winkler
Aktivan član
- Poruka
- 1.251
Na forumu Društvene nauke postoji podforum Istorija u kome je mesto ovom pitanju.jel zna neko koja se armija borila na Drini u Cerskoj bitci (ili bitki ili bici; nzm kako se kaze ) u I sv. ratu?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na forumu Društvene nauke postoji podforum Istorija u kome je mesto ovom pitanju.jel zna neko koja se armija borila na Drini u Cerskoj bitci (ili bitki ili bici; nzm kako se kaze ) u I sv. ratu?
U svakom udžbeniku iz Fizičke hemije i udžbeniku iz Opšte hemije za prvi razred gimnazije pronaćićeš odgovore na svako od postavljenih pitanja.PozdravTreba mi u sto kracem roku odg na sljedeca pitanja:
1. pojam valence
2. toplota hemijske reakcije hesov zakon
3. veza unutrasnje energije, entalpije, entropija
4. sta je toplota stvaranja hemijskog jedinjenja
5. sta je kvasenje i razlivanje
6. razlivanje ulja na povrsini vode
Trebaju mi samo kratki i jednostavni odgovori ne veci od nekoliko recenica, a ako vas mrzi da izvlacite te recenice iz cijelog teksta ja cu se sam snaci samo mi dostavite tekst.
pa ja nisam u 1 razredu gimnazije nego sam 1 godina fakulteta a posto nisam imao u srednjoj hemiju i nemam pristup pomenutim udzbenicima molio bih ako je to moguce da mi proslijedis odgovore (ne moras mi dati odgovor na 5 pitanje nasao sam ga na internetu)U svakom udžbeniku iz Fizičke hemije i udžbeniku iz Opšte hemije za prvi razred gimnazije pronaćićeš odgovore na svako od postavljenih pitanja.Pozdrav
Komentari su suvisnijel zna neko koja se armija borila na Drini u Cerskoj bitci (ili bitki ili bici; nzm kako se kaze ) u I sv. ratu?

moj zadatak je teoretski treba mi u sto kracem roku odg na sljedeca pitanja:
1. pojam valence
2. toplota hemijske reakcije hesov zakon
3. veza unutrasnje energije, entalpije, entropija
4. sta je toplota stvaranja hemijskog jedinjenja
5. sta je kvasenje i razlivanje
6. razlivanje ulja na povrsini vode
Trebaju mi samo kratki i jednostavni odgovori ne veci od nekoliko recenica, a ako vas mrzi da izvlacite te recenice iz cijelog teksta ja cu se sam snaci samo mi dostavite tekst.
Vec sam ti rekao, i ne postavljaj isto pitanje na xyz mesta . Dovoljno je i jedno ako neko zeli da ti pomogne .
http://www.google.com/
Ukucas "valenca" i dobijes sta nudi google i to ti je dovoljno .
Ukucas "toplota hemijske reakcije" i " Hesov zakon" i dobijes i tu odgovor .
I tako dalje ... Valjda si razumeo poentu da je ovo elementarno i da ima na internetu i da niko nece pisati esej tebi samo zato sto si ti mrzovoljan .

Potrebno je ukupno raditi 120*14*5 sati da bi se posumilo 5 hektara tj 120*14 sati da bi se posumio 1 hektar. Oni zele da posume 4 hektara pa treba da rade 120*14*4 sati a radili su 120*4*5 sati. Znaci ostalo im je 120*4*(14-5)=120*4*9 sati rada. Treba da rade 12 dana a radili su 4 dana, znaci da im je ostalo jos 8. Znaci njih 150 moraju da rade 120*4*9 sati za 8 dana, tj. 150*8*x=120*4*9. Odatle je x=3,6. Ili sam ja nesto pogresio, ili je trebalo da ih dodje jos 15 a ne jos 30.

