Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako dobi 16 majke ti :lol:

Na digitron. Evo ovaj:

closeup_fx82ms.jpg

Ne mogu da se setim formule za računanje površine isečka lopte... Ako sam dobro shvatio zadatak, slika bi trebala da izgleda nekako ovako...
mat1d.png

Dakle traži se površina sive zone.

Prvo treba da nađemo izvodnicu kupe.

s[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP]+h[SUP]2[/SUP]=10r[SUP]2[/SUP]

s=r*sqrt(10)

Ovo sad može da se radi ili pomoću trigonometrije ili sličnosti trouglova.
Primetićemo da su trouglovi ABC i AA'O slični (oba su jednakokraki i imaju jedan zajednički ugao na osnovi). Prema tome,

s: (2r)=r:s". Odatle je s"=2r[SUP]2[/SUP]/s, odnosno s"=2r/sqrt(10)

s'=s-s"=r*sqrt(10)-2r/sqrt(10)

s'=8r/sqrt(10)

Opet iz sličnosti trouglova (ovaj put ABC i A'B'C) dolazimo do zaključka da

h:s=h':s', odnosno da je h'=h*s'/s=3r*(8r/sqrt(10))/(r*sqrt(10))

h'=12r/5

Sad lako dobijamo visinu zone h"=h-h'=3r/5

Poluprečnik r' dobijamo preko Pitagorine teoreme...

r'[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP]-h"[SUP]2[/SUP]

r'=4r/5

Iskren da budem, zaboravio sam kako se računa površina zone, ali bi trebali da imamo sve podatke za to.
Mislim da bi trebalo da bude P=2rh"pi

Poslednja izmena:
Imam pismenu iz fizike, a nemam blage veze. Je l moze neko da mi objasni sta je to centripetalno ubrzanje, ugaona brzina i sta je radijan? Koje su formule za to i kako da izracunam radijan? Ako se tu uopste racuna... Znam da je crtala neki krug i nesto je pisalo 2Pi = 360...Ne znam ni cemu sluzi to uopste...:dash:

Evo zadatka iz fizike:
Tockovi A i B poluprecnika r1=90cm i r2=30cm nalezu jedan na drugi. Ako je ugaona brzina tocka A w=2rad/s, kolika je ugaona brzina tocka B? Izmedju tockova nema klizanja.
Ovde mi nije jasno zasto je ugaona brzina rotacije ( v = w * r ) kod obadva tocka ista? Moze li objasnjenje?

@Abell
Centripetalno ubrzanje je ubrzanje koje se javlja usled promene pravca brzine. Ugaona brzina je odnos radijana i sekunde (koliko radijana predje telo za odredjeni vremenski period). Radijan je ustvari druga mera za ugao, i priblizno, 1 rad = 57,3 stepeni, a 360 stepeni = 2Pi Rad. Ovo je bilo mojim recima, mozda ce to neko bolje da objasni. Pozzz

Imam pismenu iz fizike, a nemam blage veze. Je l moze neko da mi objasni sta je to centripetalno ubrzanje, ugaona brzina i sta je radijan? Koje su formule za to i kako da izracunam radijan? Ako se tu uopste racuna... Znam da je crtala neki krug i nesto je pisalo 2Pi = 360...Ne znam ni cemu sluzi to uopste...:dash:

E pa ne goji se prase pred božić.

