Problemi Teorije Velikog Praska

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Основа теорије говори да се галаксије удаљавају, што је понашање слично удаљавању честица материје након експлозије. Твдња да се галаксије удаљавају заснована је на Доплеровом ефекту, који узрокује помак спектра светлости ка црвеној боји - такозвани "црвени помак". Све изгледа лепо и идилично, међутим...

За очекивати је да су брзине кретања галаксија равномерно расподељене, јер је то одраз једне неконтролисане акције типа - експлозија. Мерења су показала да су вредности црвеног помака - дискретне, што је еквивалентно, на пример... идентичним аутомобилима коме је гас истоветно притиснут, а неки су убачени у 1., неки у 2., неки у 3. неки у 4. а неки у 5. брзину. Тако да постоји само 5 брзина, и прелазак из једне у другу је СКОКОВИТ !!! Сасвим противно законима физике када је реч о тако неконтролисаном процесу типа - експлозија. Наука пред овим затвара очи, јер, боље теорије од ове засад нема.

Ако се црвени помак користи за рачунање брзина удаљавања галаксија, нека од рачунања показују брзине веома блиским самој брзини светлости. Оно пред чиме наука опет затвара очи су прорачуни брзина појединих галаксија који дају резултате ВЕЋЕ ОД БРЗИНЕ СВЕТЛОСТИ !!!

Као једну од последица великог праска претпостављало се и постојање позадинског зрачења, које је заиста и било пронађено. Његова је енергија толико мала, да одговара температури од око 3К. Посљедња истраживања помоћу телескопа "Хабл" показала су да је позадинско зрачење неравномерно толико да се оно не може сматрати ехом експлозије.

Али, како одбацити ту једну и једину научну теорију и објавити свету како... ето нема никакве друге теорије, и препусти цели свет да поверује у Божју теорију стварања васељене. А то је тако "затуцано" и "старомодно". :wink:

Bog te, tamtaramantara. Samo što sam sada odgovorio na neka tvoja pitanja a pominjao sam i ja taj veliki prasak (nisam čitao ovo tek sada sam pročitao, rekoh, 'ajde da vidim šta ovaj opet tupi?!) i video sam da smo na istoj talasnoj dužini jer se i ja to isto pitam?

Samo ako si na kraju stvarno mislio da je Bog stvorio svet, sve si usrao!

Aliiii ima u tebi nečeg trezvenog tamtaramantara. To mi se sviđa kod čoveka a ne samo šta drugi ili većina kažu!

Опет лармате безвезе... дајте мало озбиљности.

Сврха топика није да промовише Божје стварање васељене, иако може и то лако да буде. Поента је у томе да научне теорије су заправо само претпоставке које унутар саме науке имају толико противречности да заправо побијају саме себе. Једини проблем је у томе што наука нема муда да то све и објави, јер би испали смешни... А што је још горе, деци се по школама пуне главе о тим "великим прасковима", и "еволуцијама". Ма, поставићу ја и нешто око еволуције, па ћете видети. 8)

MaranAta:
Опет лармате безвезе... дајте мало озбиљности.

Сврха топика није да промовише Божје стварање васељене, иако може и то лако да буде. Поента је у томе да научне теорије су заправо само претпоставке које унутар саме науке имају толико противречности да заправо побијају саме себе. Једини проблем је у томе што наука нема муда да то све и објави, јер би испали смешни... А што је још горе, деци се по школама пуне главе о тим "великим прасковима", и "еволуцијама". Ма, поставићу ја и нешто око еволуције, па ћете видети. 8)

E ovo je vec nesto! Pozdrav.

E,kad smo kod muda,ista su bila odsecana za ovakvo `bogohuljenje` u `mracnim vekovima` nase `civilizacije`.
Kao sto u religiji postoje stvari koje su daleko od proverenih,tzv `teorije`,tako i u nauci imamo slucajeve slepe vere u nesto sto nije tako istinito.Jer,kao sto su dobro i zlo dve strane iste iluzije (kako bi ste se osecali da vam svinja `okrene` dete na raznju-kao sto vi radite s njenim potomkom?) tako su i nauka i religija sestre,ne bas bliske,ali gotovo istovetne sijamske bliznakinje koje izrastaju is nasih `hemisfera` i tako nam serviraju sliku koja je,u zavisnosti od mnogo faktora,crna ili bela ili sarena ili je...nema!
Dakle,izbegavajuci zamke uma (a,on je mnogo stosta `izmislio`) covek stremi ka vrhovoj MOCI,a to je:
....haha,pa ne bi bilo interesantno!ha ha
Smejte se!

