Cek polako, ovo nista skoro nisam skontala!

1. Je l tangencijalno i centripetalno jedno isto?
2. Ovo prvo boldovano ne razumem. Ne mogu ni da zamislim kako to izgleda...

3.
Kako si ovo izracunao?
4. φ - ugao odsečka
Je l ovaj ugao dobijemo preko radijana? Npr ako je ugao 30 stepeni, to je Pi/6 radijana? Ili mi je dato Pi/6 radijana, a ja treba da znam da je to 30 stepeni? Ili mi je radijan uvek dat? Ja uopste ne znam kakvu to svrhu ima u zadacima...

5. L = r * 2Pi Je l ovako racunam predjeni put kod ugaone brzine?
1. Pogledaj sliku. Na slici imamo materijanu tačku M, mase m, koja se kreće nekom ravnomenom brzinom v, i na koju u jednom momentu počne da deluje sila F. Kao posledica dejstva sile javlja se ubrzanje a, koje kao vektorska veličina mora biti u pravcu dejstva sile što se i vidi na slici. Vektor ubrzanja možemo razložiti na dve komponete - jednu u pravcu vektora brzine (tangencijalno) i jedno normalno na vektor brzine (normalno). Sad izvodimo intuitivne zaključke:
-tangencijalno ubrzanje menja intenzitet vektora brzine. pošto su im pravac i smer isti, mat. tačka će ubrzavati.
-normalno ubrzanje menja pravac vektora brzine tako da mat. tačka skreće ulevo, odnosno tako da vektor brzine teži da se poklapa sa vektorom dejstva sile.
-obzirom na drugu posledicu, ugao između vektora sile i vektora brzine se smanjuje, pa tangencijalno ubrzanje raste, a normalno opada. na kraju telo menja pravac kretanja tako da se kreće u pravcu dejstva sile i nakon dovoljno vremena, ono se kreće pravolinijski ravnomerno ubrzano. Ovo stoji pod uslovom da sila ne menja svoj pravac, smer i intenzitet.
Za detaljniju analizu kretanja ptreban je matematički aparat koji nadilazi gradivo srednje škole, ali je ovo dovoljno da ilustruje normalno i tangencijalno ubrzanje.
2.Sad zamisli specijalan slučaj: mat. tačka M, mase m, se kreće nekom brzinom v. U jednom momentu na njega počne da deluje sila tačno pod uglom od 90 stepeni. Ubrzanje je u pravcu sile, a obzirom na ugao ima samo jednu jedinu komponetu: normalnu. Dakle vektor brzine ne menja svoj intenzitet već samo pravac. Dodatno, vektor sile se uvek okreće tako da je ugao između njega i vektora brzine zaklapa ugao od 90 stepeni. Posledica je da non-stop vektor brzine menja svoj pravac u smeru vektora sile, tangencijalno ubrzanje se ne javlja, a može se dokazati da će se telo kretati kružnom putanjom. Ovakav slučaj imam o kada na telo deluje gravitaciona sila. Ona uvek ima smer od tela ka centru kružnice, a kako brzina uvek tangentira putanju (matematička posledica), onda vektori sile i brzine uvek zaklapaju prav ugao.
Kako je ubrzanje uvek normalno na brzinu, i uvek okrenuto ka centru kružnice, ono se naziva i centripentalno
Probaj da nacrtaš sebi telo koje se kreće po kružnici u nekoliko različitih trenutaka vremena, sve će ti se pojasniti.
3. Vlo prosto. jedan obrtaj osovine jeste jedan pun krug, odnosno okret za 360 stepeni. ako telo napravi 5 obrtaja za jedan minut, ono čini obrtaj za 360*5 stepeni u minuti ili 360*5/60=30 stepeni svake sekunde. kako to da zamisliš? Evo ovako: zamisli točak koji je vezan na elektromotor. Obeležiš jednu tačku negde na točku, i povučeš liniju koja prolazi kroz centar točka i tu tačku. Sačekaš jednu seundu pa opet povučeš novu liniju. Ugao između prve i druge linije će biti tih 30 stepeni, a ugaona brzina okretanaj točka je 30stepeni/sekundi:
4. Jeste
5. Da, zapravo, taj ugao je x stpeni odnosno y*Pi radijana. Kako ne kapiraš? Taj ugao je ugao. A njegovu veličinu možeš izraziti u stepenima kao i u radijanima. To je kao što možeš dužinu izraziti u metrima, a možeš i u inčima ili stopama ili god već. Radijan je druga jedinica za ugao. A poželjno ga je koristiti zato što ugao izražen u radijanima možeš direktno ubaciti u neku formulu (na primer za dužinu kružnog luka), dok stepene ne možeš:
Iz ove formule se sad lako može zaključiti:
ako mi je ugao 2Pi rad (360 stepeni), moj kružni luk L će zapravo biti ceo obim kruga:
L=r * φ = r * 2Pi
Odgovor na tvoje pitnanje je: ne misliš uopšte....
Pogledaj, ako tačka rotira ugaonom brzinom ω (u rad/s), to znači da ona zarotira
ω radijana svake sekunde. Za neko vreme t = x sekundi, ona ukupno zarotira za ω*t radijana. Ukupna pređeni put je dužina kružnog luka nad ovim uglom:
s=r*ω*t
Kada bi sve ovo bilo u izraženo u stepenima morala bi svaku formulu u kojoj se javlja ugao da deliš sa 180 i množiš sa Pi a bi dobila tačan rezultat jer je
φ[rad] = φ*180/Pi [stepeni]
ovo je ujedno i formula za prebacivnje iz stepena u radijane.