Centripentalno ubrzanje - ubrzanje ka centru. Javlja se kod krivolinijskog kretanja. Posledica dejstva sile na neko telo jeste ubrznje u pravcu delovanja sile. Ovaj pravac se može poklapati sa pravcem kretanja, ali i ne mora. U slučaju a se poklapa, vektori brzine i ubrzanja se poklapaju po pravcu pa je kretanje po svojoj prirodi pravolinijsko. Međutim, ako sila ne deluje u pravcu kretanja tela, vektor ubrzanja se javlja pod nekim uglom u odnosu na vektor brzine. Kada razložimo vektor ubrzanja, dobijamo dve komponente - jedna u pravcu brzine, a druga normalno na taj pravac. Sada se može govoriti o dve vrste ubrznanja - tangencijalno, koje je uvek u pravcu vektora brzine, i normalno koje je uvek pod uglom od 90 stepeni (ili Pi/4 radijana) u odnosu na brzinu. Tangencijalno ubrzanje menja intenzitet vektora brzine, a normalno menja pravac vektora brzine.
U slučaju da se telo kreće ravnomernom brzinom po kružnici, imamo da je vektor ubrzanja okrenut ka centru kružnice. Tada je on uvek normalan na vektor brzine i takvo ubrzanje se naziva centripentalno ubrzanje.

Ugaona brzina je kao što joj samo ime kaže - nešto vezano za kružno kretanje. Ako nam brzina kod translatornog kretanja govori koliku dužinu neko telo prevali u jedinici vremena, tada nam ugaona brzina kaže za koliki ugao se zarotira neko telo u jedinici vremena. Vrlo logično i korisno. Ugaona brzina = brzina obrtanja. Definisana je u stepenima/sekundi odnosno radijana/sekundi. Ako neki elektromotor čini 5 obrtaja u minuti, alko dolazimo do činjenice da njegova osovina okrene za 30 stepeni svake sekunde.

Radijan - mera za ugao. Vrlo je intuitivna i korisna. Definisana je ovako: Jedan pun krug (360 stepeni) je 2Pi radijana. Pola kruga je Pi radijana. 90 stepeni je Pi/4 radijana. 60 stepeni je Pi/3 radijana. 30 stepeni je Pi/6 radijana i tako dalje. Vrlo se često koristiu matematici. jer daj vezu između poluprečnika kružnice i dužine luka:

L = r * φ

L - dužina kružnog luka
r - poluprečnik kružnice
φ - ugao odsečka

(Da ne crtam, to je dužina oblog dela parčeta pice u zavisnosti od poluprečnika tepsije i broja delova na koji seku istu)

Cela pica ima dužinu:

L = r * 2Pi

Vidiš li da je to zapravo formula za obim kružnice?

Da se ispravim: nisam mislio na ugaonu brzinu rotacije ec na ovu translatornu brzinu. Kako ta dva tocka imaju istu translatornu brzinu?

Nisi ni ti skapirao. Zamisli dva zupčanika, ili još bolje frikcioni par predstavljen sa dva kruga. Oni rotiraju tako što jedan od njih pogoni drugi bez proklizavanja. Kontaktna tačka istovremeno pripada obema kružnicama, pa je njena brzina ω1*r1 = ω2*r2. Odavde se računa i prenosni odnos kao n=r1/r2....

Ne mogu da se setim formule za računanje površine isečka lopte... Ako sam dobro shvatio zadatak, slika bi trebala da izgleda nekako ovako...
mat1d.png

Dakle traži se površina sive zone.

Prvo treba da nađemo izvodnicu kupe.

s[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP]+h[SUP]2[/SUP]=10r[SUP]2[/SUP]

s=r*sqrt(10)

Ovo sad može da se radi ili pomoću trigonometrije ili sličnosti trouglova.
Primetićemo da su trouglovi ABC i AA'O slični (oba su jednakokraki i imaju jedan zajednički ugao na osnovi). Prema tome,

s: (2r)=r:s". Odatle je s"=2r[SUP]2[/SUP]/s, odnosno s"=2r/sqrt(10)

s'=s-s"=r*sqrt(10)-2r/sqrt(10)

s'=8r/sqrt(10)

Opet iz sličnosti trouglova (ovaj put ABC i A'B'C) dolazimo do zaključka da

h:s=h':s', odnosno da je h'=h*s'/s=3r*(8r/sqrt(10))/(r*sqrt(10))

h'=12r/5

Sad lako dobijamo visinu zone h"=h-h'=3r/5

Poluprečnik r' dobijamo preko Pitagorine teoreme...

r'[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP]-h"[SUP]2[/SUP]

r'=4r/5

Iskren da budem, zaboravio sam kako se računa površina zone, ali bi trebali da imamo sve podatke za to.
Mislim da bi trebalo da bude P=2rh"pi

hvala :D

E pa ne goji se prase pred božić.

Centripentalno ubrzanje - ubrzanje ka centru. Javlja se kod krivolinijskog kretanja. Posledica dejstva sile na neko telo jeste ubrznje u pravcu delovanja sile. Ovaj pravac se može poklapati sa pravcem kretanja, ali i ne mora. U slučaju a se poklapa, vektori brzine i ubrzanja se poklapaju po pravcu pa je kretanje po svojoj prirodi pravolinijsko. Međutim, ako sila ne deluje u pravcu kretanja tela, vektor ubrzanja se javlja pod nekim uglom u odnosu na vektor brzine. Kada razložimo vektor ubrzanja, dobijamo dve komponente - jedna u pravcu brzine, a druga normalno na taj pravac. Sada se može govoriti o dve vrste ubrznanja - tangencijalno, koje je uvek u pravcu vektora brzine, i normalno koje je uvek pod uglom od 90 stepeni (ili Pi/4 radijana) u odnosu na brzinu. Tangencijalno ubrzanje menja intenzitet vektora brzine, a normalno menja pravac vektora brzine.
U slučaju da se telo kreće ravnomernom brzinom po kružnici, imamo da je vektor ubrzanja okrenut ka centru kružnice. Tada je on uvek normalan na vektor brzine i takvo ubrzanje se naziva centripentalno ubrzanje.

Ugaona brzina je kao što joj samo ime kaže - nešto vezano za kružno kretanje. Ako nam brzina kod translatornog kretanja govori koliku dužinu neko telo prevali u jedinici vremena, tada nam ugaona brzina kaže za koliki ugao se zarotira neko telo u jedinici vremena. Vrlo logično i korisno. Ugaona brzina = brzina obrtanja. Definisana je u stepenima/sekundi odnosno radijana/sekundi. Ako neki elektromotor čini 5 obrtaja u minuti, alko dolazimo do činjenice da njegova osovina okrene za 30 stepeni svake sekunde.

Radijan - mera za ugao. Vrlo je intuitivna i korisna. Definisana je ovako: Jedan pun krug (360 stepeni) je 2Pi radijana. Pola kruga je Pi radijana. 90 stepeni je Pi/4 radijana. 60 stepeni je Pi/3 radijana. 30 stepeni je Pi/6 radijana i tako dalje. Vrlo se često koristiu matematici. jer daj vezu između poluprečnika kružnice i dužine luka:

L = r * φ

L - dužina kružnog luka
r - poluprečnik kružnice
φ - ugao odsečka

(Da ne crtam, to je dužina oblog dela parčeta pice u zavisnosti od poluprečnika tepsije i broja delova na koji seku istu)

Cela pica ima dužinu:

L = r * 2Pi

Vidiš li da je to zapravo formula za obim kružnice?

:eek::eek::eek:
Cek polako, ovo nista skoro nisam skontala! :dash:
1. Je l tangencijalno i centripetalno jedno isto?
2. Ovo prvo boldovano ne razumem. Ne mogu ni da zamislim kako to izgleda...:think:
3. Kako si ovo izracunao?
4. φ - ugao odsečka
Je l ovaj ugao dobijemo preko radijana? Npr ako je ugao 30 stepeni, to je Pi/6 radijana? Ili mi je dato Pi/6 radijana, a ja treba da znam da je to 30 stepeni? Ili mi je radijan uvek dat? Ja uopste ne znam kakvu to svrhu ima u zadacima...:sad2:
5. L = r * 2Pi Je l ovako racunam predjeni put kod ugaone brzine?