Marantata, ajde brzo navedi opseg talasne dužine svetlosti iz IC dela spektra. Samo nemoj sada knjigu da otvaraš! Problem je što ljudi poput tebe pročitaju par popularnih knjiga sumnjivih autora o nekoj intrigantnoj naučnoj teoriji, pa posle misle da sve o tome znaju. Međutim, nije to pravi put saznanja. Počneš lepo od klasične mehanike pa pooooooooosle tek stigneš do teorije relativiteta i kvantne fizike. Ne može preko reda.
Tvoja informacija o “skokovitim” brzinama mi je krajnje sumnjiva pa bih voleo da čujem gde si to iskopao.
Što se tiče svemira i njegovog nastanka treba znati da se tu ne može sve objasniti Njutnovom mehanikom, koju čovek može iskustveno da oseti i doživi. Problem nastaje kada se pređe na “viši” nivo jer tu vladaju zakoni od kojih se i vrhunskim umovima zavrti u glavi, ali su svesni da te stvari funkcionišu. Jednostavno, Veliki Prasak nije isto što i lojavi Palestinac koji sebe diže u vazduh zarad toga da u raju bude okružen devicama. Praviti takvu analogiju je kranje naivan pristup problemu.
Što se tiče brzine svetlosti, ima već neko vreme kako je dokazano da to nije najveća brzina i ljudi su je u eksperimentalnim uslovima višestruko nadmašili, mada da se čitava galaksija kreće brzinom većom od svetlosti deluje pomalno neverovatno. Tu se slažemo, ali opet ko zna... Što se tiče same svetlosti, naučnici su čak uspeli i da je uspore do smešnih brzina pa čak i da je zaustave. Šta kažeš na to?! Ajd’ ti to sad pojmi zdravim razumom. Ne ide. A tek Ajnštajnova teorija o zakrivljenosti svemira po kojoj ako kreneš u jednom pravcu i ideš, ideš, ideš, opet ćeš doći tamo odakle si pošao.
Nauka otkriva neverovatne stvari i iako je daleko od otkrivanja svih tajni, ipak se trudi i gura čovečanstvo napred. Često je na krivom putu, često su teorije nepotpune, ali gura napred. Ona niti negira niti potvrđuje postojanje boga i većina vrhunskih naučnika u prošlosti su bili religiozni. Da nije nauke ni ti ne bi kucao po tastaturi i objavljivao svoje misli svetu. Razmisli malo jer najlakše je dići sve četiri u vis i kritikovati sve što postoji.
Malo sam tu nabacao sve i svašta, ali nadam se da si uspeo da shvatiš poruku.
Pozdrav

