NemanjaNS90
Primećen član
- Poruka
- 629
Mislio sam da je ovo meni upućeno...![]()
Nije, ne brini
@BadWolf Crveno su ti izvodnice, plavo je visina, a crno je osnovica tj 2 poluprecnika.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislio sam da je ovo meni upućeno...![]()
Nije, ne brini
Pogledajte prilog 158878
@BadWolf Crveno su ti izvodnice, plavo je visina, a crno je osnovica tj 2 poluprecnika.
Nema trougla. Nema veze sa 3D-om.
Naravno da ima veze

Imam problem iz hemije. Ne razumem hibridizaciju uopste. Ne znam kako da znam koje orbitale su ostale nehibridizovane i kako da znam kako izgleda pobudjeno stanje tj. kako popunjavam te orbitale u pobudjenom stanje? I ne znam kako to da nacrtam... A sutra pita...![]()
Ok. Objasni to malo, mozda nesto ne uvidjam. Naravno termin "providan" za trougao nije adekvatan, ali bez obzira sto nije precizan rekao bih da je dobar za ilustraciju.Naravno da ima veze - to sto se vi krijete iza delimicnog znanja i da nema veze - to je vas problem.
Telo se kreće ravnomerno ubrzano sa početnom brzinom 1 . Posle pređenog puta dužine s telo ima brzinu 7 . Odrediti brzinu tela na polovini toga puta.
MathPysics, nama ta diskusija svakako izgleda besmisleno, međutim fakultetski profesori i te kako znaju da "pecaju" na ovakve trikove. Postavljaju trik zadatke na koje inače i asistenti ne odgovore tačno dok im se ne skrene pažnja na ono u čemu je stvar (kao npr da ovde trougla uopšte nema, ima ili šta već).
Gospodo, ima problem, a zadatak glasi ovako . . .
Kiseonik mase 300 g i tempetature 320 K hladi se izhorski pri čemu se pritisak smanji 3 puta.
Zatim se izobarski širi dok temperatura ne dostigne početnu vrednost. Koliki rad je izvršio gas?
Sasvim mi je jasno da se ovaj zadatak rešava pomoću grafika, pa sam ga stoga i nacrtala i dobila da je rad od tačke 1 do tačke 2 jednak nuli, jer je zaremina konstantna.
Rad od tačke 2 do tačke 3 izračunala sam i dobila da je on jednak 2*n*R*T[SUB]2[/SUB] = 16456,9 J !
Zbirka kaže da je rešenje ovog zadatka 24,9 kJ.
Zapravo, mene zbunjuje ovaj rad od tačke 1 do tačke 3. Očigledno je da ovaj rad ne vrši gas, već sile iz spoljašnje sredine, jer se zapremina smanjuje, a pritisak povećava, dok je temperatura (T[SUB]1[/SUB]=T[SUB]3[/SUB]) konstantna. Pretpostavljam da dok ove spoljašnje sile vrše rad nad gasom da i on sam vrši neki rad kako bi im se odupreo i da taj rad, zapravo, treba naći kako bi se izračunao ukupan rad. Upravo me ova poslednja faza zbunjuje. Nemam ideju kako da izračunam taj rad koji se suprostavlja spoljašnjim silama.
Ako sam negde pogrešila, molim vas, ispravite me.![]()
Evo, ako ti je lakse za citanje:
1) 2 + koren iz 5 = (1/2 + {koren iz 5} /2) [SUP]3[/SUP]
2)10+ 6 korena iz 3 = (1 + koren iz 3)[SUP]3[/SUP]

