Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba mi u sto kracem roku odg na sljedeca pitanja:
1. pojam valence
2. toplota hemijske reakcije hesov zakon
3. veza unutrasnje energije, entalpije, entropija
4. sta je toplota stvaranja hemijskog jedinjenja
5. sta je kvasenje i razlivanje
6. razlivanje ulja na povrsini vode

Trebaju mi samo kratki i jednostavni odgovori ne veci od nekoliko recenica, a ako vas mrzi da izvlacite te recenice iz cijelog teksta ja cu se sam snaci samo mi dostavite tekst.
U svakom udžbeniku iz Fizičke hemije i udžbeniku iz Opšte hemije za prvi razred gimnazije pronaćićeš odgovore na svako od postavljenih pitanja.Pozdrav

U svakom udžbeniku iz Fizičke hemije i udžbeniku iz Opšte hemije za prvi razred gimnazije pronaćićeš odgovore na svako od postavljenih pitanja.Pozdrav
pa ja nisam u 1 razredu gimnazije nego sam 1 godina fakulteta a posto nisam imao u srednjoj hemiju i nemam pristup pomenutim udzbenicima molio bih ako je to moguce da mi proslijedis odgovore (ne moras mi dati odgovor na 5 pitanje nasao sam ga na internetu)

jel zna neko koja se armija borila na Drini u Cerskoj bitci (ili bitki ili bici; nzm kako se kaze ) u I sv. ratu?
Komentari su suvisni :neutral:
moj zadatak je teoretski treba mi u sto kracem roku odg na sljedeca pitanja:
1. pojam valence
2. toplota hemijske reakcije hesov zakon
3. veza unutrasnje energije, entalpije, entropija
4. sta je toplota stvaranja hemijskog jedinjenja
5. sta je kvasenje i razlivanje
6. razlivanje ulja na povrsini vode

Trebaju mi samo kratki i jednostavni odgovori ne veci od nekoliko recenica, a ako vas mrzi da izvlacite te recenice iz cijelog teksta ja cu se sam snaci samo mi dostavite tekst.

Na sve ovo moze i google da odgovori ;)

Vec sam ti rekao, i ne postavljaj isto pitanje na xyz mesta . Dovoljno je i jedno ako neko zeli da ti pomogne .

http://www.google.com/

Ukucas "valenca" i dobijes sta nudi google i to ti je dovoljno .
Ukucas "toplota hemijske reakcije" i " Hesov zakon" i dobijes i tu odgovor .

I tako dalje ... Valjda si razumeo poentu da je ovo elementarno i da ima na internetu i da niko nece pisati esej tebi samo zato sto si ti mrzovoljan .

Vec sam ti rekao, i ne postavljaj isto pitanje na xyz mesta . Dovoljno je i jedno ako neko zeli da ti pomogne .

http://www.google.com/

Ukucas "valenca" i dobijes sta nudi google i to ti je dovoljno .
Ukucas "toplota hemijske reakcije" i " Hesov zakon" i dobijes i tu odgovor .

I tako dalje ... Valjda si razumeo poentu da je ovo elementarno i da ima na internetu i da niko nece pisati esej tebi samo zato sto si ti mrzovoljan .

www.justfuckinggoogleit.com

120 gorana treba da posumi 5 hektara zemlje za 14 dana radeci po 5 casova,medjutim posle 4 dana dodje nova grupa gorana od 30 clanova,stab odluci da se posao zavrsi dva dana ranije i da ne posumljavaju 1 hektar zemlje. koliko casova treba dnevno da rade? Resenje je 4h ali ne znam kako? Sutra imam pismenu, koknucu se! :confused:

Potrebno je ukupno raditi 120*14*5 sati da bi se posumilo 5 hektara tj 120*14 sati da bi se posumio 1 hektar. Oni zele da posume 4 hektara pa treba da rade 120*14*4 sati a radili su 120*4*5 sati. Znaci ostalo im je 120*4*(14-5)=120*4*9 sati rada. Treba da rade 12 dana a radili su 4 dana, znaci da im je ostalo jos 8. Znaci njih 150 moraju da rade 120*4*9 sati za 8 dana, tj. 150*8*x=120*4*9. Odatle je x=3,6. Ili sam ja nesto pogresio, ili je trebalo da ih dodje jos 15 a ne jos 30.

Potrebno je ukupno raditi 120*14*5 sati da bi se posumilo 5 hektara tj 120*14 sati da bi se posumio 1 hektar. Oni zele da posume 4 hektara pa treba da rade 120*14*4 sati a radili su 120*4*5 sati. Znaci ostalo im je 120*4*(14-5)=120*4*9 sati rada. Treba da rade 12 dana a radili su 4 dana, znaci da im je ostalo jos 8. Znaci njih 150 moraju da rade 120*4*9 sati za 8 dana, tj. 150*8*x=120*4*9. Odatle je x=3,6. Ili sam ja nesto pogresio, ili je trebalo da ih dodje jos 15 a ne jos 30.

Ne, 30 je trebalo da dodje. Jedan moj drug je isto dobio 3,6... Neka nasa drugarica bila na privatnom casu i profesor joj uradio i dobio 5. I mi svi tako prepisali na pismenoj i sad molimo Boga da ne dobijemo 1 jer smo svi isto pogresili...:dash::rotf:

Evo zadatka iz fizike...
Materijalna tacka zapocinje kretanje po krugu poluprecnika 45cm stalnim ugaonim ubrzanjem. Ako za vreme od 12s nacini 2 obrtaja, koliko iznosi ugaono ubrzanje? Izracunaj ukupno ubrzanje na pocetku kretanja (za t=0s).
Ja sam ovo kao uradio, ali treba mi provera, nzm sta je tacno resenje... Evo mog postupka, a vi mi kazite da li je dobar. Ako nije, i gde sam pogresio..
r=0,45m t=12s N=2 alfa=? (alfa-ugaono ubrzanje) a=?
fi=2*2Pi*rad=4Pi rad
w=fi/t=4Pi rad / 12 = 1.05 rad/s
alfa=w/t=1,05/12=0.08 rad/s^2
Za ovo drugi podatak koji se trazi ne znam kako se radi. znam samo formulu: a^2 = a(n)^2 + a(t)^2 pri cemu je at tangecijalno ubrzanje dok je an normalno ubrzanje.
Moze pomoc?

