Prosjaci

Vashem stolu u kaficu prilazi osoba koja prosi.

• Uvek cu joj dati neshto.

• U vishe od polovine sluchajeva cu joj pomoci.

• Najcheshce je ignorishem.

• Nikad, ili veoma retko cu uchiniti neshto za nju.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
e pa ovako ja to radim,poshto mi uglavnom prilaze ciganchitji i pitaju me za pare a ja ajd da ne dam pare tek tako nego nek ih zarade,pa ih pitam npr. 15+7 ili 6+8 u zavisnosti od uzrasta,ako odgovori tachno ja dam pare,ako ne nema para i ja produzim dalje.

Tema kojom si podstaknut i ova imaju jednu sličnost - NESREĆA
E sad, u BG-u znam da postoji desetak STALNIH prosjaka u najužem centru grada tokom cele godine pa i po najvećoj zimi.
Invalidi i bogalji koji takodje prose tokom "sunačnih dana" je nešto što je bilo na TV-u.
Ciga je lepo objasnio "da plati kome plati" da mu ne bi terali "radnu snagu" sa ulica...
Ako sam pametan više...
A i sam pokrenuh temu o deci iz domova...

A opet kažu da na ovoj planeti i pod ovim vrednostima (neprirodna:novac) bi svi mogli da žive normalno kad bi se rasporedio...
Ne znam...

bash bash bash retko dajem prosjacima kintu....samo ako bash imaju neki teeezhak hendikep pa kao ne mogu da zarade radetji bilo shta....tipa one na zelenjaq shto nema ruke....e to je gadan trip....dodjesh u prestonicu....zeleni provincijalac....prvo naletish na qrve....pa onom kaldrmom uzbrdo dok ne lipshesh....pa na pijacu koja je do skora smrdela na kilometar....pa onda kroz one tunele kod onog bradonje bez noge....a svi neshto prodaju i neshto vichu i svi se guraju i zhure....a onda izbijesh gore....i tamo nekako svi shetkaju....sede u bashtama pushetji captain black....grickaju neke salatice....diplomate....oni stari ugladjeni penzosi koji su pre desetak godina bilo generali il direktori nekih sektora....pa sva ona sharena mladezh....ma chudo jedno....

bila super fora u kraljevini....da za prosjachenje treba dozvola....pa pred komisiju bato....al kako u ovo vreme sankcionisati prosjaka?....shta kao naplatish mu kaznu-uzmesh mu sve iz sheshira....il ga zatvorish....ma previshe smo zacrneli s ovim temama....ajd ko zna neshto o ringishpilima....tipa istorijat....razvoj...neshto na tu temu

AntunTun:
bash bash bash retko dajem prosjacima kintu....samo ako bash imaju neki teeezhak hendikep pa kao ne mogu da zarade radetji bilo shta....tipa one na zelenjaq shto nema ruke....e to je gadan trip....dodjesh u prestonicu....zeleni provincijalac....prvo naletish na qrve....pa onom kaldrmom uzbrdo dok ne lipshesh....pa na pijacu koja je do skora smrdela na kilometar....pa onda kroz one tunele kod onog bradonje bez noge....a svi neshto prodaju i neshto vichu i svi se guraju i zhure....a onda izbijesh gore....i tamo nekako svi shetkaju....sede u bashtama pushetji captain black....grickaju neke salatice....diplomate....oni stari ugladjeni penzosi koji su pre desetak godina bilo generali il direktori nekih sektora....pa sva ona sharena mladezh....ma chudo jedno....
Znam tachno o chemu govorish...

IvAnA:):
uglavnom cu dati ali jednom sam ishla sa drugaricom i prishlo joj je malo ciganche i trazilo 10 dinara i kad mu ona nije dala, ono ju je pljunulo...
posle toga ipak malo oklevam da li da dam...vishe volim da dam ulichnim svirachima...oni ipak neshto rade...

Bas tako! "Prosjaci" u velikoj vecini slucajeva rade za neku mafijasku organizaciju koja im posle ubira namet i u ne bas malim slucajevima sam video da imaju puno para, da ne kazem da se vecina bavi iz hobija. Verovali ili ne. Tako da nikome ne dajem nista. Tacnije veoma retko (na primer kada sam video decka sa presecenim nogama i kada sam ga pitao, rekao mi je da mu je voz presekao noge. Kako ga ne bih ponizio kupio sam mu limenku piva i stanglice uz komentar da se osvezi i malo zasladi)...

Mnogo puta roditelji sami unakazuju svoju decu da bi prosili. E, kada je tako, neka se posle ti isti roditelji brinu o njima.

Muzicarima (i svim umetnicima, bilo koje vrste), ako stvarno lepo sviraju, uvek dam pristojnu paru, jer vrlo cenim umetnost ili najcesce, ako su u "pauzi" volim da se sprijateljim sa njima i da ih castim... oni nisu prosjaci.

Banshee:
dajem sviracima na ulici ali onim cigancicima koji oce da te po svaku cenu pljunu ili pipnu prljavom rukom necu da dam.pre svega zato sto klinci od tih para idu posle pa kupuju lepak da duvaju kod zelenjaka ili cigarete i pivo,pa se opet besposleni vrte po tom kraju.

Zato sam ja jednom cigančetu nekad davno umesto para dao cigaretu.

- "Nemam, ali imam cigaru."
- "Daj."

Iz moje tačke gledišta: bolje jedna cigareta nego čitava pakla...