Hvala. Ja sam znao formule za ovo, ali ipak nisam bio siguran... A, da li je dobro ono sto sam gore uradio?Davno beše kada sam ja to radio, ali bi trebalo da se radi na sledeći način.
a[sub]t[/sub]=alfa*r
a[sub]n[/sub]=v[sup]2[/sup]/r - ako se ne varam ovo ubrzanje bi trebalo biti 0 jer telo kreće iz stanja mirovanja.
Prema tome u trenutku t=0 a=a[sub]t[/sub]
Al opet da naglasim da nisam siguran za ovo...
Pa zar vec ne znamo ugao? 2 * 360 stepeni = 720 stepeni.Ниси добро урадио.
Формула за пређени угао (фи) је фи=(1/2)*алфа*t^2, а ти си пређени угао израчунао као да је брзина w била све време иста.
Одавде се добија да је угаоно убрзање алфа=пи/18
Укупно убрзање на почетку је једнако тангенцијалном убрзању, јер тело креће из мировања, тј. а=ат=алфа*r=(пи/18)*0.45
Знамо, али ти си брзину из тог познатог пређеног угла добио овако:Pa zar vec ne znamo ugao? 2 * 360 stepeni = 720 stepeni.
aham, shvatam... i jos jedno pitanjce.. Ukupno ubrzanje a je ustvari at zato sto telo pocinje da se krece (tangecijalno ubr. se javlja sa promenom inteziteta brzine) ? Ali, zar se ne trazi za vreme od 0 s, nista ne moze da ima ubrzanje ako se ne krece... Jel tako?Ниси добро урадио.
Формула за пређени угао (фи) је фи=(1/2)*алфа*t^2, а ти си пређени угао израчунао као да је брзина w била све време иста.
Одавде се добија да је угаоно убрзање алфа=пи/18
Укупно убрзање на почетку је једнако тангенцијалном убрзању, јер тело креће из мировања, тј. а=ат=алфа*r=(пи/18)*0.45
Znači nešto ipak mora da deluje u tom nultom trenutku da bi do tog kretanja došlo. Tj, brzina nije to što izazvia ubrzanje, već obrnuto, brzina je posledica ubrzanja.Pa ako ne dobija nikakvo ubrzanje onda se neće ni pokrenutiZnači nešto ipak mora da deluje u tom nultom trenutku da bi do tog kretanja došlo. Tj, brzina nije to što izazvia ubrzanje, već obrnuto, brzina je posledica ubrzanja.
))I ja sam uradio ovaj prvi deo. E sad, mozda su dali ovo sa vremenom da bi se zbunili?w=w[sub]o[/sub]+At, znamo da je w[sub]o[/sub]=0, odatle je w=At (A pišem umesto alfa), odnosno t=w/A
Znamo i da je Fi=At[sup]2[/sup]/2, zamenimo t sa w/A i dobijemo sledeće:
Fi=A*w[sup]2[/sup]/(2A[sup]2[/sup])=w[sup]2[/sup]/(2A), odatle sledi da je
A=w[sup]2[/sup]/(2Fi)
E sad, tangencijalno ubrzanje kod stalnog ugaonog ubrzanja ne bi trebalo da zavisi od vremena, pošto je a[sub]t[/sub]=Ar pa me to malo buni. Jedino normalno ubrzanje zavisi od vremena jer je a[sub]n[/sub]=v[sup]2[/sup]/r=w[SUP]2[/SUP]r=A[SUP]2[/SUP]t[SUP]2[/SUP]r
Jer, i ugaono ubrzanje i poluprecnik su konstante..RESENJE:Materijalna tacka zapocinje kretanje po krugu poluprecnika 60cm stalnim ugaonim ubrzanjem. Ako nakog ugaonog pomeraja od 1,3 rad dostigne ugaonu brzinu od 14 rad/s koliko iznosi ugaono ubrzanje? Izracunaj tangecijalno ubrzanje nakon 5s od pocetka kretanja.
Ja ovo nemam pojma.... moze li postupak..?.... :///