Problemi Teorije Evolucije

To je tačno
ali pitanje je sta je istina
a naše spoznanje istine je uslovljeno i subjektivno i bazira se na pretpostavkama a pretpostavki ima puno zato ih je najrealnije sagledati koliko možemo i ni jednu ne odbaciti i ni jednu ne proglasiti za istinu ali ipak u jednu 'moraš' verovati koja je najbliža tvom ukupnom biću iskustvom znanjem emocijama i zato smo svi vernici .
Vernici u nešto ili nekog
Time niko nije pametniji
i takva diskusija samo vodi u krug i u krug

Christadelphian:
To je tačno
ali pitanje je sta je istina
a naše spoznanje istine je uslovljeno i subjektivno i bazira se na pretpostavkama a pretpostavki ima puno zato ih je najrealnije sagledati koliko možemo i ni jednu ne odbaciti i ni jednu ne proglasiti za istinu ali ipak u jednu 'moraš' verovati koja je najbliža tvom ukupnom biću iskustvom znanjem emocijama i zato smo svi vernici .
Vernici u nešto ili nekog
Time niko nije pametniji
i takva diskusija samo vodi u krug i u krug

Problem reci je sto je stvorio ljudski um koji je ogranicen.
Bog je, i to se svi slazemo, savrsen.
Da li je moguce necim sto je ograniceno opisati nesto sto je savrseno? Da li gresimo ako odbacimo reci kao ogranicene, a veru i Boga potrazimo srcem?
Poznajemo li mi sopstveno srce? Da li smo ikada pokusali da zavirimo u njega i da ga otvorimo i rasirimo? Da li je to lako? Ili je lakse citati knjige koje su napisali drugi i ziveti ogranicen onim sto je tamo napisano?

Prva molitva treba biti
da nam se očisti srce
prvo što treba da uradimo je
da se pokajemo i time spoznamo sebe onakve kakvi smo
Što se tiče Biblije
ja sam našao mnoge odgovore u njoj ali još ima mnogih koje nisam
pošto sam dobio vrlo jasne odgovore na neke stvari za koje odgovori nisu "to je tajna" ili "to je pitanje vere" nastavljam da tražim svoju grešku u nerazumevanju preostalih ponudjenih odgovora .
Ako i ne nadjem odgovore a na sve i neću zauvek će mi ostati pitanje koliko je Pismo promenjeno od koga i zašto!

Molitva je moćna samo zbog toga što je Bog čuje i odgovara na nju. Sila se veoma lako pogrešno razume i zloupotrebi. To je ralnost koja se tiče i molitve. Veoma retko u Bibliji možemo da pronađeno Božije konkretne instrukcije za dnevni život. Očigledno, On nas ne vodi u skladu sa našim osećanjima. Mi se molimo. Tražimo. Čekamo. Služimo. Verujemo u molitvu zato što verujemo u Boga. Ne postoji empirijski, naučni dokaz odgovorene molitve. Mi živimo u veri a ne u gledanju. Živimo u pouzdanju, a ne u dokazima. Ne možemo da upravljamo Bogom - čak ni pomoću molitve. Moramo da naučimo da se pouzdajemo u Boga, da održavamo molitvu, da budemo poslušni. Verovati u nekoga je isto što i dati sebe onome kome verujemo. Verovati onako kako se molimo je kao investiranje sebe u ono što tražimo. Molitva nije "zviždukanje u mraku" - ona je hodanje prema svetlu. Objekt vere određuje svoju vrednost. Mi verujemo u Boga.

Džonja:
Još jedno pitanje za našeg studenta teologije:
Bog Tvorac iz Starog zaveta je Jevrejski Bog, to je Bog Avrama, Isaka i Jakova. Dakle njihovih praotaca.
Koliko znamo mi nismo Jevreji, jer nam pomenuta trojica nisu preci. Da li to znači da pomenuti Bog nije naš Tvorac':?:'

Pre svega iako nisi svestan da je tako ipak si vec skoro dao odgovor.

