Lexa
Buduća legenda
- Poruka
- 30.368
Vratila se kao Lesi 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Telo mase 2kg klizi po stolu bez trenja brzinom 10m\s.Ispred njega krece se telo mase 5kg brzinom 3m\s.Na tom telu ucvrscena je opruga koeficijenta elasticnosti 1120 N\m.Za koliko ce se maksimalno sabiti opruga kad se tela sudare?
Telo mase 2kg klizi po stolu bez trenja brzinom 10m\s.Ispred njega krece se telo mase 5kg brzinom 3m\s.Na tom telu ucvrscena je opruga koeficijenta elasticnosti 1120 N\m.Za koliko ce se maksimalno sabiti opruga kad se tela sudare?
Ne bih da zakeram ali... dao si nam funkciju. Šta da radimo s njom?![]()
Jedno pitanje za matematicare: Ako imam vrednost sinusa ili kosinusa itd kako mogu odrediti za koji je to ugao?
Pozdrav !!
Koristi arkus funkcije. Dakle arcsinx ili arccosx.
y=arsin(x) definisana na podrucju izmedju -1 i 1 vraca vrednost izmedju pi/2 i -pi/2
Ako imas sinus ugla, recimo x, -1<=x<=1 i ako ti je pocetni ugao u I ili IV kvadrantu tada je ugao jednak
y=arcsinx
Ako je pocetni ugao u II kvadrantu resenje je py=i/2+arcsinx
ako je u III kvadrantu y=arcsin(x)-pi/2
Slicno je i za kosinus. Provali sam kako i zasto, crtaj malo trigonometrijski krug pa vidi koji uglovi iz razlicitih kvadranata imaju isti kosinus. Mala pomoc cos(x) uvek za resenje ima ugao izmedju 0 i pi. Razmisli malo.
Pet qca je obojeno u pet razlicitih boja,u svakoj qci zivi osoba druge nacionalnosti.Tih pet vlasnika piju odredjeno pice,sviraju odredjeni instrument & drze odredjene qcne ljubimce.Ni jedan vlasnik ne pije isto pice,pe svira isti instrument & ne drze iste qcne ljubimce.Ko drzi ribice?
-Britanac zivi u crvenoj kuci.
-Svedjanin drzi pse.
-Danac pije caj.
-Zelena qca je lijevo od bijele qce.
-Vlasnik zelene qce pije kafu.
-Osoba koja svira violinu gaji ptice.
-Vlasnik zute qce svira klavir.
-Vlasnik srednje qce pije mlijeko.
-Norvezanin zivi u prvoj qci.
-Covjek koji svira trubu,zivi pored covjeka koji gaji macice.
-Covjek koji drzi konje,zivi pored covjeka koji svira klavir.
-Njemac svira gitaru.
-Norvezanin zivi pored plave qce.
-Covjek koji svira trubu ima komsiju koji pije vodu.
Primedba: truba, violina, klavir, gitara; nema 5-og instrumenta...
Treba da bude bar jos jedan uslov...
Paganko hvala ti na odgovoru ali ja nisam zeleo to.
Da pojednostavim sinus ugla je 0.5 .Naravno ja znam da je to ugao 30stpeni. Dali ima neka formula kojom se moze odrediti ugao,ili obrnuto za ugao 30 stepeni odrediti sinus,kosinus itd. Da jos pojednostavim: kako to digitron izvede????
Za sinus i kosinus ostrog ugla dovoljno je znati duzine kateta i hipotenuze odgovarajuceg pravouglog trougla, a za ne ostre uglove procitati iz trigonometrijskog krugaa
Sto se tice digitrona, tu treba imati u vidu da je broj koji se dobio racunanjem digitrona, uvek aproksimacija, to jest to je vrednost polinoma koji se dobija interpolacijom ... Recimo imamo 120 tacaka ravnomerno raspodeljenih na krugu, i vrednosti tih 120 tacaka su zapisane u digitronu u nekakvoj memoriji koja ne moze da se obrise, e sad ako imamo neku tacku izmedju dve kontrolne tacke, mozemo da formiramo interpolacioni polinom, i da pomocu ove dve tacke dobijemo vrednost u tacki izmedju...
Paganko hvala ti na odgovoru ali ja nisam zeleo to.
Da pojednostavim sinus ugla je 0.5 .Naravno ja znam da je to ugao 30stpeni. Dali ima neka formula kojom se moze odrediti ugao,ili obrnuto za ugao 30 stepeni odrediti sinus,kosinus itd. Da jos pojednostavim: kako to digitron izvede????
Digitron to radi numerički preko beskonacnih suma:
![]()
![]()
Sto je n vece rezultat je blizi tacnom. mikrokontroloru u digitronu je mala sala da ovo sracuna na 9 ili 10 decimala koliko displej vec moze da prikaze.
Mogao bi se posluziti i nekom od sledecih formula:
![]()
Ali to zahteva solidno poznavanje kompleksne analize, sto verujem, ti i nije bas neophodno u zivotu. Video sam i neke formule preko kompleksnih logaritama...
Zato, jednostavno ukucaj ugao u digitron i nemoj puno misliti kako je on to sracunao.
Pet qca je obojeno u pet razlicitih boja,u svakoj qci zivi osoba druge nacionalnosti.Tih pet vlasnika piju odredjeno pice,sviraju odredjeni instrument & drze odredjene qcne ljubimce.Ni jedan vlasnik ne pije isto pice,pe svira isti instrument & ne drze iste qcne ljubimce.Ko drzi ribice?