PROIZVODNJA KOLACA - PROPISI, REGISTRACIJA, OPREMA, POTROŠNI MATERIJAL...

Hteo bih da otvorim SZR za proizvodnju cokoladiranih peciva. Mucim se da nadjem nekog da mi uradi tehnoloski projekat (definisanje opreme koja mi je potrebna, receptura, uredjenje prostorija...). Ja zanam kako bi to trebalo da izgleda, ali mi treba profesionalac/tehnolog da napravi projekat. Da li znate ko to radi?
Da li je potrebno za svaki proizvod imati proizvodjacku specifikaciju? Neko proizvodi 50 vrsta sitnih kolaca i za sve to ima specifikaciju?

Ovo sam ugledala u Tunisu i odmah se setila vas koje prodajete kolačiće.
Oduševila me je TACNA, kolači su im bljak, ali ideja za tacnu je fenomenalna.

2pquvj4.jpg

2heiryh.jpg

15oytkg.jpg

Napravljena je izuzetno prosto: od drvenih delova i samolepljive folije i to ne baš kvalitetne, ali zato atraktivne.
Folija nije nalepljena na gotovu tacnu nego se lepi i sklapa naizmenično.
Prvo je na donji deo tacne zalepljena folija a preko nje stavljena neka providna plastična folija, valjda da kolači ne puste masnoću na tacnu.
Onda je okvir tacne oblepljen folijom pa zalepljen za dno.
Tek onda su oblepljene ručke.
Mislim da su delovi ili zakucani mini ekserčićima ili spojeni pištoljem za plastiku.
Na naličje tacne je zalepljen papir, ne znam kako se zove ali malo podeća na platno.
Vrlo prosta ideja, samo se treba setiti!

Zanima me da li neko zna gde se polaze higijenski minimum u Novom Sadu, koliko kosta, da li mora da se ide na neku obuku i koliko traje? Hvala :)
Možda kasnim sa odgovorom, ali koliko znam higijenski minimum i propisi oko njega su na republičkom nivou i vezani su za Ministarstvo zdravlja tj. sanitarnu inspekciju. Čak i obuku drže sanitarni inspektori.
Dakle... pozoveš sanitarnu inspekciju u NS-u, oni ti daju broj računa na koji da uplatiš ono što treba da se uplati, uzmu tvoj broj telefona i zovu te kad sakupe dovoljan broj kandidata da obuka počne.
Inače, onog trenutka kada si uplatila obuku, smatra se da si zadovoljila zakonski propis... Obuka se razlikuje u zavisnosti od toga da li si zdravstvene struke ili ne.

Postovani,
zelela bih da otvorim kafic i da usput prodajem kolace koje bih sama pravila. Bili bi mi potrebni vasi saveti odakle da krenem jer uopste nisam upoznata sa procedurama, i institucijama u kojima treba da odradim odredjeni deo posla. Imam 20 godina, i izgubljena sam :) jer u okolini nemam kome da se obratim :neutral: Hvala vam na odgovoru
Ja nisam sasvim u toku pa ti ne mogu tačno reći, ali ono što znam je da sve što prodaješ-nudiš u ugostiteljskom objektu mora da ima poreklo i potvrdu nadležnih institucija da je zdravstveno ispravno.
dakle, u svom kafiću možeš prodavati samo kolače koje imaju potvrdu o poreklu i zdravstvenoj ispravnosti a da bi do toga došla, moraš ih proizvoditi/praviti u regularnoj, registrovanoj radionici napravljenoj po svim standardima koje propisuje zakon uz ugovor o ispitivanju sanitarne ispravnosti nadležne institucije (npr. higijenski zavod i sl.). U prevodu, više ti se isplati da u svom kafiću prodaješ kolače kje je napravila neka registrovana radionica nego da ih praviš sama.

Back