PROBLEMI SA UČENJEM?

e mislim da sam nasla pravu temu u pravo vreme...Ja ne znam da ucim,...kampanjac sam i sve sam u zivotu tako prolazila..ali na fakultetu sam shvatila da ne mogu da sednem noc pred ispit i da nabubam knjigu od 700strana,..tako da ja ne znam kako se uci!! Evo priznajem javno....
ucim u citaoni ali tamo mi je dobro samo za citanje i podvlacenje...a ako zelim naglas onda moram biti kuci u sobi svojoj koja i nije tako komforna za ucenje...

pamćenje zavisi do sitosti /gladi, toplote/hladnoće, stepena budnosti, i: MOTIVACIJE.
Fora je u tome da ako ti je previše stalo, kao i ako si demotivisan, sporije ćeš i teže usvajati gradivo.
Zato, dok ti trčiš počasni krug, zaljubljenici i fanatici su daleeeko napred...:)
Znači, fora je u balansu. Ni grčevito ("moram" varijante) niti bašmebrigaški, nego nešto srednje....opušteno i skoncentrisano. I na vreme! Dok ne krene panika....
(nekome je panika stimulans, ali većini kapriam da nije ;) )

Inače, nabrže se pamte i najkraće zadražvaju besmisleni nizovi slogova (kao u Severininim pesmama nja-nja-njumb-blah :lol: ) a najduže se pamte formule.(mada sam ja pre 5 godina konačno i nepozivo zaboravila svetlosnu jednačinu; ako neko zna nek napiše :) )

Формуле???
Па ја не знам ни две формуле данас....а памтим само 3 телефонска броја (већ годинама само та три!).....али зато стихови....батооооо......

pa zato što ti je motivacija za stihove najkonzistentnija i najodrživija ;)
Ja najbolje pamtim...besmislene podatke, ovog tipa: 4 % Amerikanaca smatra da je vodilo ljubav sa vanzemaljcem.

:confused:

1,5 % žena na svetu ima treću sisu.

:mrgreen:

Sada kada bi izašlo na izbore 64,5 % građana Srbije ne bi glasalo, od toga 31,5 % ni po cenu da moraju kaznu da plate!

Stara dobra opšta mesta...vrh vam na dnu stoji :P

Evo, da se malčice uključim. :)

Učenje je individualna stvar. Svako ima neki svoj "metod", svoje vreme i mesto za učenje. Naravno da čovek treba da "osluškuje" sebe i da se prosto prilagodi načinu koji mu najviše odgovara.

Međutim, postoje i neka opšta mesta koja nekome mogu olakšati učenje.

Na primer, nije sve jedno (reklama bato ;) ) kakvo se gradivo uči. Ukoliko učite gradivo koje mora da se memoriše (pamti, uči namapet), bolje je to učenje raspodeliti na duži vremenski period, uz neizbežno ponavljanje i preslišavanje. Nekim informacijama potrebno je da se malo "slegnu" u našem mozgu, a kada tome dodamo i preslišavanje, odnosno ponavljanje, onda je rezultat sigurno tu. :)

Ukoliko učite neki tekst u kojem je bitnije da se shvate neke stvari, a nije akcenat na memorisanju, preporuka je da to učenje obavite u kraćem vremenskom periodu, drugim rečima, umesto da raspodelite učenje na duži period, vi prionite malo intenzivnije kako biste to završili što pre. Smatra se da se kod ovakvog gradiva, prilikom pravljenja većih vremenskih intervala u učenju, gubi "glavna nit". Dakle, ovde je bitnije kapiranje i povezivanje, a ne memorisanje.

Nekada može doći do ometanja dva gradiva. Na primer, ono što ste ranije učili mešate sa ovim što sada učite, ono što je ranije naučeno ometa sadašnje učenje, ili suprotno, ono što sada učite ometa ono što ste ranije učili, na primer, pomešate neke stvari, zaboravljate ono od ranije, itd.

Na ovu pojavu koja se zove retroaktivna, odnosno proaktivna inhibicija ili interferencija utiču sledeći faktori:

1. Sličnost dva gradiva
2. Vremenski razmak između učenja dva gradiva
3. Stepen naučenosti gradiva

Dakle, ako učite nešto što je slično sa onim što ste ranije učili, ili u toku učenja istog predmeta imate neka mesta koja su toliko slična da jednostavno sve pobrkate, pametno bi bilo napraviti pauzu između dva učenja i preći na učenje drugog gradiva tek kada ste prvo dobro savladali i utvrdili. Tako će ometanje biti najmanje.
Takođe, ovo možete iskoristiti kada planirate šta ćete i kada učiti. U tom slučaju ono što je slično i što smatrate da možete da pomešate, razdvojite. Recimo "ovo ću učiti sada, pa ću onda preći na nešto drugo, a tek kasnije ću se vratiti na ovo što je slično".

k045.gif

meni ucenje vise ne ide...naime imam problem sa citanjem, kad nesto citam jako tesko upijam..i sad neko prica o tehnikama brzog citanja...jako bih volela da mogu da citam milion strana u minuti ali meni uzasno mnogo vremena treba da iscitam nesto, zato sam resila da predjem kao citam preko teksta ali u stvari nista ne usvajam, racunam da udje nesto u podsvest, inace bih se razvukla kao crevo......
ne mogu vise da ucim, sa 27 godina covek vise nije u stanju da se bavi glupostima!!!!!!!

