Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Shvatam! :klap: Hvala vam, nije toliko tesko kao sto sam mislila... Sutra cu detaljnije da razmotrim ovo, pa cu pitati ako nesto ne razumem... Inace, genije sam za postavljanje glupih pitanja. Ja mnogo bolje razumem neke komplikovane stvari, a ove proste ne kontam. :dash: Hvala, u svakom slucaju. :D

Zato što ti proste stvari ne čine izazov....Štagod bude trebalo, mehaniku sam doktorirao u najmanju ruku....

e - pripada
Dati su skupovi X={x|x e Z, i x = (2k-3)/(k+1) i k e Z, i k nije_jednako -1} i Y={y|y e Z, i y=(2k+5)/(k+2) i k e Z, i k nije_jednako -2}. Koliki je skup x presek Y ?
Kako se radi ovo?
Pa šta je presek dva skupa? Skup svih zajedničkih (istih) elemenata.Prema tome izjednačiš x i y, rešiš jednačinu i dobiješ sve k-ove koji zadovoljavaju rešenja.

Nmg da verujem da mi pises sta je presek 2 skupa... pa to se uci u petom osnovne! :) Ali kako da odredim koliki je skup X a koliki Y?

X={x|x e Z, i x = (2k-3)/(k+1)}

Imas 2 uslova:

1. elementi skupa x su celobrojni.
2. x = (2k-3)/(k+1)

Iy drugog uslova se deljenjem 2 polinoma dobije da je:

x = (2k-3)/(k+1) = 2 - 5/(x+1)

Ocito da ce prvi uslov biti zadovoljen samo za k=-6 i k=4 (i k=0 i k=-2) pa je skup X:

X={-3,1,3,7}

Onda isto uradis za skup Y.

Poslednja izmena:
X={x|x e Z, i x = (2k-3)/(k+1)}

Imas 2 uslova:

1. elementi skupa x su celobrojni.
2. x = (2k-3)/(k+1)

Iy drugog uslova se deljenjem 2 polinoma dobije da je:

x = (2k-3)/(k+1) = 2 - 5/(x+1)

Ocito da ce prvi uslov biti zadovoljen samo za k=-6 i k=4 (i k=0 i k=-2) pa je skup X:

X={-3,1,3,7}

Onda isto uradis za skup Y.
Da bih mogao da predjem na sledeci korak, kazi mi kako si od izraza (2k-3)/(k+1) dobio 2 - 5/(x+1) ?

moj zadatak je teoretski treba mi u sto kracem roku odg na sljedeca pitanja:
1. pojam valence
2. toplota hemijske reakcije hesov zakon
3. veza unutrasnje energije, entalpije, entropija
4. sta je toplota stvaranja hemijskog jedinjenja
5. sta je kvasenje i razlivanje
6. razlivanje ulja na povrsini vode

Trebaju mi samo kratki i jednostavni odgovori ne veci od nekoliko recenica, a ako vas mrzi da izvlacite te recenice iz cijelog teksta ja cu se sam snaci samo mi dostavite tekst.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back