Pitanje nije dobro koncipirano. Bog Tvorac jeste Jevrejski Bog ali ne samo njihov.
Jevrejska linije pocinje sa Avramom a pravi Izrael od Jakova. Ovo je samo narod kojeg je Bog izabrao da kroz njega dodje Potomak, Isus Hrist.

Adam umire a sa tim se zavrsava epizoda sa izabranim narodom i radja se novi narod - onaj koji se radja iz vere u Hristu, krstenjem, primanjem njegove prirode. Hrist u sebi Nosi nasledstvo ljudske linije i sustinu Tvorca pa samim tim ta sustina postaje i nasa. Na taj nacin On ne samo da je nas Bog Tvorac vec je i vise od toga nas Otac.

rdeki:
Tavita:
MaranAta:
Тавита, проблем је у томе што то наводиш као разлог да је Сунце створено тек 4. дана... :lol: :lol: :lol:

Имаш неки библијски цитат да покрепиш ту изјаву ? :wink:

Pogresih, umesto treceg ja napisa cetvrtog. :cry:

Pa i jeste u pitanju cetvrti dan.

Da zbunila se jesam, a po najvise zato sto sam u knjizi “Gospod govori – Sveti oci tumace jevandjelje” procitala sledece:
“Kad bi za svakog coveka bila zvezda na nebu, zasto bi se onda nebo ispunilo neizmernim i bezbrojnim mnostvom zvezda u
treci dan, kada je Adam stvoren u sesti dan.”
Sv. Atanasije Veliki

Rdeki:
A da pitam ja tebe nesto. A sta ako si u zabludi, ako ta rec za koju ti mislis da je dosla od Boga nije Bozija?

Ako neverujes Jevrejskom narodu, prorocima onda veruj Hristu. Kada je Hristos- sin Boga zivoga bio kusan u pustinji od sotone, kako je sotoni odogovarao ? Citirao mu je tekstove iz 5 Mojsijeve –“ pisano je”… 5Moj.3,3; 5Moj.6,16, 5Moj.6,13.
Da Stari zavet nije od Boga dan i istinit Hristos ga ne bi citirao. Da jeste pismo delo ljudi koje nas dovodi kako ti rece u zabludu, Gospod Hristos citiranjem bi onda sam bio laza.

Tavita:
Rdeki:
A da pitam ja tebe nesto. A sta ako si u zabludi, ako ta rec za koju ti mislis da je dosla od Boga nije Bozija?

Ako neverujes Jevrejskom narodu, prorocima onda veruj Hristu. Kada je Hristos- sin Boga zivoga bio kusan u pustinji od sotone, kako je sotoni odogovarao ? Citirao mu je tekstove iz 5 Mojsijeve –“ pisano je”… 5Moj.3,3; 5Moj.6,16, 5Moj.6,13.
Da Stari zavet nije od Boga dan i istinit Hristos ga ne bi citirao. Da jeste pismo delo ljudi koje nas dovodi kako ti rece u zabludu, Gospod Hristos citiranjem bi onda sam bio laza.

A sta ako jeste sve to laza? Bas sam pre neki dan procitao o nekim naucnicima koji dokazuju da Isus nije umro na krstu, te da je njegovo vaskrsenje bilo samo dobro izrezirano.
Sta ako su zaista u pravu? Pa Jevreji ga nisu prihvatili jer su mislili da jeste lazan. Ali moram da se slozim da je ono sto je propovedao lepo i da bi bilo lepo kada bi se svi ljudi ovoga sveta rukovodili njegovim osnovnim principima.

Hrista nije kušao đavo već su ljudi (verovatno sadukeji ili fariseji) hteli da ga potkupe (ili mu zapretili da će ga baciti sa stene), jer je otvoreno počeo da širi pobunu Jevrejskog naroda protiv Rimske imperije i korumpirane vlasti.

Svakom ko je imao smrtni slučaj drage osobe se posle pričinjava da je živa - to je vaskrsenje o kome piše biblija! Toma nije budala kao drugi a Juda se obesio, jer je izdao pokret o kome je Hrist, koji je bunio narod i Varnava (Baraba), koji je to isto, samo sa konkretnije strane, radio (ne bi se džabe on susreo sa Hristom).