:eek::eek::eek:
Cek polako, ovo nista skoro nisam skontala! :dash:
1. Je l tangencijalno i centripetalno jedno isto?
2. Ovo prvo boldovano ne razumem. Ne mogu ni da zamislim kako to izgleda...:think:
3. Kako si ovo izracunao?
4. φ - ugao odsečka
Je l ovaj ugao dobijemo preko radijana? Npr ako je ugao 30 stepeni, to je Pi/6 radijana? Ili mi je dato Pi/6 radijana, a ja treba da znam da je to 30 stepeni? Ili mi je radijan uvek dat? Ja uopste ne znam kakvu to svrhu ima u zadacima...:sad2:
5. L = r * 2Pi Je l ovako racunam predjeni put kod ugaone brzine?

27065803.jpg

1. Pogledaj sliku. Na slici imamo materijanu tačku M, mase m, koja se kreće nekom ravnomenom brzinom v, i na koju u jednom momentu počne da deluje sila F. Kao posledica dejstva sile javlja se ubrzanje a, koje kao vektorska veličina mora biti u pravcu dejstva sile što se i vidi na slici. Vektor ubrzanja možemo razložiti na dve komponete - jednu u pravcu vektora brzine (tangencijalno) i jedno normalno na vektor brzine (normalno). Sad izvodimo intuitivne zaključke:

-tangencijalno ubrzanje menja intenzitet vektora brzine. pošto su im pravac i smer isti, mat. tačka će ubrzavati.
-normalno ubrzanje menja pravac vektora brzine tako da mat. tačka skreće ulevo, odnosno tako da vektor brzine teži da se poklapa sa vektorom dejstva sile.
-obzirom na drugu posledicu, ugao između vektora sile i vektora brzine se smanjuje, pa tangencijalno ubrzanje raste, a normalno opada. na kraju telo menja pravac kretanja tako da se kreće u pravcu dejstva sile i nakon dovoljno vremena, ono se kreće pravolinijski ravnomerno ubrzano. Ovo stoji pod uslovom da sila ne menja svoj pravac, smer i intenzitet.

Za detaljniju analizu kretanja ptreban je matematički aparat koji nadilazi gradivo srednje škole, ali je ovo dovoljno da ilustruje normalno i tangencijalno ubrzanje.

2.Sad zamisli specijalan slučaj: mat. tačka M, mase m, se kreće nekom brzinom v. U jednom momentu na njega počne da deluje sila tačno pod uglom od 90 stepeni. Ubrzanje je u pravcu sile, a obzirom na ugao ima samo jednu jedinu komponetu: normalnu. Dakle vektor brzine ne menja svoj intenzitet već samo pravac. Dodatno, vektor sile se uvek okreće tako da je ugao između njega i vektora brzine zaklapa ugao od 90 stepeni. Posledica je da non-stop vektor brzine menja svoj pravac u smeru vektora sile, tangencijalno ubrzanje se ne javlja, a može se dokazati da će se telo kretati kružnom putanjom. Ovakav slučaj imam o kada na telo deluje gravitaciona sila. Ona uvek ima smer od tela ka centru kružnice, a kako brzina uvek tangentira putanju (matematička posledica), onda vektori sile i brzine uvek zaklapaju prav ugao. Kako je ubrzanje uvek normalno na brzinu, i uvek okrenuto ka centru kružnice, ono se naziva i centripentalno

Probaj da nacrtaš sebi telo koje se kreće po kružnici u nekoliko različitih trenutaka vremena, sve će ti se pojasniti.

