Procene antikviteta

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim nekog upućenog da mi objasni,tj.da me uputi na koji način da vrednujem kvalitet razglednica,koje su za kolekcionare.
Npr.:da li stare,da li pisane,da li ne pisane,da li poslate poštom sa pečatiranim markicama ili ne...koliko očuvane,Art Nouveau,Art Deco,kolekcija partizanskih...kolekcije onoga,ovoga...
Unapred hvala svima,koji pomognu,a i onim drugima!!!

Pozdrav Svim Ljubiteljima Antike.Zanima Me Jedna Stvar.Gde I Ko Moze Da Realno Proceni
Vrednost Porculana.Sjajan Rad.Potice Iz Sredine 20 veka.Nemacka.Ko Moze Nek Me Uputi
Kod Nekoga Ko Se Bavi Porculanom(Procenom I Otkupom).Hvala Unapred.

Imam nekoliko starih stvarcica.Za neke znam sta su,ali ne znam da li vrede nesto,za neke ni ne znam sta su a jos manje da li vrede.Pa ako je neko rad da mi pomogne oko mog problema.
1.projektor za filmove "YELCO MP-250" sa desetak filmova
2.Frizider od drveta koji je hladio tako sto se u jednu komoru ubacivao led,za koji kad se otopi ima slavina na dnu da iscuri voda.ima dve komore s' preda,i jedna od gore.vrlo interesantan.
3.Neka stara lula,cini mi se da je cep od srebra,a ona je od visnjinog drveta i ima ugraviran neki znak,i ugravirano "PARTSCH''
4.Ovo ne znam sta je,ali predpostavljm da je sluzilo kao boca za mastilo za pisanje perom.Sa jedne strane se otvara odvrtanjem cepica,a sa druge strane ima malu bravicu,t tu se nalazi kao mali levak.
5.ni ovo ne znam sta je,a lici mi na sekiru od kamena(mozda i jeste)izuzetno je uglacana,a ostrica je dosta ostra,i sa strane kao da ima mesto gde se vezuje za drvo.

Znam da nisu neki antikviteti ali eto.Interesuje me.

Bilo kakva pomoc da bih znao sta imam.pozdrav svima.

moze li neko da mi da procenu vrednosti pisace masine LC Smith&Bros (model5) iz 1913. godine.unapred hvala.

Prilozi

• smith_r2_c2.jpg
    smith_r2_c2.jpg
    28,1 KB · Pregleda: 15
Interesuje me koliko kosta biciklo hamburg, proizvedeno valjda izmedju dva svetska rata. Jos nije zavrsen, dinamu i sijalicu ima svoju original(koje cu staviti), samo navlaku za sic moram da sijem. Gume cu takodje staviti (naravno ne njegove original).
Slike ne mogu da stavim jer mnogo zauzima, ko hoce da pogleda mogu mu poslati na mail.

Може ли неко да ми каже нешто више о овој кубури-из којег је периода,која јој је вредност итд. Такође ме занима ко се бави рестаурацијом,тј. коме могу да се обратим.Унапред хвала!

Prilozi

• 100_0968abc.jpg
    100_0968abc.jpg
    66,5 KB · Pregleda: 73
Nisam baš najveći stručnjak za kubure, ali dok se ne javi neko stručniji reći ću ti ovo.

Sudeći po rupama na tabanskoj daščici i njihovom rasporedu ( to su ona tri mesta za "šraf" ispred udarača) očigledno je reč o pištolju (kuburi) koji je originalno bio sistema vatre na kremen.

Na pištolju je naknadno vršena intervencija i prepravljen je na moderniji perkusioni sistem. Ove prepravke su se masovno vršile tridesetih i četrdesetih godina XIX veka, pa je to verovatno i slučaj sa tvojim oružjem.

U originalnom stanju (sa sistemom vatre na kremen) tvoja kubura je sigurno starija od tridesetih godina XIX veka, ali ti za tačno datiranje, ipak, treba neko ko bolje poznaje materiju od mene.

Inače, iz kubure se pucalo tako što bi se prvo usula merica baruta kroz usta cevi, zatim stavila kugla, na isti način, i zatim jednom šipkom("arbijom") dobro nabila kugla na barutno punjenje.

Potom se natezao udarač na prvi zub i postavljala perkusiona kapisla na onaj piston ispred njega. Te su kapisle bile slične današnjim kapislama za plašljivce.

Potom se udarač natezao do kraja. Kada strelac povuče obarač, udarač udari u kapislu, ona plane, plamen - kroz otvor pistona pripali barut u cevi i BUM!

Bilo bi od pomoći kada bi znali prečnik cevi, postojanje oznaka, žigova ili natpisa, da li je unutrašnjost cevi žlebljena i sl....

Хвала на помоћи.Иначе,кубура нема никаквих ознака ,само је лепо резбарена,и дрво, и метални део.Пречник цеви је центиметар и по,а мислим да није жљебљена цев,бар колико сам ја видео,тј. колико се разумем.

Kao prvo moras postaviti i dimenzije doticnog predmeta!Po mogucnosti i mali opis stanja patine na predmetu.Pozeljno je da predmet bude slikan iz vise uglova,pa tek onda neko moze da ti odgovori na pitanje.Ovako gledajuci fotografiju mislim da se radi o manjem predmetu (do 5cm) i da mu je patina ostecena

visina je14 ,sirina15cm,donji deo figure je ostao uzemlju.sto se tice patine nju je deda ostetio zato sto je cistio kiselinom misleci da je ispod nje zlato.pokusao sam da ti dostavim jos koju sliku ali ne ide mi od ruke.sa unutrasnje strane je supljina

Back