Prolaznici

• Začetnik teme Začetnik teme Manja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja nisam volela nikakve savete od nepoznatih (a bilo ih je - ignorisala sam ih, sem kada mi se neka bakica bas dopadne pa malo popricam).

A takodje, sada, tudju decu ne zagledam, a narocito ne bih ponudila tudjem detetu nesto od klope, nikada!

Jer sta ako je, na primer, dete alergicno - uvek sam tako razmisljala i desi se da je bas moj unuk opasno alergican na neke namirnice, a tako je jeshan, pa sve gleda kada drugi jedu i ljudi ga ponude..... ah kako sam tada brza u trcanju jer sta ako taj zalogaj ima jaja u sebi (jeste da u torbi nosim inekciju adrenalina), ali....

Zato nemojte nikada tudjoj deci davati bas nista od hrane!!!

Уф, Наташа ме подсети. Пре пар недеља шетам Калемегданом са својом ћерком. И тамо негде код капије иза оне опсерваторије има пар кула које су скроз необезбеђене. Високе су, степениште је уско и неограђено, а доле је дубоки јарак... Идем са ћерком пажљиво, држим је за руку и пењемо се да бисмо што више виделе.
На пар корака од нас двоје деце, дечак и девојчица од једно 6-7 година, пењу се сами. И то не само стазицом и степеништем, него прелазе на део срушеног зида и пентрају се по њему... Камен се одроњава, а доле је јарак дубок бар 6-7 метара. Мени стане дах кад их видим. :confused:
Таман решим да им полако приђем и да им скренем пажњу да полако сиђу са тог зида....кад деца почну весело да вичу:''Мамааа!''
А мама стоји на мостићу, гледа их издалека и маше им сва срећна...:eek:

Ја зграбих своје дете за руку и побегох да не гледам даље....:(

Отишла сам, мучена страхом шта ако се деци нешто деси, а ја нисам одреаговала?! :(
Али ако им мама сва срећна то допушта - што ја да се правим паметна?!:confused:

Joj, ja uglavnom ne znam da se suzdržim, ali učim. :mrgreen:
Imali smo ispade razne mada više od poznatih nego od ne poznatih.

Vanja je do skora bio u fazi da psuje. Vozimo se mi autobusom, 11 sati pre podne, mir, tišina, malo ljudi... a moje dete odjednom iz čista mira lane... Ja gledam kroz prozor i ignorišem to što je rekao... on opet... ja ga pogledam onako strogo i izvalim da preko puta sedi žena koja se izbečila i sad valjda očekuje neku reakciju od mene. Iskulirala sam i nju i njega, on više ništa nije rekao, a teta je i dalje iskolačenih očiju gledala u mene.

Samo da dodam za pušenje.
Ja sam pušač, ali se u kući ne puši od kada se Vanja rodio.
Šokirala sam se jednom, jedna rodjaka čija je beba malo mladja od mog deteta drži dete na sisi, na kolenu joj piksla a u ruci cigara... Užasno.
Ja sam strastveni pušač ali to ne mogu da opravdam ni u kom slučaju.

Zato nemojte nikada tudjoj deci davati bas nista od hrane!!!

Ово је реакција ,,случајног пролазника''!

И кад би ми неко тако рекао ,,у пролазу'', ја бих поштовала, као што и сад поштујем добронамеран савет особе која га износи.

И понављам, петрнаести пут, не сметају ми коментари такве врсте, ако ми се не допадну, једноставно их не уважим.

П.С. Овај ми се допада, и потпуно се слажем. :)

Wanda da se ispravim:
-nemojte davati mome detetu nista do hrane!
Ako stojim na kasi placajuci racun te sam kratko okrenuta od deteta, a on gleda kako jedete cokoladu sa lesnicima, nemojte mu je dati jer ce posle prvog brzo progutanog zalogaja, poceti da se gushi!
Jeste da imam u torbi inekciju adrenalina koju bih mu tada hitno motala dati, toliko hotno da bi ubod u bok isao preko odece. morala bih ga isto tako hitno odvesi lekaru!

Da dodam da to nije tako retko kako se misli i da ima relativno dosta dece koja su tako snazno alergicna.....

Naravno ja ne bih stigla da uradim ono sto bih uzasno zelela: da vas rukama licno zadavim sto ste mu dali nesto ne pitajuci me!
I time direktno ugrozili detetov zivot!!!

U Francuskoj (gde cesto idem kod rodjake) je prosto nezamislivo da se na ulici da bilo sta od hrane detetu pre nego sto se pita pratilac deteta da li dete to sme da jede!

Wanda da se ispravim:
-nemojte davati mome detetu nista do hrane!
Ako stojim na kasi placajuci racun te sam kratko okrenuta od deteta, a on gleda kako jedete cokoladu sa lesnicima, nemojte mu je dati jer ce posle prvog brzo progutanog zalogaja, poceti da se gushi!
Jeste da imam u torbi inekciju adrenalina koju bih mu tada hitno motala dati, toliko hotno da bi ubod u bok isao preko odece. morala bih ga isto tako hitno odvesi lekaru!