Hvala ti puno!
Da li postoji način na koji se ovakvi zadaci rade ili jednostavno moramo da nagađamo, kao što kaže moj profesor, da bismo došli do rešenja?
Inace, ako se pitas kako do ovoga doci, evo postupka (naravno, on nije neophodan, nisam ga ni ja koristio pri nalazenju resenja, ali samo da ilustrujem kako do njega doci).
Uradicu to na drugom od ova dva zadatka. Posto se radi o trecem stepenu zbira i u njemu postoji koren iz tri uz odgovarajuci koeficijent, pretpostavimo da je resenje oblika (x+y sqrt 3)[SUP]3[/SUP], gde su x i y racionalni brojevi.
Kada se to stepenuje dobija se x[SUP]3[/SUP] + 3x[SUP]2[/SUP]y sqrt3 + 9y[SUP]2[/SUP]x + 3y[SUP]3[/SUP] sqrt 3 = 10 + 6 sqrt 3
Posto su x, y racionalni brojevi onda mozemo da izjednacimo delove uz koren iz tri sa obe strane i bez njega takodje sa obe strane.
To znaci:
3x[SUP]2[/SUP]y sqrt3 + 3y[SUP]3[/SUP] sqrt 3 = 6 sqrt 3
y[SUP]3[/SUP] + x[SUP]2[/SUP]y = 2
Kao i:
x[SUP]3[/SUP]+9y[SUP]2[/SUP]x = 10
Deobom zadnje dve jednakosti:
(x[SUP]3[/SUP]+9y[SUP]2[/SUP]x)/ (y[SUP]3[/SUP] + x[SUP]2[/SUP]y)=5
Deobom i imenioca i brojioca ovog razlomka sa y[SUP]2[/SUP]x i uvodjenjem smene x / y = t
(t(t[SUP]2[/SUP]+9))/(t[SUP]2[/SUP]+1) = 5
To se moze svesti na (jasno da je t[SUP]2[/SUP]+1>0 za svako t) (t-1)(t[SUP]2[/SUP]-4t+5)=0
t[SUP]2[/SUP]-4t+5 je uvek vece od nule, odakle sledi t=1, tj. x=y odakle se dalje nalazi x=y=1, tj. trazeni kub zbira je (1+ sqrt 3)[SUP]3[/SUP].
Naravno ovim nisu obuhvacena sva resenja u skupu kompleksnih brojeva, ali je odredjeno odgovarajuce.
Naravno, ovaj postupak se može dodatno uopštiti tako što se umesto koren iz tri stavi neki broj k.
Tako izraz m + n sqrt{k} može se predstaviti u obliku (x+y sqrt {k})[SUP]3[/SUP] gde su x i y racionalni brojevi.
Ovo je ekvivalentno:
x[SUP]3[/SUP] + y[SUP]3[/SUP]k sqrt{k} + 3x[SUP]2[/SUP] y sqrt{k} + 3y[SUP]2[/SUP]kx = m + n sqrt{k}
Odakle je:
x[SUP]3[/SUP] + 3xy[SUP]2[/SUP]k = m
y[SUP]3[/SUP]k sqrt{k} + 3x[SUP]2[/SUP] y sqrt{k} = n sqrt{k}
y[SUP]3[/SUP]k + 3x[SUP]2[/SUP] y = n
Deobom:
(x[SUP]3[/SUP] + 3xy[SUP]2[/SUP]k)/(y[SUP]3[/SUP]k + 3x[SUP]2[/SUP] y) = m/n
Zatim se imenilac i brojilac podele sa xy[SUP]2[/SUP] i uvede smena x/y = t.
Tako se dobija jednačina trećeg stepena. Ona se može svesti na kvadratnu "nagađanjem", koje je uglavnom jednostavno i otkriva rešenja tipa 1 kao u prethodnom zadatku. Takođe može se rešiti rastavljanjem ili generalno nalaženjem bilo kog rešenja, dok se preostala dva nalaze lako, ako postoje.
Čak i bez tih elementarnih metoda jednačina se može rešiti u opštem slučaju, pa samim tim i naći rešenja.

Kiseonik mase 300 g i tempetature 320 K hladi se izhorski pri čemu se pritisak smanji 3 puta.
Zatim se izobarski širi dok temperatura ne dostigne početnu vrednost. Koliki rad je izvršio gas?
Sasvim mi je jasno da se ovaj zadatak rešava pomoću grafika, pa sam ga stoga i nacrtala i dobila da je rad od tačke 1 do tačke 2 jednak nuli, jer je zaremina konstantna.
Rad od tačke 2 do tačke 3 izračunala sam i dobila da je on jednak 2*n*R*T[SUB]2[/SUB] = 16456,9 J !
Zapravo, mene zbunjuje ovaj rad od tačke 1 do tačke 3. Očigledno je da ovaj rad ne vrši gas, već sile iz spoljašnje sredine, jer se zapremina smanjuje, a pritisak povećava, dok je temperatura (T[SUB]1[/SUB]=T[SUB]3[/SUB]) konstantna. Pretpostavljam da dok ove spoljašnje sile vrše rad nad gasom da i on sam vrši neki rad kako bi im se odupreo i da taj rad, zapravo, treba naći kako bi se izračunao ukupan rad. Upravo me ova poslednja faza zbunjuje. Nemam ideju kako da izračunam taj rad koji se suprostavlja spoljašnjim silama.

Ako se vratis malo unazad (mislim nije malo nego mnogo) videces da sam se i ja bunio oko ovog zadatka pre 2 godine i da smo resili isto misteriju . Da greska je u zbirci![]()
.Ti pre dve godine nisi ni bio učlanjen, ako je verovati podatku ispod tvog avatara.
Da, u pitanju je greška, kao što sam i pokazao u prethodnim porukama.