Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a kako ja to nigde ne vidim i nigde ne mogu da nadjem?

Verovatno koristiš opciju brzog odgovora, umesto kompletnog editora (mada moguće da si tako postavila podešavanja, možeš odrediti koje opcije se u njemu pojavljuju).

Ali ti to i ne treba, samo treba da staviš indeks ili eksponent između [SUP] ili [SUB] (naravno dva puta isto, u zadnjem uz crtu /), zavisno šta treba, to su standardni kodovi.

Pa, nemam ni ja te ikonice. Isparile su pre nekih dve nedelje. Inače, možda naš kokos nije uključila napredni editor u podešavanjima u profilu.... Pod "opšta podešavanja"

U opštim podešavanjima u profilu gde se bira tip editora piše odgovor:

U zavisnosti od mogućnosti vašeg pretraživača, možda nećete biti u mogućnosti da koristite sve ove opcije. Ako iskusite probleme pri slanju poruka, pokušajte sa promenom tipa interfejsa.

Ako je telo pod stalnim ubrzanjem brzina mu se povećava, šta tu ima čudno (osim ako je u pitanju usporenje, što ovde, jasno, nije slučaj)?

Put koji telo pređe u osmoj sekundi jednak je razlici puteva koje je prešlo nakon osme i nakon sedme sekunde. Primeniš formulu s=at^2 /2. Nađeš ubrzanje. I na kraju opet primeniš tu istu formulu, samo menjajući vrednosti.

Ma znam ovaj zadatak, objasnio profesor fizike... :)

Ceo postupak neću pisati, jer koliko sam shvatio forum ne podržava LATEX, pa to iziskuje malo više truda.

Uputstvo ćeš ipak dobiti. Ako funkcionalna jednačina zadovoljava jednakost za x, zadovoljiće i za 1/x. Dakle svugde gde imaš x staviš 1/x.

Sada imaš dve funkcionalne jednačine- polaznu i onu koju si dobio zamenom. To ti je sad kao sistem dve jednačine sa dve nepoznate, f(x) i f(1/x). U koeficijentima figuriše x, ali to je logično, s obzirom da su rešenja funkcije. Nađeš f(x) i kraj priče.

Ipak, ako si nesiguran oko rešenja, proveri. Nađi i f(1/x) iz tog sistema. Zatim u funciju f(x) koju si dobio svugde gde je x staviš 1/x. Ako dobiješ istu funkciju kao i f(1/x) iz sistema rešenje valja. Ukoliko ne, radi ponovo.

E sad, ja za ovaj imam resenje iz Veneove zbirke, ali mi ne ispada tacno. Sve sam radio kao po tvojim gore navedenim uputstvima, al' jok. Zato sam i trazio postupak, da vidim gde sam to pogresio... Ali, nema veze, nemoj da se mucis... Verovatno nece biti "ovako teskih" zadataka na skolskom iz matematike...

E sad, ja za ovaj imam resenje iz Veneove zbirke, ali mi ne ispada tacno. Sve sam radio kao po tvojim gore navedenim uputstvima, al' jok. Zato sam i trazio postupak, da vidim gde sam to pogresio... Ali, nema veze, nemoj da se mucis... Verovatno nece biti "ovako teskih" zadataka na skolskom iz matematike...

Rekoh ti već kako da proveriš da li je tačno tvoje rešenje, bez obzira šta piše u zbirci.
Nađi i f(1/x) iz tog sistema. Zatim u funciju f(x) koju si dobio svugde gde je x staviš 1/x. Ako dobiješ istu funkciju kao i f(1/x) iz sistema rešenje valja.
.

Ako si ipak pogrešio, napiši svoj postupak, pa da nađemo grešku.

Dato ti je (x-1) f(x) + f(1/x) = 1/(x-1)

Svugde gde je x stavi 1/x.
Tako dobijaš ((1-x)/x) f(1/x) + f(x) = x /(x-1)
Uvedi smene f(x) =a, f(1/x) =b.

Imamo sistem jednačina:
1. ((1-x)/x)b + a = x/ (1-x)
2. (x-1) a +b = 1/ (x-1)

Prvu jednalinu pomnoži sa (1-x) pa je saberi sa drugom (naravno x=/=1).
Odate dobijaš b = f(1/x)= x/(x-1)
Vraćanjem u bilo koju od jednakosti nalazimo a = f(x) =1/(1-x).

Ovo rešeje zadovoljava simetriju po x i 1/x, a uz to i polaznu jednačinu što se može lako neposredno proveriti.

Sad cu ja da budem malo dosadan,ali neka poslusa jedan mali broj vas,vredece.
Ucite deco teoriju kao Sveto Pismo,to "vezbanje"zadataka je cisto mlacenje prazne slame ako ne znas teoriju.
Teorija u,npr.matematici,moze da bude dosadna,suvoparna,"nevazna"...koja zabluda.Velika.Kad si naucio teoriju,i ako umes samo malo da razmisljas,zadaci su samo dokazivanje te iste teorije,njena primena.Nista drugo.

Ucite deco teoriju kao Sveto Pismo,to "vezbanje"zadataka je cisto mlacenje prazne slame ako ne znas teoriju.
Teorija u,npr.matematici,moze da bude dosadna,suvoparna,"nevazna"...koja zabluda.Velika.Kad si naucio teoriju,i ako umes samo malo da razmisljas,zadaci su samo dokazivanje te iste teorije,njena primena.Nista drugo.

