog psa i to samo iz razloga da mu se pas slucajno ne otruje,jer on mu pobogu donosi hiljade evra[citiram"mi zivimo od nje"].:shock:
Mene je takodje ujeo pas,ali vlasnicki,ne kuca sa ulice[moram dodati da mnogo vise poverenja imam bas upravo prema ulicnim psima-koje polularnije zovu lutalice]Na psa dalmatinca nisam,niti mogu biti ljuta,krivi su bolesnici koji su od njega napravili agrsivnu zivotinju[nakon sto je mene ujeo,iskidao je njihovom detetu list na nozi].Ja se ni nakon tog dogadjaja ne bojim pasa,cak sta vise verujem im daleko vise nego ljudima.
Sto se tice pasa na ulici,grad je potpisivanjem prorgama CNR[uhvati,sterilisi i vrati na staniste]duzan da taj isti zakon koji je doneo postuje i pridrzava ga se.Azili,mozda se mnogima cini da su azili resenje,bili bi resenje ukoliko bi se psi udomljavali,ali po primeru vec postojecih azila,gde su psi sklonjeni sa ulice i gde zivotare sa mogucstvom na zivot,bez ljudske paznje,oni su nesrecni u tim azilima.

Nije mi jasno kako smeju da ih uklone,ako su ih vratili na ulicu. To je potpuno nebulozno i nelogicno. Sto se tice azila,neko moje misljenje je da ljudi nisu dovoljno obavesteni o njima.Ja sam samo jednom u zivotu imala priliku da odem u azil i to privatni,gde su psi uzivali sa svojom "starateljkom". I nije ih bilo puno,oko 20-ak. Ljudi nemaju pojma gde se oni nalaze,da tamo mogu da usvoje psa koji nije agresivan,jako malo paznje se poklanja reklamiranju. Znam da za to treba novac i znam da ga nema,ali mislim da taj deo najvise fali celoj ovoj prici.

Vec sam pominjala ne znam ni ja na kojoj temi o tome kako kod mene u naselju ima jedan lep cupav crni pas koji ima mindjusu na uvetu ili kako vec to da nazovem i pod zastitom je ali ipak ljudi prete da ce ga ubiti jer laje na prolaznike(ne na sve naravno)A laje na kola i bicikliste jer ga je neki majmun udario kolima i ostavio ga polumrtvog na ulici i jedva se izvukao.Poseceni su mu zubi jer mu ih je polomio.A neki biciklista ga je pretukao.Inace je ziveo u stanu dok gazdama nije dosadio.Vec je neko pomenuo nesto tipa da ljudi sebi mnogo dozvoljavaju.Hoce da upravljaju i svojim a i zivotima nekih drugih bica koja imaju prava na slobodu i ljubav.

@Rina: ne znam da li je i dalje tako ali ranije su oni iz kafilerije, kad uhvate na ulici psa koji vec ima njihovu tetovazu, odmah to nesrecno stvorenje slali na "eutanaziju". Drugim recima, psi iz Centra, BB fondacije i Orke su smeli da budu na ulici, ovi iz kafilerije su uzimani samo kao ljubimci. Poslacu ti jedan "top secret" podatak na PP, nije bas za sire mase.

@Rina: ne znam da li je i dalje tako ali ranije su oni iz kafilerije, kad uhvate na ulici psa koji vec ima njihovu tetovazu, odmah to nesrecno stvorenje slali na "eutanaziju". Drugim recima, psi iz Centra, BB fondacije i Orke su smeli da budu na ulici, ovi iz kafilerije su uzimani samo kao ljubimci. Poslacu ti jedan "top secret" podatak na PP, nije bas za sire mase.

e ti ljudi,zar nikad nece shvatiti. :(:(:(

:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
JUCE SAM SAZNALA DA SU NAM OTROVALI DVA DRUGARA!!!!!!!!!
Svako vece smo se igrali i mi smo ih hranili!!!!
Ne da nisu bili agresivni ,nego su bili vece maze od ovih nasih razmazenih govanaca!!!!!! JBTE kako mogu!!!!!!!Nedo bog da saznam ko je!!!!! A ima nade da cu saznati jer mi je komsinica rekla da je zadnja dva dana videla ujutro kroz prozor da ih neki covek hrani, i posle je druga komsinica videla kako povracaju!!!!
Kakvi idioti!!!!!!! Besna sam i ljuta!!!!!!!!!!!!!

:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil:
JUCE SAM SAZNALA DA SU NAM OTROVALI DVA DRUGARA!!!!!!!!!
Svako vece smo se igrali i mi smo ih hranili!!!!
Ne da nisu bili agresivni ,nego su bili vece maze od ovih nasih razmazenih govanaca!!!!!! JBTE kako mogu!!!!!!!Nedo bog da saznam ko je!!!!! A ima nade da cu saznati jer mi je komsinica rekla da je zadnja dva dana videla ujutro kroz prozor da ih neki covek hrani, i posle je druga komsinica videla kako povracaju!!!!
Kakvi idioti!!!!!!! Besna sam i ljuta!!!!!!!!!!!!!

Razumem te potpuno ali tako nista neces uraditi,samo zivce ces da izgubis.Znam po sebi,ja placem kad vidim zgazenu zabu a kamoli nesto drugo.Naravno da ttebamo da se trudimo svim silama da sprecimo takve nevolje i da pomognemo koliko mozemo ali ipak ljudi su jako zli i nikada se nece promeniti.Sve je vise sebicnih i odvratnih ljudi koji vide samo sebe i svoje dupe.Eto sada sam se i ja iznervirala!!!!!!!!!!UF!!!!

Neka neka samo se vi domundjavajte bez mene,a ja se toliko trudim oko nasih sirotana:sad2:

:lol:Tek sad vidim. Nemoj da se ljutis, stvarno nije za obelodanjivanje, mnogo ljudi bi bilo kompromitovano ni krivo, ni duzno, samo su zeleli dobro. To je onaj plavi kruzic koji se nazire izmedju crnih oblaka. Ali tebe to i ne zanima, vi u PA ste pod jurisdikcijom okej likova. KOliko se secam, vasu kafileriju je preuzelo lokalno drustvo za zastitu?

@Ria:Samo sacuvaj hladnu glavu i ud'ri gamad gde ih najvise boli! Mi smo gadovima koji vole cvece+mrze pse unishtili cvece koje su gajili ispred zgrade a klinci su im, posto zive na prvom spratu, istim onim kamenjem kojim su gadjali stence, polupali saksije sa mushkatlama. Godinu pre toga su "radili" baloni puni farbe po terasi.

Pozdrav svim ljubiteljima životinja.Danas sam čuo nasto strašno. Naime u jednom delu grada čovek bukvalno uništava pse lutalice. Niko ga nedira,čak su mu ljudi zahvalni jer smatraju da su na taj način rešili problem. Neznam da li je ovo istina, ali ću saznati pošto--poto

Back