Proglašena nezavisnost? Šta dalje?

То није признање, јер ми не признајемо Косово као независно, већ само учвшћујемо свој сувренитет.

П.С.
Лепо Французи цементирају. ;)

Što se tiče cementiranja, tu se slažem. Zgadili su mi se za čitav život.

Ono što Srbija treba da uradi je da tretira Kosovo kao što Evropa tretira Srbiju. Nikuda bez viza, veliki porezi za uvoz....

Mada, pod uticajem sam današnjh događaja, pa ne garantujem da sam u stanju da razmišljam racionalno... :(

То није признање, јер ми не признајемо Косово као независно, већ само учвшћујемо свој сувренитет.

Ajde pokusaj da napises i nesto pametno.
Proglasavanje srpske autonomije na Kosovu je ucvrscivanje suvereniteta Srbije?? AHAHAHAH
A cemu sluzi Ustav Srbije koji definise autonomije? Koliko ja znam imamo ih dve - Vojvodinu i Kosovo.

nego je bitno poruciti svetu da NAS TO POGADJA!!!:x
Ти си из неког другог света или носиш беле рукавице?
То што ћеш да лајеш на звезде и да се смарзаваш њих не интересује. Ал' кад неком пошаљеш финансијку поруку, то и те како разумеју. Рећи ћеш да смо мало тржиште али погледај колико се страних инвеститора окачило да би преко нас ушли на руско тржиште без дажбина.
Но ово је пф за политику а не економију (мада је веза нераскидива, осим за нашег модератора).8)

Odgovor na ovo pitanje velikim dijelom vezano je za jedno dugo pitanje:
Dal' su postojeći društveni standardi na tom prostoru bliži evropskim ili afričkim standardima???
Ovdje je, prije svega riječ o opšte-bezbednosnim standardima (računajući i albance), ekonomsko-socijalnim standardima, geostrateškim perspektivama ekonomskog razvoja "nezavisnog" Kosmeta!!
Danas smo bili svjedoci odigravanju jednog manje-više deklarativnog čina koji sam po sebi ništa ne znači!!! Ništa ne znači jer prava borba za i protiv održivosti slova na tom parčetu hartije tek treba da počne i to je jasno svakom od ljudi koji ne odbija da prihvati istinu!!!
Od danas je na EU i NATO-u još veće breme odgovornosti u smislu šiptarskog očekivanja da su sve njihove muke (ekonomske, energetske, socijalne, političke, administrativne, nacionalne, saobraćajne...) okončane!!! Teško će Evropi biti, nakon svega ovoga, opravdati šiptarsko očekivanje i povjerenje te racionalno im obrazložiti razloge zašto će Kosmet barem narednih 30 godina biti svojevrsni geto bez ikakve šanse da se njegovi građani približe životnim mogućnostima koje uživaju svi ostali građani EU (i evropskih zemalja van EU)!!! Jasno je da NATO na Kosmetu pokreću isključivo interesi SAD!!! Ali ti interesi svakako nisu dovoljan garant da će SAD učestvovati u prevazilaženju ekonomsko-socijalne katastrofe sa kojom je Kosmet danas suočen!!!
Za očekivati je da će među šiposima u narednom vremenu nastupiti veliko razočarenje zbog današnjih nerealnih očekivanja, koje će sigurno rezultovati jasnim manifestovanjem netrpeljivosti prema svemu što je tamo došlo sa strane (već viđeno u Afganistanu, Iraku...)!!! Ipak je tamo potreba da se bude ekonomski izdržavan sa strane ukorijenjena u samu prirodu razmišljanja ljudi!!!
Sjever Kosova??? Pa sad "nezavisno" Kosovo stiče SVOJ "KOSOVSKI PROBLEM"!!! Sjeverna Kosovska Mitrovica i njena okolina - prostor koji je skoro u potpunom geografskom zagrljaju srpskih teritorija sa druge strane administrativne granice!!! Odvojen od albanaca prirodnom granicom (rijeka Ibar) i nastanjen homogenom srpskom populacijom koja očigledno nema namjeru da nastavi višedecenijsku praksu napuštanja svojih ognjišta!!! Srbija je nedvosmisleno istakla namjeru da i na tom području funkcioniše kao i na svakom drugom svom dijelu!!! To je prostor koji je potpuno geografski uklopljen u saobraćajnice prema centralnoj Srbiji i kroz koji prolaze sve elektroinstalacije EPS-a!!
Jasno je da ukoliko bi u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Srbija plasirala barem peti dio sredstava koji je do 99' odvajala za cijelo Kosovo, taj tamo prostor uskoro bi ekonomski i socijalno bio toliko nadmoćan u odnosu na ostatak Kosova da bi to predstavljalo ogroman psihološki problem u svijesti tada već razočaranih secesionista u Prištini!!!