Hellen:
А поготово ми нису јасни ликови који исподвлаче целу књигу, до словца.... Чему онда подвлачење?!

Takodje i meni. Imam kolegu koji sve zivo podvuce i ono u zagradi, pa cak i fusnote. Pitao sam ga sto to radi a on mi kaze da mu je tako lakse da uci i da kad nesto ne podvuce ima osecaj da ga nije naucio. :roll:

Ма то су људи који нису ''научили да уче'', тачније, нису научили ккао да одвоје битно од небитног....(мада мислим да та способност има везе и са интелигенцијом)...

Моја цимерка је тако све подвлачила, или, када је хтела да прави белешке, она је преписивала СВЕ РЕДОМ...чак и делове реченица као:
''...можемо са сигурношћу тврдити...'' и сличне контрукције, потпуно неважне....није умела да скрати и извуче суштину! И никако нисмо успеле да јој објаснимо како се то ради. (Никада није ни дипломирала.)

pa meni brat kaze da to radi kad ne moze da se koncentrise na tesku materiju i tada je ok - nateras sebe da patis ono sto je na papiru. ali ako je to cesto ili jos gore, uobicajeno posredi je cisto gubljenje vremena-podvlacis mnogo sporije nego sto citas.
ja podvlacim, ali selektivno (i raznobojno) i to mi kasnije mnogo olaksa ucenje.

Ajoj revija boja po knjigama.... BLJAk....bole oci...

Ako hoces da polozis ispit, naucis ga....bas ima veze s tim....koncentracija se vezba.... a inace koliko god izgledalo da ispiti nemaju veze jedan s drugim, itekako imaju.....to je ono ....ucis 5 dana i polozis....a pre 2 godine si ucio mesecima.... A korisno je da nekom nesto objasnjavas....da se ne osecas ko ludak pricajuci sam sa sobom dok ne promuknes....I fusnote na marganima.... super metoda....ne mporas da citas celu stranu vise!!!

Lekovi za ucenje...katastrofa!!!!!

Sta ce ti takvo ucenje ako moras da se drogiras?!?!??!?!?!?

Ja polozila sve! :)
Svima ostalima srecno!!!

ja imam problem sa motivacijom...dosla sam u taj satdijum da me je bas briga za fax, da ne mogu ni da pogledam knjigu a kamoli da ucim..a ostalo mi samo 6 ispita da ga zavrsim..onda pritisak od moje keve i za to me briga i dodje mi da se ubijem jer su ispiti stvarno teski ...a ja sam uzanso LENJA!!!

Samantha Jouns:
ja imam problem sa motivacijom...dosla sam u taj satdijum da me je bas briga za fax, da ne mogu ni da pogledam knjigu a kamoli da ucim..a ostalo mi samo 6 ispita da ga zavrsim..onda pritisak od moje keve i za to me briga i dodje mi da se ubijem jer su ispiti stvarno teski ...a ja sam uzanso LENJA!!!

Kako problem sa motivacijom?
Zivis u zemlji u kojoj radnicka klasa vrlo brzo nece imati leba da jede,zato knjigu u sake izguraj to,sta je sest ispita u odnosu na preostale koje si polozila! ;)

Pa u nekom trenutku ti je preko q studiranja, poželiš život (jer su studije tako sročene da trba da ga zapostaviš POTPUNO dok traju....a traju uvek duže od 4 godine!).
A da diplomiraš na nekom drugom fakultetu, Samantha? To je ponekad dobro rešenje - naročito ako je tih 6 ispita jako teško, pa bi se mučila s neizvesnim ishodom.
Raspitaj se malo šta ima u komšiluku /to oko motivacije, obično kora leba nije dovoljan motiv ;) /

sevilja:
Kako problem sa motivacijom?
Zivis u zemlji u kojoj radnicka klasa vrlo brzo nece imati leba da jede,zato knjigu u sake izguraj to,sta je sest ispita u odnosu na preostale koje si polozila! ;)

Давно је прошло време када је факултетска диплома била услов за добар живот и пристојну зараду!

Просечна плата у дуванској индустрији, рецимо, дупло је већа од професорске плате! :?

Back