GreyLord
Aktivan član
- Poruka
 - 1.508

forumashi, mozete li da mi date neki zadatak sa polinomom n-tog stepena..? 
PS: Ali da bude lak, tek se upoznajem sa tim ...

PS: Ali da bude lak, tek se upoznajem sa tim ...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
forumashi, mozete li da mi date neki zadatak sa polinomom n-tog stepena..?
PS: Ali da bude lak, tek se upoznajem sa tim ...![]()

Cemu bese ono sluzi zbirka iz matematike![]()

haha... ma ne mog' se setim... xD ... ma trazio sam, ali nema takvih zadataka...
nego, evo, samo jos jednom da vam postavim zadatak da mi pokazete postupak, jer ja vise ne mogu da se trudim da ovo shvatim. Radim zadatak ceo sat i nijednom mi nije ispalo tacno resenje...
(x-1)f(x)+f(1/x)=1/(x-1)
ajooj, da, nasao sam... tnh. ee, a moze li ova funkcija?Kako moze da nema zadataka sa polinomima koji se parcijalno rade u prvom razredu . Ako koristis plavu veneovu zbirku mora da ih ima ili nisi lepo trazio ...
 Pomagajte . . .Nemam ideju da rešim ovaj zadatak.Pomagajte . . .
U zatvorenom sudu zapremine 10 l nalazi se vazduh pod pritiskom 100 kPa.
Koliku količinu toplote treba predati gasu da bi se pritisak u sudu povećao pet puta?
 Temperatura gasa pre njegovog sirenja . Mozda i gresim .
 Nažalost.Grešiš. Ne fali ništa.Nažalost.
 Ili temperatura pre sirenja gasa ili kolicina gasa ...Hm...
p_1 V = nR T_1
p_2 V = nR T_2
V je isto prema uslovu zadatka, tj. proces je izohorski.
Takođe važi p_2 = 5p_1
Kada se to ubaci u drugu od prethodne dve jednačine stanja idealnog gasa:
5p_1 V = nRT_2
Od toga oduzmemo prvu:
4p_1 V = nR (T_2-T_1)
Količina toplote za izohorski proces data je sa:
Q= nC_v(T_2-T_1)
Pošto je vazduh sastavljen (uglavnom) od dvoatomskih molekula, mada nije idelan gas, no dobro, C_v je 5R/2.
Odatle je Q= 5nR (T_2 - T_1) /2
A koliko je ovo boldovano? Imaš odavde:4p_1 V = nR (T_2-T_1), tj.
Q = 10 p_1 V
Zamenu brojeva prepuštam tebi...

e sad mi objasni pod b). Kako je moguce da se telo bez pocetne brzine krece u 8.sekundi kretanja a pod stalnim obrzanjem je?
nego, evo, samo jos jednom da vam postavim zadatak da mi pokazete postupak, jer ja vise ne mogu da se trudim da ovo shvatim. Radim zadatak ceo sat i nijednom mi nije ispalo tacno resenje...
(x-1)f(x)+f(1/x)=1/(x-1)

Оригинал поставио stnco
S=0.25m2
m=22g H2 (dvoatomni molekul)
t1=0
p=250kPa
Q=17,2kJ
-----------------------
t2=?
Po prvom principu termodinamike je: Q=deltaU+A (*)
deltaU-količina toplote utrošena na zagrevanje a A je koristan rad.
Bez obzira na proces je:deltaU=nCvdeltaT a rad kod izobarskog procesa je A=p*deltaV. (**)
Iz jednačine idealnog gasa je: p*deltaV=n*R*deltaT
n-broj molova i: n=m/M, a deltaT=T2-T1
Znači konačno je: Q=n*Cv*deltaT+n*R*deltaT
Pošto je dvoatomski gas onda je Cv=R*5/2.
Iz ove jednačine se nalazi T2 u kelvinovim stepenima a pošto je t1 dato u Celzijusovim stepenima onda je: T2=t2+273.

fizika...
provodni ram u obliku provougaonika a=1m, b=50cm, krece se brzinom V=10m/s iz magnetnog polja indukcije B=0.1T koje je normalno na ram. Otpor po jedinici duzine rama je 0.1 om/m. Odredi oslobodjenu kolicinu toplote kad ram izadje potpuno iz polja.
Rešenje nije jednoznačno, jer izostaje podatak o tome u kojem se pravcu kreće ram, tj. da li u pravcu stranice a ili b ili nešto između. Zadatak je verovatno propraćen slikom koja otklanja tu dilemu.
Kakogod, dok se ram kreće u magnetnom polju tako da nijedan njegov deo nije van njega fluks kroz konturu koju obrazuje stalno je isti, pa se po Faradejevom zakonu ne indukuje EMS u njoj. EMS počinje da se indukuje tek pošto jedan deo rama izađe iz polja, jer tada se menja površina koja obuhvata magnetno polje , pa se prema Ф=BS menja i fluks.
Srednja EMS iznosi dФ/dt, gde je umesto delta stavljeno d. dt, nalaziš iz uslova u kojem se pravcu kreće ram (recimo u pravcu stranice a). Tada je dt = a/v. dФ=BdS, dok je dS=ab (naravno da, pošto ram izađe iz magnetnog polja u njemu se više ne indukuje EMS).
Otpor konture je jednak proizvodu linijskog otpora i obima rama, tj. R=2r(a+b), gde je r linijski otpor.
Odatle je lako naći E=dФ/dt (Faradejev zakon). E=Bab/(a/v)=Bbv.
Tražena količina toplote je Q=E^2 t /R, tj. Q=(B^2 b^2 av) /(2(a+b)r).
Iz simetrije dobijenog rešenja vidi se da nije isti rezultat i u slučaju da ram kreće u pravcu stranice a i pravcu stranice b, i odgovarajući se može dobiti prostom zamenom a i b.
Samo da vas podsetim da imate opciju za eksponente stepena i indexe koji se nalaze liniji ikonica u poglavlju gde pisete poruku i izgledaju ovako X[SUP]2[/SUP] i X[SUB]2[/SUB] . Takodje imate i opciju za delta "Δ" . Nju cete odabrati tako sto u control panelu podesite tastaturu na "Greek" i u njoj samo nadjete slovo delta koje posle samo mozete copy/paste![]()