Najbolje je:

- Da li si ucio?
- Nisam.
- Da li si uradio d. zadatak?
- Jesam.

:dash:

Slazem se ... Ja takodje smatram da je teorija veoma bitna, al ozbiljno .

Slazem se ... Ja takodje smatram da je teorija veoma bitna, al ozbiljno .

Sustina je u tome da vezbanje matematike ne postoji,totalno nakaradan termin koji se doduse odomacio,usao u svakodnevnu upotrebu.Ali nije to vezbanje,nije matematika violina pa da razgibavas prste.To tzv. vezbanje ima smisla ako sluzi dokazivanju i proveri stecenog teoretskog znanja.Matematika je teorija,to su matematicke zakonitosti koje moraju da se nauce,nabubaju,nabiflaju...
Kad se dobro obracunas sa teorijom,savladas matematicke zakone i zakonitosti,onda to proveravas u praksi radeci zadatke.
Sta da vezbas ako ne znas zasto to tako treba da bude?!

Sustina je u tome da vezbanje matematike ne postoji,totalno nakaradan termin koji se doduse odomacio,usao u svakodnevnu upotrebu.Ali nije to vezbanje,nije matematika violina pa da razgibavas prste.To tzv. vezbanje ima smisla ako sluzi dokazivanju i proveri stecenog teoretskog znanja.Matematika je teorija,to su matematicke zakonitosti koje moraju da se nauce,nabubaju,nabiflaju...
Kad se dobro obracunas sa teorijom,savladas matematicke zakone i zakonitosti,onda to proveravas u praksi radeci zadatke.
Sta da vezbas ako ne znas zasto to tako treba da bude?!

Mislim da se pod vezbanjem ovde misli na vezbanje mozga .... Ne razgibavanje prstiju nego mozga :lol:

Momci, slažem se sa vama u potpunosti. :D Ovo o čemu Mirko priča odnosi se na sve prirodne nauke (osim biologije) ...
Moramo priznati da se u srednjim školama malo pažnje posvećuje teoriji iz matematike. U mom slučaju to je 0% ! Opšta šablonizacija zadataka. :confused:
Ko li je za to kriv ?! :neutral:

Ja uvek kažem da se vežbom vežba račun. Za mene nije isto pogrešiti u računu i omanuti u logičkom i analitičkom razmišljanu pri rešavanju zadatka.

Poslednja izmena:
Momci, slažem se sa vama u potpunosti. :D Ovo o čemu Mirko priča odnosi se na sve prirodne nauke (osim biologije) ...
Moramo priznati da se u srednjim školama malo pažnje posvećuje teoriji iz matematike. U mom slučaju to je 0% ! Opšta šablonizacija zadataka. :confused:

Ja uvek kažem da se vežbom vežba račun. Za mene nije isto pogrešiti u računu i omanuti u logičkom i analitičkom razmišljanu pri rešavanju zadatka.

Nama dok se nije promenila profesorka imali smo "usmeni" sada vise nemamo ....

Tema je matematika,racun je za trgovce i to nije tema.
Kako se izucava matematika krivi su nastavnici u osnovnim i srednjim skolama,teraju decu da napamet pamte zadatke,sto je nemoguce,i tako od jednostavne nauke naprave babarogu.Cak mislim da mateatika i nije nauka vec neophodan alat bez koga bi stao svet.
kako sam ja ucio svojevremeno elementarnu matematiku (srednjoskolsku).Imao sam svesku A4 formata,i u njoj obradjenu svaku lekciju.Teorija crveno,primeri zadataka plavo.Stace mi olovka da ucim matematiku.Legnem i citam kao Politiku .:) Treba da se radi kako bi se ta sveska lepo i pregledno sredila,ali se isplati.I tako za svaki tezi ispit na faksu.Jeste tezi put ali se ne pada,dosadno je polagati bilo sta vise pita,narocito temeljne predmete,utice na moral.:)

Tjao drustvo :)
Treba mi pomoc oko zadatka.

Osni presek kupe je jednakokraki trougao za osnovicom 12cm, i krakom 10cm. Naci V kupe.
Znam da je lako, i ja ovu stereometriju kapiram u nekim prostim zadacima, ali kad mi se pojavi osni presek ili dijagonala, skroz se pogubim. :/
Help!

Crtaj sliku jako pomogne . Imas presek koji je jednakokraki trougao . I znas da za taj trougao vazi da je a=12 i b=10 cm . Kako je trougao jednakokraki vazi:

H[SUP]2[/SUP]=b[SUP]2[/SUP]-(a/2)[SUP]2[/SUP]

Primeti da je H kupe ujedno i h trougla koji je presek . Pa je H=8cm

Za zapreminu ti treba V=BH/3 znaci fali nam samo jos B = ?

Baza je krug sa precnikom koji je jednak osnovici trougla odnosno a tj poluprecnik je r=a/2=6cm pa je B=36*Pi

Pa je V=36*Pi*8/3=48*Pi cm [SUP]3[/SUP]

Tema je problemi,a ne zadaci,zar teorija nije problem?! Ne vidim da je to spam na temi. Ako ne znas teoriju,ne znas ni da postavis zadatak a kamoli da ga resis:)

Pod problemima se ne misli na probleme u ucenju matematike ili nacinu ucenja matematike vec probleme u izradi zadataka . Na ovoj temi kao sto si i sam zakljucio moze da se raspravlja i o teoriji ali ne i o tome da li treba uciti ili ne teoriju iz matematike . Za tako nesto kao sto rekoh mozete otvoriti novu temu ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back