Da dodam da to nije tako retko kako se misli i da ima relativno dosta dece koja su tako snazno alergicna.....

Naravno ja ne bih stigla da uradim ono sto bih uzasno zelela: da vas rukama licno zadavim sto ste mu dali nesto ne pitajuci me!
I time direktno ugrozili detetov zivot!!!

U Francuskoj (gde cesto idem kod rodjake) je prosto nezamislivo da se na ulici da bilo sta od hrane detetu pre nego sto se pita pratilac deteta da li dete to sme da jede!

Јако ми је жао што се нисмо разумеле!

Ја сам заиста мислила да је то прави савет, потпуно се слажем са тобом.

Ниси, вероватно, читала моје постове, ја сам та која тврди да људи искрено и без зле намере кажу нешто.

И да би ова твоја реченица била код оних којима смета ,,уваљивање савета'' изазвала бурну реакцију, у том смислу би то била реченица ,,случајног пролазника''.

А ја је баш навела као доказ да савет случајног пролазника може бити веома користан, и то ми је била потврда да људи немају лоше намере кад нешто кажу ,,у пролазу''.
Још једном жалим што си погрешно протумачила моје речи, а ако те не мрзи, прочитај моје постове.
Позз :bye:

Izvini Wanda, citala sam tek kasnije... ali zaista trenutno imam obavezu cuvanja deteta koje je visoko alergicno, a koje voli bas ono sto je najopasnije za njega i to mu se nudilo par puta na ulici, ali sam uspela da odreagujem na vreme (sprecim ga da to uzme).
Jos je malen da to sam shvati na pravi nacin....

Licno ne primecijem tudju decu - namerno jer kako ima svakakvih prolaznika, tako ima i svakakvih roditelja.

Svesna sam da svako misli da je njegovo dete nesto najdivnije na svetu (nekad tako misle celoga zivota):mrgreen:, ali ja dobro znam da ljudi uopste ne mare za tudju decu.
Na zalost.

Ма, све је ок, разумемо се.
И ја знам човека који је алергичан на кикирики, толико да се гуши ако његова деца једу смоки.
То са храном јесте незгодно, на једној другој теми сам писала о алергијама код моје деце, били су алергични на чоколаду једно време! Уствари, на какао, и стварно је било незгодно да их неко добронамерно понуди чоколадом...
Само и даље стојим иза тога да нико то не ради злонамерно.

Осим људи који имају неке друге намере, али је то за другу тему...
Моји су се извукли из алергија, и желим да се код вас то исто реши добро, што пре.

Braco, sestre :)
Ala vi masite temu
Aj ponovo
Natasa i ostali
Tvoja drugarica je sasvim normalno odreagovala
Tema nije da li je normalno spasavati od davljenja dete koje je bez nadzora roditelja
Uopste nisam mislila na takve eskstremne situacije
Al' vas ocito mrzi da citate postavku teme

А је ли требало ја да спасавам децу која су се верала по срушеном зиду над амбисом под будним оком маме која је сва срећна посматрала са мостића 10 метара удаљеног?

А је ли требало ја да спасавам децу која су се верала по срушеном зиду над амбисом под будним оком маме која је сва срећна посматрала са мостића 10 метара удаљеног?

Само ако би то био инцидент достојан ове теме!

Ja vec dugo godina ne zivim u Srbiji. I verovali ili ne, meni fali taj, nazovimo ga prisni odnos prolaznika prema deci. Sve one bakice sa komentarima. Cinjenica-nekad guse, cinjenica- nije covek za to uvek raspolozen, cinjenica - nisu u pravu, cinjenica - nemaju pravo da mi se mesaju u vaspitanje mog deteta.
Ali za mene i ovde vazi ono pravilo - kad ga imas , smeta ti,kad ga nemas, fali ti.

malo odšetali od teme...radi se o prolaznicima,koji te spopadnu na ulici i sole ti pamet o tvom detetu...meni se desilo da mi je sin spavao u kolicima,išli ulicom,negde u martu,kada je još bilo hladno a i on je bio tada malo bolešljiv,ali je doktorka savetovala da na 30 minuta izađemo u šetnju...ja spustila krov skroz dole i zbog vetra i zbog izolacije zvuka da bi mogao da odspava bar malo...kada iz vedra neba presretne me neka žena sa 5o godina i počne da mi soli pamet da tako dete ne dobija vazduh,da treba da je na suncu i tome slično...ja njoj pokazujem da smanji ton,pošto dete spava i neću da se probudi...pokušavam da eskiviram sa blagim osmehom i da krenem dalje,a ona uhvati kolica i ne da...mislim rekla sam svašta...e o ovakvim ljudima je ova tema...a ne o rođacima koji dođu i odu,i ne o dobronamernim i nimalo agresivnim nastupima i savetima iz okoline...savet ako je dat u pravi čas i na pravi način je uvek dobrodošao...ali ovde pričamo o ovakvim incidentima koji se i meni desio...

