Gost
Dokazati da ma kako smestili 10 tacaka u krug precnika 5 uvek postoje dve tacke na rastojanju manjem od dva
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
mathman:Ljudi vama nikad dosta geometrije.Evo sada malo elementarnih stvari:
Naci sve parove brojeva ciji je proizvod jednak milijardu a u njihovom dekadnom zapisu nema nule
mathman:Koju mi knjigu preporucujete za ucenje geometrije
Anonymous:mathman:Ljudi vama nikad dosta geometrije.Evo sada malo elementarnih stvari:
Naci sve parove brojeva ciji je proizvod jednak milijardu a u njihovom dekadnom zapisu nema nule
JA ZNAM JEDNO RESENJE 8^3 * 125^3
MOZDA JE OVO I JEDINO RESENJE ALI JA NE ZNAM KAKO TO DA DOKAZEM
Anonymous:Dokazati da ma kako smestili 10 tacaka u krug precnika 5 uvek postoje dve tacke na rastojanju manjem od dva
Uzmimo vertikalni presek koji je paralelan sa jednom od stranica baze B (moze i da se poklapa sa dijagonalom za slucaj da je baza romb), prolazi kroz vrh i upravan je na bazu.U tom preseku imamo imamo trougao sa visinom H (visina piramide)Osnovica trougla je jedna od stranica baze neka je ona a.presek se nalazi na trecini visine od vrha i projektuje na ovaj trougao malu osnovicu a1.primenimo slicnost trouglova i imamo:Serdnoskolac:kalmakastar:Presek se nalazi na 1/3h od vrha a povrsina mu je 48cm^2.Jeli to resenje?
Resenje je tecno to,ali voleo kad bi malo detaljnije opisao nacin dolaska do tih cifara
Hvala
na trudu...
E, mrzi me da ti objashnjavam oznakeSrednjoskolac:Kad si vec tu i vidim dobro raspolozen,evo jos jedno pitanje.
Visine paralelograma odnose se kao 2:3 njegov obim iznosi 40cm,a ostar ugao 30stepeni.
Izracunati povrsinu paralelograma.
Pozdrav!!!
Snacicesh se :wink:Neka je dat krug k1(O, 2.5). Uocimo krug k2(O, 1). Podelimo, dalje, deo ravni izmedju ova dva kruga sa 4 prave, od kojih su dve medjusobno normalne, a druge dve simetrale uglova koje grade prve dve (t.j. radijalno na po 45 stepeni, u nedostatku boljeg izraza i slike :wink: ). Tako smo dobili 9 skupa tacaka od kojih je jedan krug prechnika 2, a ostale delovi prstena. Kako rasporedjujemo 10 tachaka, to po Dirihleovom principu u bar jednom slupu moramo izabrati bar dve tachke. Ako je to krug, dokaz je zavrshen jer je njegov prechnik 2. Ako nij ekrug vec neki drugi od skupova:Anonymous:Dokazati da ma kako smestili 10 tacaka u krug precnika 5 uvek postoje dve tacke na rastojanju manjem od dva
Snacicesh se :wink:
RiSK:Neka je D podnozhje visine iz tachke C. Bicemathman:Evo jos jedan geometrijski:
U trouglu ABC ugao CAB je 75 a visina iz temena C jednaka je polovini stranice AB.Izracunaj ugao ABC
CD=a i AB=2a
Neka je AD=x.
Iz trougla ADC je ctg(<CAB)=x/a a iz troougla DBC ctg(<ABC)=(2a-x)/a. Sabiranjem ove dve jednakosti se dobija
ctg(75)+ctg(<ABC)=2
Odakle se lako dobija ugao ABC.

mathman:Pronaci sve cifre m i n tako da je
1/m+1/n=1/12
n=2k+1![]()
Anonymous:RiSK:Neka je D podnozhje visine iz tachke C. Bicemathman:Evo jos jedan geometrijski:
U trouglu ABC ugao CAB je 75 a visina iz temena C jednaka je polovini stranice AB.Izracunaj ugao ABC
CD=a i AB=2a
Neka je AD=x.
Iz trougla ADC je ctg(<CAB)=x/a a iz troougla DBC ctg(<ABC)=(2a-x)/a. Sabiranjem ove dve jednakosti se dobija
ctg(75)+ctg(<ABC)=2
Odakle se lako dobija ugao ABC.
Da li bi ovo moglo da se resi bez primene trigonometrije![]()
Ako se dobro secam razlika je u postulatu o paralelnosti tj po geometriji Lobacevskog ako imas pravu i tacku van nje u istoj ravni, kroz datu tacku mozes "provuci" beskonacno mnogo paralelnih pravih onoj datoj pri cemu su 2 hiperparalelne a ostale paralelne... e sad to kad se nacrtas izgleda ko da se sve sece sa svim :shock: i sve se potpuno "menja" na primer tada ti je zbir uglova u bilo kom trouglu ili veci ili manji od 180 stepeni :shock: a nikad tacno 180!mathman:Sta mislite o knjizi EUKLIDSKA I HIPERBOLICNA GEOMETRIJA od Lucica.Da li je hiperbolicna geometrija isto sto i geometrija Lobacevskog i koja je sustinska razlika izmedju geometrije Lobacevskog i Euklidske geometrije
Jedno je sigurno, autor knjige je KRALJ... Lucicu skidam kapu i svaka mu cast, sjajan covek!
ops:
ops:
ops:
ops: