Pozorište Pozorišne vesti - JDP na turneji u Zagrebu sa predstavom "Moj muž"

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.750

Beogradsko JDP otputovalo u Zagreb s predstavom 'Moj muž'​

Rumene Bužarovske​

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu je najavilo da je danas i sutra, 13. i 14. aprila,
u dvorani Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, gostovanje Jugoslovenskog
dramskog pozorišta (JDP) iz Beograda s predstavom 'Moj muž' makedonske spisateljice
Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić.

Naša rediteljka Jovana Tomić će u zagrebačkom HNK-u krajem aktualne sezone režirati
predstavu 'Godine' prema romanu nobelovke Annie Ernaux.

Kako se ističe u najavi, Rumena Bužarovska trenutno je jedna od najčitanijih spisateljica regionalne
književne scene, čija je zbirka priča 'Moj muž' doživela ogromnu pozitivnu recepciju i u Hrvatskoj,
zahvaljujući prepoznatljivim ženskim likovima i snažnoj društvenoj kritici koja potresa patrijarhalni
sastav. Redeteljka Jovana Tomić, jedna je od najaktivnijih i najperspektivnijih pozorišnih redateljki
mlađe generacije u Srbiji, koja je za svoje umetničke radove dobila više nagrada i priznanja.

U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović

U zbirci priča 'Moj muž', Bužarovska stvara portrete različitih žena, a tačka njihovih povezivanja je okolnost
da su muževi središnji fokus njihovih života i delovanja. Stvarajući likove svojih junakinja, Bužarovska se hrabro,
drsko i duhovito poigrava svim opštimim mestima lokalnog konteksta, precizno oblikujući ikonografiju patrijarhata
u kojem smo svi zarobljeni. Dinamika odnosa uvijek je ista: muškarac je na pijedestalu dok žena, u sivoj zoni
postojanja, ostvaruje svoje ciljeve i potrebe a da ne narušava ili ugrožava mušku poziciju moći.

Dramatizacija je podrazumijevala odabir i prilagodbu pet priča
Predstavap roblematizira dinamiku odnosa žena u patrijarhalnom ustroju
U predstavi igraju Sanja Marković i Jovana Belović. Kostime je osmislila Maja Mirković, a muziku potpisuje Luka Mejdžor.
:cvet:

Back