Prometej

Logicno bi bilo da je osudjenik na smrt, te da je to neka vrsta ritualnog smaknuca - mozda oni veruju u to da se gresi mogu iskupiti ponovnim zivotom, pa tako kada je ovaj izvrsio ritualno samoubistvo, rodio se novi zivot na jednoj planeti?

ala lupetam...

U tome je draž nedorečenih filmova,svaka opcija je moguća.Što reče Kristofer Li- današnji horori su loši jer je sve ogoljeno,trik je u onom što se ne vidi.
Obično su bar na našoj planeti za takve poduhvate ritualnog samožrtvovanja ili žrtvovanja birali najsavršenijeg među pripadnicima nekih bića,ljudi,životinje,svejedno.Ne sme da ima nijednu manu.Što me navodi na pomisao da su

Inžinjeri izabrali najboljeg među svojima.Njegovo telo je savršeno.Koja poštena devojka ne bi želela nekog visokog 9 stopa to jest tri metra sa onakvim bicepsima,tricepsima i kvadricepsima sa toplim tamnim,misaonim očima.:malav:

:hahaha:

Ali ta opcija koju si spomenuo nije nimalo nemoguća.U Indiji na primer neka žrtva boginji Kali je smatrana privilegovanom osobom,koja će se za nagradu za svoju žrtvu roditi u nekom drugom rajskom svetu-ili boljoj inkarnaciji.

Ja sam predlagao da se ta dva serijala komisijski spale, scenarista da se baci lavovima, a producenti da se kastriraju.

+1

Nemam ništa protiv filmova koji ostavljaju otvorena pitanja,ali ovo je previše.
Osnovna priča bi možda i bila ok da se nisu zajebavali mistikom i filozofskim pitanjima,
kako bi ostavili dojam ultra pametnog filma.Izgovor da će sve biti objašnjeno u nastavku
je masturbacija fanova losta koji vole biti beznadno izgubljeni.

Sve u svemu Prometej je loš barem meni,bačene pare za ulaznicu,trebalo je pričekati kvalitetni torrent
pa pogledati.

- 2 arheologa koji gledaju slike u pecini na zemlji i iz toga doju do zakljuchka da su kreacionisti u pravu (i to njihovo uverenje je dovoljan dokaz da se krene u misiju)
- geolog koji hi-tech srpavama skenira unutrashnjost vanzemaljske pecine ali se posle i pored toga izgubi u njoj
- biolog koji oce da pomazi nepoznato stvorenje koje je ochigledno u stavu za napad (btw. obojica izgledaju i ponashaju se ne ko nauchnici nego ko dva blouka ispala iz trejnspotinga)
- ljudi koji idu na misiju koja podrazumeva 2 godine hibernacije a upoznaju se tek nakon budjenja posle 2 godine
- zena koja sama sebi izvrshi carski rez i zashije se heftalicama 5 minuta kasnije trchi skache i izvodi svakojake akrobacije
- vanzemaljski dnk koji je 100% istovetan ljudskom( shto je nemoguce jer bilo koja dva bitja nemaju identichan dnk lanac )
- veliki vanzemaljski spejship koji padne na zemlju i kotrlja se ko dzinovska krofna spljashti zenu koja bezi U NAZAD jer jadna nije skapirala da kad se neshto kotrlja ka tebi velikom brzinom logichno ga je izbetji ako krenesh U STRANU
- android koji nauchi da GOVORI vanzemaljski jezik CHITAJUCI ga(fonetski nemoguce)
- sastav vazduha na vanzemaljskoj planeti koji je moguce disati ali nauchnici ochigledno nisu dobro obaveshteni
- svemirski brod koji bez skeniranja sleti bash u blizini venzemaljskih gradjevina
- zena kojoj ostalo 2 minuta vazduha u kacigi pretrchi par kilometara za to vreme da dodje do bezbednog mesta (nakon shto je sama sebi izvrshila vec pomenuti carski rez

Moj krajnji utisak je da je chika Ridli star chovek koji treba da se okane filmova i chuva unuka Marka.

