koca chemist
Domaćin
- Poruka
- 3.215
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jesi li čist hemičar il primenjeni?![]()
Ja sam hemicar*(analiticki+primenjeni+organski+fizicki+opsti+........)![]()
ja sam hemičar i farmaceut....![]()

Ajoj ti si bas hemicar
Ja sam samo ucenik gimnazije prirodno-matematickog smera....![]()
A ja tek imam dotle da dodjem ove jeseni xP Ali uz mnogo srece uspesan biohemicar jednog dana xP
To je divno...Mozes ovde postavljati sve sto te interesuje iz hemije ukoliko zatreba pomoc , tu sam a verujem i ostali![]()

Ono sto ja planiram vrlo je tesko ostvarljivo zbog para
Ali rado bih otisao na americki colledz Berkeley odsek hemija, koji je na 4. mestu po obrazovanju iz hemije u USA evo liste pa pogledaj mozda te zainteresuje nesto:
http://grad-schools.usnews.rankings...aduate-schools/top-chemistry-schools/rankings
Zesce mi je zapao za oci ovaj 4. doduse gledajuci poene on je isto prvi na listi 4.9 score nego redom kako idu su ga stavili 4....
Iskreno ne bih se zalio ni za California Institute of Technology ili neka od ovih 5 mada znam da moji nemaju to da plate pa se oslanjam da cu malo bolje proci na takmi iz hemije u trcoj i cetvrtoj pa da tu nesto smucam....Ali ipak pare su pare
Ako nesto u zivotu jako zelis,a to svojim radom i znanjem zasluzujes,na kraju to i dobijes.Budi siguran da je tako.
Pa ne znam bas da li je tako...Ipak treba imati para....![]()
Pa postoje stipendije... A koliko tacno treba?

Ne pitaj!Kako stojis sa Engleskim jezikom?
http://registrar.berkeley.edu/Registration/feesched.html
To je ono sto ja zelim![]()
.

Rastvaranjem 5g neke supstance u 200g vode dobije se rastvor koji ne provodi struju i mrzne ma -1,45 stepeni C. Odredi molekulsku masu rastvorene supstance.![]()
Energija aktivacije neke reakcije u odsustvu katalizatora je 75,24 kJ/mol a u prisustvu katalizatora 50,14 kJ/mol. Koliko puta se povecava brzina reakcije u prisustvu katalizatora ako se reakcija odigrava na 25 stepeni celzijusa?![]()

Energija aktivacije neke reakcije u odsustvu katalizatora je 75,24 kJ/mol a u prisustvu katalizatora 50,14 kJ/mol. Koliko puta se povecava brzina reakcije u prisustvu katalizatora ako se reakcija odigrava na 25 stepeni celzijusa?![]()
Aj sto ne bih znao iz hemije nego i ove prirodne logaritme jos nismo uciliЕнергију активације и константу брзине повезује Аренијусова једначина
k=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]/RT)
На горњем линку имаш објашњење и додатну литературу за Аренијусову једначину (практично било који уводни уџбеник физичке хемије или, ако кога занима детаљисање, нека хемијска кинетика). За нас је битно да се за реакцију са катализатором једино разликује члан Е[SUB]а[/SUB] (енергија активације) у односу на реакцију без катализатора (под условом да су температура, ред реакције и којешта друго исти у оба случају, а у задатку очигледно јесу).
Константа брзине k[SUB]1[/SUB] за случај без катализатора је
k[SUB]1[/SUB]=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)
а константа k[SUB]2[/SUB] за случај са катализатором је
k[SUB]2[/SUB]=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)
Од нас се тражи однос k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]. Када поделимо две последње једначине, добијамо
k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]=e^(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)/e^(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)
Логаритмујемо претходни израз и добијамо
ln(k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB])=(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)/(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)=E[SUB]a[/SUB]''/E[SUB]a[/SUB]'
Заменимо вредности дате у задатку:
ln(k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB])=50.14/75.24=0.666
Нађемо ли антилогаритам, добијамо да је
k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]=1.95
тј. брзина реакције се повећала 1.95 пута. Могуће је да сам погрешио негде у рачуну, али ово је принцип.
Енергију активације и константу брзине повезује Аренијусова једначина
k=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]/RT)
На горњем линку имаш објашњење и додатну литературу за Аренијусову једначину (практично било који уводни уџбеник физичке хемије или, ако кога занима детаљисање, нека хемијска кинетика). За нас је битно да се за реакцију са катализатором једино разликује члан Е[SUB]а[/SUB] (енергија активације) у односу на реакцију без катализатора (под условом да су температура, ред реакције и којешта друго исти у оба случају, а у задатку очигледно јесу).
Константа брзине k[SUB]1[/SUB] за случај без катализатора је
k[SUB]1[/SUB]=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)
а константа k[SUB]2[/SUB] за случај са катализатором је
k[SUB]2[/SUB]=A*e^(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)
Од нас се тражи однос k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]. Када поделимо две последње једначине, добијамо
k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]=e^(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)/e^(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)
Логаритмујемо претходни израз и добијамо
ln(k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB])=(-E[SUB]a[/SUB]''/RT)/(-E[SUB]a[/SUB]'/RT)=E[SUB]a[/SUB]''/E[SUB]a[/SUB]'
Заменимо вредности дате у задатку:
ln(k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB])=50.14/75.24=0.666
Нађемо ли антилогаритам, добијамо да је
k[SUB]2[/SUB]/k[SUB]1[/SUB]=1.95
тј. брзина реакције се повећала 1.95 пута. Могуће је да сам погрешио негде у рачуну, али ово је принцип.

1. Odrediti koeficijente u reakciji:
FeS2 + O2 ------- Fe2O3 + SO2
ali obrazloziti sve promene oksidacionih stanja.
2.
Konstanta disocijacije HJ na produkte molekulske strukture na nekoj temperaturi je
6,25 x 10EXP(-3). Koliki je procenat HJ disocirao na ovoj temp?![]()