Davno beše kada sam ja to radio, ali bi trebalo da se radi na sledeći način.
a[sub]t[/sub]=alfa*r
a[sub]n[/sub]=v[sup]2[/sup]/r - ako se ne varam ovo ubrzanje bi trebalo biti 0 jer telo kreće iz stanja mirovanja.
Prema tome u trenutku t=0 a=a[sub]t[/sub]

Al opet da naglasim da nisam siguran za ovo...
Hvala. Ja sam znao formule za ovo, ali ipak nisam bio siguran... A, da li je dobro ono sto sam gore uradio?

Ниси добро урадио.
Формула за пређени угао (фи) је фи=(1/2)*алфа*t^2, а ти си пређени угао израчунао као да је брзина w била све време иста.

Одавде се добија да је угаоно убрзање алфа=пи/18

Укупно убрзање на почетку је једнако тангенцијалном убрзању, јер тело креће из мировања, тј. а=ат=алфа*r=(пи/18)*0.45

Poslednja izmena:
Ниси добро урадио.
Формула за пређени угао (фи) је фи=(1/2)*алфа*t^2, а ти си пређени угао израчунао као да је брзина w била све време иста.

Укупно убрзање на почетку је једнако тангенцијалном убрзању, јер тело креће из мировања, тј. а=ат=алфа*r=(пи/18)*0.45
Pa zar vec ne znamo ugao? 2 * 360 stepeni = 720 stepeni.

Pa zar vec ne znamo ugao? 2 * 360 stepeni = 720 stepeni.
Знамо, али ти си брзину из тог познатог пређеног угла добио овако:

w=fi/t=4Pi rad / 12 = 1.05 rad/s

Добио си брзину као константну, а она то није, уствари овде си добио само просечну брзину.

Ниси добро урадио.

aham, shvatam... i jos jedno pitanjce.. Ukupno ubrzanje a je ustvari at zato sto telo pocinje da se krece (tangecijalno ubr. se javlja sa promenom inteziteta brzine) ? Ali, zar se ne trazi za vreme od 0 s, nista ne moze da ima ubrzanje ako se ne krece... Jel tako?

w=w[sub]o[/sub]+At, znamo da je w[sub]o[/sub]=0, odatle je w=At (A pišem umesto alfa), odnosno t=w/A
Znamo i da je Fi=At[sup]2[/sup]/2, zamenimo t sa w/A i dobijemo sledeće:
Fi=A*w[sup]2[/sup]/(2A[sup]2[/sup])=w[sup]2[/sup]/(2A), odatle sledi da je
A=w[sup]2[/sup]/(2Fi)

E sad, tangencijalno ubrzanje kod stalnog ugaonog ubrzanja ne bi trebalo da zavisi od vremena, pošto je a[sub]t[/sub]=Ar pa me to malo buni. Jedino normalno ubrzanje zavisi od vremena jer je a[sub]n[/sub]=v[sup]2[/sup]/r=w[SUP]2[/SUP]r=A[SUP]2[/SUP]t[SUP]2[/SUP]r

w=w[sub]o[/sub]+At, znamo da je w[sub]o[/sub]=0, odatle je w=At (A pišem umesto alfa), odnosno t=w/A
Znamo i da je Fi=At[sup]2[/sup]/2, zamenimo t sa w/A i dobijemo sledeće:
Fi=A*w[sup]2[/sup]/(2A[sup]2[/sup])=w[sup]2[/sup]/(2A), odatle sledi da je
A=w[sup]2[/sup]/(2Fi)

E sad, tangencijalno ubrzanje kod stalnog ugaonog ubrzanja ne bi trebalo da zavisi od vremena, pošto je a[sub]t[/sub]=Ar pa me to malo buni. Jedino normalno ubrzanje zavisi od vremena jer je a[sub]n[/sub]=v[sup]2[/sup]/r=w[SUP]2[/SUP]r=A[SUP]2[/SUP]t[SUP]2[/SUP]r
I ja sam uradio ovaj prvi deo. E sad, mozda su dali ovo sa vremenom da bi se zbunili? :) Jer, i ugaono ubrzanje i poluprecnik su konstante..

Materijalna tacka zapocinje kretanje po krugu poluprecnika 60cm stalnim ugaonim ubrzanjem. Ako nakog ugaonog pomeraja od 1,3 rad dostigne ugaonu brzinu od 14 rad/s koliko iznosi ugaono ubrzanje? Izracunaj tangecijalno ubrzanje nakon 5s od pocetka kretanja.
Ja ovo nemam pojma.... moze li postupak..?.... :///
RESENJE:
Neka je x materijalna tacka koja zapocinje po krugu poluprecnika r=60 cm, neka je y pomeraj rada sa odredjenim koeficijentom 1,3 i koji dostize ugaonu brzinu w=14 rad/s i z vreme od pocetka kretanja tangencijalnog ubrzanja. Dakle kao nepoznata vrednost ostaje tangencijalno ubrzanje w_t=?

6ocm..........14rad/sek.
5 s....... w_t
w_t=60*14/5
w_t=168 rad/sek.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back