Posle razapeća (a Rimljani su svaku bitangu tako besili, čerečili), Jevreji su se digli protiv okupatora, Rimljana, ali su izgubili bitku i nastao je pogrom Jevreja (preko 1.000.000 je pobijeno) što je u to vreme bilo pravo istebljenje.

Hristova naizgled blagost je u stvari podizanje morala kod (u) narodu da ima nade za povratak nekadašnje Solomonove imperije.

Zar bi neko nekog ubio samo zbog toga što je rekao da je sin Božji ili sam Bog? Da je on car?

Ma dajte ljudi!

А шта да радимо са чудесима које је Син Божји чинио ? Сетимо се да је и мртве васкрсавао... Да ли је и то "изрежирано" ? Шта о томе кажу ти "научници" ? :wink:

MaranAta:
А шта да радимо са чудесима које је Син Божји чинио ? Сетимо се да је и мртве васкрсавао... Да ли је и то "изрежирано" ? Шта о томе кажу ти "научници" :wink: ?

Hahaha! Ma ne kazu nishta... sazaljivo gledaju na onog muchenika koji to iznosi kao ozbiljan argument. Brate... jad i chemer.

MaranAta:
Наравно. О томе наука ни не може ништа паметно да каже. Добро је што онда мудро ћуте, јер је боље и то него се глупо пролупавати. :wink:

Zapravo psihologija i psihometrija imaju stosta pametnog da kazu na tu temu samo sto nije ni malo laskavo za *vernike* koji se onakvim "chinjenicama" busaju u prsa... Tjuti bre i pokrij se ushesama, bubac ili pravac predskolsko pa tamo prichaj kojesta.

MaranAta:
Наравно. О томе наука ни не може ништа паметно да каже. Добро је што онда мудро ћуте, јер је боље и то него се глупо пролупавати. :wink:
Stepen verskog moronizma svakako ne spada u realne veličine, to mi nekako više dođe kao matematika kompleksnih brojeva.

Pa kad danas majstori obmane izvedu nešto da ljudi ostanu zapanjeni na ovom nivou naučnog razvoja, nšto naočigled neobjašnjivo, kakav misliš da je bio problem zapanjiti stočare i kovače pre 2000 godina?

Neeeeeeeee.... to prosto nije moguće. Tada su svi bili pametni?

Znaš šta pomislim nekad MaranAta, da ti uopšte ne veruješ u te baljezgarije koje pričaš, da si izuzetno inteligentan i da prosto voliš da zapodeneš raspravu. Ako je tako, skidam kapu, a ako nije - ozbiljno se brinem.

Sizif:
kakav misliš da je bio problem zapanjiti stočare i kovače pre 2000 godina?

Neeeeeeeee.... to prosto nije moguće. Tada su svi bili pametni?

Ово је типичан покушај да се древни људи прогласе "глупим" и "незналицама". Само да подсетим да је период од 2000 година превише мали чак и за еволуцију да би људски мозак у том периоду могао постати "паметнији". Дакле, исти смокао и они тада. А да су они били итекако упознати са многим стварима које ми тек сад откривамо, показују археолошка налазишта. Да ли треба да споменем МИСТЕРИЈЕ света, које су мистерије управо зато што се данашњи "препаметни" човек још увек чешка по глави питајући како је то направљено ? 8)

MaranAta:

nauka je jasno i nedvosmisleno dokazala da je vaskrsenje nemoguce. sta ima glupo u tome?

Тако су у дан недељни и Марија Богородица и Марија Магдалена отишле на гроб Господњи, ког су чували наоружани војници Римљани, и нашле га празног... :roll:

Дал су ти војници били канибали... или... :lol:

MaranAta:
Тако су у дан недељни и Марија Богородица и Марија Магдалена отишле на гроб Господњи, ког су чували наоружани војници Римљани, и нашле га празног... :roll:

Дал су ти војници били канибали... или... :lol:

napisati moze svako sta mu padne na pamet. da li i dalje tvrdis da nauka nema dokaza da je vaskrsenje nemoguce?

Back