Pronadjen ziv dinosaurus.

Hm. Interesantno. Ali to znaci da su ovi gusteri obicni bolje evoluirali i imaju jace sanse da prezive?

I po gradji su drugaciji.Srce ima samo dve komore.Pluca su im lisena bronhija.Vid im je bolji,zato sto imaju dva ,,moda,, gledanja tokom svetla i dana.Sluh im je izuzetno slab,sto je suprotnost gustera.Pripadaju potpuno drugacijem rodu,koju se pre 200miliona godina razdvojio od ostalih gmizavaca.
Dodatak.Luce posebnu vrstu kiseline iza krljusti,tako da kad ih neko ,,gricne,, ,sprzi mu usta :mrgreen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuataric_acid

Dok jos nije sve istrazeno,ne mozemo tvrditi da postoje preziveli primerci(ali verovatno manji,posto veliki T-rex sigurno ne bi prosao ne primeceno :eek: ).Favorit mi je puz mesozder,jedinstven pripadnik svoje vrste,koji je ziveo ni manje ni vise pored luka u velsu :eek: ,oko 6,4cm dug.Zatim,u himalajima nedavno otkriveni lisni jelen(jedan od najmanjih na svetu) i munzalijski makaki .Pored nove gvineje,veci deo Himalaja,Sredisnje Azije,Sibira,dzungla Juzne Amerike etc su neistrazeni :rtfm:

Dok jos nije sve istrazeno,ne mozemo tvrditi da postoje preziveli primerci(ali verovatno manji,posto veliki T-rex sigurno ne bi prosao ne primeceno :eek: ).Favorit mi je puz mesozder,jedinstven pripadnik svoje vrste,koji je ziveo ni manje ni vise pored luka u velsu :eek: ,oko 6,4cm dug.Zatim,u himalajima nedavno otkriveni lisni jelen(jedan od najmanjih na svetu) i munzalijski makaki .Pored nove gvineje,veci deo Himalaja,Sredisnje Azije,Sibira,dzungla Juzne Amerike etc su neistrazeni :rtfm:

da ne zaboravimo vrstu otrovne ptice iz Australije....

http://en.wikipedia.org/wiki/Hooded_Pitohui

Ma, ja bih baš voleo da nauka potvrdi nekog preživelog letećeg gmizavca ali mi je ta mogućnost malo verovatna iz više razloga.

1. takav gmizavac bi imao ograničene aerodinamičke mogućnosti, zbog nedostatka perja.

2. imao bi problema oko održavanja telesne temperature.

3. ako bi delio ekosistem sa bilo kojom ptičijom grabljivicom, ne bi mogao da izdrži evolutivni pritisak, jer bi ptice iz prva dva razloga bile mnogo efikasnije u preživljavanju.

Verovatno su i ptice koje su kao primitivna vrsta negde u istoriji koegzistirale sa letećim gmizavcima, ali su ih zbog istog staništa i ishrane ubrzo potisnule. Naravno ostaje mogućnost da je neka endemska manja vrsta preživela na nekom izolovanom ostrvu.

da ne zaboravimo vrstu otrovne ptice iz Australije....

http://en.wikipedia.org/wiki/Hooded_Pitohui

Ma, ja bih baš voleo da nauka potvrdi nekog preživelog letećeg gmizavca ali mi je ta mogućnost malo verovatna iz više razloga.

1. takav gmizavac bi imao ograničene aerodinamičke mogućnosti, zbog nedostatka perja.

Ni slepi misevi nemaju perje, a lete vrlo dobro.....:think:

Ni slepi misevi nemaju perje, a lete vrlo dobro.....:think:

Pa zapravo su prilično smotani u odnosu na ptice. Jel si ti nekad Blajbi video šišmiša uživo? Možda si zamjetio da šišmiš lovi isključivo noću (kada ptice spavaju uglavnom), da ima problem da zagreje ta krila kako bi mogao da leti i tako dalje. Da je šišmiš dnevna životinja ne bi mogao da preživi kao vrsta ni par generacija.

Pa zapravo su prilično smotani u odnosu na ptice. Jel si ti nekad Blajbi video šišmiša uživo? Možda si zamjetio da šišmiš lovi isključivo noću (kada ptice spavaju uglavnom), da ima problem da zagreje ta krila kako bi mogao da leti i tako dalje. Da je šišmiš dnevna životinja ne bi mogao da preživi kao vrsta ni par generacija.

Prijatelju, slepi misevi su BOLJI letaci od ptica....(Ima i vrsta koje ne lete)

Jesi li ti nekad video slepe miseve?

Gde ja zivim ima ih raznih vrsta, neki su malecki, a neki i velicine goluba, ali su neverovatno brzi i spretni letaci.