Hurricane:
Marantata, ajde brzo navedi opseg talasne dužine svetlosti iz IC dela spektra. Samo nemoj sada knjigu da otvaraš! Problem je što ljudi poput tebe pročitaju par popularnih knjiga sumnjivih autora o nekoj intrigantnoj naučnoj teoriji, pa posle misle da sve o tome znaju. Međutim, nije to pravi put saznanja. Počneš lepo od klasične mehanike pa pooooooooosle tek stigneš do teorije relativiteta i kvantne fizike. Ne može preko reda.
Tvoja informacija o “skokovitim” brzinama mi je krajnje sumnjiva pa bih voleo da čujem gde si to iskopao.
Što se tiče svemira i njegovog nastanka treba znati da se tu ne može sve objasniti Njutnovom mehanikom, koju čovek može iskustveno da oseti i doživi. Problem nastaje kada se pređe na “viši” nivo jer tu vladaju zakoni od kojih se i vrhunskim umovima zavrti u glavi, ali su svesni da te stvari funkcionišu. Jednostavno, Veliki Prasak nije isto što i lojavi Palestinac koji sebe diže u vazduh zarad toga da u raju bude okružen devicama. Praviti takvu analogiju je kranje naivan pristup problemu.
Što se tiče brzine svetlosti, ima već neko vreme kako je dokazano da to nije najveća brzina i ljudi su je u eksperimentalnim uslovima višestruko nadmašili, mada da se čitava galaksija kreće brzinom većom od svetlosti deluje pomalno neverovatno. Tu se slažemo, ali opet ko zna... Što se tiče same svetlosti, naučnici su čak uspeli i da je uspore do smešnih brzina pa čak i da je zaustave. Šta kažeš na to?! Ajd’ ti to sad pojmi zdravim razumom. Ne ide. A tek Ajnštajnova teorija o zakrivljenosti svemira po kojoj ako kreneš u jednom pravcu i ideš, ideš, ideš, opet ćeš doći tamo odakle si pošao.
Nauka otkriva neverovatne stvari i iako je daleko od otkrivanja svih tajni, ipak se trudi i gura čovečanstvo napred. Često je na krivom putu, često su teorije nepotpune, ali gura napred. Ona niti negira niti potvrđuje postojanje boga i većina vrhunskih naučnika u prošlosti su bili religiozni. Da nije nauke ni ti ne bi kucao po tastaturi i objavljivao svoje misli svetu. Razmisli malo jer najlakše je dići sve četiri u vis i kritikovati sve što postoji.
Malo sam tu nabacao sve i svašta, ali nadam se da si uspeo da shvatiš poruku.
Pozdrav

Iako si mu maltene nacrtao,mislim da nece ukapirati!
Pozdrav.

Мало о мом читању "сумњивих" извора...

Научни магазин - Њу Сајентист, издање 30. октобар 2003 пише:

The Big Bang sounded more like a deep hum than a bang, according to an analysis of the radiation left over from the cataclysm. Physicist John Cramer of the University of Washington in Seattle...

Надам се, научниче, да знаш енглески. А, ако не знаш, ево једног детаљчића из истог часописа, само мало раније...

1990. године, часопис пише: "Многе донедавно признате теорије формирања галаксија ће се распасти у прах и пепео, само ако подаци које добијамо и даље буду потврђивали неизотропност позадинског зрачења... Теорију великог праска очекују велике непријатности..."

То је само један од часописа... Хајде мало да прегледамо шта пише... рецимо, Nature.

Big Bang not yet dead but in decline
The latest measurements of the Nubble constant make the Big Bang account of the origin of the Universe more dependent on the coincidence of numbers...

Down with the Big Bang
Apart from being philosophically unacceptable, the Big Bang is an over-simple view of how the Universe began, and it is unlikely to survive the decade...

Превод за оне које не знају енглески:
Не само да је теорија "великог праска" неприхватљива са философске тачке гледишта, она представља пре-упроштен поглед на порекло Васионе и тешко да ће проживјети наредних 10 година.

Др Вилијам Саундерс са универзитета у Оксфорду каже:
"Данас, по први пут у посљедњих 10 година, остали смо без икакве прихватљиве теорије која би могла да објасни космологију у целини".

Ето научниче... :roll:

Ako verujem teoriji velikog praska onda moram da postavim logicno pitanje:
- Sta je dovelo do tog praska?
Ako mi odgovorite konkretno: "Takvi i takvi uslovi.", ja cu postaviti sledece pitanje:
- A sta je postavilo bas takve uslove?
I tako redom dok ne dodjemo do sustine.
A ako i kazemo da se sve to desilo slucajno, pa su sasvim slucajno zvezde, planete i sateliti zauzeli bas takve polozaje koje zauzimaju, onda moram da postavim sledece pitanje:
- Koliko slucajnih dogadjaja je moralo da se desi da bi Zemlja zauzela bas taj polozaj, da poseduje bas tu koncentraciju gasova i elemnata koji omogucavaju zivot na njoj?
Ako prihvatim da je sve to bilo slucajno onda je to zaista fantastican sklop slucajnosti. To je kao kada gadjate metu pa ako napravite kombinovanu gresku u nisanjenju mozda i pogodite ono sto gadjate. Samo sto se tu poklope dve slucajnosti, a ovde citav niz.
Zaista u svom zivotnom iskustvu ne znam za primer da je sklop od par slucajnosti doveo do zeljenog rezultata.
I kada bih prihvatio da je svemir ovakav kakav je nastao sklopom slucajnosti ni iz cega, onda moram da postavim sledece i poslednje pitanje:
- Koji i kakav sklop slucajnosti je doveodo toga da se od nezive materije stvori zivot?
Zaista mi je tesko da poverujem da je sve slucajnost.