3. Vlo prosto. jedan obrtaj osovine jeste jedan pun krug, odnosno okret za 360 stepeni. ako telo napravi 5 obrtaja za jedan minut, ono čini obrtaj za 360*5 stepeni u minuti ili 360*5/60=30 stepeni svake sekunde. kako to da zamisliš? Evo ovako: zamisli točak koji je vezan na elektromotor. Obeležiš jednu tačku negde na točku, i povučeš liniju koja prolazi kroz centar točka i tu tačku. Sačekaš jednu seundu pa opet povučeš novu liniju. Ugao između prve i druge linije će biti tih 30 stepeni, a ugaona brzina okretanaj točka je 30stepeni/sekundi:

89450812.jpg

4. Jeste

5. Da, zapravo, taj ugao je x stpeni odnosno y*Pi radijana. Kako ne kapiraš? Taj ugao je ugao. A njegovu veličinu možeš izraziti u stepenima kao i u radijanima. To je kao što možeš dužinu izraziti u metrima, a možeš i u inčima ili stopama ili god već. Radijan je druga jedinica za ugao. A poželjno ga je koristiti zato što ugao izražen u radijanima možeš direktno ubaciti u neku formulu (na primer za dužinu kružnog luka), dok stepene ne možeš:

84039907.jpg

Iz ove formule se sad lako može zaključiti:

ako mi je ugao 2Pi rad (360 stepeni), moj kružni luk L će zapravo biti ceo obim kruga:

L=r * φ = r * 2Pi

Odgovor na tvoje pitnanje je: ne misliš uopšte.... :(

Pogledaj, ako tačka rotira ugaonom brzinom ω (u rad/s), to znači da ona zarotira
ω radijana svake sekunde. Za neko vreme t = x sekundi, ona ukupno zarotira za ω*t radijana. Ukupna pređeni put je dužina kružnog luka nad ovim uglom:

s=r*ω*t

Kada bi sve ovo bilo u izraženo u stepenima morala bi svaku formulu u kojoj se javlja ugao da deliš sa 180 i množiš sa Pi a bi dobila tačan rezultat jer je

φ[rad] = φ*180/Pi [stepeni]

ovo je ujedno i formula za prebacivnje iz stepena u radijane.

Poslednja izmena:
Paganko, verovatno je previd, 90[sup]o[/sup]=pi/2
1. Nije isto, to su dve komponente ubrzanja. Zamisli ovo na prostom kružnom kretanju, tangencijalno ubrzanje je uvek tangenta na kružnicu (putanju), dok je centripetalno uvek u pravcu ka centru. Ta dva ubrzanja uvek stoje pod pravim uglom u odnosu jedno na drugo.
2. Ako sam i ja dobro shvatio, tangencijalno ubrzanje je ono ubrzanje koje zapravo pokreće, dok centripetalno/centrifugalno utiču na promenu pravca kretanja (kao što gas na kolima pokreće kola, a volanom upravljaš, gas bi ovde bio tangencijalno ubrzanje, a volan centripetalno).
3. Jedan pun krug ima 360[sup]o[/sup]. Ako neki motor čini 5 obrtaja u minuti, to ti je 5*360[sup]o[/sup]/min, odnosno 5*360[sup]o[/sup]/60s=30[sup]o[/sup]/s

Radijan je mera za ugao dobijen iz odnosa dužine kružnog luka i poluprečnika kružnog isečka. Prema tome, kružni isečak koji ima dužinu 1, poluprečnika 1 ima ugao od jednog radijana. Pun krug ima 2Pi, odnosno 6,28 radijana. To će reći da je dužina pune kružnice poluprečnika 1 jednaka 6,28. Radijani se koriste upravo za to, za računanje dužine kružnih lukova. Pošto se zna da pun krug ima 360[sup]o[/sup], odnosno 2pi radijana, iz toga se može pronaći veza između stepena i radijana.
pi=180[sup]o[/sup]
Ako neki ugao želiš da prebaciš iz stepena u radijane, to dobijaš tako što taj ugao u stepenima podeliš sa 180, zatim pomnožiš sa pi. Npr:
30[sup]o[/sup]=30[sup]o[/sup]pi/180[sup]o[/sup]=pi/6

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back