Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Paganko slazem se satobom upogledu toga da to i nije toliko potrebno kada postoji sva ova tehika za racunanje .Dobro poznajem trigonometrijski krug i znam skoro za sve uglove koji se cesto koriste vrednosti trig funkcije. Ali me muci to sto i kad su mi poznate
obe katete ihipotanuza ja ne mogu peske da odredim niti uglove niti trig funkcije itd. Pa sam mislio da ako ljudi koji posecuju ovaj foru uzivaju u svemu ovom zajedno samnom
malo obogatim svoje znanje u vezi sa ovom temom.

POZDRAV!!!!!
Zaboravih pomenuti. Postoji analitički metod kojim možeš izračunati sin i cos i drugih uglova, tipa pi/5 i sl. Potražiću sutra kad se vratim u ns...

Poslednja izmena:
Nemac gaji ribice?

P.S. Da ne zna neko gde može da se nađe još zadataka ovog tipa?

Da..:D

Znam ja jos jedan:D

Jedan covjek je isao put jednog sela.Kada je dosao do jedne raskrsnice,naisao je na dva tipa,od kojih jedan laze a drugi govori istinu(on nezna ko laze,a ko govori istinu).Treba da im postavi jedno isto pitanje da bi znao qda treba da krene.Koje je to pitanje?

Mislim da su proenljive po X. Takav sam zadatak dobio. Ne znam ni ja stvarno.
Ja sam se odlucio na studiranje pod stare dane :). Ma uslladjujem diplomu po bolonji pa polazem razliku ispita. Hvala ti!

hm? resenje je da ne znam rešenje. Naprosto jer ovo radim numericki preko matematickih modela u prostoru stanja.

Ako ti nesto znaci misim da bi jedino logicno bilo sledece:

diferenciranjem prve jednacine dobije se:

y'' = 1 + z'

Umesto z' uvrstiš xy i dobijes jednacinu drugog reda sa nekonstantnim koeficijentima:

y'' = 1 + xy

U svakoj malo boljoj zbirci ima postupak za rešavanje ovakvih stvari. Na zalost moja je kod drugara (i on se pati sa tim).

Trebam pomoc oko sistema diferencijalnih jednacina. Neznam kako se sistem rjesava. zadatak je sljedeći:
Evo zadatka:

Riješi sistem diferencijalnih jednacina y´=x+z i z`=y-x i naći ono partikularno rjesenje koje prolazi kroz tačku A (0,3,1).

Ako moze molim sa postupkom
H V A L A

Ако није наглашено онда је у=f(x) и z=f(x)
из прве изрази z преко у' и х,затим диференцирај прву једначину...и требало би да добијеш

y"-y=1-x што је нехомогена лин. диф. II реда
решење је састављено од хомогеног и партикуларног дела
хомогени део је у=С₁е^x+C₂e^(-x)
парт. део је у=х-1
сада диференцирај ово обједињено решење по х и замени у прву једначину да би нашао решење по z....

Да би нашао парт.решење за дату тачку А само замени ова решења по у и z тј.ово значи да треба наћи константе С₁ и С₂,,,требало би да се добије да су она иста и једнака 1.

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko ovih zadataka..?

1.Odrediti koliko zajedničkih tačaka imaju kružnica x^+y^=100 i prava 4x+3y=50

2.Odrediti jednačinu tengente kružnice x^+y^=25 koja će biti paralelna pravoj 3x+4y=50

3. Koju vrednost mora imati realan parametar ''a'' u jednačini: 2x+y+a=0 da bi ta prava dodirivala kružnicu (x-1)^+(y-1)^=4

1. resiti sistem tih jednacina. Ima jedno, dva ili nijedno resenje.

2. odrediti eksplicitni oblik jednacine prave, y = kx + n. Ako su prave paralelne, onda im je koeficijent k isti. Ostatak posla je naci n, uvrstavanjem u jednacinu kruznice.

3. Naci ono a za koje sistem datih jednacina ima smo jedno resenje.

PS

Ako nije dovoljno ovo malo pomoci, kukaj, pa cemo detaljnije drugi put.

hmm, treba mi opet pomoc oko zadataka, u pitanju je analiticka geometrija i elipsa.. :rumenko:

1. Sastaviti jednačinu elipse koja prolazi kroz tačku A(3, 12/5) i dodiruje pravu 4x+5y-25=0 i odrediti koordinate tačke dodira elipse i prave.

2. U elipsu x^/36+y^/24=1 upisan je jednakostraničan trougao. Jedno njegovo teme je u tački A(6,0) odrediti koordinate druga dva temena.

3. Data je jednačina elipse 4x^+9y^=36. Sastaviti jednačinu tetive tako da ona prolazi kroz tačku M(1, 1) i da je tom tačkom prepolovljena.