Кој еу опште рекао да је о томе реч ? Проблем кој ипостоји са науком је у томе што се идиотијама типа "велики прасак" и "еволуција" пуни глава деци у школи, иако је и сама наука од тих претпоставки поодавно одустала. Реч је дакле о смишљеној пропаганди - пласирању ЛАЖИ. Јер... забога... како у 21. веку, пустити децу да поверују у Божје стварање васељене, а то је тако "старомодно" и "затуцано"... :roll:

Jao, Marantata, pa šta je tebi? Ti očigledno u svemu vidiš neku zaveru. Samo su komunisti nametali ideju da je verovanje u boga “staromodno” i ”zatucano”. Dobro, možda i po neki naučnik, nabujali ljudski ego...,ali je mnogo njih zaista bilo religiozno. Opet ti kažem, nauka i bog ne isključuju jedno drugo, ali da nije bilo radoznalog ljudskoh duha, kojeg nam je možda bog dao, još uvek bi bili u kamenom dobu. Za mene je takođe varijanta u kojoj bog stvara Univerzum nešto što nije za odbaciti, ali ostajem otvoren i za sve druge mogućnosti. Što se tiše teorija koje si ti pominjao, ni “evolucija”, a pogotovo ”veliki prasak” nisu odbačene teorije. Sad, ljudi znaju da to nije baš onako kako je Darvin zamislio, ali neki elementi te teorije i dalje “piju vodu”.

Hurricane:
E, prijatelju, ti od onoga što sam ja napisao, vidim, ništa nisi shvatio. Što se tiče navoda, reći ću ti samo, koliko ljudi, toliko mišljenja.
Ne znam samo zašto pokušavaš dokazati postojanje boga negiranjem nauke. Pristup ti ne valja.
Pozdrav

Ma dobro je dok dokazuje postojanje Boga, ali sto je on apsolutno siguran da je Bog bas onakav kakvim ga on zamislja i ne dozovljava mogucnost da nije tako kako on misli da jeste.
Ja sam juce procitao nesto sto bih mogao prepricati u par recenica:
- Za neke arheoloske nalaze je dokazano da su bili lazni, pa posto su oni lazni onda je i citava teorija evolucije lazna, a posto je citava teorija evolucije na taj nacin pala u vodu, to znaci da Bog postoji, i to znaci da je Biblija u pravu, i to znaci da je Biblija i samo Biblija i nista drugo Bozija rec. A pritom se ne obara nijedna druga religijska knjiga, nijedna druga vizija stvaranja sveta, a ima ih taman koliko je i razlicitih religija. I uopste se zaboravlja cinjenica da postoji veliki broj onih ljudi koji veruju u Boga ali ne veruju da je Biblija Bozija Rec.

Видим да све пршти од паметниих коментара на тему топика. У свом јаду и беди и недостатку аргумената, ви таправо покушавате да мене као дискутанта дисквалификујете. Тиме само показујете своју немоћ. 8)

MaranAta:
...идиотијама типа "велики прасак" и "еволуција" пуни глава деци у школи, иако је и сама наука од тих претпоставки поодавно одустала.
Čovek svašta od tebe novo nauči. Vidiš - nauka nije odustala od tih teorija, ali tebe o tome izgleda niko nije obavestio. Nauka ne može da "odustane" od teorije evolucije kada trenutno nema bolje teorije. To da je neko pravio žene od nečijih rebara i da je sva živa bića držao na nekoj barčici 40 dana - e to je idiotija, zapravo više priča za decu.

A odrasli koji u to veruju me iskreno zabrinjavaju.

Back