Ali najbolji trip je kad odeš u neku od susednih zemalja (Italija i Mađarska, napr.) gde operišu iste ove bande foliranata kao i kod nas i daš im dinare... Onda te psuju na perfektnom Srpskom jeziku...

E, da... Neko je pomenuo ulične svirce... Njima rado dajem koju kintu ako sam oduševljen... Mada se retko dešava da bude i neki dobar svirac... Meni je najgotivniji fazon kada T.O.B. i skupština grada u BGu organizuju one koncerte na otvorenom.... Ali ima i sviraca koji su gotovo nepodnošljivo loši... Mada ima i onih koji su postali legende... Napr.. Piksi... Iako je Piksi bio loš svirac, imao je dobar "scenski" nastup... Uvek je nešto mrmljao promukli glasom na prolaznike...

...i kako je davno,nekad pjevalo ATOMSKO SKLONISHTE...
...najveci mrav u mom vrtu...umro je od srchane kapi...
svi mravi tuguju...isplakashe sada...suza vec dv'je,tri kapi...
...umro je vidjevsi ljude...kako bezbrizno lazu...
umro je vidjevsi ljude...kako bezbrizno kradu...
...umro je kad su sa vrata...otjerali starog prosjaka...
i kad je chuo pred shkolom...psovke gomile djaka...
Svi mravi tuguju...i meni je zao...jer zbog svega shto je vidio
mrav ce otici u pakao...

Hm, zamishljam kakva je to profesija biti pravi prosjak...Klechati na prljavom plochniku i moliti...zveckati...udarati shtapom od beton...LJUDI prolaze...namrshteni...zabrinuti...nasmijani...parovi...roditelji sa decom...parovi...shetaju...idu NEGDE...zastajkuju pored izloga...Na njima perje...skupo...jeftino...Gleda u njihove cipele...Da li ce ga primetiti...Oni su sretniji, imaju motj da od njihove ruke zavisi da li ce drugom ljudskom bitju dati dinar...Musavo dete ulice...Igra se''daj mi chiko dinar'',golo i boso...Da li je gladno...da li gladno dete moze da razume svet oko sebe...ili se buni, tuche protiv sudbine u kojoj nece dalje od kartona...da li razume ljude koji ga ignorishu...nevidljiv je...da li ih voli...da li im zavidi...da li mrzi...da li ce dobiti batine, ako ne donese novac...da li ce ga premlatiti testosteronom nabijena, presita deca koja uredjuju''chistiji vazduh''...Ne svidja mi se zanimanje prosjak...da sve je to nameshtaljka...ljudi jedu svaki dan...a sit se gladnom neveruje...ako dajem, dam i cutim...ako ne dam, cutim..ne znam shta me sutra cheka...u zivotu...tupim nebuloze...

jagodica:
e znat ko ce na ovim prostorima zhiveti kroz jedno... pa ne znam sad to..aj 30 god
kinezi i cigani ;)
cigani brate to ono shto prezivi to je zhilavo ko ...
znate pricu da medju njima nema side???
(znachi sida je bolest frustriranihljudi)
ok ovo je jedan rasistichki post. ali srbi ujedinite se ibrzhe pravite decu
hahaha zezam se to ide tako...to je zhivot
Aaaaa, " voćko ", kada mi postaneš kuma, ti će se prosijaci baš ovajditi, kod tako RASTROŠNE kume, a ?!? :lol:

bigsister:
...shto bi rekla moja srpkinja... :D samo su njoj mafija bili likovi koji kucaju na vrata pa pobegnu...
jel angelina? :-D :-D :-D
reci da je ona,reci da je ona.....kad se setim "kod nas je najcesce volela da pominje "montenegro mafiju" :lol: mada i ti sto pobegnu su mafija,pa onda oni koji pricaju na casu... :roll:

"Dete koje prosi mozda misli da vara ljude, ali, u sushtini, neko ko bos dolazi da sedne, iz bilo kakvih lupeshkih razloga, medju namrgodjene prolaznike shto zhure, neko ko sada na hladni beton, to je neko koga su prevarili: ma shta on sam, ili mi koji prolazimo, ili ko treci, o tome mislio"
(Zvonimir Kostic - "Donji svetovi")

koji lik je ta zena :lol:
secam se kada nam je prvi put usla u ucionicu,to je bio prvi cas koji smo imali u gimnaziji i rekla "dobar dan,ja sam angelina vasa profesorka srpsko-hrvatskog jezika" :D

:lol: a ja se setjam pesmice koju je recitovala sto puta svakog chasa...:
'rechi rechi rechi lete oko mene, kao pchele oko koshnice'
i kad joj pochnesh rechenicu sa 'pa..' spremna da te sahrani... :lol:
angie je faca-faca...

hehehe...nama je isto stalno govorila da nikako ne pocinjemo precenicu sa 'pa'
i onda se jednom izdrala na nekog decka i rekla "pa koliko puta treba da ti kazem da recenicu ne pocinjes sa 'pa' ?!!! :lol: :lol: :lol: koja lujka....sama se ispalila....i imala je stalno neke tripove "da da secam se ja kako je to bilo u renesansi,donosili suti cvece,pevali pod prozorom...eh..." znali smo da je angie matora,ali da datira od renesanse...:lol:

Moj najvetji problem je da nemam skoro nikad sitnih para na meni,ili ako imam to su pare namenjene za parking.Jer ja sve moje pare drzim na kartici,a ne znam dal prosjaci primaju "plastiku".

Back