Znaci

Ancient_Aliens_Eggs1.jpg

Glupa je sama pomisao da se posle trideset i kusur godina snima predstavak Aliena, koji bi kao trebao da nam objasni odakle su ti stvorovi. Znaci, cisto profitabilni razlozi snimanja, s tim sto jedan film nije dovoljan, nego moraju da snime tri filma kako bi uzeli sto vise love. Zato ovaj i njemu slicni nikad nece dostici slavu originala iz zlatnih 70ih i 80ih.

Inace, postojala je ideja da se ceo taj Alien serijal zavrsi filmom u kojem ce Ripli otici na njihovu maticnu planetu i zavrsiti s njima jednom za sva vremena. Ali eto, odlucili su da je mnogo isplativije ako zamajavaju publiku postavljanjem nekih kvazi pitanja i jos imbecilnijih odgovora.

Glupa je sama pomisao da se posle trideset i kusur godina snima predstavak Aliena, koji bi kao trebao da nam objasni odakle su ti stvorovi. Znaci, cisto profitabilni razlozi snimanja, s tim sto jedan film nije dovoljan, nego moraju da snime tri filma kako bi uzeli sto vise love. Zato ovaj i njemu slicni nikad nece dostici slavu originala iz zlatnih 70ih i 80ih.

Inace, postojala je ideja da se ceo taj Alien serijal zavrsi filmom u kojem ce Ripli otici na njihovu maticnu planetu i zavrsiti s njima jednom za sva vremena. Ali eto, odlucili su da je mnogo isplativije ako zamajavaju publiku postavljanjem nekih kvazi pitanja i jos imbecilnijih odgovora.

Ako me dobro sjecanje sluzi, najpopularnija od opcija je bila zapravo donosenje tudjina na Zemlju, te sirenje tog parazita po nasoj planeti.

Sumnjam u to sto si napisao, zato sto mislim da je jos od 1979. godine bilo jasno da je Alien neka vrsta bioloskog oruzja, nesumnjivo nastalo bioinzenjeringom. Oni ne mogu imati svoju domacu planetu, zato sto su proizvod za jednokratnu upotrebu, koji ne moze da napreduje - oruzje.
Ja sam licno kao mali ocekivao da ce se sve zavrsiti tako sto se otkrije da su Alien-e zapravo ljudi i sami napravili, sto bi bio dobar polu-sokantni obrt...

Poslednja izmena:
Ako me dobro sjecanje sluzi, najpopularnija od opcija je bila zapravo donosenje tudjina na Zemlju, te sirenje tog parazita po nasoj planeti.

Sumnjam u to sto si napisao, zato sto mislim da je jos od 1979. godine bilo jasno da je Alien neka vrsta bioloskog oruzja, nesumnjivo nastalo bioinzenjeringom. Oni ne mogu imati svoju domacu planetu, zato sto su proizvod za jednokratnu upotrebu, koji ne moze da napreduje - oruzje.
Ja sam licno kao mali ocekivao da ce se sve zavrsiti tako sto se otkrije da su Alien-e zapravo ljudi i sami napravili, sto bi bio dobar polu-sokantni obrt...

To je opet malo cudno, s obzirom da se tokom celog serijala provlaci prica o potrebi njihovog dovodjenja na zemlju radi proucavanja od strane ljudi. Dakle, jos tada se znalo da ih ljudi nisu napravili.

Evo kako je ona to zamisljala

"Razmišljali smo da uradimo peti deo, ali ja nisam želela da se vraćam na Zemlju. Tako da smo ostavili 'nedovršenu rečenicu'. Oduvek sam mislila da je SF na Zemlji... (imitira zevanje). Želela sam da se vratimo na originalnu planetu, gde smo našli jaja, i potom do sveta vanzemaljaca, a ne da vanzemaljci stignu u senku Ajfelovog tornja", kaže Viverova.

http://www.sfpogled.net/Arhiva/WWW SFpogled/2010/NEWS/News 43 2010.html

Poslednja izmena:

Ideja je zapanjujuće dobra,ali bi se verovatno u šta smo imali prilike da se uverimo kroz druge filmove pretvorila u patetičnu priču o ujedinjenju čovečanstva protiv dušmana iz dalekog svemira,tako da je možda i bolje što se od te ideje odustalo,iako je zaista originalna .I ne samo originalna nego sasvim logična.Posle svih tih brojnih osoba koje su bile inficirane parazitskim bićem,jer to je ono što Alien u suštini jeste-parazit,zapravo sasvim logičan sled događaja je da se neka od zaraženih osoba pre ili kasnije pojavi na planeti Zemlji.I da krene žurka.To je logičan 5. deo filma,dok bi potraga za matičnom planetom i konačnim obračunom bio broj 6 .

Mislim da hard core Alien fanovi poput mene neće previše obraćati pažnju na brojne "mane" filma, i da će im se film ipak dopasti,

Odgledah ga u 3D bioskopu, i da nisam hard core Alien fan ocenio bih ga sa 5/10, a ovako cirka 7/10.

Film je slab, prica je nelogicna. Zasto bi tzv. Inzenjeri prvo napravili zivot pa onda nastojali da ga uniste, zasto je Inzenjer na onoj planeti bio uspavan i kad su ga probudili odma krenuo da unistava Zemljane.

Men je ipak start ono shto ga ubija...van zilion drugih mana jer je to nekako rudamentalno motovaciono pitanje za dalji tok filma,njegovo postojanje uopshte:
Koje je to otkirce koje "nauchnici" nadju na zemlji da ih uputi na tu i tu planetu?
Meni je totalno uvredljivo "gledali smo slike u petjini ima nacrtana sazvezdja"..kako bilo ko s i gramom mozga moze to da svari i sve posle toga shto proizilazi?
Razumeo bih da je ovo horor alien prequel ali ne reklamira se kao takav nego "intelektualni sf".

Prometej je logička crna rupa,famozni astrogram koji je pokrenuo radnju-zašto bi praljudi crtali konstelaciju
u kojoj se nalazi postrojenje za biološko ratovanje?Zašto su to vidjeli,tj.zašto su im astronauti-bogovi baš to prikazivali?
Još je bolje pitanje kakvi su to znanstvenici koji cjelu teoriju donesu na osnovi pećinskih crteža,niti da lansiraju
sondu na planet,nego ajmo u space ship pa na put...
Ovi u Prometeju su trebali biti znanstvenici,a ispali su veći šarlatani od onog tipa što po Bosni iskopava
piramide.

Prometej je logička crna rupa,famozni astrogram koji je pokrenuo radnju-zašto bi praljudi crtali konstelaciju
u kojoj se nalazi postrojenje za biološko ratovanje?Zašto su to vidjeli,tj.zašto su im astronauti-bogovi baš to prikazivali?
Još je bolje pitanje kakvi su to znanstvenici koji cjelu teoriju donesu na osnovi pećinskih crteža,niti da lansiraju
Ovi u Prometeju su trebali biti znanstvenici,a ispali su veći šarlatani od onog tipa što po Bosni iskopava
piramide.

ova nelogicnost bi i mogla da se objasni ludim starcem vlasnikom kompanije koja je finansirala odlazak i njegovim motivom da dobije vecni zivot, da upozna boga. medjutim takav motiv je krajnje nebulozan jer svako sa imalo mozga shvata da i ako su postojali bogovi inzinjeri oni nisu u stanju da da ju vecnost i raj, ne onakav kakav bi trebalo da izgleda ako uzmemo u obzir religijska ucenja.
takodje je jako diskutabilno kako je slabasni starac od stotinu leta uspeo da prezivi vstacki san.

piramide.