Odgovor na ovo pitanje velikim dijelom vezano je za jedno dugo pitanje:
Dal' su postojeći društveni standardi na tom prostoru bliži evropskim ili afričkim standardima???
Ovdje je, prije svega riječ o opšte-bezbednosnim standardima (računajući i albance), ekonomsko-socijalnim standardima, geostrateškim perspektivama ekonomskog razvoja "nezavisnog" Kosmeta!!
Danas smo bili svjedoci odigravanju jednog manje-više deklarativnog čina koji sam po sebi ništa ne znači!!! Ništa ne znači jer prava borba za i protiv održivosti slova na tom parčetu hartije tek treba da počne i to je jasno svakom od ljudi koji ne odbija da prihvati istinu!!!
Od danas je na EU i NATO-u još veće breme odgovornosti u smislu šiptarskog očekivanja da su sve njihove muke (ekonomske, energetske, socijalne, političke, administrativne, nacionalne, saobraćajne...) okončane!!! Teško će Evropi biti, nakon svega ovoga, opravdati šiptarsko očekivanje i povjerenje te racionalno im obrazložiti razloge zašto će Kosmet barem narednih 30 godina biti svojevrsni geto bez ikakve šanse da se njegovi građani približe životnim mogućnostima koje uživaju svi ostali građani EU (i evropskih zemalja van EU)!!! Jasno je da NATO na Kosmetu pokreću isključivo interesi SAD!!! Ali ti interesi svakako nisu dovoljan garant da će SAD učestvovati u prevazilaženju ekonomsko-socijalne katastrofe sa kojom je Kosmet danas suočen!!!
Za očekivati je da će među šiposima u narednom vremenu nastupiti veliko razočarenje zbog današnjih nerealnih očekivanja, koje će sigurno rezultovati jasnim manifestovanjem netrpeljivosti prema svemu što je tamo došlo sa strane (već viđeno u Afganistanu, Iraku...)!!! Ipak je tamo potreba da se bude ekonomski izdržavan sa strane ukorijenjena u samu prirodu razmišljanja ljudi!!!
Sjever Kosova??? Pa sad "nezavisno" Kosovo stiče SVOJ "KOSOVSKI PROBLEM"!!! Sjeverna Kosovska Mitrovica i njena okolina - prostor koji je skoro u potpunom geografskom zagrljaju srpskih teritorija sa druge strane administrativne granice!!! Odvojen od albanaca prirodnom granicom (rijeka Ibar) i nastanjen homogenom srpskom populacijom koja očigledno nema namjeru da nastavi višedecenijsku praksu napuštanja svojih ognjišta!!! Srbija je nedvosmisleno istakla namjeru da i na tom području funkcioniše kao i na svakom drugom svom dijelu!!! To je prostor koji je potpuno geografski uklopljen u saobraćajnice prema centralnoj Srbiji i kroz koji prolaze sve elektroinstalacije EPS-a!!
Jasno je da ukoliko bi u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Srbija plasirala barem peti dio sredstava koji je do 99' odvajala za cijelo Kosovo, taj tamo prostor uskoro bi ekonomski i socijalno bio toliko nadmoćan u odnosu na ostatak Kosova da bi to predstavljalo ogroman psihološki problem u svijesti tada već razočaranih secesionista u Prištini!!!

E ovo je konstruktivno. Momci i devojke, hvatajte beleške...

Шалом, да ли си ти сада у Северној Митровици? Шта се дешава?
Стандардно......Браћа Срби чекају.....мирно..она нека експлозија код ЕУ-УН седишта...нисмо ко телад...чека се ако шта покушају...неће им поћи за рукум...за сада је мирно....
п.с
Нема страха..сада смо и ми спремни...

Стандардно......Браћа Срби чекају.....мирно..она нека експлозија код ЕУ-УН седишта...нисмо ко телад...чека се ако шта покушају...неће им поћи за рукум...за сада је мирно....
п.с
Нема страха..сада смо и ми спремни...

Brate dragi, iako se ideološki ne slažemo i iako se ozbiljno posvađamo ponekad, svaku sreću vam želim dole! Samo se držite...