Proleti u mraku (koristi ultrazvuk) kroz gustu krosnju drveta kao strela ne dotakavsi ni jednu granu ili list..

Gde ja zivim ima ih raznih vrsta, neki su malecki, a neki i velicine goluba, ali su neverovatno brzi i spretni letaci.

Proleti u mraku (koristi ultrazvuk) kroz gustu krosnju drveta kao strela ne dotakavsi ni jednu granu ili list..

A ti si pa to video :roll:

a ti živiš na Marsu, pretpostavljam.....:think:bar tako liči iz tvojih postova.

jeste, šišmiš se lepo snalazi između prepereka sa relativno slabim čulom vida, zahvaljujući "prirodnom sonaru", ali, bolji letač od lastavice, sokola, sove, pa daj molim te, jel ti pričaš viceve ,...:hahaha:

Al zato betmobil....:mrgreen:

To sto si ti rigidan ne oslikava opstu sliku kosmosa.

Akcenat moje opaske je u tome da se letacke sposobnosti ne vrednuju na osnovu nase ljudske sposobnosti da ih kopiramo i primenimo.

Kako rekoh diskusije koju vodite i iritirate njome objektivne posmatrace je porediva sa diskusijom dal je bolji disco ili punk.

Uz to veze s temom nema.

Bez spama...tema je :

PORT MORESBI - Verovali ili ne, pronađen je živ dinosaurus!!!

Na Papui Novoj Gvineji, jednom od poslednjih mesta na planeti gde čovek nije ni dirnuo prirodu, turisti su snimili nešto što neverovatno podseća na pterosaura - letećeg dinosaurusa!

Lokalno stanovništvo oduvek zna za postojanje „letećeg demona“, koji „ima krila kao slepi miš, kljun pun oštrih zuba, oštre kandže i dugačak rep“, ali nauka je dosad odbacivala ove priče kao „deo lokalne mitologije“.

A sada, postoji neoboriv dokaz da Ropen, kako ga zovu Papuanci, zaista postoji!
Reč je, kako se spekuliše, o nekoj vrsti krilatog dinosaurusa, koji je u izolaciji prašuma Papue Nove Gvineje preživeo 65 miliona godina, koliko je prošlo od izumiranja njegovih rođaka.

Ropen se, prema svedočenju Papuanaca, hrani uglavnom ribom, i to noću, tako što krstari iznad površine mora i, kad se ukaže povoljan trenutak, velikim kljunom „izreže“ jato riba. Kad se ukaže prilika, dinosaurus hvata i neoprezne sisare koji mu se nađu na putu i nosi ih u svoje gnezdo na planini.

Izvor: link u uvodnom postu.

Hvala :)

Najbliže letećem reptilu danas je ovo malo zmajče :

flyingLizard1.JPG

flying-dragon-lizard.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Draco_(genus)

Mislim da bi to bilo ekstra otkriće, ali, pod uslovom da ga naučnici uhvate, i stave u kontrolisane uslove radi proučavanja.

Mislim, takva senzacija da se tek tako ispusti?
Modernoj tehnologiji ne bi bio problem da ga locira i zarobi.

I ne samo taj primerak.
Elem, ako je već opstao enorman broj godina, preživeo (ne on sam, nego vrsta) sve jade i belaje koje zadesiše planetu, onda to nikako nije mogao jedan primerak, sam.

Spominje se i gnezdo, dakle, mora da ih ima više...

kasno sam se ukljucio ali ne prekasno a ti kazem da je sto si ti rekao pomalo zlo zato sto bi ako ga uhvatimo mogli usmrtiti i taj primerak koji je ostao.Novoj Gvineji je to blago i ne bi trebalo da ga oduzimamo

Ako je Mesec nastao od Zemlje,zasto ne postoji mini Zemlja kao nasa sa istim uslovima za zivot,mozda malko surovijim?

Zato sto Mesec ima preslabu gravitaciju da bi tu atmosferu odrzao.

Posto mi nikad nismo bili u svemiru,a NASA prica ko zna sta,jer mi nismo naucnici da potvrdimo to.

Nismo bili u Svemiru? To je nova zavera za mene.
Pa sta onda ono leti po orbiti a zove se ISS?

Cak mogu i da nam ispricaju da su Amerikanci bili na Mesecu, i da covecanstvo proguta laz te velicine.....

Nema tu price. Bili su na Mesecu.

I to u onim vremenima kada ni najbolji kompjuter u NASI nije bio bolji od najgoreg kojim se mi danas sluzimo na netu...

Da si se ikada pozabavio programiranjem, znao bi da se u jako malo memorije moze smestiti jako puno.

Back