Upravo na to i mislim..i nije mi jasno kako ljudima vishe ne smeta,vishe nije spomenuto.Ne postoji logichno niti ikakvo nauchno objashnjenje kako su oni na oslovu crteza doshli do svih zakljuchaka iznetih u prvih 5 minuta filma.(koji su osnov za misiju i sve ostalo)

Inženjeri su pomagali ljude hiljadama godina, ali ljudi nisu bili na moralnom nivou koji je bio potreban da bi dalje napredovali. Zato su inženjeri odlučili da ljudima daju još jednu šansu i poslali su svog izaslanika. Nažalost, oko 0. godine, ljudi su ga razapeli. Donesena je odluka da se ljudi unište biološkim oružjem, ali došlo je do incidenta sa supstancom na LV-426 i brod koji je trebao da satre čovečanstvo nije poleteo. Oko dve hiljade godina kasnije, istraživački brod Prometej dolazi na LV-426.

piramide.

Naravno da su poslate prvo sonde. Inače, Dejvid ne bi mogao da zna da uništeni brod Inženjera nije jedini na LV-426.

Ipak čovek ne može da se ne divi temeljitosti sa kojom je film odrađen,u vidu nekih sitnica,koje su promakle verujem većini gledaoca.Zanimalo me je zašto su dva vanzemaljca iz najpopularnijih SF hitova novijeg vremena kao Avatar i Prometej visoki 3 metra,perfektne telesne građe i sa specifičnim nosem.Čak sam pokrenuo temu na psihologiji o tom fenomenu .

2ue5zk7.jpg

dfi00p.jpg

Zašto su visoki i sa savršenim mišićima je jasno.Zanimao me je specifičan nos za grbom na vrhu.Neko mi je skrenu pažnju da biće iz Avatara , zapravo ima crnački nos.Iako nije baš u potpunosti crnački,sukob u Avataru je sukob belih kolonizatora i domorodaca.Samo što u Avataru pobeđuju domorci.Nos se uklapa u taj imidž uz ostale detalje - nakit,specifične frizure.Ali zašto onakav specifičan nos u Prometeju?

Pade mi na pamet nešta što je toliko čudno, da bi moglo biti istinito :

Inžinjer nisu samo stvorili nas.Od njihovog DNK je ne njihovom voljom, nastao i humanoidni oblik Aliena,koji nam je poznat iz prvog filma 1979.I koji se pojavljuje u ovom filmu koji je priča, kako je nastao Alien.Dobili smo veliko poluhumanoidno- polureptilsko biće.

Koje i fizionomijom po nekoj prirodi stvari mora da podseća na svog tvorca .
I onda sam našao ovu sliku na jednom sajtu :

http://www.prometheus-movie.com/community/forums/topic/8413

Na drugoj slici možete zapaziti konture lica Inžinjera iscrtane crvenom bojom,autora fotosa.
Stovrena je čak i navodno naučna klasifikacija za ovu vrstu stvorenja-xenomorf .

149uv0n.jpg

Da ne spominjem oklope i kacige koje Inžinjeri u Prometeju nose.

http://3.***************/-UwufRuUfonM/T9TQGqi1jeI/AAAAAAAAA1s/K_vdbq_tuOU/s1600/Prometheus+space+jockey+engineer+pilot+mala%27kak.jpg

Ako je to tačno,a vidim da mnogi na drugim forumima,razmišljaju u sličnom pravcu,ne mogu da se ne divim,nezavisno od samog filma,zapanjujućem profesionalizmu tvoraca filma.I mi se onda čudimo zašto se holivudski filmovi najbolje prodaju.Uzeli su u obzir takve sitnice.Za divljenje.

Poslednja izmena:
Film je slab, prica je nelogicna. Zasto bi tzv. Inzenjeri prvo napravili zivot pa onda nastojali da ga uniste, zasto je Inzenjer na onoj planeti bio uspavan i kad su ga probudili odma krenuo da unistava Zemljane.

Inženjeri su intervenisali i pomagali ljudima hiljadama godina, ali nisu bili zadovoljni stepenom razvitka morala i svesti. Odlučili su da pošalju svog izaslanika oko 0. godine. Nažalost, ljudi su ga razapeli. Data je naredba da se ljudi unište. Brod koji je trebao da izvrši ovaj zadatak nije poleteo zbog incidenta sa biološkim oružjem na LV-426.

Oko dve hiljade godina kasnije, posada Prometeja pronalazi ovaj brod i jedinog preživelog Inženjera u njemu.

Back