:bye:

Braco, sestre :)
Ala vi masite temu
Aj ponovo
Natasa i ostali
Tvoja drugarica je sasvim normalno odreagovala
Tema nije da li je normalno spasavati od davljenja dete koje je bez nadzora roditelja
Uopste nisam mislila na takve eskstremne situacije
Al' vas ocito mrzi da citate postavku teme

Svi smo mi pročitali postavku teme .. i odgovorili na nju ... ali tema ide dalje, otvaraju se nove teme - ali je tebe izgleda mrzelo da isčitaš sve.

Replika: moja sestra je spasila dete, koje je po svoj logici trebalo da bude pod nadzorom roditelja, jer su ti isti roditelji sedeli u restoranu, pili-jeli-pričali-smejali se-zabavljali se ... dok su im deca stajala na ivici obale. Priča nije napisana da bih ja veličala gest svoje sestre (mada bih i to trebala) .... već da bih upravo prikazala odnos roditelja i slučajnih prolaznika. Ta majka, čije je dete spašeno, nije našla za shodno, ni da se okrene, ni da se zahvali :shock: a kamoli da pita šta se i kako desilo, što bih ja sigurno učinila (da se nedaj bože mom detetu tako nešto dogodilo).

E sad što se tiče ostalih ne extremnih situacija, ne vidim i dalje šta je loše ako ti neki slučajni prolaznik kaže nešto u vezi tvoje bebe. Pitanje je zašto tebi ti komentari smetaju: zbog sujete ili zbog činjenice da ne znaš sve .....

Pročitala sam na ovoj temi da je neki prolaznik bio grub prema majkama i kinjio ih kako nemaju pojma (to mi je odvratno) ali ja još nikada nisam srela takvu situaciju ... uglavnom vidim da ''slučajni prolaznici'' reaguju na bebe/decu, smeškaju se, pitaju, komuniciraju - ali nikada u tome nisam prepoznala neku zlu nameru. Možda ste vi majke samo preosetljive i to je sve.

Ja bih odreagovala da sam na tvom mestu, blagom opomenom .... jer ta majka koja je na mostiću, 10m odaljena možda i ne bi mogla da stigne ''na vreme'' ....

Da me ne shvatite pogrešno, pre bih istrpela kritiku majke da joj se ne mešam u ''roditeljstvo'' nego činjenicu da se toj deci nešto desilo, a da sam npr. ja bila tu i mogla da odreagujem/pomognem.

Ja bih odreagovala da sam na tvom mestu, blagom opomenom .... jer ta majka koja je na mostiću, 10m odaljena možda i ne bi mogla da stigne ''na vreme'' ....

Da me ne shvatite pogrešno, pre bih istrpela kritiku majke da joj se ne mešam u ''roditeljstvo'' nego činjenicu da se toj deci nešto desilo, a da sam npr. ja bila tu i mogla da odreagujem/pomognem.

Потпуно се слажем, и ја бих то урадила!
И урадила, наравно, пар пута.

А као мајка била бих веома захвална да ми неко опомене дете у таквој ситуацији, па макар и да викне на њега.

Ja sam kao prolaznik odreagovala dva puta.
Prvi put kad su dva klinca kamenjem gadjala goluba, koji nije mogao da leti, a prisutna majka nije reagovala. Onda sam ja viknula na klince da ne muce jadnu zivotinju koja ima nista nije skrivila. Naravno onda sam od majke dobila kako se usudjujem da njenu decu nazivam muciteljima zivotinja, pa je l ja znam da oni imaju kuce i dva maceta itd.
Drugi put je kad je majka vodila klinca za ruku i pricala mobilnim, a on je psa lutalicu pogodio pistoljem na kuglice.

Потпуно се слажем, и ја бих то урадила!
И урадила, наравно, пар пута.

А као мајка била бих веома захвална да ми неко опомене дете у таквој ситуацији, па макар и да викне на њега.

Па ја сам кренула по ту децу, а онда видела да им мама срећно маше са мостића... Што значи да мама одобрава то њихово верање по полусрушеним зидовима над амбисом...па, па реко, одо ја одавде јер би било свашта да сам остала...:confused:.

Ма, ни да је била на два корака од њих не би могла да стигне на време само да им се који камен одронио под ногама...:confused:

evo našeg današnjeg incidenta...ovde u Salcburgu ima jedna igraonica u koju vodimo Gabriela svaki dan,i baš se super sprijateljio sa nekom dečicom...ima jedan Mark koji je napunio 11 meseci,i igraju se zajedno svaki dan...i sa mamom smo se lepo ispričale,sve je bilo okej...dala sam keks Gabrielu da jede,i dođe Mark,traži i on...ja pitam mamu da li smem da mu dam keksa,kad ona zgroženo,nemoj ti mome sinu da daješ keks...a ja samo gledam telećim pogledom,i ništa ne razumem....lepo sam pitala da li smem da mu dam...a za ovih 2 nedelje se svaki dan igraju zajedno,pa nije da sam totalni stranac.....no ja sam se izvinula,ionako smo već bili na odlasku...sad me baš zanima,sutra ako opet budu u igraonici,kako će se ponašati prema nama...

Back