Šta sad ? Da sedimo i da se stidimo. I da izmišljamo najhumanije izgovore koje možemo. Da slušamo "razum" koji prosipaju naši političari i kukamo kao Kalimero nad svojom nejakošću. Da uvažavamo "realnost", jer, bože moj, mi smo civilizovane pi*ketine, a Lazar Hrebeljanović je bio moron koji nam je prosuo i utegao lažne vrednosti i huškao naciju da se ponaša vandalski, necivilizovano na našu i sramotu Evrope. Evo nam prilike da postanemo pravi ljudi - EUropski, da nas zavole ovako skromne, podatne i servilne. Tadić uspeva u svojoj nameri ...

prvo, drago mi je da je otvorena ova nova tema o kosovu, one stare smo malo obezvredili, a i nije isto ko i ranije, tako da...
sta dalje? pa ja mislim... dobro to znate, cak i vi mislite tako, ali patrijotizam vam ne dozvoljava da izaberete najbolje resenje za vas ali i za nas.

Šta činiti? Procene, predviđanja, izjave političara...

Ovako, kao sto Tadic kaze, biti pre svega razuman. Proterivanje ili bilo koji vid nasilja prema malobrojnim Albancima koji su ostali u Srbiji bi bilo jako lose i pokazali bi se time u losem svetlu. Kao sto ne treba dirati dzamije. Ovo je neka osnova civilizovanog sveta. Nase je pravo da ne priznamo nezavisno Kosovo, iako se ja sa tim ne slazem. I ostala diplomatska sredstva su nam na raspolaganju ako hocemo. Ali povlacenje ambasadora iz najrazvijenijih drzava sveta te drzave nece nimalo zaboleti.Bojim se da nas zato jako hoce. Zato razmisljati hladne glave je najbitnije, tj. kako da iz ovoga izvucemo nesto dobro za sebe, za gradjane i gradjanke Srbije.

Što se tiče cementiranja, tu se slažem. Zgadili su mi se za čitav život.

Ono što Srbija treba da uradi je da tretira Kosovo kao što Evropa tretira Srbiju. Nikuda bez viza, veliki porezi za uvoz....

Mada, pod uticajem sam današnjh događaja, pa ne garantujem da sam u stanju da razmišljam racionalno... :(
Jest, al' sad šiposi više više neće imati UNMIK-ove isprave i registarske oznake šro jasno upućuje da o "provozu" mogu samo da sanjaju!!! To im nije problem samo u vezi sa Srbijom već i u slučaju sa BiH!!! Faktički, njihova saobraćajna veza sa EU ići će trajektima preko Albanije i u širokom cestovnom kruženju preko Makedonije, Rumunije i Bugarske što će dodatno da podigne troškove robe koja će se didtribuirati na Kosmetu!!!
Kada je riječ o elektrosnabdijevanju, situacija je slična onoj koju sam naveo u vezi sa reg. oznakama!!! Naime, pošto "nezavisno" Kosovo nema legitimitet priznat od strane Srbije, po inerciji logike, EPS i nema na Kosovu nekakvo legalno pravno lice koje bi moglo da sa EPS-om stupi u ugovorni odnos po pitanju trgovine strujom!!! Tu mogu opet da budu gornji Srbalji iz sjevera Kosova!!! Oni su u mogućnosti da se iz EPS-a snabdijevaju i da po procjeni dižući tarifu debelo ekstraprofitiraju prodajući struju dalje na Kosovo što bi još više polarizovalo tamošnje stavove šiposa o dugoročnim prespektivama "toljumba republjike"!!!!!! Sveki takav ekstraprofit sjeverne Kosovske Mitrovice bilo bi svakako razumno plasirati u jačanje srpskih institucija na sjeveru Kosova!!! Jasno mi je da je to prilično kvarna strategija, al' uostalom nismo mi Srbalji pisali takva pravila igre, već samo treba i mi da idemo stazom koja je tamo već trastrana (naravno za svoj interes) :rolleyes:
Srbija jednostavno mora da razvije i realizuje jasan plan ekonomske ekspanzije onog dijela Kosova koji realno može da drži pod svojom kontrolom!!! Naravno, to uključuje i upućivanje pomoći Srbaljima u enklavama, al' (ponavljam), sjever Kosova mora da bude primjer funkcionisanja institucija Republike Srbije!!! Ti tamo ljudi to su zaslužili više nego bilo ko od nas!!!

Diplomate da pokušaju da spreče da većina zemalja to prizna. Verovatno uzalud, ali hajde da probamo.
Ostali se moraju posvetiti drugim problemima, pre svega stanju ekonomije koje je najveći problem u ovoj zemlji i da učine sve što mogu da se to popravi. Sviđalo se nekome ili ne, život ljudi ne sme biti zapostavljen, jer ako će se svi ministri baviti samo Kosovom, hajde onda da ukinemo sva ministarstva sem inostranih poslova i onog za Kosovo.

Back