4. Izračunati ugao pod kojim se seku krive x^+4y^=100 i x^+y^=100

E sad ovako....

Nesto mi mirise da resenje zadatka ovde nije jednoznacno. Mislim da je moguce naciniti beskonacno mnogo elipsi koje tangentiraju datu pravu i pritom polaze kroz tu tačku.

Opšta jednačina elipse je
x[sup]2[/sup]/a + y[sup]2[/sup]/b = 1
a i b treba odredii iz uslova da:

1. Elipsa prolazi kroz datu tacku. Dakle (x,y) = (3, 12/5)
2. Postoji tačno jedno renje sitema jednačina elipse i prave.

Na zalost ovakvih resenja ima beskonano mnogo.

Slaba je vajda od mene pri ovakvim zadacima jer sam analitičku geometriju radio vrlo površno na fakultetu, za razliku od npr, analize. Kada bi mi se javio ovakav problem u praksi, znao bih da ga rešim ali uz dosta problema....

hmm, treba mi opet pomoc oko zadataka, u pitanju je analiticka geometrija i elipsa.. :rumenko:

1. Sastaviti jednačinu elipse koja prolazi kroz tačku A(3, 12/5) i dodiruje pravu 4x+5y-25=0 i odrediti koordinate tačke dodira elipse i prave.

2. U elipsu x^/36+y^/24=1 upisan je jednakostraničan trougao. Jedno njegovo teme je u tački A(6,0) odrediti koordinate druga dva temena.

3. Data je jednačina elipse 4x^+9y^=36. Sastaviti jednačinu tetive tako da ona prolazi kroz tačku M(1, 1) i da je tom tačkom prepolovljena.

4. Izračunati ugao pod kojim se seku krive x^+4y^=100 i x^+y^=100

Druze, rado bi ti pomogao ali sam davno to radio. Takvi zadacu su u sustini par fora i dosta povrsnih sablona. Ispisi sve formule na jedan papir i vidi da li ti je u svakoj sve jasno sta koji parametar predstavlja. Presecne tacke pravih, krivih, kombinovno, nebitno je, resavas tako sto resis sistem 2 jed (koje predstavljaju jednacine datih krivih(pravih)) sa 2 nepoznate i ono sto dobijes je tacka(tacke). I za te uglove postoji formula. Jednostavno je samo sam zaboravio sa kojim formulama se moze baratati. Sve se vidi sa slike. Nadam se da sam bar malo pomogao, tj. pruzio novih informacija. ;) pozzzz:bye:

lelele ako i ja budem bio ovakav matematicar da sam odavno radio pa se ne secam bolje da ne budem....:hahaha::hahaha::hahaha:I tablicu mnozenja si radio odavno ne?

:hahaha::hahaha:lud si kao struja :hahaha::hahaha::hahaha: i duhovit :hahaha::hahaha::hahaha: strava si :hahaha::hahaha::hahaha: da mi je samo znati koji si razred osnovne pa da te predlozim za listu naj komicara galaksije :rotf::rotf::rotf: vidis, ja neznam ni sta je tablica mnozenja, hvala ti sto si me podsetio da je naucim ponovo :klap::klap::klap: ucio sam i istoriju pa je neznam jer me ne interesuje, kao ni problemi sa elipsom jer mi ne trebaju vec dosta godina, a za to vreme je proslo vise matematike kroz moju glavu nego sto si ti reci izgovorio... nemam neku zelju da trazim sada po knjigama te jednacine pomogao sam decku koliko sam mogao, sto nebi rekao za tebe, zato :bye::bye::bye:

:hahaha::hahaha:lud si kao struja :hahaha::hahaha::hahaha: i duhovit :hahaha::hahaha::hahaha: strava si :hahaha::hahaha::hahaha: da mi je samo znati koji si razred osnovne pa da te predlozim za listu naj komicara galaksije :rotf::rotf::rotf: vidis, ja neznam ni sta je tablica mnozenja, hvala ti sto si me podsetio da je naucim ponovo :klap::klap::klap: ucio sam i istoriju pa je neznam jer me ne interesuje, kao ni problemi sa elipsom jer mi ne trebaju vec dosta godina, a za to vreme je proslo vise matematike kroz moju glavu nego sto si ti reci izgovorio... nemam neku zelju da trazim sada po knjigama te jednacine pomogao sam decku koliko sam mogao, sto nebi rekao za tebe, zato :bye::bye::bye:

Ma znam da jesam,ucio sam od najboljih!:hahaha::hahaha:Nego mogao si odmah da kazes da te nije zanimalo pa da se zbog toga ne secas....Ne krivim te za istoriju ni mene ne zanima imam vecinu petica a iz istorije 2:rumenko::rumenko:Tako da....I da zavrsio sam osnovnu sad idem u srednju!:hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back